stdClass Object ( [id] => 1374849 [title] => Damir Šodan: Pravi je trenutak da se podsjetimo u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malena imali velikog pjesnika [alias] => damir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da nema Boga, koga bih opsovao kad mi se šibica ugasi na vjetru? A šibice se gase...

P. Lucić

 

Predrag Lucić (1964.-2018.), pjesnik, satiričar, dramatičar, novinar, urednik i kazališni redatelj, u javnosti je nadaleko poznat ponajprije kao jedan od osnivača i urednika legendarnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribune, koji je u gotovo dva desetljeća postojanja svojim smjelim kritičkim pristupom društvenoj zbilji, kao i urnebesnim humorom, dubinski promijenio naše poimanje prostora građanskih sloboda. Predraga stoga kao vrsnog novinara i satiričara ne treba nikome posebno predstavljati, ali kad je riječ o Luciću kao ozbiljnom pjesniku, bez obzira na odličan prijem njegovih dviju zbirki, Ljubavnici iz Verone (2007.) i Mjesec iznad Splita (2012.), možda će tek nakon ovih dvaju svezaka Južnog dvorišta valjati započeti primjeren razgovor. Jer pred sobom ipak imamo testamentarno izdanje kojim se književnoj publici prvi put na uvid podastire manje-više cjelokupni Predragov pjesnički opus, uključujući i onaj najraniji koji je stjecajem okolnosti godinama ležao rasut u njegovim bilježnicama i poetskim dnevnicima, koje je uz veća ili manja odstupanja vodio tijekom cijelog svog, nažalost, nedovoljno dugog života.

Melodije ‘svega i svačega’

Iako je odmalena bio zvijezda splitskih osnovnoškolskih književnih sekcija, Predrag je poeziju počeo konzistentnije pisati u osvit 80-ih prošloga stoljeća, još u tinejdžerskoj dobi, uglavnom pod utjecajem francuskih simbolista, Baudelairea, Rimbauda i Verlainea, kao i domaćih klasika – sve od realista S. S. Kranjčevića i modernista poput J. Polića Kamova i Tina Ujevića pa dijelom i do “krugovaša” poput Slavka Mihalića, Antuna Šoljana, Ivana Slamniga te naposljetku u svakom pogledu fenomenalnog Danijela Dragojevića, koji još odolijeva klasifikacijama. No, prijelomni trenutak u Lucićevoj pjesničkoj evoluciji svakako je otkriće američkih bitnika, književnika poput Jacka Kerouaca, Allena Ginsberga, Garyja Snydera, Gregoryja Corsoa ili Michaela McClurea, koji su tada počinjali biti dostupni i kod nas, prvenstveno zahvaljujući prijevodima našeg neumornog prijatelja Voje Šindolića. I, naravno, na Predraga je vrlo snažan dojam ostavio bard s dna kace američkog egzistencijalizma, nenadmašni književni udarnik Charles Bukowski.

Treba dodati i da je Lucićev estetički i intelektualni panteon bio oduvijek dovoljno širok i eruditski nastrojen, tako da je bez problema udomljivao i brojne klasične književne figure, sve od majstora drame poput Sofokla, Shakespearea, Strindberga, Becketta i Brechta do proznih klasika poput Cervantesa, Joycea, Hamsuna, Borgesa, Sábata, Bellowa, Orwella, Carvera, Krleže, Kovača, Kiša… Ali pored spomenutih književnih uzora, mladom su Luciću bili važni i rock-kantautori kao što su Dylan, Cohen, Young, Waits, Newman, Springsteen, oba Morrisona i Cave, ne možda toliko stilski koliko u zauzimanju nepokolebljivo individualističkog, ako već ne i pobunjeničkog, stava kad su društvo i svijet u pitanju. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Predrag u mladosti imao ambiciju biti tekstopisac i frontmen rock-benda, što se, nažalost, nikada nije obistinilo. Izvjesnu kompenzaciju u tom smislu predstavljaju njegovi sit down satirički pjevački nastupi, njegove Melodije “svega i svačega”, kojima je zajedno s drugom i suborcem Borisom Dežulovićem zdušno uveseljavao svoju brojnu publiku. Svejedno, pamtim da je za jednog od naših brojnih glazbeno-vinskih sessiona, koje smo upražnjavali desetljećima (znamo se još od prvog razreda osnovne škole) u jednom naletu introspekcije, imajući na umu sav svoj nemali javni rad, ne bez ironije rezimirao: “Sve je ovo surogat za rokenrol!” Last but not least, treba još podsjetiti da je krunsku figuru u ovom kontekstu u njegovu osobnom kanonu svakako predstavljao neizbježni Branimir Johnny Štulić, autorska perjanica jugoslavenskog Novog vala, koji je svojim realističnim ali krajnje poetičnim tekstovima nama tadašnjim urbanim omladincima doslovno okrenuo pamet.

Mladi i nabrijani ‘Duje’

Predrag je tako već u svojim “nježnim godinama” upravo poezijom reagirao na svijet oko sebe, bilo da je riječ o društveno-političkom okruženju ili osobnom intimnom životu, ispisujući nerijetko impozantne stihove prepune nestvarno uspjelih pjesničkih slika, ali i bravuroznih retoričkih figura do kakvih prosječni pisci najčešće stižu tek nakon godinâ mukotrpnog rada. On je, eto, već u ranoj adolescenciji suvereno vladao mnogim pjesničkim formama, od brzopoteznih haikua do zahtjevnijih “balada” skoro pa epskog ugođaja. I jest, znao je u vremenu sveopćeg postmodernog likvidnog cinizma, što bi rekao filozof Zygmunt Bauman, napisati izvanserijsku ljubavnu (pa i ljubawnu!) pjesmu, što – zna svatko tko je barem jednom pokušao – nije nimalo lako.

---

image

Damir Šodan, pjesnik, prevoditelj i dramski pisac, urednik je dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘ (u izdanju riječkog Ex Librisa) čija je promocija zakazana zadnjeg dana 17. izdanja Pričigina

Jakov Prkić/Cropix
---

Svojevrsni hijatus u Predragovu pjesničkom radu nastupa početkom rata, ranih 90-ih i traje do dvijetisućitih, ali nikako nije riječ o “izgubljenom vremenu”, jer kad su topovi progovorili, Lucićeva muza nije nipošto zamukla, dapače, samo je promijenila ruho navukavši na sebe maskirnu odoru stiha u kojoj se nastavila ukazivati uredno svakoga tjedna u vidu urnebesnih persiflažnih satiričkih dionica na stranicama nikad prežaljenog Ferala. Svojim ubojitim ali uvijek nasmijanim perom Predrag je tako godinama šarmirao i šamarao, drugim riječima humanizirao sâmo lice društvenog Zla, prokazujući kao malo tko prije njega brojne devijacije našeg manje-više trajno dezorijentiranog tranzicijskog društva. Međutim, kad je riječ o poeziji, on je isto tako dobro znao da lirika nije tek “lijepo pisanje”, već estetika individualne slobode, mukotrpni razvoj osobnog stila, ali ujedno i najrafiniraniji mogući rad u jeziku, koji mobilizira sve njegove reprezentacijske te one nedokučive, transcendentne, gotovo mistične resurse.

