stdClass Object ( [id] => 1313569 [title] => Hoće li RH zbog Pelješkog mosta završiti na sudu u Pekingu? Kinezi traže još novca, Lekaj ima praktičan savjet za Vladu [alias] => hoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li Hrvatska zbog Pelješkog mosta i repova koji se vuku iza njegove gradnje na koncu završiti na nekom od stranih sudišta ili arbitraža?

Potkraj srpnja objavljena je informacija da su izvođači radova na mostu i pristupnim cestama oko njega od Hrvatskih cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova koje su imali nakon poskupljenja građevinskog materijala i radne snage zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i globalne krize.

Najveći dio toga potraživanja otpada na China Road and Bridge Corporation (CRBC), kompaniju koja je gradila sam most, dok su preostale dvije fakture ispostavili austrijski Strabag i grčki Avax, angažirani na cesti od Duboke do Sparagovića, odnosno od Sparagovića do čvora Doli, uključujući i stonsku obilaznicu.

I dok se s Avaxom našao zajednički jezik, a sa Strabagom traju pregovori i na dobrom su putu da navodno urode dogovorom, najtvrđim pregovaračem mogli bi se pokazati Kinezi.

Njima je do sada, prema pisanju Jutarnjeg lista, plaćeno 283,1 milijun eura, u što je uključeno i 5,9 milijuna eura razlike u cijeni. Nezadovoljna tijekom razgovora o iznosu dodatnih troškova, kineska kompanija pokrenula je arbitražne postupke pred Vijećem za rješavanje sporova. Iz HC-a su za "Jutarnji" dali pojašnjenje kako ovdje "nije riječ o postupku pred arbitražnim sudom, već se postupak provodi u okviru ugovora o građenju".

---

image

Izvođači radova na mostu i pristupnim cestama od Hrvatskih su cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova 

Ante Čizmić/Cropix
---

Na ovakav mogući ishod posla s CRBC-om još je davno upozoravao David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj političkih i ekonomskih prilika u Pekingu. On sada, bez velikog likovanja, upozorava da sami Kinezi ne očekuju puno od onoga što će biti pred spomenutim Vijećem, ali da im istodobno na raspolaganju stoje neki instrumenti koje su bilateralno ishodili s mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

– Kina je – kaže on – prije nekoliko godina uspostavila međunarodni BRI mehanizam za rješavanje sporova u sklopu inicijative "Pojas i put" (BRI). Cilj je prihvaćanje zakonske prakse NR Kine od strane zemalja BRI-ja. Hrvatska je članica "Pojasa i puta" i samim time može biti podložna rastućim afinitetima kineske ekspanzije. Ove godine je kinesko nacionalno zakonodavno tijelo, Stalni odbor Nacionalnog kongresa, usvojilo i Zakon o vanjskim odnosima. Zakon naglašava dva važna trenda: sve veći globalni doseg Kine i njezinu spremnost da ovaj globalni doseg ugradi u svoj pravni okvir. Time se stvara značajna pravna nesigurnost, posebno u pogledu primjene i provedbe međunarodnih ugovora.

– Zakon ocrtava okvir i ciljeve kineske vanjske politike u 45 članaka koji obuhvaćaju šest poglavlja. Poglavlje 2. članak 10. propisuje da Stalni odbor ima ovlasti odobravati i poništavati ugovore i važne sporazume sklopljene sa stranim državama i vršiti nadležnost u odnosima s inozemstvom u skladu s kineskim Ustavom i zakonima. Članak 31., koji se dotiče provedbe i primjene međunarodnih ugovora, odredba je Zakona koja najviše zabrinjava međunarodne pravne stručnjake s kojima sam u kontaktu. On propisuje da provedba ili primjena ugovora ne smije "štetiti nacionalnom suverenitetu ili sigurnosti ili javnom društvenom interesu". Ukratko, Zakon o vanjskim odnosima stavlja vanjskopolitičku retoriku i praksu Narodne Republike Kine u zakon – pojašnjava ovaj savjetnik iz Zadra.

---

image

‘Prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju‘, upozorava Lekaj

Privatni album
---

Po njegovu mišljenju, vrlo je izgledno da do konačnog ishoda neće doći na nekoj od domaćih sudskih ili arbitražnih instancija.

