stdClass Object ( [id] => 1249331 [title] => Guverner HNB-a traži da im se sudi samo u Zagrebu, znaju i na kojem sudu, a posebno su ‘narogušeni‘ na splitske suce. Sve je potaknula ‘Imex banka‘ [alias] => guverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska narodna banka (HNB) još prije božićno-novogodišnjih blagdana mogla bi dobiti dar u obliku izmijenjenog Zakona o kreditnim institucijama, koji je već prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

U novoj regulativi, među ostalima, predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku.

Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa i djelovanje sudova, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa i uprave, već od Ministarstva financija, koje je očito odlučilo izići u susret traženjima ekipe sa zagrebačkog Trga burze.

Ta traženja nisu od jučer, jer je na isti način već jednom prije tri godine izmijenjen “bankarski” zakon, kao i Prekršajni zakon. Potonjim je 2020. godine propisano kako po optužnim prijedlozima HNB-a protiv kreditnih institucija isključivo može postupati prekršajni sud u metropoli i niti jedan drugi u državi.

Sve je potaknula Imex banka

A što je konkretno potaknulo HNB? Prema informacijama kojima raspolažemo, nezadovoljni su u prvom redu praksom Upravnog suda u Splitu i dugogodišnjim postupcima koji se na njemu vode u slučaju Imex banke, odnosno obveznih rezervacija koje je središnja banka propisivala po pitanju kreditnih plasmana, a ova ih novčarska kuća, inače jedina preostala sa sjedištem u Splitu, svaki put uspješno pobijala, pozivajući su u prvom redu da se radi o samovolji HNB-ovih revizora i praksi suprotnoj svim međunarodnim računovodstvenim standardima.

Osim toga, čisto u procesnom smislu Imex banka i njezina Uprava tvrdili su da punih sedam godina nije niti donesen pozakonski akt kojim bi se sa strane HNB-a regulirala materija ranih intervencija i rezervacija i da se sve svodi na “umjetnički dojam”, praktično samovolju kontrolora.

Slobodna Dalmacija u posjedu je podneska koji je ovog ljeta predsjednici Visokog upravnog suda Ingi Vezmar Barlek uputio guverner Boris Vujčić.

On bez puno ustručavanja traži da ta visoka sudska instanca donese što prije odluku kojom bi se svi sporovi HNB-a i Imex banke izmjestili na drugi sud jer, kako navodi Vujčić, Upravni sud u Splitu u razumnom roku ne raspravlja predmete i ne donosi odluke te time odugovlači postupke.

- Imex banka od rujna 2019. godine redovito i bez iznimke pobija upravnim tužbama pred Upravnim sudom u Splitu sva rješenja koja su izdana od strane HNB-a kao supervizora. Pri tome, redovitost i upornost koju Imex banka pokazuje u pobijanju doslovce svih revizijskih rješenja HNB-a koja su joj izdana od rujna 2019. izvjesno ukazuje i na zloupotrebu prava Imex banke kao stranke u upravnom sporu, što su, u smislu članka 8. Zakona o upravnim sporovima, upravni sporovi dužni onemogućiti - žali se Vujčić predsjednici VUS-a.

Nabrojio je i devet sporova po kojima su sudi u Splitu i da dulje od tisuću dana u nekima nije donesena odluka, a u polovici nije zakazano niti jedno ročište.

Vujčiću, međutim, najviše smeta to što su suci izricali privremene mjere i njima odgađali izvršenje rješenja do pravomoćnog završetka upravnog spora, a što je onemogućeno posljednjom izmjenom Zakonom o kreditnim institucijama.

A Split je brži od prosjeka

Guverner, doduše, sam sebi skače u usta podatkom da je prosječno vrijeme rješavanja predmeta pred upravnim sudovima u RH 166 dana, a u Splitu 108 dana, kao i kada kasnije u istom podnesku kao primjer “razumnog i primjerenog” sudovanja navodi jedan slučaj HNB-a protiv Imex banke koji se vodio pred Upravnim sudom u Zagrebu, istim onim koji bi sutra, prođu li najnovije zakonske izmjene, a ne treba sumnjati da neće, bio jedino ovlašteno sudište središnje banke.

Zakonske izmjene koje se sada spremaju, za razliku od prethodnih, neće proći glatko i bez otpora samih banaka.