Dakle, prije Predraga Lucića, velikog novinarskog i satiričkog pera, postojao je i onaj Drugi odnosno prvi Predrag, mladi i nabrijani “Duje”, neustrašivi dugokosi ulični bard u patikama, rapsod dešperatnog i oporog mediteranskog beata, oboružan podjednako usijanim Rimbaudovim prevratničkim žezlom koliko i izvornim bitničkim osjećajem za melankoliju svakodnevlja i bluz “običnog” čovjeka s Ceste. Njegov gotovo urođeni anarhistički impuls, izbrušen dodatno na Bakunjinu i Guérinu, kao i na Camusovu Pobunjenom čovjeku, veličao je iznad svega etos pobune kao sastavni ako ne i ključni aspekt svojeglavog poetskog pogleda na svijet. Jer Predrag je bio jako sumnjičav prema svakoj institucionalizaciji Čovjeka, računajući s pravom da se u toj računici u konačnom zbiru uvijek nešto gubi, a to nešto je ništa manje nego čovjekovo dostojanstvo, njegovo pravo na autentičnost u konformiranom svijetu sumnjivo ustrojenih autoriteta. Takav pogled našao je gotovo savršen izraz u njegovoj satiri koju je Sinan Gudžević pronicljivo nazvao štivom protiv svih nastava, kojeg se osnovne naznake daju naslutiti već u Predragovoj ranoj poeziji čiji lirski subjekt, odnosno mladi puntar i boem Lucić, zauzima gard vrlo sličan onom Brandovu iz glasovitog filma Divljak (1953.) Lászla Benedeka, gdje vođa motorističke bande na upit “Protiv čega se bunite?” lakonski uzvraća: “Što nudite?”

No, poezija je Predragu također bila, bez obzira na povremene možda i (ne)izbježne “beštimje”, vjerojatno i više od svega drugoga, svojevrsna emanacija gospodstva duha, jer negdje u dubini njegova bića počivala je nepoljuljana vjera u neprikosnoveno dostojanstvo riječi, što je možda i jedan od razloga da mu je (Ana Marija) lirika dolazila tako lako, gotovo “na tacni uz kriglu piva”, dok smo se mi drugi “dan za danom mučili za pisaćim stolom”, da parafraziram Nicka Cavea iz njegova posmrtnog slova velikom Shaneu MacGowanu iz Poguesa.

I jest, bilo je zbilja fascinantno biti toliko puta u prisustvu Predragova genija, svjedočiti situacijama u kojima je uspijevao u samo desetak minuta, baš kao mladi Dylan, složiti posve upotrebljivu pjesmu ili song. Pamtim kako je negdje sredinom 80-ih začas sačinio prepjev Why Me Lord (Zašto ja) gospel standarda Krisa Kristoffersona s albuma Jesus Was a Capricorn (Isus je bio jarac, 1974.), koji nikad prije nije imao priliku čuti, jer sam ploču tog istog jutra u Split “dopeljao” noćnim vlakom iz Zagreba. Ovdje možda nije naodmet napomenuti da je Predrag bio praktički oduvijek “na neku čudnu foru” posve svjestan svoga pjesničkog poslanja, svoje faustovski razmahane jezične moći, tako da sam se prebirući po spisima dok sam slagao ovaj rukopis više puta iznova naglas nasmijao svaki put kad bih naletio na njegov Haiku u napadu iskrenosti (1988.), u kojem on u zafrkanciji, ali rekao bih ne i sasvim bezazleno, zaključuje kako je – eto – baš “Predrag Lucić/Umjetničko ime/Gospodina Boga”! I zaista, imajući u vidu nevjerojatnu količinu gotovo ridikulozno inventivnih i savršeno izbrušenih stihova, čovjek se nađe u situaciji da je gotovo spreman da mu takvo nešto i povjeruje. No, pomniji će čitatelj ovih svezaka vjerojatno primijetiti da se u sjeni razvojne linije jednog sjajnog stila paralelno odvija i stanovita prigušena spoznajna, gotovo pa gnostička drama, jer naš pjesnik s vremenom također doživljava izvjesnu duhovnu preobrazbu, tako da čitajući sukcesivno njegove stihove kao da neprestano svjedočimo postupnoj unutarnjoj transformaciji tijekom koje iz mladog i bogohulnog agnostika malo-pomalo izrasta empatični i vragohulni gnostik koji će na kraju Ljubavnicima iz Verone ispjevati veliku odu ljubavi kao takvoj, ali uputiti i nimalo manje grandiozno ljubavno pismo voljenom rodnom gradu u Mjesecu iznad Splita.

Od huljenja do voljenja

Taj bezmalo križni put od huljenja do voljenja kao da vodi od jednog do drugog Karamazova – od Ivana do Aljoše, tih dviju velikih književnih figura kojima je život podario besmrtni Dostojevski, jedan od onih pisaca kojima je Predrag otpočetka bio i ostao vjeran, a na kojeg se uzgred, baš kao i Bukowski, referirao krajnje familijarno nazivajući ga jednostavno – “Dos!” “Kara-gmazovi!”, zagrmio bi na jezičnu zajebanciju uvijek spremni “Duje” na ovo moje free style kvazifilozofiranje i onda bismo po običaju obojica najprije malo umrli od smijeha, ali samo da bismo zatim uskrsnuli, ipak ponešto promijenjeni i drugačiji. Možda tek zato da bismo odagnali nelagodu koju izaziva ozbiljnost naznačene problematike, jer Predrag je naposljetku glede i unatoč svemu bio prvenstveno pjesnik tekstualne, samim tim i duhovne potrage, zato što je negdje u njemu prebivao, rekao bih, donžuanovski ostrašćeni i za duhovni megdan uvijek spremni nevjernik koji se zapravo sve vrijeme iz petnih žila upinjao postati vjernik. Ili barem ostati optimist među nevjernima, što bi rekao Boris Dežulović. Premda mi se sve više čini da je Siniša Vuković u svojem nedavnom eseju o Predragu pogodio u sridu kad je ustvrdio da je Predrag Lucić ustvari bio “prereligiozan”. Što je zapravo logičan izvod, jer ako je Riječ od Boga, rijetko joj je (Njoj i Njemu!) netko tako savršeno, graciozno i grandiozno služio kao Predrag. Uostalom, prva sačuvana pjesma iz njegova magnum opusa, koju je napisao još kao “petnaestogodišnji kapetan” davne 1979. glasi: Bog me u šumu okrenuo! Ta rana koketerija s duhovnim bez obzira na predznak pokazuje se kao najava jedne doživotne dosljedno ali sotto voce upražnjavane preokupacije. Pamtim kako smo u studentskim danima 80-ih za njegovih dolazaka u Zagreb na njegovo inzistiranje redovito obilazili knjižaru Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu, čisto da vidimo “šta ima nova kod njih”, znajući da neke od njihovih intrigantnih naslova nećemo naći u “običnim” knjižarama. Dakle, teologija kao hobi, moglo bi se reći – zašto ne, uostalom odakle u Predragovoj pozamašnoj kućnoj biblioteci tako upadljivo prisustvo “likova” poput Sv. Augustina, Majstora Eckharta, Pascala, Hansa Künga, Thomasa Mertona, Ralpha W. Emersona, Williama Jamesa ili pak Unamuna? Mislim da nije pretjerano zaključiti kako je naš pjesnik s godinama razvio vrlo prisan, osebujan i osoban, odnos s Bogom. Tome u prilog govori i činjenica da se ne tako davno po pitanju svih pitanja odbio očitovati u jednom domaćem zborniku u kojem su naši probrani intelektualci obrazlagali korijene svog ateizma. Ne znam zapravo nijednog pjesnika iz moje generacije, pa i onih koje su nam prethodile, da je toliko uporno i učestalo zazivao i opozivao Božje ime, tako da se Bog na stranicama ovih dvaju svezaka ukazuje ne samo kao skoro pa svakodnevni sugovornik, već i kao vrhovni Označitelj koji upućuje na transcendenciju, otprilike nešto kao ultimativni morfem, nositelj krajnjeg značenja – Morfej – gotovo da bismo mogli reći slijedeći Predragovu jezičnu logiku, ako je takvo što bilo kome osim njemu samome uopće moguće. Jer Predrag Lucić je bio jedan od ljudi s najistančanijim “osjećajem za jezik” na takozvanim ovim prostorima, riječju “jezikotvorac”, kako je jednom lijepo primijetio Miljenko Jergović.

