stdClass Object ( [id] => 1369694 [title] => Hrvatski političari i dužnosnici lažu baš kao i svjetski, samo što za njih ne vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate [alias] => hrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada se malo pažljivije pogleda oko sebe, nije teško doći do zaključka da je suvremeni svijet sazdan na laži. Laže se u politici, o širenju NATO-a na istok i o "specijalnoj vojnoj operaciji", laže se o ratu u Gazi, lagalo se s najviših mjesta i o iračkome nuklearnom oružju.

Laže se naveliko i u poslovnim odnosima, laže se o globalnom zatopljenju, vara se država tako da se golema dobit izvlači u porezne oaze, laže se radnicima zašto ne mogu imati veće plaće, laže se o garancijama i proizvodima za istočno i zapadno tržište, vara se dobavljače kukanjem i snižavanjem nabavnih cijena, laže se i kupce nabijanjem nepoštenih marži. Poduzeća varaju lažnim bilancama, banke kreditima u švicarcima...

Osim politike i ekonomije, laže se naravno i u pravu, zato okrivljeni i plaćaju skupe odvjetnike, da istinu izokrenu do neprepoznatljivosti i da brane neobranjivo. Vara se i laže i u ljubavi, u kojoj je po poslovici, to i dopušteno, a kako živimo u vremenu romantizirane ljubavi i neprekidnog zavođenja, laži ima na pretek. Laže se i u "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu", nogometu, od simuliranja prekršaja do kupljenih utakmica i sudaca. Po svemu tome reklo bi se da smo u laž uronjeni do nosa.

---

image

 Ivan Turudić uhvaćen je u lažima pred saborskim povjerenstvom i pred medijima, ali ni on ni predlagatelji nisu odustali od kandidature za mjesto glavnog državnog odvjetnika
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Na ovim prostorima povijesno se lagalo koliko iz nužde, toliko i iz navike pa su ostale izreke "Trči laži" ili "Laži maži", a lažovi su nam bili toliko bliski da ih se zvalo snalažljivcima, lukavcima ili mudracima. Iako logika govori da što je razvijenije društvo, razvijenija je i laž, u priprostijim, nerazvijenijim sredinama poput hrvatske i šire balkanske laganje je vidljivije. Tako se laž bolje vidi na pazaru nego na najvišim katovima korporacije ili vlade, gdje se laže znatno više i unosnije.

Bogati više lažu

Po toj logici laži bi trebalo biti više u bogatijim, razvijenijim i moćnijim društvima, koja raspolažu i sofisticiranijim tehnikama skrivanja laži i manipulacija. Međutim, tamo su jače i institucije, od istražnih organa, sudova i medija. Moćnijima stoje na raspolaganju skupi odvjetnici, ali u načelu vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate. Naravno i tada se svrdla i izvlači, kao mnogi okrivljeni s viškom novca i ambicije, a s manjkom savjesti. Ali kada si konačno pritisnut dokazima koje su za suca "što se drži zakona kao pijan plota" prikupili policija ili mediji, moraš se konačno suočiti sa svojim lažima.

S njima se, uz svu silu novca, prijetnji, utjecaja i manipulacija, upravo suočava Donald Trump. S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio. Važni njemački kancelar Helmut Kohl, uhvaćen u spornim donacijama za stranku, morao je osramoćen napustiti politiku. U takvim društvima drži se do vjerodostojnosti, kada si uhvaćen u laži, moraš se suočiti s posljedicama, to jest odstupiti s javne funkcije. Javnost to ne oprašta.

---

image

S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio

Afp
---

A kako je kod nas? Političari i takozvana društvena elita izbjegavaju suočavanje s posljedicama vlastitih riječi i djela. Izbijanje istine sprječavalo se cenzurom i silom, sankcijom za onoga koji ustvrdi da je car gol, a prave prekršitelje kažnjavalo se unutar vlastite stranke ili klase, staklenim stropom ili zapećkom.

Stranačkim sucima i cenzorima u današnje vrijeme društvenih mreža i svekolike informativne umreženosti i javno proklamirane transparentnosti teže je sakriti istinu. Uvijek se pojavi neki anonimni komentar ili videosnimka s lica mjesta. Međutim, kada istina konačno izbije na vidjelo i lažov ostane osvijetljen vlastitom laži, izostane odgovornost za uhvaćene, pa i za one koji po svojoj funkciji ne bi smjeli lagati javnosti u oči.

