stdClass Object ( [id] => 1311744 [title] => Grlić Radman bombastično najavio prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku. Nazvali smo sve naše luke: ‘Nije moguće!‘ [alias] => grlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve su novinske agencije, strane i domaće, javile da bi se ukrajinsko žito trebalo domoći gladnog afričkog svijeta kroz hrvatske jadranske luke. Budući da Rusi više ne daju brodovima kroz Crno more. O tom dunavsko-jadranskom koridoru složili su se nekidan šefovi diplomacija - Gordan Grlić Radman i Dmitro Kuleba.

Hm, lijepo je sve to zamišljeno, lijepa je i hrvatska podrška Ukrajini, kao i ona europska. Ali političke poruke ne slijede uvijek realne mogućnosti i stvaran život. Ukratko, teško da će milijuni tona ukrajinskog žita uskoro u Afriku, preko Hrvatske. Jako teško...

Evo: od kolovoza prošle godine do ožujka ove, Ukrajina je izvezla nešto više od 22,5 milijuna tona žitarica na 831 brodu, prema izračunu američkog ministarstva poljoprivrede i na temelju brojki iz Ujedinjenih naroda. Te planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom, iako se i tada najavljivalo isto što i sada. Čak isti šefovi diplomacije!

---

image

Planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom...

AFP
---

Ovako je to bio sročio Mario Štefanić, direktor riječkog Jadroagenta, velike domaće pomorske agencije, lani u listopadu u novinama:

- Nakon niza godina u kojima smo se trudili privući teret, putovali, molili da nam se pruži prilika kao prometnom pravcu, sada kad je teret došao, mi nemamo dovoljno vagona, dovoljno kapaciteta, zapravo ničega da bismo takvu potražnju servisirali. Jedan od klijenata nudio je šest milijuna tona tereta, a mi nismo mogli odraditi niti milijun... Što zbog nespremnosti lučke infrastrukture, što zbog nedostatka dovoljnog broja vagona, lokomotiva, zatvaranja pruge prema mađarskoj granici i drugih okolnosti. Jednostavno, cjelokupna industrija ne može pratiti taj rast koji se događa...

Pitali smo tvrtku "Luka Rijeka" da nam kaže nešto o realnosti najava prekrcaja ukrajinskog žita, ali odgovora još nema. Javit ćemo vam ako išta pošalju.

---

image

Luka Vukić sa Pomorskog fakulteta u Splitu

Joško Šupić/Cropix
---

A evo kako sve komentira doc. dr. sc. Luka Vukić, profesor splitskog Pomorskog fakulteta:

- Kratkoročno, nije moguće očekivati prihvat značajnijih količina ukrajinskog žita zbog ograničenja u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi i suprastrukturi, a buduće konstelacije ovisit će o brojnim endogenim i egzogenim faktorima.

U pitanju su veliki logistički problemi. Prije svega, ograničenja na željeznici i na kapacitetima skladišta za žitarice. Rijeka bi možda još nešto i mogla, ali je veliko pitanje koliko. I željeznica je na tom pravcu elektrificirana i ima bolju propusnost. Ali Dalmacija jako zaostaje, osobito su izraženi problemi na ličkoj pruzi. Koja nije ni elektrificirana!

---

image

Željeznički kolodvor u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Naprimjer: u Tovarniku se formira vlak s 32 vagona, a već u Oštarijama morate tu kompoziciju razbiti u dva laka vlaka od po 16 vagona. Dulji ne mogu savladati trasu! A onda u Perkoviću treba svakoj toj maloj kompoziciji oduzeti još po tri vagona. Usponi i padovi pruge su i preko 26 promila na nekim dionicama. I onda vam ostaje tih ukupno šest prekobrojnih vagona u Perkoviću, pa valja formirati i treći vlak da ih dovuče u Split. A u čitavoj kompoziciji od 32 vagona je 1600 tona žita. Samo da znamo u kojim mjerama govorimo, ističe profesor.

Manjkava lučka i prometna infrastruktura

Teoretski, sav teret bi se jednokratno mogao skladištiti u silosima u morskim lukama i potom bi ga rtrebalo prekrcati na brodove, ali to bi bio golemi logistički izazov – od manjkave lučke i druge prometne infrastrukture, skladišnih kapaciteta, do manjka vagona i lokomotiva. Posebno u Dalmaciji, gdje je lička pruga ograničavajući faktor konkuretnosti luka u smislu zahtjevne konfiguracije terena, uspona i padova, općeg stanja infrastrukture, propusne moći i razlike u osovinskim opterećenjima.

- Sve što se upravo događa oko nas posljednjih godina pokazuje da je izuzetno važno sustavno i integralno razvijati prometni sustav, odnosno ulagati u one projekte koji dugoročno doprinose društveno-gospodarskom razvoju i stvaraju višak vrijednosti u cijelom gospodarstvu. Drugim riječima, i te kako imamo u što ulagati, isplatit će se, ali u kratkom roku teško da se može mnogo, napominje profesor Vukić.