Imex banka i njezin većinski vlasnik Branko Buljan već su niz institucija, među kojima i Ministarstvo pravosuđa i uprave, upozorili što se “kuha” na relaciji Ministarstvo financija - HNB. Isto je potvrdio i u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

’Hoćemo li mi sumnjati u ZG sud?’

- Kada je Imex banka pravomoćne presude kojima su u predmetima Upravnog suda u Splitu poništena očigledno nezakonita rješenja HNB-a o utvrđenju faze rane intervencije i izricanju supervizorskih mjera u fazi rane intervencije (od 16. 8. 2019. i 14. 7. 2020. g.), HNB je opet ekspresno inicirao i ishodovao Nacrt konačnog prijedloga Zakona o kreditnim institucijama, i to putem Ministarstva financija, a ne Ministarstva pravosuđa i uprave, a sve kako bi opet izigrao prava i slobode kreditnih institucija na pravično suđenje pred bilo kojim drugim upravnim sudom, kao i pravo i slobode svih drugih upravnih sudova na objektivno, nepristrano, neovisno i samostalno suđenje po tužbama protiv nezakonitih i nepravilnih odluka HNB-a.

Iz navedenog jasno proizlazi da iniciranje izmjena i dopuna zakona nije rezultat zakonodavne volje, već samo i isključivo osobnog nezadovoljstva i frustracije HNB-a, koji na svaki način želi izigrati pravomoćne sudske odluke i izbjeći neovisnu, nepristranu i objektivnu sudsku kontrolu zakonitosti i pravilnosti svojih odluka i postupaka, stavljajući se iznad zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Dakle, umjesto da zakonodavna i izvršna vlast ispitaju i utvrde razloge nezakonitog rada HNB-a u izvršavanju prenesenih zakonskih ovlasti i sankcioniraju odgovorne osobe u HNB-u zbog nezakonitog postupanja utvrđenog pravomoćnim sudskim presudama, stvarno HNB u vlastite ruke uzima zakonodavnu i izvršnu vlast za svoje privatne svrhe i interese, a kako bi onemogućio pravnu državu, pravo na pravično suđenje i pravo na objektivno, neovisno i nepristrano suđenje, te stalnost i neovisnost sudaca od upletanja HNB-a u nadležnost i odluke suda – upozorit će Buljan i postaviti jedno retoričko pitanje:

- Ako HNB-u valja samo jedan upravni sud, zagrebački, a svi su ostali po njima korumpirani, zašto onda i mi ne bismo isto tako sumnjali u nepristranost zagrebačkog Upravnog suda?!

---

UIGRANA SHEMA

Tako je bilo i s carinskim predmetima

U vezi s traženjem Hrvatske narodne banke razgovarali smo i s jednim od dugogodišnjih sudaca jednog od općinskih upravnih sudova.
- HNB očito ima uigranu shemu s Ministarstvom financija kako doći do određenog cilja. Tako ste prije nekog vremena imali i prijedlog istog ministarstva da se svi porezno-carinski predmeti centraliziraju na Upravnom sudu u Zagrebu.

Oni čine neku četvrtinu naših ukupnih slučajeva pa se postavlja pitanje što bismo mi radili. Postali bismo stalna služba zagrebačkog suda, a oni bi zaposlili pet novih sudaca!
Što se tiče konkretnih predmeta financijskog nadzora banaka, do danas u Hrvatskoj ne postoji ni jedno sudsko rješenje, bilo da ga je donio Visoki upravni sud, ili neki od upravnih sudova.

Nije mi jasno ni kako se HNB sam može žaliti na brzinu rješavanja ovih zahtjevnih sporova, koje u pravilu prate vještačanja vanjskih suradnika, a sami sedam ili osam godina nisu donijeli podzakonski akt kako bi se ustanovila pravila te njihove tzv. rane intervencije.

Umjesto toga, lakše im je bilo donijeti novi zakon i reći da nema potrebe za tim i sve svesti na subjektivnu procjenu sviđa li vam se netko ili ne sviđa, kakve ima oči i slično - komentirao nam je ovaj sudac pod uvjetom da ostane anoniman.

