StoryEditorOCM
Hrvatskanikako iz minusa

Dug za lijekove opet prešao šest milijardi, osam bolnica ove godine još nije uplatilo ni kune, među njima i tri dalmatinske. Trebaju li pacijenti biti zabrinuti?

Piše Goranka Jureško/JL
4. svibnja 2022. - 08:39
Lavov, 280222. Humanitarni stozer koji se bavi prikupljanjem raznih namirnica te ih preslaguje i salje na potrebne lokacije diljem Ukrajine.Matija Djanjesic/Cropix

Osam bolnica u četiri mjeseca ove godine gotovo da nije uplatilo ni kunu za potrošene lijekove, a ostatak obveze plaća sa zakašnjenjem od gotovo 200 dana unatoč 6,3 milijarde sanacijskih kuna iz državnog proračuna u prošloj godini.

Zakonsko plaćanje u roku od 60 dana u zdravstvu se gotovo niti ne očekuje, ali svi su sretni kad plaćanje padne ispod 150 dana u bolnicama i do 120 dana za ljekarne.

Primjerice, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Varaždin, OB Zabok, OB Pakrac, OB Biograd, OB Knin i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj od prosinca su gotovo "zaboravile" račune za lijekove, pa će ministar financija Zdravko Marić morati u rebalansu proračuna ponovno otvoriti državni "novčanik" jer su dugovi za potrošene lijekove upravo došli na 6 milijardi kuna, od čega je 4 m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 10:41