I na kraju ove skolastičke ekskurzije čini mi se da baš u riječima Denisa de Rougemonta, čiju smo studiju Udio đavla (1946.) svojedobno objavili u Feralovoj biblioteci u prijevodu našeg urednika Frane Cetinića, nalazim signale za iščitavanje Predragove ljudske i književne avanture: “Mislim da bi istinski kršćanin, ako postoji, bio onaj koji se ne bi imao plašiti drugog neprijatelja doli onog koji počiva u njemu samom”, a Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo, ostajući pritom privržen obiteljski čovjek i pouzdan drug. Znam da zvuči patetično, ali ne znam postoji li laički uzevši bolji naputak za uzoran kršćanski život.

---

image
---

Ni trendova ni brendova

Ali da se ipak još malo vratimo poeziji – zanimljivo je da Predragova rana, pa i kasnija poetika, nije nimalo robovala trendovima i brendovima koji su vladali u hrvatskoj poeziji 70-ih i 80-ih, jer u njega nema semantkonkretističkih cerebralnih preslagivanja, nema sklonosti postavangardnom jezičnom eksperimentiranju kao kod skupina okupljenih oko važnih časopisa kao što su Pitanja ili Off, nema ništa od kvorumaških intermedijalnih i intertekstualnih prisvajanja, kao ni utjecanja Maroevićevoj ili Mrkonjićevoj ”sonetnoj struci” (iako je bio jedan od najboljih versifikatora koje smo ikada imali!), a nema ni nekoć prominentnih u stihu reflektiranih “filozofskih” dilema o centriranju lirskog subjekta. Ukratko, poezija za Predraga nije bila poststrukturalistička “tekstualna praksa”, već prije neoromantičarski “govor srca”, ali ne na krajnje sentimentalistički način kao što je to, primjerice, slučaj kod Pabla Nerude ili Vicentea Aleixandrea, nego radije unutar čvrstog egzistencijalizmom infuziranog “američkog” poetičkog rastera koji seže od Bukowskog do Kerouaca, pri čemu ne treba zaboraviti ni Morrisonove šamanske jezične vizualizacije, a sve to uz razumnu dozu mediteranskog senzualizma i “bipolarne” melankolije na tragu jednog F. G. Lorce ili Luisa Cernude. Uopće, umjetnost sama po sebi za Predraga nije bila – da se slikovito izrazim – ukrasni broš na dolčeviti društvenih antagonizama, nije bila plesna točka na Piru malograđana, nego kreativna refleksija autentično proživljenog života. “Ako je vaš život lijepo gorio, poezija je tek pepeo”, kazao je Leonard Cohen – isti onaj pepeo od kojega je naš mladi bard u patikama – opsjednut silnom željom da svijetu što prije saspe u lice sve što ga pripada – toliko zazirao da ga je jednom čak okrstio “izdajom vatre”.

Naposljetku, ne treba zaboraviti ni Predragovu kontinuiranu opsjednutost stihovnom formom unutar koje je paradoksalno često osjećao i nalazio veliku slobodu. Jedna od posljednjih stvari koju mi je na samom kraju uz čašu crnog vina i “pjat biži” ponešto rezignirano rekao bila je: “Vlaju, više nitko ne radi u metru!” Jest, nema više metra ni metronoma, a nema više ni Fendera kako s pravom zaključuje naš bard (sve otkako se oni pristupačniji izrađuju u Meksiku!); uglavnom, bilo kako bilo, ne mogu se nikako otrgnuti osjećaju da mnogi među nama kao da su tek Predragovim odlaskom jednom zauvijek spoznali da obitavaju u rastočenom, virtualiziranom i entropičnom svijetu bez valjanog aršina i uporišta, u svijetu u kojem riječima velikog W. B. Yeatsa “središte” više “ne drži”, a “sokol ne čuje sokolara”.

Dešavale su se pijanke/i pjesnici/i jutrenja/Dešavao se stalni bol/i jedna puka infuzija/Desio se poneki song/sumanute braće što putuju/Nadam se da se neće desiti/da ovo prodaju kao poeziju, napisao je gotovo proročanski Predrag u svom pjesničkom dnevniku početkom sada već davne 1989.

“Žalim slučaj, ali, eto, upravo se to dešava, prijatelju”, odgovaram mu entuzijastično trideset i više godina kasnije, “jer i poslovično neumoljivi zub vremena uspio je od jada nagristi sâm sebe pred razigranom žestinom tvojih stihova.”

Možda je zaista pravi trenutak da se svi skupa još jednom podsjetimo na to u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malih nogu imali velikog pjesnika.

---

Bog me u šumu okrenuo

Kažu: "Bog je na nebu i naš je pastir!" –

Lijepo od njega ali ovcom se ne ćutim.

Još vele: "Vjera u Boga ti svijetli kroz tmine!" –

Može bit, samo i bez nje u noć se zaputim.

Predlažu: "Plaćaj mise i liži oltare –

Duša će ti kad umreš živjet‘ u miru!" –

Kad otegnem proždrijet‘ će me saprofiti,

A dušu... nju ostavit‘ ću na papiru.

1979.