– Vodstvo u Pekingu potiče kineske sudove da povećaju svoju sposobnost primjene stranog prava. Naime, kinesko vodstvo želi pretvoriti Kinu u međunarodni centar za rješavanje sporova. Paralelno s tim Međunarodni BRI mehanizam za rješavanje sporova usmjeren je na povećanje sposobnosti Kine da eksteritorijalno primjenjuje svoje zakone. Tijekom proteklih 10 godina kineski zakoni s eksteritorijalnim klauzulama značajno su se povećali. Dakle, kineskim tvrtkama u inozemstvu pruža se paralelna mogućnost korištenja pogodnosti kineskih pravnih mehanizama. Ne bih se začudio da kineska državna građevinska tvrtka posegne za jednom od tih opcija ako budu nezadovoljni ishodom arbitražnog postupka. Ili, bolje rečeno, prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju – upozorava Lekaj.

Otkad su dovršili Pelješki most, čelni ljudi CRBC-a uložili su dosta truda ne bi li dobili neki novi vrijedan projekt u Hrvatskoj. Dosta pokušaja im je propalo, poput onog mostovnog povezivanja zadarskog arhipelaga. U medijima su se tada pojavili komentari da su posrijedi geopolitički odnosi između EU-a i SAD-a, s jedne strane, i Kine, s druge strane, te da Hrvatska slijedi svoje zapadne saveznike. Zato je bilo prilično iznenađenje kada su Hrvatske ceste posao izgradnje spojne ceste čvor Vučevica na Dalmatini i D8 odabrale upravo China Road and Bridge Corporation. Njihova ponuda bila je cjenovno najpovoljnija i iznosila je 74,6 milijuna eura bez PDV-a.

Mnogi se pitaju, međutim, što će ova odluka značiti u kontekstu zaostalih dugova i moguće arbitraže oko Pelješkog mosta.

– Imate dva primjera u okruženju koji mogu biti zanimljivi za kontekstualizaciju. Radove na izgradnji prve dionice budućeg autoputa Bar – Boljari u Crnoj Gori izvodila je kineska državna korporacija koja je gradila i Pelješki most. Crna Gora je u ugovoru prihvatila opciju arbitraže Međunarodne gospodarske i trgovinske arbitražne komisije Kine (CIETAC) u Pekingu. Drugi primjer je most kod mjesta Počitelj u BiH, na trasi koridora Vc, koji je napuknuo tek nakon što je izgrađen. Za gradnju mosta angažirane su kineske tvrtke kao najpovoljnije na javnom natječaju. Teško je reći kako će sve to završiti za BiH, ali samim time da Kina sve više forsira arbitraže na domaćem terenu, ako do arbitraže dođe, ne sluti dobro za BiH, kao što nije dobro završilo ni za Crnu Goru – navodi Lekaj, koji zato ima praktičan savjet za Vladu RH:

– Hrvatska je, kao i Crna Gora i BiH, članica "Pojasa i puta". Kako bi se anulirala mogućnost neželjenih reperkusija idealno bi bilo da se čim prije povučemo iz toga kineskog kluba. Osim toga, nikakve gospodarske koristi do sada nismo imali od članstva u BRI-ju ni u inicijativi "17+1". Kina je tijekom proteklih godina povećala izvoz u sve BRI članice, a kod nas je još i dobila unosne građevinske poslove. Silna obećanja o ulaganjima iz Kine na početku priče nisu se ostvarila, a ne zaboravite da je tadašnji veleposlanik u Zagrebu izjavljivao da će novac od Pelješkog mosta ostati i biti uložen u Hrvatsku. Italija je već počela s pripremama i do kraja godine izlazi iz "Pojasa i puta", a baltičke zemlje su ranije napustile "17+1".