---

---

HRVATSKA NARODNA BANKA:

Mi to tražimo zbog ujednačene sudske prakse

Kojim su se razlozima vodili kada su tražili da Upravni sud u Zagrebu bude isključivo nadležan za sve sporove HNB-a, pitanje je koje smo postavili središnjoj banci.

U svom odgovoru oni ističu da u zakonodavnoj praksi postoje i drugi slučajevi gdje je jedan sud, istina Visoki upravni sud, a ne Upravni sud u Zagrebu, određen kao jedini mjesno i stvarno nadležni sud.
Tako navode da VUS jedini odlučuje u sporovima koji se tiču Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, Zakona o poštanskim uslugama, Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prometu, Zakona o tržištu električne energije.
- Hrvatska narodna banka podržava ovu inicijativu iz razloga ujednačenog sudskog postupanja prema svima, a što se namjerava postići mogućnošću da se u Upravnom sudu u Zagrebu specijaliziraju pojedini suci za pojedine vrlo složene predmete u specifičnim područjima Zakona o kreditnim institucijama.

Zaključno, u slučaju nezadovoljstva odlukom Upravnog suda u Zagrebu, svaka nezadovoljna stranka ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske - pojasnili su, pozivajući se i na argument predlagača kako ‘najveći broj kreditnih institucija ima svoje sjedište u Zagrebu‘, a da će dvostupanjsko odlučivanje biti omogućeno preko VUS-a.
Isto pitanje postavili smo Ministarstvu financija preko njegove glasnogovornice, ali odgovor nismo dobili.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku. Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa, već od Ministarstva financija

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenjaju i zakon?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku. Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa, već od Ministarstva financija

mijenjaju i zakon?! 2 0 6021 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-13 10:50:47 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-16 09:56:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-16 09:56:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1108 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku. Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa, već od Ministarstva financija [metadata] => robots= author= title=Guverner HNB-a traži da im se sudi samo u Zagrebu, znaju i na kojem sudu, a posebno su 'narogušeni' na splitske suce. Sve je potaknula 'Imex banka' [metakey] => HNB, boris vujčić, imex banka, sudovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23756587.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23756586.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23756584.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23028580.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/17496746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera Simic\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Boris Vuj\u010di\u0107 svoje zahtjeve opravdava navodnim razvla\u010denjem postupaka<\/p>","","

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
\n\u00a0<\/p>","

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
\n\u00a0<\/p>","