---

---

Balada o mojim Vlajima

mome ćaći

Moji se Vlaji s torbacima slijevaju

Niz kamen Klis još prije svanuća

Obrazi im lozom rujna sijevaju

Gajevima nadahnuta su pluća

Pored prljave table u grad ulaze

Bježeć u stranu pred svakim auspuhom

Surov asfalt s obje noge gaze

Dok na blatnim njivama su duhom

S proplanka u jednoiposobne stanove

Iz idile beskraja pred televizor

Nostalgija ponekad zazove

I posjedne ih za retrovizor

Nove godine čekaju i mirovine

Uz bljutavo vino i razvodnjeno mlijeko

Svakog dana na predzadnjim stranama novine

Uokvire crnim da otišo je još netko

Lakirani sanduci puni Vlaja mojih gmižu

Uz kosine Klisa u stopregu

Iz drugog pravca neki novi Vlaji stižu

Na intenzivnu ali uzaludnu njegu

Na moje Vlaje rodno grumenje bacaju

Tamo na dragoj osojnoj strani

Podno brda strasno čobani ojkaju

I oni će se jednom vratit spakovani

1980.

---

---

Sutrašnje novine # 1

Ja neću kupiti sutrašnje novine

Ne volim takve samoće po trolejbusima

Ne sustaj kmete

Ima tko hoće

Ja noćas neću izbjegavati nevolje

Zar se čovjeku može što gore desiti

Od sutrašnjih novina

Pod naprslim zvijezdama

Noćnog trolejbusa

Odlazim pješke

Jer se ne gnušam ispovraćanih ulica

Jer se ne plašim pijanih dripaca

Ni svoje krvi

Na farovima taksija

Ne strepim ni od kapi atomske kiše

Od savjesnosti pandurskih palica

I dajte mi

Kući nosit ću košmare

Sifilis

Križ

Sram

Suze

Batine

Uradite što kanite

Ali ja neću kupiti

Sutrašnje novine

Beograd, 02/04/1985.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnjeg dana Pričigina, festivala pričanja priča, na večeri posvećenoj 60. rođendanu pjesnika, novinara i kazališnog redatelja Predraga Lucića, zakazana je promocija dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘, koju je ove godine izdao riječki Ex Libris, a uredio pjesnik, prevoditelj i dramski pisac Damir Šodan. Tim povodom objavljujemo predgovor koji je prvom svesku ‘Južnog dvorišta‘ napisao upravo Šodan, kao i tri dosad neobjavljene Lucićeve pjesme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Južno dvorište‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Zadnjeg dana Pričigina, festivala pričanja priča, na večeri posvećenoj 60. rođendanu pjesnika, novinara i kazališnog redatelja Predraga Lucića, zakazana je promocija dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘, koju je ove godine izdao riječki Ex Libris, a uredio pjesnik, prevoditelj i dramski pisac Damir Šodan. Tim povodom objavljujemo predgovor koji je prvom svesku ‘Južnog dvorišta‘ napisao upravo Šodan, kao i tri dosad neobjavljene Lucićeve pjesme ‘Južno dvorište‘ 2 0 17039 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-18 10:09:47 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Damir Šodan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-23 16:44:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-23 16:44:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zadnjeg dana Pričigina, festivala pričanja priča, na večeri posvećenoj 60. rođendanu pjesnika, novinara i kazališnog redatelja Predraga Lucića, zakazana je promocija dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama 'Južno dvorište', koju je ove godine izdao rije [metadata] => robots= author= title=Damir Šodan: Pravi je trenutak da se podsjetimo u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malena imali velikog pjesnika page_title=Damir Šodan: Pravi je trenutak da se podsjetimo u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malena imali velikog pjesnika [metakey] => Predrag Lucić, damir Šodan, Južno dvorište, pričigin, ex libris [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/18\/9440997.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26804091.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/18\/26805917.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiri\u010dkom lirikom prokazivao i izrugivao dru\u0161tveno Zlo\u2018<\/p>","","

Damir \u0160odan,\u00a0pjesnik, prevoditelj i dramski pisac, urednik je dvosve\u0161\u010dane zbirke Luci\u0107evih pjesama \u2018Ju\u017eno dvori\u0161te\u2018 (u izdanju rije\u010dkog Ex Librisa) \u010dija je promocija zakazana zadnjeg dana 17. izdanja Pri\u010digina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_9440997_1920.jpg":"1920x1080","k_9440997_1280.jpg":"1280x1280","k_9440997_1024.jpg":"1024x1024","k_9440997_640.jpg":"640x640","k_9440997_480.jpg":"480x480","k_9440997_340.jpg":"340x340","k_9440997_220.jpg":"220x220","o_9440997_1280.jpg":"1280x853","o_9440997_1024.jpg":"1024x682","o_9440997_640.jpg":"640x426","o_9440997_480.jpg":"480x320","o_9440997_340.jpg":"340x226","o_9440997_220.jpg":"220x146","h_9440997_1280.jpg":"1280x854","h_9440997_1024.jpg":"1024x683","h_9440997_640.jpg":"640x427","h_9440997_480.jpg":"480x320","h_9440997_340.jpg":"340x227","h_9440997_220.jpg":"220x147","pp_9440997_1280.jpg":"1280x1628","pp_9440997_1024.jpg":"1024x1303","pp_9440997_640.jpg":"640x814","pp_9440997_480.jpg":"480x611","pp_9440997_340.jpg":"340x432","pp_9440997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x454","hd_26804091_1920.jpg":"1920x1080","k_26804091_1280.jpg":"1280x1280","k_26804091_1024.jpg":"1024x1024","k_26804091_640.jpg":"640x640","k_26804091_480.jpg":"480x480","k_26804091_340.jpg":"340x340","k_26804091_220.jpg":"220x220","o_26804091_1280.jpg":"1280x908","o_26804091_1024.jpg":"1024x726","o_26804091_640.jpg":"640x454","o_26804091_480.jpg":"480x340","o_26804091_340.jpg":"340x241","o_26804091_220.jpg":"220x156","h_26804091_1280.jpg":"1280x854","h_26804091_1024.jpg":"1024x683","h_26804091_640.jpg":"640x427","h_26804091_480.jpg":"480x320","h_26804091_340.jpg":"340x227","h_26804091_220.jpg":"220x147","pp_26804091_1280.jpg":"1280x1628","pp_26804091_1024.jpg":"1024x1303","pp_26804091_640.jpg":"640x814","pp_26804091_480.jpg":"480x611","pp_26804091_340.jpg":"340x432","pp_26804091_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26805917_1920.jpg":"1920x1080","k_26805917_1280.jpg":"1280x1280","k_26805917_1024.jpg":"1024x1024","k_26805917_640.jpg":"640x640","k_26805917_480.jpg":"480x480","k_26805917_340.jpg":"340x340","k_26805917_220.jpg":"220x220","o_26805917_1280.jpg":"1280x853","o_26805917_1024.jpg":"1024x682","o_26805917_640.jpg":"640x426","o_26805917_480.jpg":"480x320","o_26805917_340.jpg":"340x226","o_26805917_220.jpg":"220x146","h_26805917_1280.jpg":"1280x854","h_26805917_1024.jpg":"1024x683","h_26805917_640.jpg":"640x427","h_26805917_480.jpg":"480x320","h_26805917_340.jpg":"340x227","h_26805917_220.jpg":"220x147","pp_26805917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26805917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26805917_640.jpg":"640x814","pp_26805917_480.jpg":"480x611","pp_26805917_340.jpg":"340x432","pp_26805917_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6068888 Threads: 83 Questions: 1095662810 Slow queries: 0 Opens: 202212 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.537 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9817931 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/damir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika-1374849 [printLink] => /vijesti/hrvatska/damir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika-1374849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363934 [name] => Predrag Lucić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-lucic [link] => /tag/predrag-lucic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752904 [name] => damir Šodan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 18:12:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-sodan [link] => /tag/damir-sodan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752905 [name] => Južno dvorište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 18:12:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juzno-dvoriste [link] => /tag/juzno-dvoriste ) [3] => stdClass Object ( [id] => 213643 [name] => pričigin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pricigin [link] => /tag/pricigin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 668209 [name] => ex libris [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-22 13:08:09 [main_article_id] => 0 [alias] => ex-libris [link] => /tag/ex-libris ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnjeg dana Pričigina, festivala pričanja priča, na večeri posvećenoj 60. rođendanu pjesnika, novinara i kazališnog redatelja Predraga Lucića, zakazana je promocija dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘, koju je ove godine izdao riječki Ex Libris, a uredio pjesnik, prevoditelj i dramski pisac Damir Šodan. Tim povodom objavljujemo predgovor koji je prvom svesku ‘Južnog dvorišta‘ napisao upravo Šodan, kao i tri dosad neobjavljene Lucićeve pjesme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Južno dvorište‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Šodan: Pravi je trenutak da se podsjetimo u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malena imali velikog pjesnika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/9440997.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/9440997.jpg [title] =>