---

image

Jakša Grenc, prokurist tvrtke ‘Žitni terminal d.o.o.‘

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tvrtka "Žitni terminal", najveći hrvatski izvoznik žitarica, u Ukrajini je prisutna od početka rata, odnosno od od ožujka 2022. godine. U tom razdoblju trgovali su i logistički otpremili širom Mediterana preko 120.000 metričkih tona žitarica podrijetlom iz Ukrajine, uglavnom (90.000 mt) preko vlastitog terminala u Solinu.

U tom društvu sa sjedištem u bazenu splitske Sjeverne luke ističu:

- Svjesni smo da je izvoz ukrajinskih žitarica preko hrvatskih luka moguć samo uz subvencioniranje željezničkog transporta od ukrajinske granice do luka na Jadranu. Danas taj trošak do Solina iznosi oko 60 eura po metričkoj toni. Stoga bi se više isplatilo veće količine žita prevoziti kamionima. No zbog stalnih radova na željezničkoj infrastrukturi, naročito na dionici Gyekenyesz granica – Koprivnica, propusnost pruge je vrlo ograničena i u "Žitnom terminalu" smatraju da veći transporti tuda nisu mogući.

---

image
AFP
---

- Zamisao da se ukrajinska roba baržama prevozi Dunavom iz ukrajinskih luka u Reniju i Ismailu do Vukovara, što je barem tisuću kilometara, pa dalje vagonima i kamionima do jadranskih luka, po nama je neizvediva, budući da je riječni transport znatno poskupio nakon zadnjeg zračnog napada na Reni, a i riječni kapaciteti su ograničeni, navode u "Žitnom terminalu".

Naglašavajući da su, kao jedini hrvatski član europskog udruženja trgovaca žitaricama "Coceral" u Bruxellesu, proaktivni u inicijativi za izvoz ukrajinskih žitarica preko europskih luka pod izravnim pokroviteljstvom Europske komisije.

Ukupni silosni kapacitet ŽT-a u Vranjicu je oko 70.000 metričkih tona. S gazom do 10,5 metara, mogu primiti brodove nosivosti do 40.000 tona. Trenutačno rade punim kapacitetom, ljetni urod pšenice i ječma u regiji je zadovoljavajući, a očekuju se i velike količine jesenskih usjeva (kukuruz) čiji su prodajni programi prilično popunjeni do kraja godine.

"‘Žitni terminal‘ može dodatno servisirati od 20.000 do 25.000 mt mjesečno ukrajinske robe, uz optimalno posloženu logistiku od ukrajinske granice do Solina." Kapaciteta pogotovo nema u Zadru i Šibeniku, a i pločanski teško da su iskoristivi. Ukratko, rekao bi veliki mostarski pjesnik Aleksa Šantić: "Svu muku tvoju, napor crnog roba, pojest će silni pri gozbi i piru, a tebi samo, ko psu u sindžiru (lancu, op.a.), bacit će mrve, o, sram i grdoba!"

---

Luka Ploče: ‘Na žalost...‘

"Na žalost, ‘Luka Ploče‘ u ovom trenutku nije u mogućnosti prihvatiti, uskladištiti i ukrcavati veće brodove žitarica s obzirom da su nam zauzeti namjenski kapaciteti za sipke terete. Postojeće podno skladište od 30.000 tona prvenstveno je namijenjeno prihvatu tereta iz brodova u skladište, pa u vagone, a ne u obrnutom smjeru."

Za prenamjenu i prihvat žitarica iz Ukrajine potrebne su značajnije tehničke dorade, poručuje direktor Marijan Kuprešak.

"U potpunosti razumijevajući situaciju i uz znatne operativne dodatne napore, ‘Luka Ploče‘ mogla bi u kratkom roku ponuditi klasična zatvorena skladišta do maksimalno 10.000 tona jednokratnog ukrcaja u brodove, ako je to uopće prihvatljivo mogućim korisnicima."

Vele da mogućnost prekrcaja većih količina ukrajinskog žita prvenstveno ovisi o raspoloživosti i kapacitetima specijaliziranih skladišta, odnosno silosa za žitarice u drugim hrvatskim lukama, o čemu Pločani nemaju spoznaja.

---

---

Luka Vukovar: ‘Ne možemo...‘

Odgovarajući na pitanje hoće li se ukrajinsko žito prekrcavati kod njih i jesu li realne takve najave, iz poduzeća "Luka-Vukovar" kažu:

"Na to pitanje ne možemo dati odgovor, ali moramo reći da podržavamo provedbu inicijative ‘Koridori solidarnosti‘, uspostavljene za lakši izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i bilateralne trgovine s EU-om.

Društvo ‘Luka Vukovar‘ tek je jedan je od koncesionara unutar vukovarskog lučkog područja i ne posjeduje silose. Njih posjeduje ‘Vupik Plus‘, 45.000 tona silosa i 3 tisuće tona skladišta."