Branko Buljan, ve\u0107inski vlasnik IMEX bankeDarko Toma\u0161\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23756587_1920.jpg":"1920x1080","k_23756587_1280.jpg":"1280x1280","k_23756587_1024.jpg":"1024x1024","k_23756587_640.jpg":"640x640","k_23756587_480.jpg":"480x480","k_23756587_340.jpg":"340x340","k_23756587_220.jpg":"220x220","o_23756587_1280.jpg":"1280x853","o_23756587_1024.jpg":"1024x682","o_23756587_640.jpg":"640x426","o_23756587_480.jpg":"480x320","o_23756587_340.jpg":"340x226","o_23756587_220.jpg":"220x146","h_23756587_1280.jpg":"1280x854","h_23756587_1024.jpg":"1024x683","h_23756587_640.jpg":"640x427","h_23756587_480.jpg":"480x320","h_23756587_340.jpg":"340x227","h_23756587_220.jpg":"220x147","pp_23756587_1280.jpg":"1280x1628","pp_23756587_1024.jpg":"1024x1303","pp_23756587_640.jpg":"640x814","pp_23756587_480.jpg":"480x611","pp_23756587_340.jpg":"340x432","pp_23756587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23756586_1920.jpg":"1920x1080","k_23756586_1280.jpg":"1280x1280","k_23756586_1024.jpg":"1024x1024","k_23756586_640.jpg":"640x640","k_23756586_480.jpg":"480x480","k_23756586_340.jpg":"340x340","k_23756586_220.jpg":"220x220","o_23756586_1280.jpg":"1280x853","o_23756586_1024.jpg":"1024x682","o_23756586_640.jpg":"640x426","o_23756586_480.jpg":"480x320","o_23756586_340.jpg":"340x226","o_23756586_220.jpg":"220x146","h_23756586_1280.jpg":"1280x854","h_23756586_1024.jpg":"1024x683","h_23756586_640.jpg":"640x427","h_23756586_480.jpg":"480x320","h_23756586_340.jpg":"340x227","h_23756586_220.jpg":"220x147","pp_23756586_1280.jpg":"1280x1628","pp_23756586_1024.jpg":"1024x1303","pp_23756586_640.jpg":"640x814","pp_23756586_480.jpg":"480x611","pp_23756586_340.jpg":"340x432","pp_23756586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_23756584_1920.jpg":"1920x1080","k_23756584_1280.jpg":"1280x1280","k_23756584_1024.jpg":"1024x1024","k_23756584_640.jpg":"640x640","k_23756584_480.jpg":"480x480","k_23756584_340.jpg":"340x340","k_23756584_220.jpg":"220x220","o_23756584_1280.jpg":"1280x960","o_23756584_1024.jpg":"1024x768","o_23756584_640.jpg":"640x480","o_23756584_480.jpg":"480x360","o_23756584_340.jpg":"340x255","o_23756584_220.jpg":"220x165","h_23756584_1280.jpg":"1280x854","h_23756584_1024.jpg":"1024x683","h_23756584_640.jpg":"640x427","h_23756584_480.jpg":"480x320","h_23756584_340.jpg":"340x227","h_23756584_220.jpg":"220x147","pp_23756584_1280.jpg":"1280x1628","pp_23756584_1024.jpg":"1024x1303","pp_23756584_640.jpg":"640x814","pp_23756584_480.jpg":"480x611","pp_23756584_340.jpg":"340x432","pp_23756584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23028580_1920.jpg":"1920x1080","k_23028580_1280.jpg":"1280x1280","k_23028580_1024.jpg":"1024x1024","k_23028580_640.jpg":"640x640","k_23028580_480.jpg":"480x480","k_23028580_340.jpg":"340x340","k_23028580_220.jpg":"220x220","o_23028580_1280.jpg":"1280x1920","o_23028580_1024.jpg":"1024x1536","o_23028580_640.jpg":"640x960","o_23028580_480.jpg":"480x720","o_23028580_340.jpg":"340x510","o_23028580_220.jpg":"220x330","h_23028580_1280.jpg":"1280x854","h_23028580_1024.jpg":"1024x683","h_23028580_640.jpg":"640x427","h_23028580_480.jpg":"480x320","h_23028580_340.jpg":"340x227","h_23028580_220.jpg":"220x147","pp_23028580_1280.jpg":"1280x1628","pp_23028580_1024.jpg":"1024x1303","pp_23028580_640.jpg":"640x814","pp_23028580_480.jpg":"480x611","pp_23028580_340.jpg":"340x432","pp_23028580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_17496746_1920.jpg":"1920x1080","k_17496746_1280.jpg":"1280x1280","k_17496746_1024.jpg":"1024x1024","k_17496746_640.jpg":"640x640","k_17496746_480.jpg":"480x480","k_17496746_340.jpg":"340x340","k_17496746_220.jpg":"220x220","o_17496746_1280.jpg":"1280x854","o_17496746_1024.jpg":"1024x683","o_17496746_640.jpg":"640x427","o_17496746_480.jpg":"480x320","o_17496746_340.jpg":"340x227","o_17496746_220.jpg":"220x146","h_17496746_1280.jpg":"1280x854","h_17496746_1024.jpg":"1024x683","h_17496746_640.jpg":"640x427","h_17496746_480.jpg":"480x320","h_17496746_340.jpg":"340x227","h_17496746_220.jpg":"220x147","pp_17496746_1280.jpg":"1280x1628","pp_17496746_1024.jpg":"1024x1303","pp_17496746_640.jpg":"640x814","pp_17496746_480.jpg":"480x611","pp_17496746_340.jpg":"340x432","pp_17496746_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5896783 Threads: 71 Questions: 1059227340 Slow queries: 0 Opens: 190299 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.628 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9495990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/guverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka-1249331 [printLink] => /vijesti/hrvatska/guverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka-1249331?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386643 [name] => HNB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnb [link] => /tag/hnb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289154 [name] => boris vujčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-vujcic [link] => /tag/boris-vujcic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 257635 [name] => imex banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imex-banka [link] => /tag/imex-banka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 462609 [name] => sudovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudovi [link] => /tag/sudovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku. Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa, već od Ministarstva financija