‘Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo‘

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26804091.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/18/26805917.jpg [title] =>

Damir Šodan, pjesnik, prevoditelj i dramski pisac, urednik je dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘ (u izdanju riječkog Ex Librisa) čija je promocija zakazana zadnjeg dana 17. izdanja Pričigina

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da nema Boga, koga bih opsovao kad mi se šibica ugasi na vjetru? A šibice se gase...

P. Lucić

 

Predrag Lucić (1964.-2018.), pjesnik, satiričar, dramatičar, novinar, urednik i kazališni redatelj, u javnosti je nadaleko poznat ponajprije kao jedan od osnivača i urednika legendarnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribune, koji je u gotovo dva desetljeća postojanja svojim smjelim kritičkim pristupom društvenoj zbilji, kao i urnebesnim humorom, dubinski promijenio naše poimanje prostora građanskih sloboda. Predraga stoga kao vrsnog novinara i satiričara ne treba nikome posebno predstavljati, ali kad je riječ o Luciću kao ozbiljnom pjesniku, bez obzira na odličan prijem njegovih dviju zbirki, Ljubavnici iz Verone (2007.) i Mjesec iznad Splita (2012.), možda će tek nakon ovih dvaju svezaka Južnog dvorišta valjati započeti primjeren razgovor. Jer pred sobom ipak imamo testamentarno izdanje kojim se književnoj publici prvi put na uvid podastire manje-više cjelokupni Predragov pjesnički opus, uključujući i onaj najraniji koji je stjecajem okolnosti godinama ležao rasut u njegovim bilježnicama i poetskim dnevnicima, koje je uz veća ili manja odstupanja vodio tijekom cijelog svog, nažalost, nedovoljno dugog života.

Melodije ‘svega i svačega’

Iako je odmalena bio zvijezda splitskih osnovnoškolskih književnih sekcija, Predrag je poeziju počeo konzistentnije pisati u osvit 80-ih prošloga stoljeća, još u tinejdžerskoj dobi, uglavnom pod utjecajem francuskih simbolista, Baudelairea, Rimbauda i Verlainea, kao i domaćih klasika – sve od realista S. S. Kranjčevića i modernista poput J. Polića Kamova i Tina Ujevića pa dijelom i do “krugovaša” poput Slavka Mihalića, Antuna Šoljana, Ivana Slamniga te naposljetku u svakom pogledu fenomenalnog Danijela Dragojevića, koji još odolijeva klasifikacijama. No, prijelomni trenutak u Lucićevoj pjesničkoj evoluciji svakako je otkriće američkih bitnika, književnika poput Jacka Kerouaca, Allena Ginsberga, Garyja Snydera, Gregoryja Corsoa ili Michaela McClurea, koji su tada počinjali biti dostupni i kod nas, prvenstveno zahvaljujući prijevodima našeg neumornog prijatelja Voje Šindolića. I, naravno, na Predraga je vrlo snažan dojam ostavio bard s dna kace američkog egzistencijalizma, nenadmašni književni udarnik Charles Bukowski.

Treba dodati i da je Lucićev estetički i intelektualni panteon bio oduvijek dovoljno širok i eruditski nastrojen, tako da je bez problema udomljivao i brojne klasične književne figure, sve od majstora drame poput Sofokla, Shakespearea, Strindberga, Becketta i Brechta do proznih klasika poput Cervantesa, Joycea, Hamsuna, Borgesa, Sábata, Bellowa, Orwella, Carvera, Krleže, Kovača, Kiša… Ali pored spomenutih književnih uzora, mladom su Luciću bili važni i rock-kantautori kao što su Dylan, Cohen, Young, Waits, Newman, Springsteen, oba Morrisona i Cave, ne možda toliko stilski koliko u zauzimanju nepokolebljivo individualističkog, ako već ne i pobunjeničkog, stava kad su društvo i svijet u pitanju. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Predrag u mladosti imao ambiciju biti tekstopisac i frontmen rock-benda, što se, nažalost, nikada nije obistinilo. Izvjesnu kompenzaciju u tom smislu predstavljaju njegovi sit down satirički pjevački nastupi, njegove Melodije “svega i svačega”, kojima je zajedno s drugom i suborcem Borisom Dežulovićem zdušno uveseljavao svoju brojnu publiku. Svejedno, pamtim da je za jednog od naših brojnih glazbeno-vinskih sessiona, koje smo upražnjavali desetljećima (znamo se još od prvog razreda osnovne škole) u jednom naletu introspekcije, imajući na umu sav svoj nemali javni rad, ne bez ironije rezimirao: “Sve je ovo surogat za rokenrol!” Last but not least, treba još podsjetiti da je krunsku figuru u ovom kontekstu u njegovu osobnom kanonu svakako predstavljao neizbježni Branimir Johnny Štulić, autorska perjanica jugoslavenskog Novog vala, koji je svojim realističnim ali krajnje poetičnim tekstovima nama tadašnjim urbanim omladincima doslovno okrenuo pamet.