Govoreći o propusnoasti pruge od Vukovara do jadranskih luka, ističu da su ulaganja untenzivna i da je pri kraju elektrifikacija dionice Vukovar-Vinkovci u koju je država uložila preko 500 milijuna kuna, a velika su u laganja i na drugim dionicama.

---

---

Luka Rijeka: ‘Teško...‘

Ovako je lani govorio Duško Grabovac, direktor tvrtke "Luka Rijeka":

"Upiti su gotovo svakodnevni. Pri tome treba uzeti u obzir limit silosa u Rijeci koji je kapaciteta 55.000 tona. Teško je stoga udovoljiti svim zahtjevima i upitima koji dolaze u luku. S obzirom na broj upita, mislim da bismo bili poppunjeni i da imamo kapacitet tri puta veći od sadašnjeg"

Riječki kapaciteti već su ionako prilično popunjeni, a treba znati i da žito ne mogu prekrcavati izravno iz vlaka na brodove, već žito mora najprije u silos.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPO ZAMIŠLJENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LIJEPO ZAMIŠLJENO 2 0 6517 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-02 13:20:19 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-02 14:16:23 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-08-02 14:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grlić Radman bombastično najavio prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku. Nazvali smo sve naše luke: 'Nije moguće!' [metakey] => Uvoz žita iz Ukrajine, žitni terminal, Sjeverna luka, Gordan Grlić Radman, mario štefanić, luka Ploče, luka rijeka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25227513.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25227512.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/18719250.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/22255634.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/22255612.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/24456092.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25377777.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25377775.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25377774.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25377758.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/25377768.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gordan Grli\u0107 Radman<\/p>","

Gordan Grli\u0107 Radman<\/p>","

Luka Vuki\u0107 sa Pomorskog fakulteta u Splitu<\/p>","

\u017deljezni\u010dki kolodvor u \u0160ibeniku<\/p>","

Nemamo dovoljno vagona, dovoljno kapaciteta, zapravo ni\u010dega da bismo takvu potra\u017enju servisirali<\/p>","

Jak\u0161a Grenc, prokurist tvrtke \u2018\u017ditni terminal d.o.o.\u2018
\n
\n\u00a0<\/p>","","

Od kolovoza pro\u0161le godine do o\u017eujka ove, Ukrajina je izvezla ne\u0161to vi\u0161e od 22,5 milijuna tona \u017eitarica na 831 brod<\/p>","","

Planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom...<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25227513_1920.jpg":"1920x1080","k_25227513_1280.jpg":"1280x1280","k_25227513_1024.jpg":"1024x1024","k_25227513_640.jpg":"640x640","k_25227513_480.jpg":"480x480","k_25227513_340.jpg":"340x340","k_25227513_220.jpg":"220x220","o_25227513_1280.jpg":"1280x853","o_25227513_1024.jpg":"1024x682","o_25227513_640.jpg":"640x426","o_25227513_480.jpg":"480x320","o_25227513_340.jpg":"340x226","o_25227513_220.jpg":"220x146","h_25227513_1280.jpg":"1280x854","h_25227513_1024.jpg":"1024x683","h_25227513_640.jpg":"640x427","h_25227513_480.jpg":"480x320","h_25227513_340.jpg":"340x227","h_25227513_220.jpg":"220x147","pp_25227513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25227513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25227513_640.jpg":"640x814","pp_25227513_480.jpg":"480x611","pp_25227513_340.jpg":"340x432","pp_25227513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25227512_1920.jpg":"1920x1080","k_25227512_1280.jpg":"1280x1280","k_25227512_1024.jpg":"1024x1024","k_25227512_640.jpg":"640x640","k_25227512_480.jpg":"480x480","k_25227512_340.jpg":"340x340","k_25227512_220.jpg":"220x220","o_25227512_1280.jpg":"1280x853","o_25227512_1024.jpg":"1024x682","o_25227512_640.jpg":"640x426","o_25227512_480.jpg":"480x320","o_25227512_340.jpg":"340x226","o_25227512_220.jpg":"220x146","h_25227512_1280.jpg":"1280x854","h_25227512_1024.jpg":"1024x683","h_25227512_640.jpg":"640x427","h_25227512_480.jpg":"480x320","h_25227512_340.jpg":"340x227","h_25227512_220.jpg":"220x147","pp_25227512_1280.jpg":"1280x1628","pp_25227512_1024.jpg":"1024x1303","pp_25227512_640.jpg":"640x814","pp_25227512_480.jpg":"480x611","pp_25227512_340.jpg":"340x432","pp_25227512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_18719250_1920.jpg":"1920x1080","k_18719250_1280.jpg":"1280x1280","k_18719250_1024.jpg":"1024x1024","k_18719250_640.jpg":"640x640","k_18719250_480.jpg":"480x480","k_18719250_340.jpg":"340x340","k_18719250_220.jpg":"220x220","o_18719250_1280.jpg":"1280x756","o_18719250_1024.jpg":"1024x604","o_18719250_640.jpg":"640x378","o_18719250_480.jpg":"480x283","o_18719250_340.jpg":"340x200","o_18719250_220.jpg":"220x129","h_18719250_1280.jpg":"1280x854","h_18719250_1024.jpg":"1024x683","h_18719250_640.jpg":"640x427","h_18719250_480.jpg":"480x320","h_18719250_340.jpg":"340x227","h_18719250_220.jpg":"220x147","pp_18719250_1280.jpg":"1280x1628","pp_18719250_1024.jpg":"1024x1303","pp_18719250_640.jpg":"640x814","pp_18719250_480.jpg":"480x611","pp_18719250_340.jpg":"340x432","pp_18719250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22255634_1920.jpg":"1920x1080","k_22255634_1280.jpg":"1280x1280","k_22255634_1024.jpg":"1024x1024","k_22255634_640.jpg":"640x640","k_22255634_480.jpg":"480x480","k_22255634_340.jpg":"340x340","k_22255634_220.jpg":"220x220","o_22255634_1280.jpg":"1280x853","o_22255634_1024.jpg":"1024x682","o_22255634_640.jpg":"640x426","o_22255634_480.jpg":"480x320","o_22255634_340.jpg":"340x226","o_22255634_220.jpg":"220x146","h_22255634_1280.jpg":"1280x854","h_22255634_1024.jpg":"1024x683","h_22255634_640.jpg":"640x427","h_22255634_480.jpg":"480x320","h_22255634_340.jpg":"340x227","h_22255634_220.jpg":"220x147","pp_22255634_1280.jpg":"1280x1628","pp_22255634_1024.jpg":"1024x1303","pp_22255634_640.jpg":"640x814","pp_22255634_480.jpg":"480x611","pp_22255634_340.jpg":"340x432","pp_22255634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22255612_1920.jpg":"1920x1080","k_22255612_1280.jpg":"1280x1280","k_22255612_1024.jpg":"1024x1024","k_22255612_640.jpg":"640x640","k_22255612_480.jpg":"480x480","k_22255612_340.jpg":"340x340","k_22255612_220.jpg":"220x220","o_22255612_1280.jpg":"1280x853","o_22255612_1024.jpg":"1024x682","o_22255612_640.jpg":"640x426","o_22255612_480.jpg":"480x320","o_22255612_340.jpg":"340x226","o_22255612_220.jpg":"220x146","h_22255612_1280.jpg":"1280x854","h_22255612_1024.jpg":"1024x683","h_22255612_640.jpg":"640x427","h_22255612_480.jpg":"480x320","h_22255612_340.jpg":"340x227","h_22255612_220.jpg":"220x147","pp_22255612_1280.jpg":"1280x1628","pp_22255612_1024.jpg":"1024x1303","pp_22255612_640.jpg":"640x814","pp_22255612_480.jpg":"480x611","pp_22255612_340.jpg":"340x432","pp_22255612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1457","hd_24456092_1920.jpg":"1920x1080","k_24456092_1280.jpg":"1280x1280","k_24456092_1024.jpg":"1024x1024","k_24456092_640.jpg":"640x640","k_24456092_480.jpg":"480x480","k_24456092_340.jpg":"340x340","k_24456092_220.jpg":"220x220","o_24456092_1280.jpg":"1280x971","o_24456092_1024.jpg":"1024x777","o_24456092_640.jpg":"640x485","o_24456092_480.jpg":"480x364","o_24456092_340.jpg":"340x258","o_24456092_220.jpg":"220x166","h_24456092_1280.jpg":"1280x854","h_24456092_1024.jpg":"1024x683","h_24456092_640.jpg":"640x427","h_24456092_480.jpg":"480x320","h_24456092_340.jpg":"340x227","h_24456092_220.jpg":"220x147","pp_24456092_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456092_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456092_640.jpg":"640x814","pp_24456092_480.jpg":"480x611","pp_24456092_340.jpg":"340x432","pp_24456092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25377777_1920.jpg":"1920x1080","k_25377777_1280.jpg":"1280x1280","k_25377777_1024.jpg":"1024x1024","k_25377777_640.jpg":"640x640","k_25377777_480.jpg":"480x480","k_25377777_340.jpg":"340x340","k_25377777_220.jpg":"220x220","o_25377777_1280.jpg":"1280x853","o_25377777_1024.jpg":"1024x682","o_25377777_640.jpg":"640x426","o_25377777_480.jpg":"480x320","o_25377777_340.jpg":"340x226","o_25377777_220.jpg":"220x146","h_25377777_1280.jpg":"1280x854","h_25377777_1024.jpg":"1024x683","h_25377777_640.jpg":"640x427","h_25377777_480.jpg":"480x320","h_25377777_340.jpg":"340x227","h_25377777_220.jpg":"220x147","pp_25377777_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