StoryEditorOCM
Hrvatskaoglasio se ministar

Gotovo cijeli razred ispisao se iz škole zbog nasilnog učenika! Fuchs: To nije rješenje koje treba pozdravljati

Piše Vijesti SD
9. rujna 2024. - 11:55

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu za medije. Tom prilikom se osvrnuo na slučaj u jednoj zagrebačkoj školi. Naime, gotovo cijeli razred ispisao se iz škole zbog jednog nasilnog učenika.

“Rješenje ispisa djece nije nešto što treba pozdravljati, bilo bi bolje da se to rješavalo tijekom vremena i nadam se da bi se našao odgovor”, kazao je Fuchs.

“Rekao sam i nekidan, bez obzira je li netko kvalificiran ili ne, svaki oblik nasilja u školama treba riješavati odmah i treba se fokusirati na uzroke tog ponašanja”, dodao je ministar.

Smatra da bi možda i socijalne institucije trebale agilnije reagirati.

Osvrnuo se i na broj učenika koji su danas krenuli u prve razrede. “Nismo sretni i zadovoljni brojem prvašića, taj broj kontinuirano pada iz godine u godinu.”

Osvrnuo se i na pomoćnike u nastavi. “Ne radi se o manjem broju pomoćnika… Koliko puta treba objasniti… Posebna odjeljenja se formiraju da bi se djeca, ako ih u školi ima nekoliko, poučavala na visoko kvalitetan način, primjeren njihovim potrebama. Ako imate jedno ili dvoje djece, onda se to rješava na način da su ta razredna odjeljenja manja.”

Navodi da pomoćnik u tom slučaju pomaže, ‘ne u nastavi nego da mu doda nešto’, te da pomoćnici nisu obrazovni djelatnici nego ljudi koji su tu za fizičko pomaganje.

Osvrnuo se i na zahtjev Domovinskog pokreta (DP) o izvođenju himne u školama. “Svaki školarac treba naučiti himnu, da zna koja su značenja tih riječi. Hoće li se pjevati? Mislim da nije potrebno da svako jutro nastava počinje himnom jer to može biti kontraproduktivno.”

Gotovo cijeli jedan razred u zagrebačkoj osnovnoj školi ovoga se ljeta ispisao iz škole, a samo jedan učenik kreće u 4. razred. Na taj su potez roditelji bili primorani nakon što su mjesecima apelirali na sve institucije da im pomognu riješiti uznemirujuće i nasilne situacije koju su njihova djeca doživljavala u razredu od jednog učenika.

Njihova će djeca 4. razred početi razdvojena u više drugih škola, a najgore je, ističe njihova pravna zastupnica, što su svugdje naišli na zid šutnje; službene odgovore na molbe i pozive za pomoć - nikad nisu dobili.

- Tražili smo i od škole i od Gradskog ureda za obrazovanje i od Ministarstva informaciju na koji način se planira provoditi nastava u novoj školskoj godini. Međutim, do danas mi nikakvu informaciju nismo dobili. Da se formira nekakav tim, da se pokuša, to su devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, pomoći toj djeci u situaciji koja se dogodila, za koju oni ni na koji način niti su izazvali, niti su za nju krivi niti odgovorni. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo, istaknula je odvjetnica Ana-Marija Vegar.

- Ono što me žalosti i brine je da u ovom konkretnom slučaju problem nije razriješen. Prema informacijama koje su mi dostupne, u ponedjeljak će se održati sastanak u nadležnom ministarstvu, na kojem će biti prisutni svi dionici i nadam se da će se postići dogovor, odnosno da će se ovakva situacija konačno razriješiti, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević za Hrvatski radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 11:56