stdClass Object ( [id] => 1221126 [title] => Cirkus u škveru se nastavlja: Banožić i Debeljak nikako ne mogu na zelenu granu! Obojica svojataju ophodne brodove vrijedne 430 milijuna kuna, Brodosplitu je i to malo [alias] => cirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koja to ozbiljna država, članica Europske unije i NATO saveza, može sebi dopustiti cirkus kakav se upravo odigrava pred našim očima?!

Ministar obrane Mario Banožić: “Ophodni brodovi za HRM vlasništvo su Republike Hrvatske. Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH. Tu smo sigurni. Ako ih ‘Brodosplit’ ne dovrši, netko će drugi.”

”Brodosplit”: “Brodovi su vlasništvo graditelja i gradnju nije moguće nastaviti negdje drugdje.”

Tema o ophodnim brodovima za Obalnu stražu, stara osam godina, došla je do usijanja: od pet ugovorenih (prototip plus četiri) još 2014. godine - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika u ovako potentnim trenucima, posebno teškima ministru Banožiću - isporučen je samo jedan.

---

image

’Maskirani’ Tomislav Debeljak i veseli Zoran Milanović u studenom 2020. tijekom obilaska Brodogradilišta specijalnih objekata 

Jakov Prkić/Cropix
---

Breme problema

I to tek 2018. godine! Nosi ime “Omiš”. A nosi i čitavo breme problema još iz vremena preduge gradnje i neobičnih izmjena projekta i brodskih karakteristika, ali nećemo sada o tomu. Svakako, čitav taj proces izbora, ugovaranja, gradnje i nadzora nije za zdrav želudac.

Podsjetimo, cijena svih pet brodova trebala je biti oko 390 milijuna kuna (s PDV-om). Tomu je zimus dodano još 40 milijuna, budući da je u međuvremenu sve poskupjelo. Pa je ukupna cijena 430 milijuna kuna. Debeljak tvrdi da je to nedovoljno i traži još barem 120, da završi preostala četiri.

---

image

Polaganje kobilice za jedan od ophodnih HRM-ovih ‘Holandeza’
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Upravo ta četiri broda kipući su problem. Eno ih nedovršenih u hali “Brodogradilišta specijalnih objekata” u Splitu. Tvrtke koja je gradila ratne brodove i podmornice još u bivšoj državi. A osnivač “Specijalne” je posrnuli “Brodosplit”. Koji je korak do stečaja. I čiji vlasnik je isto tako posrnuli poduzetnik Tomislav Debeljak.

Tu dolazimo do pravog problema i ključnog pitanja: čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase? Ima li na njima ikakvih založnih prava kojima bi se sutra u potencijalnoj rasprodaji bankrotiranog škvera (ako se tako dogodi) ili u raščišćavanju računa MORH mogao zaštititi i pokazati dokument na kojem piše da su već platili glavninu?

Ministre, žalosno!

Pitanja je bezbroj, a vjerodostojnog odgovora nijednog! Ministarstvo obrane ne želi reći ništa o svemu tome, kao ni Ministarstvo mora, a pitali smo sve. U MORH-u samo kažu:

”S obzirom na delikatnost situacije u kojoj se nalazi ‘Brodosplit’, kao i njegove tvrtke kćeri, uključujući i ‘Brodogradilište specijalnih objekata’, s kojim Ministarstvo obrane ima ugovorne odnose izgradnje četiriju obalnih ophodnih brodova, MORH nije u mogućnosti javno iznositi informacije i planove u cilju nastavka gradnje brodova. Poduzimamo sve raspoložive radnje kako bismo zaštitili svoj interes i uspješno završilo projekt.”

Ni riječi o dokazima za Banožićeve tvrdnje da su neizgrađeni brodovi u vlasništvu države. Ministar obrane, spomenuli smo na početku, kaže nekidan: “Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH.”

A evo što kaže Hrvatski registar brodova:

”Vezano uz Vaš upit, molimo primiti k znanju kako HRB, kao javna ustanova RH, ovlaštena za tehnički nadzor temeljem odredbi Pomorskog zakonika, u ovom konkretnom slučaju, nažalost, ne može dati tražene odgovore. Predlažemo da s istim upitom kontaktirate MORH.”

Pitali smo ih bili - jednako kao i Ministarstvo mora - tko vodi upisnike brodova u gradnji, osobito vojnih ili ratnih brodova? Jesu li ophodni brodovi vojni, ratni ili javni brodovi? Čiji su oni tijekom gradnje? Tko vodi bitnu dokumentaciju o njima: založna prava i druge terete, prava vlasništva, raspolaganja, rješavanja sporova i slično?

Ni slova o tomu nismo dobili. Ukratko - jasno je jedino to da ophodni brodovi u gradnji nisu upisani u Hrvatski registar brodova kao što nam to govori ministar obrane.