– Zapravo svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini. Preporuka donositeljima političkih odluka jest da se trebaju pripremiti da će se suočiti s bolje obučenim kineskim diplomatima i međunarodnim odvjetnicima koji pregovaraju o složenim međunarodnim pravnim pitanjima, ali i servisiraju interese kineskih gospodarskih subjekata u inozemstvu. S obzirom da Peking pokušava ovladati interesnim sferama velikih sila u kojima manja gospodarstva nemaju utjecaja, treba biti oprezan kada je u pitanju kritična infrastruktura, kao što su morske i riječne luke, aerodromi, željeznička i IT infrastruktura, energetika i poljoprivreda – poručuje David Lekaj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samouvjerena kina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => samouvjerena kina 2 0 7380 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-09 08:40:08 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-09 14:34:06 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-08-09 14:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li RH zbog Pelješkog mosta završiti na sudu u Pekingu? Kinezi traže još novca, Lekaj ima praktičan savjet za Vladu [metakey] => pelješki most, Kina, China road and bridge corporation, sud, Arbitraža, david lekaj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/09\/25411240.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/09\/23887243.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/09\/25231314.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix, Privatni album","Privatni album","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Svjedo\u010dimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini\u2018, poru\u010duje David Lekaj<\/p>","

\u2018Prije \u0107e kineski konzorcij tu\u017eiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju\u2018, upozorava Lekaj<\/p>","

Izvo\u0111a\u010di radova na mostu i pristupnim cestama\u00a0od Hrvatskih su cesta kao investitora zatra\u017eili jo\u0161 40 milijuna eura na ime dodatnih tro\u0161kova\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25411240_1920.jpg":"1920x1080","k_25411240_1280.jpg":"1280x1280","k_25411240_1024.jpg":"1024x1024","k_25411240_640.jpg":"640x640","k_25411240_480.jpg":"480x480","k_25411240_340.jpg":"340x340","k_25411240_220.jpg":"220x220","o_25411240_1280.jpg":"1280x853","o_25411240_1024.jpg":"1024x682","o_25411240_640.jpg":"640x426","o_25411240_480.jpg":"480x320","o_25411240_340.jpg":"340x226","o_25411240_220.jpg":"220x146","h_25411240_1280.jpg":"1280x854","h_25411240_1024.jpg":"1024x683","h_25411240_640.jpg":"640x427","h_25411240_480.jpg":"480x320","h_25411240_340.jpg":"340x227","h_25411240_220.jpg":"220x147","pp_25411240_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411240_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411240_640.jpg":"640x814","pp_25411240_480.jpg":"480x611","pp_25411240_340.jpg":"340x432","pp_25411240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"798x649","hd_23887243_1920.jpg":"1920x1080","k_23887243_1280.jpg":"1280x1280","k_23887243_1024.jpg":"1024x1024","k_23887243_640.jpg":"640x640","k_23887243_480.jpg":"480x480","k_23887243_340.jpg":"340x340","k_23887243_220.jpg":"220x220","o_23887243_1280.jpg":"1280x1041","o_23887243_1024.jpg":"1024x832","o_23887243_640.jpg":"640x520","o_23887243_480.jpg":"480x390","o_23887243_340.jpg":"340x276","o_23887243_220.jpg":"220x178","h_23887243_1280.jpg":"1280x854","h_23887243_1024.jpg":"1024x683","h_23887243_640.jpg":"640x427","h_23887243_480.jpg":"480x320","h_23887243_340.jpg":"340x227","h_23887243_220.jpg":"220x147","pp_23887243_1280.jpg":"1280x1628","pp_23887243_1024.jpg":"1024x1303","pp_23887243_640.jpg":"640x814","pp_23887243_480.jpg":"480x611","pp_23887243_340.jpg":"340x432","pp_23887243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25231314_1920.jpg":"1920x1080","k_25231314_1280.jpg":"1280x1280","k_25231314_1024.jpg":"1024x1024","k_25231314_640.jpg":"640x640","k_25231314_480.jpg":"480x480","k_25231314_340.jpg":"340x340","k_25231314_220.jpg":"220x220","o_25231314_1280.jpg":"1280x853","o_25231314_1024.jpg":"1024x682","o_25231314_640.jpg":"640x426","o_25231314_480.jpg":"480x320","o_25231314_340.jpg":"340x226","o_25231314_220.jpg":"220x146","h_25231314_1280.jpg":"1280x854","h_25231314_1024.jpg":"1024x683","h_25231314_640.jpg":"640x427","h_25231314_480.jpg":"480x320","h_25231314_340.jpg":"340x227","h_25231314_220.jpg":"220x147","pp_25231314_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231314_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231314_640.jpg":"640x814","pp_25231314_480.jpg":"480x611","pp_25231314_340.jpg":"340x432","pp_25231314_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5620099 Threads: 74 Questions: 1004447403 Slow queries: 0 Opens: 178591 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9001537 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu-1313569 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu-1313569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 455635 [name] => Pelješki most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peljeski-most [link] => /tag/peljeski-most ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605067 [name] => China road and bridge corporation [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-31 16:32:45 [main_article_id] => 0 [alias] => china-road-and-bridge-corporation [link] => /tag/china-road-and-bridge-corporation ) [3] => stdClass Object ( [id] => 352512 [name] => sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sud [link] => /tag/sud ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679135 [name] => Arbitraža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arbitraza [link] => /tag/arbitraza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 606508 [name] => david lekaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-19 14:26:20 [main_article_id] => 0 [alias] => david-lekaj [link] => /tag/david-lekaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samouvjerena kina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li RH zbog Pelješkog mosta završiti na sudu u Pekingu? Kinezi traže još novca, Lekaj ima praktičan savjet za Vladu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/09/25411240.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