377777_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377777_640.jpg":"640x814","pp_25377777_480.jpg":"480x611","pp_25377777_340.jpg":"340x432","pp_25377777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x986","hd_25377775_1920.jpg":"1920x1080","k_25377775_1280.jpg":"1280x1280","k_25377775_1024.jpg":"1024x1024","k_25377775_640.jpg":"640x640","k_25377775_480.jpg":"480x480","k_25377775_340.jpg":"340x340","k_25377775_220.jpg":"220x220","o_25377775_1280.jpg":"1280x657","o_25377775_1024.jpg":"1024x525","o_25377775_640.jpg":"640x328","o_25377775_480.jpg":"480x246","o_25377775_340.jpg":"340x174","o_25377775_220.jpg":"220x112","h_25377775_1280.jpg":"1280x854","h_25377775_1024.jpg":"1024x683","h_25377775_640.jpg":"640x427","h_25377775_480.jpg":"480x320","h_25377775_340.jpg":"340x227","h_25377775_220.jpg":"220x147","pp_25377775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377775_640.jpg":"640x814","pp_25377775_480.jpg":"480x611","pp_25377775_340.jpg":"340x432","pp_25377775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25377774_1920.jpg":"1920x1080","k_25377774_1280.jpg":"1280x1280","k_25377774_1024.jpg":"1024x1024","k_25377774_640.jpg":"640x640","k_25377774_480.jpg":"480x480","k_25377774_340.jpg":"340x340","k_25377774_220.jpg":"220x220","o_25377774_1280.jpg":"1280x853","o_25377774_1024.jpg":"1024x682","o_25377774_640.jpg":"640x426","o_25377774_480.jpg":"480x320","o_25377774_340.jpg":"340x226","o_25377774_220.jpg":"220x146","h_25377774_1280.jpg":"1280x854","h_25377774_1024.jpg":"1024x683","h_25377774_640.jpg":"640x427","h_25377774_480.jpg":"480x320","h_25377774_340.jpg":"340x227","h_25377774_220.jpg":"220x147","pp_25377774_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377774_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377774_640.jpg":"640x814","pp_25377774_480.jpg":"480x611","pp_25377774_340.jpg":"340x432","pp_25377774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25377758_1920.jpg":"1920x1080","k_25377758_1280.jpg":"1280x1280","k_25377758_1024.jpg":"1024x1024","k_25377758_640.jpg":"640x640","k_25377758_480.jpg":"480x480","k_25377758_340.jpg":"340x340","k_25377758_220.jpg":"220x220","o_25377758_1280.jpg":"1280x853","o_25377758_1024.jpg":"1024x682","o_25377758_640.jpg":"640x426","o_25377758_480.jpg":"480x320","o_25377758_340.jpg":"340x226","o_25377758_220.jpg":"220x146","h_25377758_1280.jpg":"1280x854","h_25377758_1024.jpg":"1024x683","h_25377758_640.jpg":"640x427","h_25377758_480.jpg":"480x320","h_25377758_340.jpg":"340x227","h_25377758_220.jpg":"220x147","pp_25377758_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377758_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377758_640.jpg":"640x814","pp_25377758_480.jpg":"480x611","pp_25377758_340.jpg":"340x432","pp_25377758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25377768_1920.jpg":"1920x1080","k_25377768_1280.jpg":"1280x1280","k_25377768_1024.jpg":"1024x1024","k_25377768_640.jpg":"640x640","k_25377768_480.jpg":"480x480","k_25377768_340.jpg":"340x340","k_25377768_220.jpg":"220x220","o_25377768_1280.jpg":"1280x853","o_25377768_1024.jpg":"1024x682","o_25377768_640.jpg":"640x426","o_25377768_480.jpg":"480x320","o_25377768_340.jpg":"340x226","o_25377768_220.jpg":"220x146","h_25377768_1280.jpg":"1280x854","h_25377768_1024.jpg":"1024x683","h_25377768_640.jpg":"640x427","h_25377768_480.jpg":"480x320","h_25377768_340.jpg":"340x227","h_25377768_220.jpg":"220x147","pp_25377768_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377768_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377768_640.jpg":"640x814","pp_25377768_480.jpg":"480x611","pp_25377768_340.jpg":"340x432","pp_25377768_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5602922 Threads: 73 Questions: 1002127039 Slow queries: 0 Opens: 177705 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.857 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8975600 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/grlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce-1311744 [printLink] => /vijesti/hrvatska/grlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce-1311744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713638 [name] => Uvoz žita iz Ukrajine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-23 08:48:09 [main_article_id] => 0 [alias] => uvoz-zita-iz-ukrajine [link] => /tag/uvoz-zita-iz-ukrajine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725296 [name] => žitni terminal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 15:49:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zitni-terminal [link] => /tag/zitni-terminal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 240908 [name] => sjeverna luka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverna-luka [link] => /tag/sjeverna-luka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 504220 [name] => Gordan Grlić Radman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordan-grlic-radman [link] => /tag/gordan-grlic-radman ) [4] => stdClass Object ( [id] => 725297 [name] => mario štefanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 15:49:36 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-stefanic [link] => /tag/mario-stefanic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 314984 [name] => Luka Ploče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-ploce [link] => /tag/luka-ploce ) [6] => stdClass Object ( [id] => 340588 [name] => LUKA RIJEKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-rijeka [link] => /tag/luka-rijeka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPO ZAMIŠLJENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grlić Radman bombastično najavio prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku. Nazvali smo sve naše luke: ‘Nije moguće!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25227513.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Gordan Grlić Radman