Žalosno za jednog ministra.

---

image

Ministar obrane Mario Banožić na ‘Omišu’, jedinom isporučenom od pet naručenih brodova 

Duje Klarić/Cropix
---

Brodski upisnik, naravno, vode lučke kapetanije. Tako i upisnike brodova koji su još u gradnji. U njima se zaista mogu pronaći svi bitni podaci: o vlasnosti, hipotekama i svemu drugom bitnom za sudbinu tih brodova prije isporuke brodovlasniku. Upravo zato da se izbjegnu prijepori u slučajevima kao što je naš. Poslije predaje broda vlasniku, škver obično izbriše brod iz upisnika brodova u gradnji, a novi vlasnik ga upisuje u upisnik brodova koji plove. I tu sve jasno piše.

Naravno, u brodograđevnom ugovoru, koji sklapaju graditelj i naručitelj, mogu se regulirati sva ta pitanja na ovaj ili onaj način - kako se stranke već dogovore. Ako ne krše zakon.

No, ugovor ne želi pokazati nijedna strana!

A lučka kapetanija ga - navodno - nema. Jer čak ni lučke kapetanije ne vode upisnike za vojne, odnosno ratne brodove. Potvrdili su nam to u splitskoj Lučkoj kapetaniji.

Što novinarima otežava posao i vraća nas na početak. Komu vjerovati na riječ?! Debeljaku ili Banožiću? Hm, teško pitanje!

Općenito govoreći, kada su u pitanju klasični trgovački brodovi, oni tijekom gradnje obično pripadaju brodogradilištu. Ali, ovo nisu “civilni” brodovi. A pitanje je jesu li vojni, odnosno ratni. Ili su u kategoriji javnih. U većini zemalja obalna straža je posebna služba: ni sasvim civilna, ali ni baš do kraja vojna. Nešto između. Kod nas je Obalna straža dio HRM-a. Slijedom te logike, i brodovi bi prije mogli biti vojni nego civilni. Ili javni. “Straža” je vojna organizacija s policijskim ovlastima.

Očito je da vlada nered i nitko nam nije znao reći vodi li uopće itko upisnike i dokumentaciju ratnih brodova u Hrvatskoj!

Rasipanje ugleda

Logično bi bilo da se svaki naručitelj bilo kojeg broda na svijetu pobrine zaštititi svoje ulaganje tijekom gradnje: pa brodovlasnici u škverovima imaju svoje inspekcijske službe, nadziru radove, odobravaju situacije, odlučuju koja će oprema biti ugrađena i tako dalje. Kao u bilo kojem poslu. Kao da gradite kuću: tko plaća, taj bira i diktira.

Tako nešto to više bi se očekivalo kod vojne proizvodnje. Naime, da se precizno zna što je čiji posao, a i svaki detalj tog posla. Uključujući odgovornost, prije svega. Tako je svugdje u svijetu: privatnik dobije posao za vojsku, ali vojska sve strogo nadzire.

Kod nas to nismo vidjeli! Svih ovih godina, vlada i ministara. Zato imamo neviđen cirkus. I veliko je pitanje što će sve dalje biti.

Naprimjer, ministar Banožić kaže da su brodovi plaćeni 70 posto. Pa zar ne bi bilo normalno - pogotovo u vojnom programu - da je država to negdje zabilježila, osigurala se. Kod običnih trgovačkih brodova upisuje se hipoteka koja čuva prava naručitelja i kaže: ako se išta dogodi, nek se zna da smo već platili 70 posto od ukupne cijene ovog broda. Pa nam toliko i pripada.

Da se sutra na sudu lakše ustanovi što je čije. Ovako imamo zavrzlamu, manipulacije, ucjenjivanja, rasipanje ostatka ostataka ugleda i zabavu za narod.

Pa Debeljak kaže:

”Ukupan prosjek gotovosti svih pet brodova je 76 posto. Do sada je plaćeno 70 posto, ali prema cijenama iz 2014. godine. No, zbog proteka vremena, taj iznos pokriva samo 47 posto stvarnih troškova. Gledajući samo četiri broda u seriji, dosad je plaćeno samo 35 posto njihove troškovne vrijednosti, dok im je prosječna gotovost 70 posto. Razlika u plaćenom i stvarnim troškovima svih obavljenih radova dosad iznosi preko 120 milijuna kuna, pa je nemoguć nastavak gradnje po cijenama iz 2014. godine.”

Ukratko, traži još novca i jedva čeka nastavak gradnje brodova. Koja je mjesecima zaustavljena! A trebali su biti već odavno predani. Po rastegnutom petom aneksu, tri su trebala biti isporučena ove godine, četvrti dogodine.