‘Svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini‘, poručuje David Lekaj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/09/25411240.jpg [title] =>

‘Svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini‘, poručuje David Lekaj

Ante Čizmić/Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/09/23887243.jpg [title] =>

‘Prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju‘, upozorava Lekaj

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/09/25231314.jpg [title] =>

Izvođači radova na mostu i pristupnim cestama od Hrvatskih su cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova 

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li Hrvatska zbog Pelješkog mosta i repova koji se vuku iza njegove gradnje na koncu završiti na nekom od stranih sudišta ili arbitraža?

Potkraj srpnja objavljena je informacija da su izvođači radova na mostu i pristupnim cestama oko njega od Hrvatskih cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova koje su imali nakon poskupljenja građevinskog materijala i radne snage zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i globalne krize.

Najveći dio toga potraživanja otpada na China Road and Bridge Corporation (CRBC), kompaniju koja je gradila sam most, dok su preostale dvije fakture ispostavili austrijski Strabag i grčki Avax, angažirani na cesti od Duboke do Sparagovića, odnosno od Sparagovića do čvora Doli, uključujući i stonsku obilaznicu.

I dok se s Avaxom našao zajednički jezik, a sa Strabagom traju pregovori i na dobrom su putu da navodno urode dogovorom, najtvrđim pregovaračem mogli bi se pokazati Kinezi.

Njima je do sada, prema pisanju Jutarnjeg lista, plaćeno 283,1 milijun eura, u što je uključeno i 5,9 milijuna eura razlike u cijeni. Nezadovoljna tijekom razgovora o iznosu dodatnih troškova, kineska kompanija pokrenula je arbitražne postupke pred Vijećem za rješavanje sporova. Iz HC-a su za "Jutarnji" dali pojašnjenje kako ovdje "nije riječ o postupku pred arbitražnim sudom, već se postupak provodi u okviru ugovora o građenju".

---

image

Izvođači radova na mostu i pristupnim cestama od Hrvatskih su cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova 

Ante Čizmić/Cropix
---

Na ovakav mogući ishod posla s CRBC-om još je davno upozoravao David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište i dobar poznavatelj političkih i ekonomskih prilika u Pekingu. On sada, bez velikog likovanja, upozorava da sami Kinezi ne očekuju puno od onoga što će biti pred spomenutim Vijećem, ali da im istodobno na raspolaganju stoje neki instrumenti koje su bilateralno ishodili s mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

– Kina je – kaže on – prije nekoliko godina uspostavila međunarodni BRI mehanizam za rješavanje sporova u sklopu inicijative "Pojas i put" (BRI). Cilj je prihvaćanje zakonske prakse NR Kine od strane zemalja BRI-ja. Hrvatska je članica "Pojasa i puta" i samim time može biti podložna rastućim afinitetima kineske ekspanzije. Ove godine je kinesko nacionalno zakonodavno tijelo, Stalni odbor Nacionalnog kongresa, usvojilo i Zakon o vanjskim odnosima. Zakon naglašava dva važna trenda: sve veći globalni doseg Kine i njezinu spremnost da ovaj globalni doseg ugradi u svoj pravni okvir. Time se stvara značajna pravna nesigurnost, posebno u pogledu primjene i provedbe međunarodnih ugovora.

