StoryEditorOCM
Hrvatska‘druker pandura‘

Bivši čelnik Dinama ide i privatnom tužbom na Nika Titanika: ‘Kakva oholost! A što on godinama radi...‘

Piše Vinko Vuković
3. studenog 2023. - 16:49

"Ovo je nezabilježen slučaj u cjelokupnoj povijesti hrvatske države", tvrdi Nikola Plečko, javnosti poznatiji kao Nik Titanik, umjetnik kojemu u ponedjeljak 7. studenog na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počinje suđenje zbog objavljenih karikatura.

Tužbu protiv Nika Titanika podnio je Krešimir Antolić, bivši čelnik GNK Dinamo, kojemu se nije svidjelo što ga je poznati karikaturist u nekoliko navrata prikazao kao "drukera pandura" i poltrona odbjeglog kriminalca Zdravka Mamića. Riječ je o karikaturama objavljenima krajem ožujka 2020. godine u sportskom prilogu dnevnog lista 24sata, pri čemu je Antolić početkom ove godine za duševne boli tužio i Titanikova poslodavca, a taj postupak, nije nevažno napomenuti, presudom na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u prvome je stupnju okončan u Antolićevu korist.

Sudac Mario Klarić ustvrdio je kako su karikature na najgrublji način povrijedile pravo osobnosti tužitelja, obrazlažući kako se u tekstu "na krajnje neprimjeren, uvredljiv i vulgaran način prikazuje i opisuje tužitelj i to prije svega korištenjem niza krajnje uvredljivih i ponižavajućih izraza kojima se na ironičan i obezvređujući način opisuje dužnost koji isti obnaša kao član Uprave GNK Dinamo".

Osokolila ga presuda

Osokoljen tom presudom Antolić je sada podnio i privatnu tužbu protiv samog karikaturista što je Nik Titanik ocijenio nezabilježenim slučajem u cjelokupnoj povijesti hrvatske države.

"Podnesena je privatna kaznena tužba zbog karikature, a u slučaju krajnje presude kojom se proglašavam krivim, ovaj slučaj može poslužiti kao pravni presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba čime će značajno biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj te ograničen slobodni rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnim za javnost", navodi Nik Titanik u priopćenju za medije.

image

Nikola Plečko - Nik Titanik: Ovo je nezabilježen slučaj u povijesti hrvatske države
 

Ronald Goršić/Cropix

Vanja Jurić, Titanikova odvjetnica, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ističe kako kriminaliziranje karikatura i očite satire pokazuje nerazumijevanje za osnove slobode izražavanja i standarde koji bi morali biti temelj bilo kojeg naprednog društva.

- Ovakvi postupci su teško opterećenje i za novinare i za umjetnike koji se, kroz svoje forme, bave važnim društvenim pitanjima. Ne smijemo dozvoliti da postanu nešto što smatramo uobičajenim te sam sigurna da ćemo u postupku dokazati kako se ne radi o kaznenom djelu već o dopuštenom načinu iznošenja kritike - uvjerava odvjetnica.

Karikature koje su predmet kaznenog postupka, dodaje Vanja Jurić, bavile su se javnim osobama i stanjem u najvećem zagrebačkom nogometnom klubu, a problematiziraju temu od javnog interesa i događaje o kojima se vodila široka javna rasprava. Drugim riječima, Nik Titanik samo je radio ono što mu i jest posao.

Tužbom je zgroženo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, tvrdi kako je riječ o zastrašujućem činu u demokratskoj zemlji koja svojim građanima navodno jamči slobodu govora i javnog djelovanja.

- Prije par godina imali smo presudu protiv satiričara iz News Bara, pa ovo i nije iznenađenje, dapače, samo je dokaz kako je Hrvatska po pitanju SLAPP tužbi (strateške tužbe protiv djelovanja javnosti, op.a.) grozna država - podsjeća Zovko.

Udar na slobodu

Predstavnici HND-a, najavljuje Zovko, na suđenje će doći kao promatrači.

- Ova tužba nije samo udar na slobodu umjetničkog izričaja jednog karikaturista, nego je i poruka svim kolegama koji se bave istraživačkim novinarstvom što ih čeka ukoliko se drznu propitkivati lik i djelo naših moćnika. No, imamo i mi poruku za Antolića i sve tipove poput njega, a ona glasi: Neće vam ovo proći! - rezolutno će Zovko.

Joško Marušić, sveučilišni profesor, jedan od nagrađivanijih hrvatskih karikaturista i dugogodišnji suradnik Slobodne Dalmacije, upire prstom u "sveopću fiškalizaciju društva".

- Zamislite tu oholost: ljudi koji godinama kradu milijune eura navijačima koji u diletantskom i betežnom nogometu traže mrvicu mjesta za svoje snove, usude se tužiti skromnog karikaturista kojemu je posao upravo nasmijavati ljude praveći od javnih osoba karikature, ako je karikature od tih karikatura uopće i moguće napraviti - zaključuje Marušić.

Ukoliko ga kolega Plečko pozove za svjedoka, svjedočit će, veli, da je crteže napravio namjerno i pri zdravoj pameti.

image

Nikola Plečko - Nik Titanik: Ovo je nezabilježen slučaj u povijesti hrvatske države

Joško Šupić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:30