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenjaju i zakon?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Guverner HNB-a traži da im se sudi samo u Zagrebu, znaju i na kojem sudu, a posebno su ‘narogušeni‘ na splitske suce. Sve je potaknula ‘Imex banka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23756587.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Simic/Cropix [mainImageDesc] =>

Boris Vujčić svoje zahtjeve opravdava navodnim razvlačenjem postupaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23756587.jpg [title] =>

Boris Vujčić svoje zahtjeve opravdava navodnim razvlačenjem postupaka

Nera Simic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23756586.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23756584.jpg [title] =>

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
 

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23028580.jpg [title] =>

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
 

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/17496746.jpg [title] =>

Branko Buljan, većinski vlasnik IMEX bankeDarko Tomaš/CROPIX

Darko Tomas/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska narodna banka (HNB) još prije božićno-novogodišnjih blagdana mogla bi dobiti dar u obliku izmijenjenog Zakona o kreditnim institucijama, koji je već prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

U novoj regulativi, među ostalima, predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku.

Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa i djelovanje sudova, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa i uprave, već od Ministarstva financija, koje je očito odlučilo izići u susret traženjima ekipe sa zagrebačkog Trga burze.

Ta traženja nisu od jučer, jer je na isti način već jednom prije tri godine izmijenjen “bankarski” zakon, kao i Prekršajni zakon. Potonjim je 2020. godine propisano kako po optužnim prijedlozima HNB-a protiv kreditnih institucija isključivo može postupati prekršajni sud u metropoli i niti jedan drugi u državi.

Sve je potaknula Imex banka

A što je konkretno potaknulo HNB? Prema informacijama kojima raspolažemo, nezadovoljni su u prvom redu praksom Upravnog suda u Splitu i dugogodišnjim postupcima koji se na njemu vode u slučaju Imex banke, odnosno obveznih rezervacija koje je središnja banka propisivala po pitanju kreditnih plasmana, a ova ih novčarska kuća, inače jedina preostala sa sjedištem u Splitu, svaki put uspješno pobijala, pozivajući su u prvom redu da se radi o samovolji HNB-ovih revizora i praksi suprotnoj svim međunarodnim računovodstvenim standardima.

Osim toga, čisto u procesnom smislu Imex banka i njezina Uprava tvrdili su da punih sedam godina nije niti donesen pozakonski akt kojim bi se sa strane HNB-a regulirala materija ranih intervencija i rezervacija i da se sve svodi na “umjetnički dojam”, praktično samovolju kontrolora.

Slobodna Dalmacija u posjedu je podneska koji je ovog ljeta predsjednici Visokog upravnog suda Ingi Vezmar Barlek uputio guverner Boris Vujčić.

On bez puno ustručavanja traži da ta visoka sudska instanca donese što prije odluku kojom bi se svi sporovi HNB-a i Imex banke izmjestili na drugi sud jer, kako navodi Vujčić, Upravni sud u Splitu u razumnom roku ne raspravlja predmete i ne donosi odluke te time odugovlači postupke.

- Imex banka od rujna 2019. godine redovito i bez iznimke pobija upravnim tužbama pred Upravnim sudom u Splitu sva rješenja koja su izdana od strane HNB-a kao supervizora. Pri tome, redovitost i upornost koju Imex banka pokazuje u pobijanju doslovce svih revizijskih rješenja HNB-a koja su joj izdana od rujna 2019. izvjesno ukazuje i na zloupotrebu prava Imex banke kao stranke u upravnom sporu, što su, u smislu članka 8. Zakona o upravnim sporovima, upravni sporovi dužni onemogućiti - žali se Vujčić predsjednici VUS-a.

Nabrojio je i devet sporova po kojima su sudi u Splitu i da dulje od tisuću dana u nekima nije donesena odluka, a u polovici nije zakazano niti jedno ročište.

Vujčiću, međutim, najviše smeta to što su suci izricali privremene mjere i njima odgađali izvršenje rješenja do pravomoćnog završetka upravnog spora, a što je onemogućeno posljednjom izmjenom Zakonom o kreditnim institucijama.