Mladi i nabrijani ‘Duje’

Predrag je tako već u svojim “nježnim godinama” upravo poezijom reagirao na svijet oko sebe, bilo da je riječ o društveno-političkom okruženju ili osobnom intimnom životu, ispisujući nerijetko impozantne stihove prepune nestvarno uspjelih pjesničkih slika, ali i bravuroznih retoričkih figura do kakvih prosječni pisci najčešće stižu tek nakon godinâ mukotrpnog rada. On je, eto, već u ranoj adolescenciji suvereno vladao mnogim pjesničkim formama, od brzopoteznih haikua do zahtjevnijih “balada” skoro pa epskog ugođaja. I jest, znao je u vremenu sveopćeg postmodernog likvidnog cinizma, što bi rekao filozof Zygmunt Bauman, napisati izvanserijsku ljubavnu (pa i ljubawnu!) pjesmu, što – zna svatko tko je barem jednom pokušao – nije nimalo lako.

---

image

Damir Šodan, pjesnik, prevoditelj i dramski pisac, urednik je dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘ (u izdanju riječkog Ex Librisa) čija je promocija zakazana zadnjeg dana 17. izdanja Pričigina

Jakov Prkić/Cropix
---

Svojevrsni hijatus u Predragovu pjesničkom radu nastupa početkom rata, ranih 90-ih i traje do dvijetisućitih, ali nikako nije riječ o “izgubljenom vremenu”, jer kad su topovi progovorili, Lucićeva muza nije nipošto zamukla, dapače, samo je promijenila ruho navukavši na sebe maskirnu odoru stiha u kojoj se nastavila ukazivati uredno svakoga tjedna u vidu urnebesnih persiflažnih satiričkih dionica na stranicama nikad prežaljenog Ferala. Svojim ubojitim ali uvijek nasmijanim perom Predrag je tako godinama šarmirao i šamarao, drugim riječima humanizirao sâmo lice društvenog Zla, prokazujući kao malo tko prije njega brojne devijacije našeg manje-više trajno dezorijentiranog tranzicijskog društva. Međutim, kad je riječ o poeziji, on je isto tako dobro znao da lirika nije tek “lijepo pisanje”, već estetika individualne slobode, mukotrpni razvoj osobnog stila, ali ujedno i najrafiniraniji mogući rad u jeziku, koji mobilizira sve njegove reprezentacijske te one nedokučive, transcendentne, gotovo mistične resurse.

Dakle, prije Predraga Lucića, velikog novinarskog i satiričkog pera, postojao je i onaj Drugi odnosno prvi Predrag, mladi i nabrijani “Duje”, neustrašivi dugokosi ulični bard u patikama, rapsod dešperatnog i oporog mediteranskog beata, oboružan podjednako usijanim Rimbaudovim prevratničkim žezlom koliko i izvornim bitničkim osjećajem za melankoliju svakodnevlja i bluz “običnog” čovjeka s Ceste. Njegov gotovo urođeni anarhistički impuls, izbrušen dodatno na Bakunjinu i Guérinu, kao i na Camusovu Pobunjenom čovjeku, veličao je iznad svega etos pobune kao sastavni ako ne i ključni aspekt svojeglavog poetskog pogleda na svijet. Jer Predrag je bio jako sumnjičav prema svakoj institucionalizaciji Čovjeka, računajući s pravom da se u toj računici u konačnom zbiru uvijek nešto gubi, a to nešto je ništa manje nego čovjekovo dostojanstvo, njegovo pravo na autentičnost u konformiranom svijetu sumnjivo ustrojenih autoriteta. Takav pogled našao je gotovo savršen izraz u njegovoj satiri koju je Sinan Gudžević pronicljivo nazvao štivom protiv svih nastava, kojeg se osnovne naznake daju naslutiti već u Predragovoj ranoj poeziji čiji lirski subjekt, odnosno mladi puntar i boem Lucić, zauzima gard vrlo sličan onom Brandovu iz glasovitog filma Divljak (1953.) Lászla Benedeka, gdje vođa motorističke bande na upit “Protiv čega se bunite?” lakonski uzvraća: “Što nudite?”

No, poezija je Predragu također bila, bez obzira na povremene možda i (ne)izbježne “beštimje”, vjerojatno i više od svega drugoga, svojevrsna emanacija gospodstva duha, jer negdje u dubini njegova bića počivala je nepoljuljana vjera u neprikosnoveno dostojanstvo riječi, što je možda i jedan od razloga da mu je (Ana Marija) lirika dolazila tako lako, gotovo “na tacni uz kriglu piva”, dok smo se mi drugi “dan za danom mučili za pisaćim stolom”, da parafraziram Nicka Cavea iz njegova posmrtnog slova velikom Shaneu MacGowanu iz Poguesa.

I jest, bilo je zbilja fascinantno biti toliko puta u prisustvu Predragova genija, svjedočiti situacijama u kojima je uspijevao u samo desetak minuta, baš kao mladi Dylan, složiti posve upotrebljivu pjesmu ili song. Pamtim kako je negdje sredinom 80-ih začas sačinio prepjev Why Me Lord (Zašto ja) gospel standarda Krisa Kristoffersona s albuma Jesus Was a Capricorn (Isus je bio jarac, 1974.), koji nikad prije nije imao priliku čuti, jer sam ploču tog istog jutra u Split “dopeljao” noćnim vlakom iz Zagreba. Ovdje možda nije naodmet napomenuti da je Predrag bio praktički oduvijek “na neku čudnu foru” posve svjestan svoga pjesničkog poslanja, svoje faustovski razmahane jezične moći, tako da sam se prebirući po spisima dok sam slagao ovaj rukopis više puta iznova naglas nasmijao svaki put kad bih naletio na njegov Haiku u napadu iskrenosti (1988.), u kojem on u zafrkanciji, ali rekao bih ne i sasvim bezazleno, zaključuje kako je – eto – baš “Predrag Lucić/Umjetničko ime/Gospodina Boga”! I zaista, imajući u vidu nevjerojatnu količinu gotovo ridikulozno inventivnih i savršeno izbrušenih stihova, čovjek se nađe u situaciji da je gotovo spreman da mu takvo nešto i povjeruje. No, pomniji će čitatelj ovih svezaka vjerojatno primijetiti da se u sjeni razvojne linije jednog sjajnog stila paralelno odvija i stanovita prigušena spoznajna, gotovo pa gnostička drama, jer naš pjesnik s vremenom također doživljava izvjesnu duhovnu preobrazbu, tako da čitajući sukcesivno njegove stihove kao da neprestano svjedočimo postupnoj unutarnjoj transformaciji tijekom koje iz mladog i bogohulnog agnostika malo-pomalo izrasta empatični i vragohulni gnostik koji će na kraju Ljubavnicima iz Verone ispjevati veliku odu ljubavi kao takvoj, ali uputiti i nimalo manje grandiozno ljubavno pismo voljenom rodnom gradu u Mjesecu iznad Splita.