– Zakon ocrtava okvir i ciljeve kineske vanjske politike u 45 članaka koji obuhvaćaju šest poglavlja. Poglavlje 2. članak 10. propisuje da Stalni odbor ima ovlasti odobravati i poništavati ugovore i važne sporazume sklopljene sa stranim državama i vršiti nadležnost u odnosima s inozemstvom u skladu s kineskim Ustavom i zakonima. Članak 31., koji se dotiče provedbe i primjene međunarodnih ugovora, odredba je Zakona koja najviše zabrinjava međunarodne pravne stručnjake s kojima sam u kontaktu. On propisuje da provedba ili primjena ugovora ne smije "štetiti nacionalnom suverenitetu ili sigurnosti ili javnom društvenom interesu". Ukratko, Zakon o vanjskim odnosima stavlja vanjskopolitičku retoriku i praksu Narodne Republike Kine u zakon – pojašnjava ovaj savjetnik iz Zadra.

---

image

‘Prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju‘, upozorava Lekaj

Privatni album
---

Po njegovu mišljenju, vrlo je izgledno da do konačnog ishoda neće doći na nekoj od domaćih sudskih ili arbitražnih instancija.

– Vodstvo u Pekingu potiče kineske sudove da povećaju svoju sposobnost primjene stranog prava. Naime, kinesko vodstvo želi pretvoriti Kinu u međunarodni centar za rješavanje sporova. Paralelno s tim Međunarodni BRI mehanizam za rješavanje sporova usmjeren je na povećanje sposobnosti Kine da eksteritorijalno primjenjuje svoje zakone. Tijekom proteklih 10 godina kineski zakoni s eksteritorijalnim klauzulama značajno su se povećali. Dakle, kineskim tvrtkama u inozemstvu pruža se paralelna mogućnost korištenja pogodnosti kineskih pravnih mehanizama. Ne bih se začudio da kineska državna građevinska tvrtka posegne za jednom od tih opcija ako budu nezadovoljni ishodom arbitražnog postupka. Ili, bolje rečeno, prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju – upozorava Lekaj.

Otkad su dovršili Pelješki most, čelni ljudi CRBC-a uložili su dosta truda ne bi li dobili neki novi vrijedan projekt u Hrvatskoj. Dosta pokušaja im je propalo, poput onog mostovnog povezivanja zadarskog arhipelaga. U medijima su se tada pojavili komentari da su posrijedi geopolitički odnosi između EU-a i SAD-a, s jedne strane, i Kine, s druge strane, te da Hrvatska slijedi svoje zapadne saveznike. Zato je bilo prilično iznenađenje kada su Hrvatske ceste posao izgradnje spojne ceste čvor Vučevica na Dalmatini i D8 odabrale upravo China Road and Bridge Corporation. Njihova ponuda bila je cjenovno najpovoljnija i iznosila je 74,6 milijuna eura bez PDV-a.

Mnogi se pitaju, međutim, što će ova odluka značiti u kontekstu zaostalih dugova i moguće arbitraže oko Pelješkog mosta.

– Imate dva primjera u okruženju koji mogu biti zanimljivi za kontekstualizaciju. Radove na izgradnji prve dionice budućeg autoputa Bar – Boljari u Crnoj Gori izvodila je kineska državna korporacija koja je gradila i Pelješki most. Crna Gora je u ugovoru prihvatila opciju arbitraže Međunarodne gospodarske i trgovinske arbitražne komisije Kine (CIETAC) u Pekingu. Drugi primjer je most kod mjesta Počitelj u BiH, na trasi koridora Vc, koji je napuknuo tek nakon što je izgrađen. Za gradnju mosta angažirane su kineske tvrtke kao najpovoljnije na javnom natječaju. Teško je reći kako će sve to završiti za BiH, ali samim time da Kina sve više forsira arbitraže na domaćem terenu, ako do arbitraže dođe, ne sluti dobro za BiH, kao što nije dobro završilo ni za Crnu Goru – navodi Lekaj, koji zato ima praktičan savjet za Vladu RH:

