StoryEditor
HrvatskaNovi natječaj

Troje doktora znanosti i pravnica u utrci za predsjednika Vrhovnog suda: među njima je i jedna Splićanka. Sada čekaju mišljenje predsjednika Milanovića

4. svibnja 2021. - 07:25
Vrhovni sudGoran Mehkek/Cropix

Četvero kandidata javilo se na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda: profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Zlata Đurđević, sutkinja Visokog kaznenog suda dr. sc. Lana Petö Kujundžić, pravnica sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Snježana Rizvan i odvjetnik iz Zagreba dr. sc. Šime Savić.

Troje od njih nam je dalo izjave, dok odgovor jedne kandidatkinje nismo dobili do zaključenja teksta te ćemo ga objaviti kada ga primimo.

Prije imenovanja na Visoki kazneni sud Lana Petö Kujundžić je dugo godina bila predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu. Uz to je i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Transparentni podaci

– Nedolično je, nemoralno i loše kada imamo samo jednog kandidata. Ujedno, imam iza sebe 35 godina rada kao sudac te moje iskustvo i znanje dajem u ruke države. Moja znanja nisu samo s našeg i europskog područja, već i od kolega u SAD-u i Kanadi te drugih kontinenata i mislim da je vrijeme da to možemo primijeniti i u našoj zemlji.

image
Dr. sc.Lana Petö Kujundzic, sutkinja Visokog kaznenog suda
Ivana Nobilo/Cropix

Smatram da je jako važno da predsjednik Vrhovnog suda ukazuje svim sucima na otvorenost i obvezu prema cjeloživotnom obrazovanju te treba osigurati efikasno i brzo sudstvo. Da svaki sud transparentno daje podatke: koliko ima predmeta, koliko ih je riješeno i koliko traje postupak. Najvažnija stvar je da građanin mora znati u kojem roku će dobiti odluku.

Za to se moramo zalagati kao predsjednici svakog pojedinačnog suda i kao predsjednik Vrhovnog suda. Na tome treba inzistirati i kod budućih predsjednika da na nižim sudovima analiziraju zašto postoji zaostatak, zašto postupak traje tako dugo i što se može napraviti da se to popravi ili izbjegne – kazala nam je sutkinja Petö Kujundžić.

U svojoj odvjetničkoj karijeri dr. sc. Šime Savić je rješavao više od 15.000 parničnih spisa tako da su mu cjelokupno pravosuđe, posebno parnica, kao i kadrovi u pravosuđu potpuno poznati. U svom radu nikada nije prijavljivan ili kažnjavan, već je samo dobivao pohvale. Dragovoljac je Domovinskog rata koji je pet godina branio Hrvatsku.

image
Odvjetnik dr.sc. Šime Savić, zastupao je Franu Lučića, vatrogasca koji je jedini preživio tragediju na Kornatima
Jure Miškovic/Cropix

– Inače sam rođen u siromašnoj katoličkoj obitelji u zaleđu Pirovca, tako da me majka željela poslati u sjemenište, ali igrom slučaja sam završio u školi za unutarnje poslove u Zagrebu, odnosno obitelj je tražila besplatno školovanje gdje je osigurana hrana i smještaj jer mi u protivnom to ne bi mogli priuštiti.

Završio sam školu 1983. godine nakon čega sam radeći kao prometni policajac u Zagrebu uz rad završio pravni fakultet te u toj branši radim od 1995. godine. S obzirom na to da sam 26 godina odvjetnik, u svakoj sudnici sam bio više od 300 puta.

Povjerenje građana

Poznam pravosuđe i unutra i vani te s obzirom na sva saznanja, i lošu percepciju građana i stanje pravosuđa, želim doprinijeti da popravimo tu negativnu percepciju. Većina predmeta u pravosuđu su parnični spisi, naime, oko 80 posto ukupnog sudovanja u RH su parnice, posebice na Vrhovnom sudu na kojem je više od 95 posto parničnih predmeta.

Želim svoje znanje i iskustvo dati na raspolaganje i doprinijeti poboljšanju stanja. Većina sudaca pošteno, pravično i predano rade svoj posao, ali u pravosuđu ima osoba koje ne zaslužuju biti dio istoga. Jedan od zadataka mi je, ako postanem predsjednik Vrhovnog suda, odstraniti kukolj iz pravosuđa i tako vratiti povjerenje građana u pravosuđe – kazao nam je odvjetnik Savić.

image
Dipl. iur. Snježana Rizvan, pravnica na splitskom FESB-u

Splićanka dip. iur. Snježana Rizvan odlučila je biti suzdržana u izjavi.

– Imajući u vidu odgovornost funkcije i napore utrošene u transparentnost provedbe postupka za obnašanje iste, smatram da je najbolje sačekati zaključivanje javnog poziva i mišljenje gospodina predsjednika Zorana Milanovića o prijavljenim kandidatima, a dalje sve po zakonu, kako već ide – kazala je pravnica Rizvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 02:10