StoryEditorOCM
Hrvatskanepravomoćna presuda

Glasnogovornica Ministarstva tri godine nije dolazila na posao, uredno joj sjedala plaća svaki mjesec

Piše VIJESTI SD
24. prosinca 2023. - 09:02

Zaposlenica Ministarstva pune tri godine i dva mjeseca nije dolazila na posao, ali je cijelo vrijeme uredno dobivala plaću.

Sud je ovaj tjedan dosudio da državi mora vratiti 59.200 eura te joj podmiriti 9500 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna.

Glasnogovornica Ministarstva tužila je poslodavca za mobing, ali je njezina tužba pravomoćno odbijena. Nakon podnošenja tužbe, prestala je dolaziti na posao, pa nije radila od siječnja 2014. do ožujka 2017. godine.

U tom joj je razdoblju isplaćeno oko 450.000 kuna, odnosno u prosjeku 11.800 kuna mjesečno. Sad mora sve vratiti, i to s kamatama. Jasno, ako presuda postane pravomoćna, piše Danica.hr

Pravo na naknadu

Sud je ovaj tjedan utvrdio kako je glasnogovornica vodila radni spor protiv Ministarstva radi uznemiravanja na radnom mjestu, ali je pravomoćno izgubila.

“Za vrijeme prekida rada zbog vođenja postupka radi zaštite dostojanstva radnika, zaposlenik ima pravo na naknadu plaće u iznosu koji bi ostvario da je radio.

No, ako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo radnika, poslodavac može zahtijevati povrat isplaćenih plaća“, naglašava sutkinja u nepravomoćnoj presudi.

Postane li presuda pravomoćna, bivša će glasnogovornica Ministarstvu ukupno s kamatama i troškovima morati platiti najmanje 70.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:19