A Split je brži od prosjeka

Guverner, doduše, sam sebi skače u usta podatkom da je prosječno vrijeme rješavanja predmeta pred upravnim sudovima u RH 166 dana, a u Splitu 108 dana, kao i kada kasnije u istom podnesku kao primjer “razumnog i primjerenog” sudovanja navodi jedan slučaj HNB-a protiv Imex banke koji se vodio pred Upravnim sudom u Zagrebu, istim onim koji bi sutra, prođu li najnovije zakonske izmjene, a ne treba sumnjati da neće, bio jedino ovlašteno sudište središnje banke.

Zakonske izmjene koje se sada spremaju, za razliku od prethodnih, neće proći glatko i bez otpora samih banaka.

Imex banka i njezin većinski vlasnik Branko Buljan već su niz institucija, među kojima i Ministarstvo pravosuđa i uprave, upozorili što se “kuha” na relaciji Ministarstvo financija - HNB. Isto je potvrdio i u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

’Hoćemo li mi sumnjati u ZG sud?’

- Kada je Imex banka pravomoćne presude kojima su u predmetima Upravnog suda u Splitu poništena očigledno nezakonita rješenja HNB-a o utvrđenju faze rane intervencije i izricanju supervizorskih mjera u fazi rane intervencije (od 16. 8. 2019. i 14. 7. 2020. g.), HNB je opet ekspresno inicirao i ishodovao Nacrt konačnog prijedloga Zakona o kreditnim institucijama, i to putem Ministarstva financija, a ne Ministarstva pravosuđa i uprave, a sve kako bi opet izigrao prava i slobode kreditnih institucija na pravično suđenje pred bilo kojim drugim upravnim sudom, kao i pravo i slobode svih drugih upravnih sudova na objektivno, nepristrano, neovisno i samostalno suđenje po tužbama protiv nezakonitih i nepravilnih odluka HNB-a.

Iz navedenog jasno proizlazi da iniciranje izmjena i dopuna zakona nije rezultat zakonodavne volje, već samo i isključivo osobnog nezadovoljstva i frustracije HNB-a, koji na svaki način želi izigrati pravomoćne sudske odluke i izbjeći neovisnu, nepristranu i objektivnu sudsku kontrolu zakonitosti i pravilnosti svojih odluka i postupaka, stavljajući se iznad zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Dakle, umjesto da zakonodavna i izvršna vlast ispitaju i utvrde razloge nezakonitog rada HNB-a u izvršavanju prenesenih zakonskih ovlasti i sankcioniraju odgovorne osobe u HNB-u zbog nezakonitog postupanja utvrđenog pravomoćnim sudskim presudama, stvarno HNB u vlastite ruke uzima zakonodavnu i izvršnu vlast za svoje privatne svrhe i interese, a kako bi onemogućio pravnu državu, pravo na pravično suđenje i pravo na objektivno, neovisno i nepristrano suđenje, te stalnost i neovisnost sudaca od upletanja HNB-a u nadležnost i odluke suda – upozorit će Buljan i postaviti jedno retoričko pitanje:

- Ako HNB-u valja samo jedan upravni sud, zagrebački, a svi su ostali po njima korumpirani, zašto onda i mi ne bismo isto tako sumnjali u nepristranost zagrebačkog Upravnog suda?!

---

UIGRANA SHEMA

Tako je bilo i s carinskim predmetima

U vezi s traženjem Hrvatske narodne banke razgovarali smo i s jednim od dugogodišnjih sudaca jednog od općinskih upravnih sudova.
- HNB očito ima uigranu shemu s Ministarstvom financija kako doći do određenog cilja. Tako ste prije nekog vremena imali i prijedlog istog ministarstva da se svi porezno-carinski predmeti centraliziraju na Upravnom sudu u Zagrebu.

Oni čine neku četvrtinu naših ukupnih slučajeva pa se postavlja pitanje što bismo mi radili. Postali bismo stalna služba zagrebačkog suda, a oni bi zaposlili pet novih sudaca!
Što se tiče konkretnih predmeta financijskog nadzora banaka, do danas u Hrvatskoj ne postoji ni jedno sudsko rješenje, bilo da ga je donio Visoki upravni sud, ili neki od upravnih sudova.

Nije mi jasno ni kako se HNB sam može žaliti na brzinu rješavanja ovih zahtjevnih sporova, koje u pravilu prate vještačanja vanjskih suradnika, a sami sedam ili osam godina nisu donijeli podzakonski akt kako bi se ustanovila pravila te njihove tzv. rane intervencije.