Ali, nitko mu ne ispravlja da o poskupljenjima i višoj ratnoj sili ne bismo ni govorili da su brodovi predani na vrijeme!

Poznavatelji prilika kažu da Debeljak koristi situaciju, pritišće Vladu i MORH ne bi li izbjegao prijeteći stečaj - oko čega se upravo vode sudski postupci - i gubitak brodogradilišta.

Jer, padne li za mjesec dana škver u stečaj, nedovršeni ophodni brodovi mogli bi (posredno) postati dio stečajne mase. Istina, BSO nije u stečaju. Ali njegov osnivač “Brodosplit” je na rubu.

Prognoze su nezahvalne, ali želimo reći sljedeće: otvori li se stečaj, “Brodosplitovi” poslovni udjeli u “Brodogradilištu specijalnih objekata” postaju dio škverske stečajne mase. A svrha stečajnog postupka je namirenje vjerovnika, obično prodajom dužnikove imovine. Ako već nema stečajnog plana. Koji ima smisla samo kada postoji ozbiljan ulagač, investitor, koji bi zadovoljio vjerovnike.

Ako pritom nigdje nije zabilježeno ni založno pravo države koja je već platila 70 posto cijene - pitanje je kako zaštititi brodove od prodaje nekom Jovi iz Svrljiga, Janezu iz Gozda Martuljka ili našem Matanu “und jaranen”? Za đir do Krknjaša. Malo karikiramo, tek da shvatite kamo ronimo.

---

Poznavatelji prilika kažu da Debeljak koristi situaciju, pritišće Vladu i MORH ne bi li izbjegao prijeteći stečaj - oko čega se upravo vode sudski postupci - i gubitak brodogradilišta

---

Super Mario

Ili će se sutra Banožić, odnosno država, razvlačiti s Debeljakom za brodove po sudu?! Da ne kažemo kako se šuška da Debeljak neće dati brodske projekte i tehničku dokumentaciju.

Rastegla se žvakalica, pa ćemo samo još ovo: ako je Banožić siguran u ono što govori - a vidjeli smo da lupeta i neke gluposti o registru - neka pokaže ugovor, neka ga raskine, neka uzme Debeljaku brodove i dovrši ih bilo gdje. Ako misli da može. Neka poduzme bilo što! Da dobijemo nove, ali stare brodove.

Ako je Super Mario...

---

Ratni brodovi nisu za javnost

Evo što nam je odgovorio ugledni hrvatski odvjetnik pomorskog prava:

”Pomorski zakonik - ugovor o gradnji broda:

Članak 430. (1) kaže: ‘Ugovor o gradnji broda je ugovor kojim se brodograditelj obvezuje prema projektu i tehničkoj dokumentaciji sagraditi novi brod u određenom roku, a naručitelj se obvezuje za izgrađeni brod platiti ugovorenu cijenu.’

Članak 432. kaže: ‘Ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno, smatra se da brod u gradnji pripada brodograditelju.’

Prema tome, ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno (ugovoreno), brod u gradnji pripada brodograditelju, neovisno o svrsi za koju se brod gradi.

U RH postoji Upisnik brodova koji je od 1. 1. 2020. jedinstveni upisnik pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Prema Pravilniku o vođenju upisnika brodova, u Upisnik brodova se upisuju pomorski objekti i pomorski objekti u gradnji, osim ratnih brodova i brodova u gradnji koji se grade za potrebe Oružanih snaga RH ili stranih oružanih snaga.

Prema tome, ratni brodovi i brodovi u gradnji koji se grade za potrebe OSRH ili stranih oružanih snaga ne upisuju se u upisnik brodova.

Oni se upisuju u upisnik javnih brodova, koji nije javno dostupan. Hrvatski registar brodova nema podataka o upisu ratnih brodova ili brodova obalne straže, koji bi bili javno dostupni.”

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od pet ugovorenih ophodnih brodova za HRM (prototip plus četiri) još 2014. - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika - isporučen je samo jedan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pitanja se gomilaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Od pet ugovorenih ophodnih brodova za HRM (prototip plus četiri) još 2014. - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika - isporučen je samo jedan pitanja se gomilaju 2 0 9422 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-30 12:27:19 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-02 15:39:12 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2022-09-02 15:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 904 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/30\/23279572.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/30\/20196256.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/30\/22244326.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/30\/18197864.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/30\/15282834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010ciji su zaista brodovi i \u0161to \u0107e biti s njima? Tko \u0107e ih dovr\u0161iti i kojim novcem? Koliko je dosad pla\u0107eno? Kakva \u0107e im biti sudbina ako \u0161kver iz predste\u010daja padne u ste\u010daj? Ho\u0107e li postati dio ste\u010dajne mase?<\/p>","

Ophodni brod \u2018Omi\u0161\u2019 - nitko ne zna kada \u0107e mu se pridru\u017eiti jo\u0161 \u010detiri stra\u017eara hrvatskog dijela Jadrana<\/p>","