Od huljenja do voljenja

Taj bezmalo križni put od huljenja do voljenja kao da vodi od jednog do drugog Karamazova – od Ivana do Aljoše, tih dviju velikih književnih figura kojima je život podario besmrtni Dostojevski, jedan od onih pisaca kojima je Predrag otpočetka bio i ostao vjeran, a na kojeg se uzgred, baš kao i Bukowski, referirao krajnje familijarno nazivajući ga jednostavno – “Dos!” “Kara-gmazovi!”, zagrmio bi na jezičnu zajebanciju uvijek spremni “Duje” na ovo moje free style kvazifilozofiranje i onda bismo po običaju obojica najprije malo umrli od smijeha, ali samo da bismo zatim uskrsnuli, ipak ponešto promijenjeni i drugačiji. Možda tek zato da bismo odagnali nelagodu koju izaziva ozbiljnost naznačene problematike, jer Predrag je naposljetku glede i unatoč svemu bio prvenstveno pjesnik tekstualne, samim tim i duhovne potrage, zato što je negdje u njemu prebivao, rekao bih, donžuanovski ostrašćeni i za duhovni megdan uvijek spremni nevjernik koji se zapravo sve vrijeme iz petnih žila upinjao postati vjernik. Ili barem ostati optimist među nevjernima, što bi rekao Boris Dežulović. Premda mi se sve više čini da je Siniša Vuković u svojem nedavnom eseju o Predragu pogodio u sridu kad je ustvrdio da je Predrag Lucić ustvari bio “prereligiozan”. Što je zapravo logičan izvod, jer ako je Riječ od Boga, rijetko joj je (Njoj i Njemu!) netko tako savršeno, graciozno i grandiozno služio kao Predrag. Uostalom, prva sačuvana pjesma iz njegova magnum opusa, koju je napisao još kao “petnaestogodišnji kapetan” davne 1979. glasi: Bog me u šumu okrenuo! Ta rana koketerija s duhovnim bez obzira na predznak pokazuje se kao najava jedne doživotne dosljedno ali sotto voce upražnjavane preokupacije. Pamtim kako smo u studentskim danima 80-ih za njegovih dolazaka u Zagreb na njegovo inzistiranje redovito obilazili knjižaru Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu, čisto da vidimo “šta ima nova kod njih”, znajući da neke od njihovih intrigantnih naslova nećemo naći u “običnim” knjižarama. Dakle, teologija kao hobi, moglo bi se reći – zašto ne, uostalom odakle u Predragovoj pozamašnoj kućnoj biblioteci tako upadljivo prisustvo “likova” poput Sv. Augustina, Majstora Eckharta, Pascala, Hansa Künga, Thomasa Mertona, Ralpha W. Emersona, Williama Jamesa ili pak Unamuna? Mislim da nije pretjerano zaključiti kako je naš pjesnik s godinama razvio vrlo prisan, osebujan i osoban, odnos s Bogom. Tome u prilog govori i činjenica da se ne tako davno po pitanju svih pitanja odbio očitovati u jednom domaćem zborniku u kojem su naši probrani intelektualci obrazlagali korijene svog ateizma. Ne znam zapravo nijednog pjesnika iz moje generacije, pa i onih koje su nam prethodile, da je toliko uporno i učestalo zazivao i opozivao Božje ime, tako da se Bog na stranicama ovih dvaju svezaka ukazuje ne samo kao skoro pa svakodnevni sugovornik, već i kao vrhovni Označitelj koji upućuje na transcendenciju, otprilike nešto kao ultimativni morfem, nositelj krajnjeg značenja – Morfej – gotovo da bismo mogli reći slijedeći Predragovu jezičnu logiku, ako je takvo što bilo kome osim njemu samome uopće moguće. Jer Predrag Lucić je bio jedan od ljudi s najistančanijim “osjećajem za jezik” na takozvanim ovim prostorima, riječju “jezikotvorac”, kako je jednom lijepo primijetio Miljenko Jergović.

I na kraju ove skolastičke ekskurzije čini mi se da baš u riječima Denisa de Rougemonta, čiju smo studiju Udio đavla (1946.) svojedobno objavili u Feralovoj biblioteci u prijevodu našeg urednika Frane Cetinića, nalazim signale za iščitavanje Predragove ljudske i književne avanture: “Mislim da bi istinski kršćanin, ako postoji, bio onaj koji se ne bi imao plašiti drugog neprijatelja doli onog koji počiva u njemu samom”, a Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo, ostajući pritom privržen obiteljski čovjek i pouzdan drug. Znam da zvuči patetično, ali ne znam postoji li laički uzevši bolji naputak za uzoran kršćanski život.

---

image
---

Ni trendova ni brendova

Ali da se ipak još malo vratimo poeziji – zanimljivo je da Predragova rana, pa i kasnija poetika, nije nimalo robovala trendovima i brendovima koji su vladali u hrvatskoj poeziji 70-ih i 80-ih, jer u njega nema semantkonkretističkih cerebralnih preslagivanja, nema sklonosti postavangardnom jezičnom eksperimentiranju kao kod skupina okupljenih oko važnih časopisa kao što su Pitanja ili Off, nema ništa od kvorumaških intermedijalnih i intertekstualnih prisvajanja, kao ni utjecanja Maroevićevoj ili Mrkonjićevoj ”sonetnoj struci” (iako je bio jedan od najboljih versifikatora koje smo ikada imali!), a nema ni nekoć prominentnih u stihu reflektiranih “filozofskih” dilema o centriranju lirskog subjekta. Ukratko, poezija za Predraga nije bila poststrukturalistička “tekstualna praksa”, već prije neoromantičarski “govor srca”, ali ne na krajnje sentimentalistički način kao što je to, primjerice, slučaj kod Pabla Nerude ili Vicentea Aleixandrea, nego radije unutar čvrstog egzistencijalizmom infuziranog “američkog” poetičkog rastera koji seže od Bukowskog do Kerouaca, pri čemu ne treba zaboraviti ni Morrisonove šamanske jezične vizualizacije, a sve to uz razumnu dozu mediteranskog senzualizma i “bipolarne” melankolije na tragu jednog F. G. Lorce ili Luisa Cernude. Uopće, umjetnost sama po sebi za Predraga nije bila – da se slikovito izrazim – ukrasni broš na dolčeviti društvenih antagonizama, nije bila plesna točka na Piru malograđana, nego kreativna refleksija autentično proživljenog života. “Ako je vaš život lijepo gorio, poezija je tek pepeo”, kazao je Leonard Cohen – isti onaj pepeo od kojega je naš mladi bard u patikama – opsjednut silnom željom da svijetu što prije saspe u lice sve što ga pripada – toliko zazirao da ga je jednom čak okrstio “izdajom vatre”.