Umjesto toga, lakše im je bilo donijeti novi zakon i reći da nema potrebe za tim i sve svesti na subjektivnu procjenu sviđa li vam se netko ili ne sviđa, kakve ima oči i slično - komentirao nam je ovaj sudac pod uvjetom da ostane anoniman.

---

---

HRVATSKA NARODNA BANKA:

Mi to tražimo zbog ujednačene sudske prakse

Kojim su se razlozima vodili kada su tražili da Upravni sud u Zagrebu bude isključivo nadležan za sve sporove HNB-a, pitanje je koje smo postavili središnjoj banci.

U svom odgovoru oni ističu da u zakonodavnoj praksi postoje i drugi slučajevi gdje je jedan sud, istina Visoki upravni sud, a ne Upravni sud u Zagrebu, određen kao jedini mjesno i stvarno nadležni sud.
Tako navode da VUS jedini odlučuje u sporovima koji se tiču Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, Zakona o poštanskim uslugama, Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prometu, Zakona o tržištu električne energije.
- Hrvatska narodna banka podržava ovu inicijativu iz razloga ujednačenog sudskog postupanja prema svima, a što se namjerava postići mogućnošću da se u Upravnom sudu u Zagrebu specijaliziraju pojedini suci za pojedine vrlo složene predmete u specifičnim područjima Zakona o kreditnim institucijama.

Zaključno, u slučaju nezadovoljstva odlukom Upravnog suda u Zagrebu, svaka nezadovoljna stranka ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske - pojasnili su, pozivajući se i na argument predlagača kako ‘najveći broj kreditnih institucija ima svoje sjedište u Zagrebu‘, a da će dvostupanjsko odlučivanje biti omogućeno preko VUS-a.
Isto pitanje postavili smo Ministarstvu financija preko njegove glasnogovornice, ali odgovor nismo dobili.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Simic/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Darko Tomas/Cropix
Nera Simic/Cropix

Boris Vujčić svoje zahtjeve opravdava navodnim razvlačenjem postupaka

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
 

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatskoj narodnoj banci zakonske izmjene idu u prilog
 

Darko Tomas/Cropix

Branko Buljan, većinski vlasnik IMEX bankeDarko Tomaš/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/guverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka-1249331 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6bded18b0bb1ffdff19a0e77f868f7bb76a388cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Guverner+HNB-a+tra%C5%BEi+da+im+se+sudi+samo+u+Zagrebu%2C+znaju+i+na+kojem+sudu%2C+a+posebno+su+%E2%80%98narogu%C5%A1eni%E2%80%98+na+splitske+suce.+Sve+je+potaknula+%E2%80%98Imex+banka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fguverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka-1249331 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fguverner-hnb-a-trazi-da-im-se-sudi-samo-u-zagrebu-znaju-i-na-kojem-sudu-a-posebno-su-naroguseni-na-splitske-suce-sve-je-potaknula-imex-banka-1249331 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku. Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa, već od Ministarstva financija

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mijenjaju i zakon?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamijenjaju i zakon?!

Guverner HNB-a traži da im se sudi samo u Zagrebu, znaju i na kojem sudu, a posebno su ‘narogušeni‘ na splitske suce. Sve je potaknula ‘Imex banka‘

Piše Zoran Šagolj
16. prosinca 2022. - 10:56

Hrvatska narodna banka (HNB) još prije božićno-novogodišnjih blagdana mogla bi dobiti dar u obliku izmijenjenog Zakona o kreditnim institucijama, koji je već prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

U novoj regulativi, među ostalima, predviđa se da će ubuduće za sve upravne sporove u kojima se kao stranka nađe HNB biti nadležan Upravni sud u Zagrebu, a ne više i oni u Splitu, Rijeci ili Osijeku.

Stvar je još interesantnija jer, iako se dira u ustrojstvo pravosuđa i djelovanje sudova, ovakav prijedlog ne dolazi od resornog Ministarstva pravosuđa i uprave, već od Ministarstva financija, koje je očito odlučilo izići u susret traženjima ekipe sa zagrebačkog Trga burze.

Ta traženja nisu od jučer, jer je na isti način već jednom prije tri godine izmijenjen “bankarski” zakon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:04