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25227513.jpg [title] =>

Gordan Grlić Radman

Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25227512.jpg [title] =>

Gordan Grlić Radman

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/18719250.jpg [title] =>

Luka Vukić sa Pomorskog fakulteta u Splitu

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/22255634.jpg [title] =>

Željeznički kolodvor u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/22255612.jpg [title] =>

Nemamo dovoljno vagona, dovoljno kapaciteta, zapravo ničega da bismo takvu potražnju servisirali

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24456092.jpg [title] =>

Jakša Grenc, prokurist tvrtke ‘Žitni terminal d.o.o.‘

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25377777.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25377775.jpg [title] =>

Od kolovoza prošle godine do ožujka ove, Ukrajina je izvezla nešto više od 22,5 milijuna tona žitarica na 831 brod

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25377774.jpg [title] => AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25377758.jpg [title] =>

Planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom...

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/25377768.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve su novinske agencije, strane i domaće, javile da bi se ukrajinsko žito trebalo domoći gladnog afričkog svijeta kroz hrvatske jadranske luke. Budući da Rusi više ne daju brodovima kroz Crno more. O tom dunavsko-jadranskom koridoru složili su se nekidan šefovi diplomacija - Gordan Grlić Radman i Dmitro Kuleba.

Hm, lijepo je sve to zamišljeno, lijepa je i hrvatska podrška Ukrajini, kao i ona europska. Ali političke poruke ne slijede uvijek realne mogućnosti i stvaran život. Ukratko, teško da će milijuni tona ukrajinskog žita uskoro u Afriku, preko Hrvatske. Jako teško...

Evo: od kolovoza prošle godine do ožujka ove, Ukrajina je izvezla nešto više od 22,5 milijuna tona žitarica na 831 brodu, prema izračunu američkog ministarstva poljoprivrede i na temelju brojki iz Ujedinjenih naroda. Te planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom, iako se i tada najavljivalo isto što i sada. Čak isti šefovi diplomacije!

---

image

Planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom...

AFP
---

Ovako je to bio sročio Mario Štefanić, direktor riječkog Jadroagenta, velike domaće pomorske agencije, lani u listopadu u novinama:

- Nakon niza godina u kojima smo se trudili privući teret, putovali, molili da nam se pruži prilika kao prometnom pravcu, sada kad je teret došao, mi nemamo dovoljno vagona, dovoljno kapaciteta, zapravo ničega da bismo takvu potražnju servisirali. Jedan od klijenata nudio je šest milijuna tona tereta, a mi nismo mogli odraditi niti milijun... Što zbog nespremnosti lučke infrastrukture, što zbog nedostatka dovoljnog broja vagona, lokomotiva, zatvaranja pruge prema mađarskoj granici i drugih okolnosti. Jednostavno, cjelokupna industrija ne može pratiti taj rast koji se događa...

Pitali smo tvrtku "Luka Rijeka" da nam kaže nešto o realnosti najava prekrcaja ukrajinskog žita, ali odgovora još nema. Javit ćemo vam ako išta pošalju.

---

image

Luka Vukić sa Pomorskog fakulteta u Splitu

Joško Šupić/Cropix
---

A evo kako sve komentira doc. dr. sc. Luka Vukić, profesor splitskog Pomorskog fakulteta:

- Kratkoročno, nije moguće očekivati prihvat značajnijih količina ukrajinskog žita zbog ograničenja u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi i suprastrukturi, a buduće konstelacije ovisit će o brojnim endogenim i egzogenim faktorima.

U pitanju su veliki logistički problemi. Prije svega, ograničenja na željeznici i na kapacitetima skladišta za žitarice. Rijeka bi možda još nešto i mogla, ali je veliko pitanje koliko. I željeznica je na tom pravcu elektrificirana i ima bolju propusnost. Ali Dalmacija jako zaostaje, osobito su izraženi problemi na ličkoj pruzi. Koja nije ni elektrificirana!

---

image

Željeznički kolodvor u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Naprimjer: u Tovarniku se formira vlak s 32 vagona, a već u Oštarijama morate tu kompoziciju razbiti u dva laka vlaka od po 16 vagona. Dulji ne mogu savladati trasu! A onda u Perkoviću treba svakoj toj maloj kompoziciji oduzeti još po tri vagona. Usponi i padovi pruge su i preko 26 promila na nekim dionicama. I onda vam ostaje tih ukupno šest prekobrojnih vagona u Perkoviću, pa valja formirati i treći vlak da ih dovuče u Split. A u čitavoj kompoziciji od 32 vagona je 1600 tona žita. Samo da znamo u kojim mjerama govorimo, ističe profesor.