Polaganje kobilice za jedan od ophodnih HRM-ovih \u2018Holandeza\u2019
\n\u00a0<\/p>","

Ministar obrane Mario Bano\u017ei\u0107 na \u2018Omi\u0161u\u2019, jedinom isporu\u010denom od pet naru\u010denih brodova\u00a0<\/p>","

\u2019Maskirani\u2019 Tomislav Debeljak i veseli Zoran Milanovi\u0107 u studenom 2020. tijekom obilaska Brodogradili\u0161ta specijalnih objekata\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","55:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_23279572_1920.jpg":"1920x1080","k_23279572_1280.jpg":"1280x1280","k_23279572_1024.jpg":"1024x1024","k_23279572_640.jpg":"640x640","k_23279572_480.jpg":"480x480","k_23279572_340.jpg":"340x340","k_23279572_220.jpg":"220x220","o_23279572_1280.jpg":"1280x720","o_23279572_1024.jpg":"1024x576","o_23279572_640.jpg":"640x360","o_23279572_480.jpg":"480x270","o_23279572_340.jpg":"340x191","o_23279572_220.jpg":"220x123","h_23279572_1280.jpg":"1280x854","h_23279572_1024.jpg":"1024x683","h_23279572_640.jpg":"640x427","h_23279572_480.jpg":"480x320","h_23279572_340.jpg":"340x227","h_23279572_220.jpg":"220x147","pp_23279572_1280.jpg":"1280x1628","pp_23279572_1024.jpg":"1024x1303","pp_23279572_640.jpg":"640x814","pp_23279572_480.jpg":"480x611","pp_23279572_340.jpg":"340x432","pp_23279572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20196256_1920.jpg":"1920x1080","k_20196256_1280.jpg":"1280x1280","k_20196256_1024.jpg":"1024x1024","k_20196256_640.jpg":"640x640","k_20196256_480.jpg":"480x480","k_20196256_340.jpg":"340x340","k_20196256_220.jpg":"220x220","o_20196256_1280.jpg":"1280x853","o_20196256_1024.jpg":"1024x682","o_20196256_640.jpg":"640x426","o_20196256_480.jpg":"480x320","o_20196256_340.jpg":"340x226","o_20196256_220.jpg":"220x146","h_20196256_1280.jpg":"1280x854","h_20196256_1024.jpg":"1024x683","h_20196256_640.jpg":"640x427","h_20196256_480.jpg":"480x320","h_20196256_340.jpg":"340x227","h_20196256_220.jpg":"220x147","pp_20196256_1280.jpg":"1280x1628","pp_20196256_1024.jpg":"1024x1303","pp_20196256_640.jpg":"640x814","pp_20196256_480.jpg":"480x611","pp_20196256_340.jpg":"340x432","pp_20196256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1320","hd_22244326_1920.jpg":"1920x1080","k_22244326_1280.jpg":"1280x1280","k_22244326_1024.jpg":"1024x1024","k_22244326_640.jpg":"640x640","k_22244326_480.jpg":"480x480","k_22244326_340.jpg":"340x340","k_22244326_220.jpg":"220x220","o_22244326_1280.jpg":"1280x880","o_22244326_1024.jpg":"1024x704","o_22244326_640.jpg":"640x440","o_22244326_480.jpg":"480x330","o_22244326_340.jpg":"340x233","o_22244326_220.jpg":"220x151","h_22244326_1280.jpg":"1280x854","h_22244326_1024.jpg":"1024x683","h_22244326_640.jpg":"640x427","h_22244326_480.jpg":"480x320","h_22244326_340.jpg":"340x227","h_22244326_220.jpg":"220x147","pp_22244326_1280.jpg":"1280x1628","pp_22244326_1024.jpg":"1024x1303","pp_22244326_640.jpg":"640x814","pp_22244326_480.jpg":"480x611","pp_22244326_340.jpg":"340x432","pp_22244326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_18197864_1920.jpg":"1920x1080","k_18197864_1280.jpg":"1280x1280","k_18197864_1024.jpg":"1024x1024","k_18197864_640.jpg":"640x640","k_18197864_480.jpg":"480x480","k_18197864_340.jpg":"340x340","k_18197864_220.jpg":"220x220","o_18197864_1280.jpg":"1280x855","o_18197864_1024.jpg":"1024x684","o_18197864_640.jpg":"640x427","o_18197864_480.jpg":"480x320","o_18197864_340.jpg":"340x227","o_18197864_220.jpg":"220x147","h_18197864_1280.jpg":"1280x854","h_18197864_1024.jpg":"1024x683","h_18197864_640.jpg":"640x427","h_18197864_480.jpg":"480x320","h_18197864_340.jpg":"340x227","h_18197864_220.jpg":"220x147","pp_18197864_1280.jpg":"1280x1628","pp_18197864_1024.jpg":"1024x1303","pp_18197864_640.jpg":"640x814","pp_18197864_480.jpg":"480x611","pp_18197864_340.jpg":"340x432","pp_18197864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_15282834_1920.jpg":"1920x1080","k_15282834_1280.jpg":"1280x1280","k_15282834_1024.jpg":"1024x1024","k_15282834_640.jpg":"640x640","k_15282834_480.jpg":"480x480","k_15282834_340.jpg":"340x340","k_15282834_220.jpg":"220x220","o_15282834_1280.jpg":"1280x894","o_15282834_1024.jpg":"1024x715","o_15282834_640.jpg":"640x447","o_15282834_480.jpg":"480x335","o_15282834_340.jpg":"340x237","o_15282834_220.jpg":"220x153","h_15282834_1280.jpg":"1280x854","h_15282834_1024.jpg":"1024x683","h_15282834_640.jpg":"640x427","h_15282834_480.jpg":"480x320","h_15282834_340.jpg":"340x227","h_15282834_220.jpg":"220x147","pp_15282834_1280.jpg":"1280x1628","pp_15282834_1024.jpg":"1024x1303","pp_15282834_640.jpg":"640x814","pp_15282834_480.jpg":"480x611","pp_15282834_340.jpg":"340x432","pp_15282834_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5951319 Threads: 62 Questions: 1072598107 Slow queries: 0 Opens: 196734 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.228 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9608753 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/cirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo-1221126 [printLink] => /vijesti/hrvatska/cirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo-1221126?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289137 [name] => škver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skver [link] => /tag/skver ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501137 [name] => brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 479820 [name] => Mario Banožić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-banozic [link] => /tag/mario-banozic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 602024 [name] => ophodni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 09:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ophodni-brodovi [link] => /tag/ophodni-brodovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od pet ugovorenih ophodnih brodova za HRM (prototip plus četiri) još 2014. - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika - isporučen je samo jedan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pitanja se gomilaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cirkus u škveru se nastavlja: Banožić i Debeljak nikako ne mogu na zelenu granu! Obojica svojataju ophodne brodove vrijedne 430 milijuna kuna, Brodosplitu je i to malo [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/23279572.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/23279572.jpg [title] =>

Čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase?

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/20196256.jpg [title] =>

Ophodni brod ‘Omiš’ - nitko ne zna kada će mu se pridružiti još četiri stražara hrvatskog dijela Jadrana

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/22244326.jpg [title] =>

Polaganje kobilice za jedan od ophodnih HRM-ovih ‘Holandeza’
 

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/18197864.jpg [title] =>

Ministar obrane Mario Banožić na ‘Omišu’, jedinom isporučenom od pet naručenih brodova 

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/30/15282834.jpg [title] =>

’Maskirani’ Tomislav Debeljak i veseli Zoran Milanović u studenom 2020. tijekom obilaska Brodogradilišta specijalnih objekata 

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koja to ozbiljna država, članica Europske unije i NATO saveza, može sebi dopustiti cirkus kakav se upravo odigrava pred našim očima?!

Ministar obrane Mario Banožić: “Ophodni brodovi za HRM vlasništvo su Republike Hrvatske. Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH. Tu smo sigurni. Ako ih ‘Brodosplit’ ne dovrši, netko će drugi.”

”Brodosplit”: “Brodovi su vlasništvo graditelja i gradnju nije moguće nastaviti negdje drugdje.”

Tema o ophodnim brodovima za Obalnu stražu, stara osam godina, došla je do usijanja: od pet ugovorenih (prototip plus četiri) još 2014. godine - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika u ovako potentnim trenucima, posebno teškima ministru Banožiću - isporučen je samo jedan.

---

image

’Maskirani’ Tomislav Debeljak i veseli Zoran Milanović u studenom 2020. tijekom obilaska Brodogradilišta specijalnih objekata 

Jakov Prkić/Cropix
---

Breme problema

I to tek 2018. godine! Nosi ime “Omiš”. A nosi i čitavo breme problema još iz vremena preduge gradnje i neobičnih izmjena projekta i brodskih karakteristika, ali nećemo sada o tomu. Svakako, čitav taj proces izbora, ugovaranja, gradnje i nadzora nije za zdrav želudac.

Podsjetimo, cijena svih pet brodova trebala je biti oko 390 milijuna kuna (s PDV-om). Tomu je zimus dodano još 40 milijuna, budući da je u međuvremenu sve poskupjelo. Pa je ukupna cijena 430 milijuna kuna. Debeljak tvrdi da je to nedovoljno i traži još barem 120, da završi preostala četiri.

