StoryEditorOCM
Hrvatskanije dobro

Do kada će nam opasna kemija u poljoprivredi uništavati zdravlje? Evo što o tome kažu kandidati za EU parlament

Piše Stanislav Soldo
2. lipnja 2024. - 21:46
Što o glifosatu ali i ostalim pesticidima, poljoprivredi i zaštiti okoliša misle naši kandidati za EU parlament nije baš lako doznatiŽeljko Hajdinjak/Cropix

Hrvatska u EU parlament šalje 12 zastupnika koji će među ostalim odlučivati i o poljoprivrednim politikama odnosno upotrebi ili zabrani pesticida i herbicida u proizvodnji hrane.  Poljoprivrednici su postali ovisni o glifosatu, navučeni su na laku agrokemijsku drogu, postali su komotni i bez glifosata ne znaju raditi svoj posao.

To je civilizacijski poraz - bez te laboratorijske kemikalije danas nema kruha  -tim dramatičnom riječima opisao je aktualnu situaciju oko upotrebe glifosata dr. Valerije Vrček, sa Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Herbicidi su toliko uzeli maha u modernoj poljoprivredi gdje prevladava mišljenje kako bez njih nema uroda, bez njih će rasti samo korov i prijetiti glad čovječanstvu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Što o glifosatu ali i ostalim pesticidima, poljoprivredi i zaštiti okoliša misle naši kandidati za EU parlament nije baš lako doznati. Udruga Zemljane staze pokušala je  među njima provesti anketu ali od tristotinjak kandidata kojima su odaslana anketna pitanja odgovorilo je njih tridesetak. Iz Zemljanih staza napominju da i nesudjelovanje u anketu daje određene poruke i odgovore.

HDZ nije sudjelovao u anketi

Nitko od kandidata sa liste HDZ nije odgovorio na anketna pitanja. Svi sudionici ankete uglavnom oporbeni političari ili pak neki novi koji do sada nisu bili poznati u hrvatskom političkom prostoru.

Sudionici ankete: Dalibor Jurina, Agrarna stranka, Tihomir Majić Hrvatska Pravedna Hrvatska/Righteous Croatia, Robert Hadžić Hrvatska Agrarna stranka - Pokret za hrvatsku poljoprivredu, Leonila Koller Agrarna stranka- Pokret za hrvatsku poljoprivredu, Mia Crnčić AS-PHP, Ladislav Ilčić Nezavisni, Karmela Romić Zelena alternativa- OraH, Judita Havaić Nezavisna lista, Željka Šarčević Grgić SDP, Dušica Radojčić Možemo, Vedrana Mišković SDP, Rada Borić Možemo, Gordan Bosanac Možemo, Zorislav Antun Petrović Zelena alternativa – OraH, Antonia Hohnjec Agrarna stranka, Romana Jerković SDP, Biljana Borzan SDP, Krešimir Kuterovac Republika, Predrag Fred Matić SDP, Robert Hadžić Agrarna stranka - Pokret za hrvatsku poljoprivredu, Ema Culi HSU, Pejo Trgovčević, HSU, Želimir Lang HSU, Ivica Žuljević  Agrarna stranka, Josip Jambrač HSU, Ljubica Pavrlišak Marinculić Agrarna stranka, Mario Zaccaria Agrarna stranka, Judita Havaić nezavisna lista, Slaven Dobrović Domovinski pokret, Vedran Horvat Možemo, Borna Lozo Možemo, slažu se da opasnosti koje pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje, okoliš i bioraznolikost treba riješiti u sljedećem zakonodavnom razdoblju u EU parlamentu.

image

Ekološka poljoprivreda budućnost je EU-a

Vojko Bašić/Cropix

Svi bi oni podržali rad EU-a na smanjenju upotrebe pesticida i rizika od pesticida u svojim parlamentarnim aktivnostima.

Kada je riječ o donošenju odluka o pesticidima, svi oni bi dali prednost zdravlju građana i okolišu, kao i ljudskim pravima, ispred interesa industrije uz zadržavanje EU zelenog plana i strategije Od polja do stola.

Zabraniti izvoz pesticida u treće zemlje

Obzirom da je EU je veliki izvoznik visoko opasnih pesticida koji su zabranjeni za upotrebu u EU, kandidati za EU parlament zalagati će se da se zabrani izvoz pesticida zabranjenih u EU u treće zemlje.

Za sve njih sustav savjetovanja poljoprivrednika treba biti neovisan o industriji pesticida i interesnim skupinama, što do sada nije bio slučaj jer većina država članica nema neovisni savjetodavni sustav za poljoprivrednike koji bi ih savjetovao kako se nositi s problemima štetnika, dok su uglavnom prodavači pesticida osobe koje savjetuju poljoprivrednike.

Naši kandidati za EU parlament se slažu da bi financiranje sredstvima Zajedničke poljoprivedne politike trebalo biti korišteno kao nagrada poljoprivrednicima koji primjenjuju prakse koje zamjenjuju upotrebu pesticida, dok intenzivne potrošače pesticida ne bi trebalo podržavati javnim novcem.

Također smatraju da uvoz proizvoda koji sadrže ostatke pesticida zabranjenih u EU dovodi poljoprivrednike u EU u nepravedan položaj i da takav uvoz treba zabraniti.

Zabrinjavajući trendovi

- Na provođenje ovog ispitivanja, potaknuo nas je zabrinjavajući trend: mnogi konzervativni i većina krajnje desnih zastupnika u Europskom parlamentu opetovano su glasovali protiv prijedloga i amandmana osmišljenih da osiguraju zdravlje građana i zaštite naš okoliš. Glasovi zastupnika imaju stvarne, dalekosežne posljedice koje utječu na kvalitetu našeg zraka, vode, hrane, ekosustava i sveukupnu dobrobit građana EU-a. Protiveći se ovim prijedlozima i amandmanima, mnogi predstavnici konzervativaca i krajnje desnice potkopavaju napore za stvaranje zdravije i održivije Europe, ističu iz udruge Zemljane staze.

Koliko je na terenu pretjerana upotreba svih vrsta pesticida pa tako i sredstava protiv korova na bazi glifosata nitko sa sigurnošću ne može reći. Skoro da i nema seoskog domaćinstva u Dalmaciji a da nije upotrijebilo cidokor (glifosat) za „ubijanje“ korova.

image
Vlado Kos/Cropix

- Cidokor olakšava posao poljoprivredniku koji ima velike nasade. Mali nasadi sami po sebi nisu nikakav problem. Tu se da i rukom počupati travu ispod stabla mandarine, loze ili bilo kojeg drugog voća-kaže nam jedan poljoprivrednik.  Međutim na velikim površinama bez herbicida je nemoguće raditi.

Cidokor se primjenjuje i u gradskim područjima za suzbijanje korova te u vinogradarstvu i maslinarstvu. Međutim treba sa njime biti pažljiv, strogo se pridržavati karence (vremenskog razdoblja od tretiranja nasada pa do ubiranja plodova) jer njegovi ostaci dugo nakon tretiranja i pretjerane primjene pronaći u maslinovom ulju ili vinu.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 12:11