– Hrvatska je, kao i Crna Gora i BiH, članica "Pojasa i puta". Kako bi se anulirala mogućnost neželjenih reperkusija idealno bi bilo da se čim prije povučemo iz toga kineskog kluba. Osim toga, nikakve gospodarske koristi do sada nismo imali od članstva u BRI-ju ni u inicijativi "17+1". Kina je tijekom proteklih godina povećala izvoz u sve BRI članice, a kod nas je još i dobila unosne građevinske poslove. Silna obećanja o ulaganjima iz Kine na početku priče nisu se ostvarila, a ne zaboravite da je tadašnji veleposlanik u Zagrebu izjavljivao da će novac od Pelješkog mosta ostati i biti uložen u Hrvatsku. Italija je već počela s pripremama i do kraja godine izlazi iz "Pojasa i puta", a baltičke zemlje su ranije napustile "17+1".

– Zapravo svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini. Preporuka donositeljima političkih odluka jest da se trebaju pripremiti da će se suočiti s bolje obučenim kineskim diplomatima i međunarodnim odvjetnicima koji pregovaraju o složenim međunarodnim pravnim pitanjima, ali i servisiraju interese kineskih gospodarskih subjekata u inozemstvu. S obzirom da Peking pokušava ovladati interesnim sferama velikih sila u kojima manja gospodarstva nemaju utjecaja, treba biti oprezan kada je u pitanju kritična infrastruktura, kao što su morske i riječne luke, aerodromi, željeznička i IT infrastruktura, energetika i poljoprivreda – poručuje David Lekaj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix, Privatni album Privatni album Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix, Privatni album

‘Svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini‘, poručuje David Lekaj

Privatni album

‘Prije će kineski konzorcij tužiti Hrvatsku na sudu u Pekingu nego u Zagrebu, ako ima takav izbor na raspolaganju‘, upozorava Lekaj

Ante Čizmić/Cropix

Izvođači radova na mostu i pristupnim cestama od Hrvatskih su cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu-1313569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=450c567b09a4b2385016562d79de50f8b81c29fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+RH+zbog+Pelje%C5%A1kog+mosta+zavr%C5%A1iti+na+sudu+u+Pekingu%3F+Kinezi+tra%C5%BEe+jo%C5%A1+novca%2C+Lekaj+ima+prakti%C4%8Dan+savjet+za+Vladu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu-1313569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-rh-zbog-peljeskog-mosta-zavrsiti-na-sudu-u-pekingu-kinezi-traze-jos-novca-lekaj-ima-praktican-savjet-za-vladu-1313569 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samouvjerena kina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasamouvjerena kina

Hoće li RH zbog Pelješkog mosta završiti na sudu u Pekingu? Kinezi traže još novca, Lekaj ima praktičan savjet za Vladu

Piše Zoran Šagolj
9. kolovoza 2023. - 16:32
‘Svjedočimo prvoj fazi samouvjerenije Kine, koja koristi zakon kako bi ostvarila svoje interese na globalnoj razini‘, poručuje David LekajAnte Čizmić/Cropix, Privatni album

Hoće li Hrvatska zbog Pelješkog mosta i repova koji se vuku iza njegove gradnje na koncu završiti na nekom od stranih sudišta ili arbitraža?

Potkraj srpnja objavljena je informacija da su izvođači radova na mostu i pristupnim cestama oko njega od Hrvatskih cesta kao investitora zatražili još 40 milijuna eura na ime dodatnih troškova koje su imali nakon poskupljenja građevinskog materijala i radne snage zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i globalne krize.

Najveći dio toga potraživanja otpada na China Road and Bridge Corporation (CRBC), kompaniju koja je gradila sam most, dok su preostale dvije fakture ispostavili austrijski Strabag i grčki Avax, angažirani na cesti od Duboke do Sparagovića, odnosno od Sparagovića do čvora Doli, uključujući i stonsku obilaznicu....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:12