---

image

Polaganje kobilice za jedan od ophodnih HRM-ovih ‘Holandeza’
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Upravo ta četiri broda kipući su problem. Eno ih nedovršenih u hali “Brodogradilišta specijalnih objekata” u Splitu. Tvrtke koja je gradila ratne brodove i podmornice još u bivšoj državi. A osnivač “Specijalne” je posrnuli “Brodosplit”. Koji je korak do stečaja. I čiji vlasnik je isto tako posrnuli poduzetnik Tomislav Debeljak.

Tu dolazimo do pravog problema i ključnog pitanja: čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase? Ima li na njima ikakvih založnih prava kojima bi se sutra u potencijalnoj rasprodaji bankrotiranog škvera (ako se tako dogodi) ili u raščišćavanju računa MORH mogao zaštititi i pokazati dokument na kojem piše da su već platili glavninu?

Ministre, žalosno!

Pitanja je bezbroj, a vjerodostojnog odgovora nijednog! Ministarstvo obrane ne želi reći ništa o svemu tome, kao ni Ministarstvo mora, a pitali smo sve. U MORH-u samo kažu:

”S obzirom na delikatnost situacije u kojoj se nalazi ‘Brodosplit’, kao i njegove tvrtke kćeri, uključujući i ‘Brodogradilište specijalnih objekata’, s kojim Ministarstvo obrane ima ugovorne odnose izgradnje četiriju obalnih ophodnih brodova, MORH nije u mogućnosti javno iznositi informacije i planove u cilju nastavka gradnje brodova. Poduzimamo sve raspoložive radnje kako bismo zaštitili svoj interes i uspješno završilo projekt.”

Ni riječi o dokazima za Banožićeve tvrdnje da su neizgrađeni brodovi u vlasništvu države. Ministar obrane, spomenuli smo na početku, kaže nekidan: “Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH.”

A evo što kaže Hrvatski registar brodova:

”Vezano uz Vaš upit, molimo primiti k znanju kako HRB, kao javna ustanova RH, ovlaštena za tehnički nadzor temeljem odredbi Pomorskog zakonika, u ovom konkretnom slučaju, nažalost, ne može dati tražene odgovore. Predlažemo da s istim upitom kontaktirate MORH.”

Pitali smo ih bili - jednako kao i Ministarstvo mora - tko vodi upisnike brodova u gradnji, osobito vojnih ili ratnih brodova? Jesu li ophodni brodovi vojni, ratni ili javni brodovi? Čiji su oni tijekom gradnje? Tko vodi bitnu dokumentaciju o njima: založna prava i druge terete, prava vlasništva, raspolaganja, rješavanja sporova i slično?

Ni slova o tomu nismo dobili. Ukratko - jasno je jedino to da ophodni brodovi u gradnji nisu upisani u Hrvatski registar brodova kao što nam to govori ministar obrane.

Žalosno za jednog ministra.

---

image

Ministar obrane Mario Banožić na ‘Omišu’, jedinom isporučenom od pet naručenih brodova 

Duje Klarić/Cropix
---

Brodski upisnik, naravno, vode lučke kapetanije. Tako i upisnike brodova koji su još u gradnji. U njima se zaista mogu pronaći svi bitni podaci: o vlasnosti, hipotekama i svemu drugom bitnom za sudbinu tih brodova prije isporuke brodovlasniku. Upravo zato da se izbjegnu prijepori u slučajevima kao što je naš. Poslije predaje broda vlasniku, škver obično izbriše brod iz upisnika brodova u gradnji, a novi vlasnik ga upisuje u upisnik brodova koji plove. I tu sve jasno piše.

Naravno, u brodograđevnom ugovoru, koji sklapaju graditelj i naručitelj, mogu se regulirati sva ta pitanja na ovaj ili onaj način - kako se stranke već dogovore. Ako ne krše zakon.

No, ugovor ne želi pokazati nijedna strana!

A lučka kapetanija ga - navodno - nema. Jer čak ni lučke kapetanije ne vode upisnike za vojne, odnosno ratne brodove. Potvrdili su nam to u splitskoj Lučkoj kapetaniji.

Što novinarima otežava posao i vraća nas na početak. Komu vjerovati na riječ?! Debeljaku ili Banožiću? Hm, teško pitanje!

Općenito govoreći, kada su u pitanju klasični trgovački brodovi, oni tijekom gradnje obično pripadaju brodogradilištu. Ali, ovo nisu “civilni” brodovi. A pitanje je jesu li vojni, odnosno ratni. Ili su u kategoriji javnih. U većini zemalja obalna straža je posebna služba: ni sasvim civilna, ali ni baš do kraja vojna. Nešto između. Kod nas je Obalna straža dio HRM-a. Slijedom te logike, i brodovi bi prije mogli biti vojni nego civilni. Ili javni. “Straža” je vojna organizacija s policijskim ovlastima.