Manjkava lučka i prometna infrastruktura

Teoretski, sav teret bi se jednokratno mogao skladištiti u silosima u morskim lukama i potom bi ga rtrebalo prekrcati na brodove, ali to bi bio golemi logistički izazov – od manjkave lučke i druge prometne infrastrukture, skladišnih kapaciteta, do manjka vagona i lokomotiva. Posebno u Dalmaciji, gdje je lička pruga ograničavajući faktor konkuretnosti luka u smislu zahtjevne konfiguracije terena, uspona i padova, općeg stanja infrastrukture, propusne moći i razlike u osovinskim opterećenjima.

- Sve što se upravo događa oko nas posljednjih godina pokazuje da je izuzetno važno sustavno i integralno razvijati prometni sustav, odnosno ulagati u one projekte koji dugoročno doprinose društveno-gospodarskom razvoju i stvaraju višak vrijednosti u cijelom gospodarstvu. Drugim riječima, i te kako imamo u što ulagati, isplatit će se, ali u kratkom roku teško da se može mnogo, napominje profesor Vukić.

---

image

Jakša Grenc, prokurist tvrtke ‘Žitni terminal d.o.o.‘

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tvrtka "Žitni terminal", najveći hrvatski izvoznik žitarica, u Ukrajini je prisutna od početka rata, odnosno od od ožujka 2022. godine. U tom razdoblju trgovali su i logistički otpremili širom Mediterana preko 120.000 metričkih tona žitarica podrijetlom iz Ukrajine, uglavnom (90.000 mt) preko vlastitog terminala u Solinu.

U tom društvu sa sjedištem u bazenu splitske Sjeverne luke ističu:

- Svjesni smo da je izvoz ukrajinskih žitarica preko hrvatskih luka moguć samo uz subvencioniranje željezničkog transporta od ukrajinske granice do luka na Jadranu. Danas taj trošak do Solina iznosi oko 60 eura po metričkoj toni. Stoga bi se više isplatilo veće količine žita prevoziti kamionima. No zbog stalnih radova na željezničkoj infrastrukturi, naročito na dionici Gyekenyesz granica – Koprivnica, propusnost pruge je vrlo ograničena i u "Žitnom terminalu" smatraju da veći transporti tuda nisu mogući.

---

image
AFP
---

- Zamisao da se ukrajinska roba baržama prevozi Dunavom iz ukrajinskih luka u Reniju i Ismailu do Vukovara, što je barem tisuću kilometara, pa dalje vagonima i kamionima do jadranskih luka, po nama je neizvediva, budući da je riječni transport znatno poskupio nakon zadnjeg zračnog napada na Reni, a i riječni kapaciteti su ograničeni, navode u "Žitnom terminalu".

Naglašavajući da su, kao jedini hrvatski član europskog udruženja trgovaca žitaricama "Coceral" u Bruxellesu, proaktivni u inicijativi za izvoz ukrajinskih žitarica preko europskih luka pod izravnim pokroviteljstvom Europske komisije.

Ukupni silosni kapacitet ŽT-a u Vranjicu je oko 70.000 metričkih tona. S gazom do 10,5 metara, mogu primiti brodove nosivosti do 40.000 tona. Trenutačno rade punim kapacitetom, ljetni urod pšenice i ječma u regiji je zadovoljavajući, a očekuju se i velike količine jesenskih usjeva (kukuruz) čiji su prodajni programi prilično popunjeni do kraja godine.

"‘Žitni terminal‘ može dodatno servisirati od 20.000 do 25.000 mt mjesečno ukrajinske robe, uz optimalno posloženu logistiku od ukrajinske granice do Solina." Kapaciteta pogotovo nema u Zadru i Šibeniku, a i pločanski teško da su iskoristivi. Ukratko, rekao bi veliki mostarski pjesnik Aleksa Šantić: "Svu muku tvoju, napor crnog roba, pojest će silni pri gozbi i piru, a tebi samo, ko psu u sindžiru (lancu, op.a.), bacit će mrve, o, sram i grdoba!"

---

Luka Ploče: ‘Na žalost...‘

"Na žalost, ‘Luka Ploče‘ u ovom trenutku nije u mogućnosti prihvatiti, uskladištiti i ukrcavati veće brodove žitarica s obzirom da su nam zauzeti namjenski kapaciteti za sipke terete. Postojeće podno skladište od 30.000 tona prvenstveno je namijenjeno prihvatu tereta iz brodova u skladište, pa u vagone, a ne u obrnutom smjeru."

Za prenamjenu i prihvat žitarica iz Ukrajine potrebne su značajnije tehničke dorade, poručuje direktor Marijan Kuprešak.