Naposljetku, ne treba zaboraviti ni Predragovu kontinuiranu opsjednutost stihovnom formom unutar koje je paradoksalno često osjećao i nalazio veliku slobodu. Jedna od posljednjih stvari koju mi je na samom kraju uz čašu crnog vina i “pjat biži” ponešto rezignirano rekao bila je: “Vlaju, više nitko ne radi u metru!” Jest, nema više metra ni metronoma, a nema više ni Fendera kako s pravom zaključuje naš bard (sve otkako se oni pristupačniji izrađuju u Meksiku!); uglavnom, bilo kako bilo, ne mogu se nikako otrgnuti osjećaju da mnogi među nama kao da su tek Predragovim odlaskom jednom zauvijek spoznali da obitavaju u rastočenom, virtualiziranom i entropičnom svijetu bez valjanog aršina i uporišta, u svijetu u kojem riječima velikog W. B. Yeatsa “središte” više “ne drži”, a “sokol ne čuje sokolara”.

Dešavale su se pijanke/i pjesnici/i jutrenja/Dešavao se stalni bol/i jedna puka infuzija/Desio se poneki song/sumanute braće što putuju/Nadam se da se neće desiti/da ovo prodaju kao poeziju, napisao je gotovo proročanski Predrag u svom pjesničkom dnevniku početkom sada već davne 1989.

“Žalim slučaj, ali, eto, upravo se to dešava, prijatelju”, odgovaram mu entuzijastično trideset i više godina kasnije, “jer i poslovično neumoljivi zub vremena uspio je od jada nagristi sâm sebe pred razigranom žestinom tvojih stihova.”

Možda je zaista pravi trenutak da se svi skupa još jednom podsjetimo na to u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malih nogu imali velikog pjesnika.

---

Bog me u šumu okrenuo

Kažu: "Bog je na nebu i naš je pastir!" –

Lijepo od njega ali ovcom se ne ćutim.

Još vele: "Vjera u Boga ti svijetli kroz tmine!" –

Može bit, samo i bez nje u noć se zaputim.

Predlažu: "Plaćaj mise i liži oltare –

Duša će ti kad umreš živjet‘ u miru!" –

Kad otegnem proždrijet‘ će me saprofiti,

A dušu... nju ostavit‘ ću na papiru.

1979.

---

---

Balada o mojim Vlajima

mome ćaći

Moji se Vlaji s torbacima slijevaju

Niz kamen Klis još prije svanuća

Obrazi im lozom rujna sijevaju

Gajevima nadahnuta su pluća

Pored prljave table u grad ulaze

Bježeć u stranu pred svakim auspuhom

Surov asfalt s obje noge gaze

Dok na blatnim njivama su duhom

S proplanka u jednoiposobne stanove

Iz idile beskraja pred televizor

Nostalgija ponekad zazove

I posjedne ih za retrovizor

Nove godine čekaju i mirovine

Uz bljutavo vino i razvodnjeno mlijeko

Svakog dana na predzadnjim stranama novine

Uokvire crnim da otišo je još netko

Lakirani sanduci puni Vlaja mojih gmižu

Uz kosine Klisa u stopregu

Iz drugog pravca neki novi Vlaji stižu

Na intenzivnu ali uzaludnu njegu

Na moje Vlaje rodno grumenje bacaju

Tamo na dragoj osojnoj strani

Podno brda strasno čobani ojkaju

I oni će se jednom vratit spakovani

1980.

---

---

Sutrašnje novine # 1

Ja neću kupiti sutrašnje novine

Ne volim takve samoće po trolejbusima

Ne sustaj kmete

Ima tko hoće

Ja noćas neću izbjegavati nevolje

Zar se čovjeku može što gore desiti

Od sutrašnjih novina

Pod naprslim zvijezdama

Noćnog trolejbusa

Odlazim pješke

Jer se ne gnušam ispovraćanih ulica

Jer se ne plašim pijanih dripaca

Ni svoje krvi

Na farovima taksija

Ne strepim ni od kapi atomske kiše

Od savjesnosti pandurskih palica

I dajte mi

Kući nosit ću košmare

Sifilis

Križ

Sram

Suze

Batine

Uradite što kanite

Ali ja neću kupiti

Sutrašnje novine

Beograd, 02/04/1985.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

‘Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo‘


Jakov Prkić/Cropix

Damir Šodan, pjesnik, prevoditelj i dramski pisac, urednik je dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘ (u izdanju riječkog Ex Librisa) čija je promocija zakazana zadnjeg dana 17. izdanja Pričigina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/damir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika-1374849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d23c04e9e863fcc7b5e8bcb065620257a7fce19b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+%C5%A0odan%3A+Pravi+je+trenutak+da+se+podsjetimo+u+kojoj+smo+mjeri+u+Predragu+Luci%C4%87u+jo%C5%A1+od+malena+imali+velikog+pjesnika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdamir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika-1374849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdamir-sodan-pravi-je-trenutak-da-se-podsjetimo-u-kojoj-smo-mjeri-u-predragu-lucicu-jos-od-malena-imali-velikog-pjesnika-1374849 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnjeg dana Pričigina, festivala pričanja priča, na večeri posvećenoj 60. rođendanu pjesnika, novinara i kazališnog redatelja Predraga Lucića, zakazana je promocija dvosveščane zbirke Lucićevih pjesama ‘Južno dvorište‘, koju je ove godine izdao riječki Ex Libris, a uredio pjesnik, prevoditelj i dramski pisac Damir Šodan. Tim povodom objavljujemo predgovor koji je prvom svesku ‘Južnog dvorišta‘ napisao upravo Šodan, kao i tri dosad neobjavljene Lucićeve pjesme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Južno dvorište‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘Južno dvorište‘

Damir Šodan: Pravi je trenutak da se podsjetimo u kojoj smo mjeri u Predragu Luciću još od malena imali velikog pjesnika

Piše Damir Šodan
23. ožujka 2024. - 17:44
‘Predrag je svojom poezijom neprestano i uporno preispitivao prije svega samoga sebe, dok je svojom satiričkom lirikom prokazivao i izrugivao društveno Zlo‘Vojko Bašić/Cropix

Da nema Boga, koga bih opsovao kad mi se šibica ugasi na vjetru? A šibice se gase...

P. Lucić

 

Predrag Lucić (1964.-2018.), pjesnik, satiričar, dramatičar, novinar, urednik i kazališni redatelj, u javnosti je nadaleko poznat ponajprije kao jedan od osnivača i urednika legendarnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribune, koji je u gotovo dva desetljeća postojanja svojim smjelim kritičkim pristupom društvenoj zbilji, kao i urnebesnim humorom, dubinski promijenio naše poimanje prostora građanskih sloboda. Predraga stoga kao vrsnog novinara i satiričara ne treba nikome posebno predstavljati, ali kad je riječ o Luciću kao ozbiljnom pjesniku, bez obzira na odličan prijem njegovih dviju zbirki, Ljubavnici iz Verone (2007.) i Mjesec iznad Splita (2012.), možda će tek nakon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:52