Očito je da vlada nered i nitko nam nije znao reći vodi li uopće itko upisnike i dokumentaciju ratnih brodova u Hrvatskoj!

Rasipanje ugleda

Logično bi bilo da se svaki naručitelj bilo kojeg broda na svijetu pobrine zaštititi svoje ulaganje tijekom gradnje: pa brodovlasnici u škverovima imaju svoje inspekcijske službe, nadziru radove, odobravaju situacije, odlučuju koja će oprema biti ugrađena i tako dalje. Kao u bilo kojem poslu. Kao da gradite kuću: tko plaća, taj bira i diktira.

Tako nešto to više bi se očekivalo kod vojne proizvodnje. Naime, da se precizno zna što je čiji posao, a i svaki detalj tog posla. Uključujući odgovornost, prije svega. Tako je svugdje u svijetu: privatnik dobije posao za vojsku, ali vojska sve strogo nadzire.

Kod nas to nismo vidjeli! Svih ovih godina, vlada i ministara. Zato imamo neviđen cirkus. I veliko je pitanje što će sve dalje biti.

Naprimjer, ministar Banožić kaže da su brodovi plaćeni 70 posto. Pa zar ne bi bilo normalno - pogotovo u vojnom programu - da je država to negdje zabilježila, osigurala se. Kod običnih trgovačkih brodova upisuje se hipoteka koja čuva prava naručitelja i kaže: ako se išta dogodi, nek se zna da smo već platili 70 posto od ukupne cijene ovog broda. Pa nam toliko i pripada.

Da se sutra na sudu lakše ustanovi što je čije. Ovako imamo zavrzlamu, manipulacije, ucjenjivanja, rasipanje ostatka ostataka ugleda i zabavu za narod.

Pa Debeljak kaže:

”Ukupan prosjek gotovosti svih pet brodova je 76 posto. Do sada je plaćeno 70 posto, ali prema cijenama iz 2014. godine. No, zbog proteka vremena, taj iznos pokriva samo 47 posto stvarnih troškova. Gledajući samo četiri broda u seriji, dosad je plaćeno samo 35 posto njihove troškovne vrijednosti, dok im je prosječna gotovost 70 posto. Razlika u plaćenom i stvarnim troškovima svih obavljenih radova dosad iznosi preko 120 milijuna kuna, pa je nemoguć nastavak gradnje po cijenama iz 2014. godine.”

Ukratko, traži još novca i jedva čeka nastavak gradnje brodova. Koja je mjesecima zaustavljena! A trebali su biti već odavno predani. Po rastegnutom petom aneksu, tri su trebala biti isporučena ove godine, četvrti dogodine.

Ali, nitko mu ne ispravlja da o poskupljenjima i višoj ratnoj sili ne bismo ni govorili da su brodovi predani na vrijeme!

Poznavatelji prilika kažu da Debeljak koristi situaciju, pritišće Vladu i MORH ne bi li izbjegao prijeteći stečaj - oko čega se upravo vode sudski postupci - i gubitak brodogradilišta.

Jer, padne li za mjesec dana škver u stečaj, nedovršeni ophodni brodovi mogli bi (posredno) postati dio stečajne mase. Istina, BSO nije u stečaju. Ali njegov osnivač “Brodosplit” je na rubu.

Prognoze su nezahvalne, ali želimo reći sljedeće: otvori li se stečaj, “Brodosplitovi” poslovni udjeli u “Brodogradilištu specijalnih objekata” postaju dio škverske stečajne mase. A svrha stečajnog postupka je namirenje vjerovnika, obično prodajom dužnikove imovine. Ako već nema stečajnog plana. Koji ima smisla samo kada postoji ozbiljan ulagač, investitor, koji bi zadovoljio vjerovnike.

Ako pritom nigdje nije zabilježeno ni založno pravo države koja je već platila 70 posto cijene - pitanje je kako zaštititi brodove od prodaje nekom Jovi iz Svrljiga, Janezu iz Gozda Martuljka ili našem Matanu “und jaranen”? Za đir do Krknjaša. Malo karikiramo, tek da shvatite kamo ronimo.

---

Poznavatelji prilika kažu da Debeljak koristi situaciju, pritišće Vladu i MORH ne bi li izbjegao prijeteći stečaj - oko čega se upravo vode sudski postupci - i gubitak brodogradilišta

---

Super Mario

Ili će se sutra Banožić, odnosno država, razvlačiti s Debeljakom za brodove po sudu?! Da ne kažemo kako se šuška da Debeljak neće dati brodske projekte i tehničku dokumentaciju.