"U potpunosti razumijevajući situaciju i uz znatne operativne dodatne napore, ‘Luka Ploče‘ mogla bi u kratkom roku ponuditi klasična zatvorena skladišta do maksimalno 10.000 tona jednokratnog ukrcaja u brodove, ako je to uopće prihvatljivo mogućim korisnicima."

Vele da mogućnost prekrcaja većih količina ukrajinskog žita prvenstveno ovisi o raspoloživosti i kapacitetima specijaliziranih skladišta, odnosno silosa za žitarice u drugim hrvatskim lukama, o čemu Pločani nemaju spoznaja.

---

---

Luka Vukovar: ‘Ne možemo...‘

Odgovarajući na pitanje hoće li se ukrajinsko žito prekrcavati kod njih i jesu li realne takve najave, iz poduzeća "Luka-Vukovar" kažu:

"Na to pitanje ne možemo dati odgovor, ali moramo reći da podržavamo provedbu inicijative ‘Koridori solidarnosti‘, uspostavljene za lakši izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i bilateralne trgovine s EU-om.

Društvo ‘Luka Vukovar‘ tek je jedan je od koncesionara unutar vukovarskog lučkog područja i ne posjeduje silose. Njih posjeduje ‘Vupik Plus‘, 45.000 tona silosa i 3 tisuće tona skladišta."

Govoreći o propusnoasti pruge od Vukovara do jadranskih luka, ističu da su ulaganja untenzivna i da je pri kraju elektrifikacija dionice Vukovar-Vinkovci u koju je država uložila preko 500 milijuna kuna, a velika su u laganja i na drugim dionicama.

---

---

Luka Rijeka: ‘Teško...‘

Ovako je lani govorio Duško Grabovac, direktor tvrtke "Luka Rijeka":

"Upiti su gotovo svakodnevni. Pri tome treba uzeti u obzir limit silosa u Rijeci koji je kapaciteta 55.000 tona. Teško je stoga udovoljiti svim zahtjevima i upitima koji dolaze u luku. S obzirom na broj upita, mislim da bismo bili poppunjeni i da imamo kapacitet tri puta veći od sadašnjeg"

Riječki kapaciteti već su ionako prilično popunjeni, a treba znati i da žito ne mogu prekrcavati izravno iz vlaka na brodove, već žito mora najprije u silos.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Joško Šupić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Božidar Vukičević/Cropix AFP AFP AFP AFP AFP
Tonći Plazibat/Cropix

Gordan Grlić Radman

Tonći Plazibat/Cropix

Gordan Grlić Radman

Joško Šupić/Cropix

Luka Vukić sa Pomorskog fakulteta u Splitu

Nikša Stipaničev/Cropix

Željeznički kolodvor u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix

Nemamo dovoljno vagona, dovoljno kapaciteta, zapravo ničega da bismo takvu potražnju servisirali

Božidar Vukičević/Cropix

Jakša Grenc, prokurist tvrtke ‘Žitni terminal d.o.o.‘

 

AFP
AFP

Od kolovoza prošle godine do ožujka ove, Ukrajina je izvezla nešto više od 22,5 milijuna tona žitarica na 831 brod

AFP
AFP

Planine sipkog tereta ni lani se nisu valjale Hrvatskom...

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/grlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce-1311744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0a9c5529b3126a4433ecfb243f78739cfcdac8d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grli%C4%87+Radman+bombasti%C4%8Dno+najavio+prijevoz+ukrajinskog+%C5%BEita+kroz+Hrvatsku.+Nazvali+smo+sve+na%C5%A1e+luke%3A+%E2%80%98Nije+mogu%C4%87e%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgrlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce-1311744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgrlic-radman-bombasticno-najavio-prijevoz-ukrajinskog-zita-kroz-hrvatsku-nazvali-smo-sve-nase-luke-nije-moguce-1311744 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIJEPO ZAMIŠLJENO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaLIJEPO ZAMIŠLJENO

Grlić Radman bombastično najavio prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku. Nazvali smo sve naše luke: ‘Nije moguće!‘

2. kolovoza 2023. - 16:05

Sve su novinske agencije, strane i domaće, javile da bi se ukrajinsko žito trebalo domoći gladnog afričkog svijeta kroz hrvatske jadranske luke. Budući da Rusi više ne daju brodovima kroz Crno more. O tom dunavsko-jadranskom koridoru složili su se nekidan šefovi diplomacija - Gordan Grlić Radman i Dmitro Kuleba.

Hm, lijepo je sve to zamišljeno, lijepa je i hrvatska podrška Ukrajini, kao i ona europska. Ali političke poruke ne slijede uvijek realne mogućnosti i stvaran život. Ukratko, teško da će milijuni tona ukrajinskog žita uskoro u Afriku, preko Hrvatske. Jako teško...

Evo: od kolovoza prošle godine do ožujka ove, Ukrajina je izvezla nešto više od 22,5 milijuna tona žitarica na 831 brodu, prema izračunu američkog ministarstva poljoprivrede i na temelju brojki iz Ujedi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:26