Rastegla se žvakalica, pa ćemo samo još ovo: ako je Banožić siguran u ono što govori - a vidjeli smo da lupeta i neke gluposti o registru - neka pokaže ugovor, neka ga raskine, neka uzme Debeljaku brodove i dovrši ih bilo gdje. Ako misli da može. Neka poduzme bilo što! Da dobijemo nove, ali stare brodove.

Ako je Super Mario...

---

Ratni brodovi nisu za javnost

Evo što nam je odgovorio ugledni hrvatski odvjetnik pomorskog prava:

”Pomorski zakonik - ugovor o gradnji broda:

Članak 430. (1) kaže: ‘Ugovor o gradnji broda je ugovor kojim se brodograditelj obvezuje prema projektu i tehničkoj dokumentaciji sagraditi novi brod u određenom roku, a naručitelj se obvezuje za izgrađeni brod platiti ugovorenu cijenu.’

Članak 432. kaže: ‘Ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno, smatra se da brod u gradnji pripada brodograditelju.’

Prema tome, ako ugovorom o gradnji broda nije drugačije predviđeno (ugovoreno), brod u gradnji pripada brodograditelju, neovisno o svrsi za koju se brod gradi.

U RH postoji Upisnik brodova koji je od 1. 1. 2020. jedinstveni upisnik pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Prema Pravilniku o vođenju upisnika brodova, u Upisnik brodova se upisuju pomorski objekti i pomorski objekti u gradnji, osim ratnih brodova i brodova u gradnji koji se grade za potrebe Oružanih snaga RH ili stranih oružanih snaga.

Prema tome, ratni brodovi i brodovi u gradnji koji se grade za potrebe OSRH ili stranih oružanih snaga ne upisuju se u upisnik brodova.

Oni se upisuju u upisnik javnih brodova, koji nije javno dostupan. Hrvatski registar brodova nema podataka o upisu ratnih brodova ili brodova obalne straže, koji bi bili javno dostupni.”

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Jure Mišković/Cropix Vojko Bašić/Cropix Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Cropix

Čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase?

Jure Mišković/Cropix

Ophodni brod ‘Omiš’ - nitko ne zna kada će mu se pridružiti još četiri stražara hrvatskog dijela Jadrana

Vojko Bašić/Cropix

Polaganje kobilice za jedan od ophodnih HRM-ovih ‘Holandeza’
 

Duje Klarić/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić na ‘Omišu’, jedinom isporučenom od pet naručenih brodova 

Jakov Prkić/Cropix

’Maskirani’ Tomislav Debeljak i veseli Zoran Milanović u studenom 2020. tijekom obilaska Brodogradilišta specijalnih objekata 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/cirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo-1221126 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d28bd84050dc9c0e065fc2f70efb9767a30197b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cirkus+u+%C5%A1kveru+se+nastavlja%3A+Bano%C5%BEi%C4%87+i+Debeljak+nikako+ne+mogu+na+zelenu+granu%21+Obojica+svojataju+ophodne+brodove+vrijedne+430+milijuna+kuna%2C+Brodosplitu+je+i+to+malo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo-1221126 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fcirkus-u-skveru-se-nastavlja-banozic-i-debeljak-nikako-ne-mogu-na-zelenu-granu-obojica-svojataju-ophodne-brodove-vrijedne-430-milijuna-kuna-brodosplitu-je-i-to-malo-1221126 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od pet ugovorenih ophodnih brodova za HRM (prototip plus četiri) još 2014. - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika - isporučen je samo jedan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pitanja se gomilaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapitanja se gomilaju

Cirkus u škveru se nastavlja: Banožić i Debeljak nikako ne mogu na zelenu granu! Obojica svojataju ophodne brodove vrijedne 430 milijuna kuna, Brodosplitu je i to malo

Piše Damir Tolj
2. rujna 2022. - 17:34
Čiji su zaista brodovi i što će biti s njima? Tko će ih dovršiti i kojim novcem? Koliko je dosad plaćeno? Kakva će im biti sudbina ako škver iz predstečaja padne u stečaj? Hoće li postati dio stečajne mase?Cropix

Koja to ozbiljna država, članica Europske unije i NATO saveza, može sebi dopustiti cirkus kakav se upravo odigrava pred našim očima?!

Ministar obrane Mario Banožić: “Ophodni brodovi za HRM vlasništvo su Republike Hrvatske. Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH. Tu smo sigurni. Ako ih ‘Brodosplit’ ne dovrši, netko će drugi.”

”Brodosplit”: “Brodovi su vlasništvo graditelja i gradnju nije moguće nastaviti negdje drugdje.”

Tema o ophodnim brodovima za Obalnu stražu, stara osam godina, došla je do usijanja: od pet ugovorenih (prototip plus četiri) još 2014. godine - u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog čega se aktualni predsjednik države možda i ne javlja koliko bismo to očekivali od vrhovnog zapovjednika u ovako potentnim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 23:13