‘Opća povijest beščašća‘

Aktualni je primjer u Saboru izglasanog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, koji je pred saborskim Odborom za pravosuđe i pred kamerama lagao da se nije susretao s fatalnom Josipom Rimac, a lagao je i o tome koliko je u škafetu držao slučaj svoga rođaka. Vrlo brzo u medijima su objavljene poruke s Josipom Rimac, taj naš aktulani "Greatest shits" i "Opća povijest beščašća", iz kojih je bilo vidljivo da je s njom puno komunicirao i sastao se više puta, i to o pravno osjetljivim stvarima, a pokazalo se da je lagao i o slučaju svoga rođaka. I umjesto da hvatanje u takve laži bude neslavan kraj jedne neslavne kandidature za glavnog državnog odvjetnika, Turudić se nije povukao niti su odustali oni koji su ga predložili.

Dapače, otkrile su se nove laži i sastanci sa Zdravkom Mamićem i činjenica da je na TV-u lagao o sastanku s njim, nepun sat nakon što se kao predsjednik suda s optuženikom vozikao u automobilu. Ni to Turudića ni premijera Andreja Plenkovića, koji ga je predložio, nije potaknulo na odustajanje. Na te laži srećom nisu izostale reakcije političkih stranaka, medija, same sudačke branše, pa i građana na prosvjedu na Markovu trgu, ali Ivan Turudić je još tu gdje jest, u niskom startu za preuzimanje DORH-a u svibnju.

---

image

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uhvaćena je u laži pred saborskim Odborom za pravosuđe o kontaktima s Josipom Rimac. I ništa

Damjan Tadić/Cropix
---

Turudić, nažalost, nije jedini glavni džavni odvjetnik koji je javno lagao. U javno izrečenoj laži prije godinu dana uhvaćena je i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek koja je pred saborskim odborom također kazala da se nije sastala s Josipom Rimac, u čemu su je već praktično sutradan demantirali javno objavljeni transkripti. I ona je tada prošla bez sankcija, evo je i danas na svome mjestu.

U laži je uhvaćen i HDZ-ov varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je tvrdio da nije sudjelovao u tučnjavi u rujnu 2022. u jednom lokalu iza tri ujutro, nego da je bio napadnut i dobio čašu u glavu. U tome ga je podržavao i premijer Plenković da bi se pojavila snimka tučnjave iz birtije koja pokazuje da je Stričak bio aktivni sudionik, hvatajući mladiće za vrat. Budući da je župan važan za održavanje HDZ-ove vlasti, ostao je na svojem mjestu, kao i vukovarski župan Damir Dekanić koji je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola i aktivno, ali neuspješno pokušao zataškati slučaj. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu. Laž se očito isplati.

Budućnost društva zasnovanog na laži

Kako vidimo, posljedice za lažljivce izostaju. Međutim, posljedice po društvo ne mogu izostati. Sustav baziran na laži ne može biti duga vijeka. Jedna od najznačajnijih hrvatskih književnica Dubravka Ugrešić 1996. godine objavila je "Kulturu laži", važnu knjigu eseja koji su objavljivani i ranije kroz devedesete. Zbog te knjige platila je veliku cijenu upravo zato što je taknula u tu laž koja je društveno šira od "Hrvatske književne laži" Miroslava Krleže i koja, kako vidimo, živi i do danas. Dapače, reklo bi se da je danas prešla u višu fazu. Laž se prije branila silom, a danas se brani parlamentarnom većinom te vučićevskom komunikacijskom dominacijom i ponavljanjem.

Sve to vodi u moralni relativizam, u skladu s hrvatskom političkom postmodernom u kojoj sve prolazi, Anything goes. Iako se na aktualnoj hrvatskoj političkoj sceni itekako potvrđuje važenje poslovice da tko laže taj i krade, dovoljno je držati se laži. Nesankcioniranje za uhvaćenost u javno izrečenoj laži nanosi golemu javnu štetu. Dijelom zato što vukovi mogu tvrditi kozlićima da su baš oni njihova majka, što dovodi i do mogućnosti da dio birača dođe dotle da ne razlikuje istinu od laži pa da glasa po refrenu: "Laži, laži me, ti me lažeš najbolje."

Mi se nećemo lagati, budućnost društva zasnovanog na laži i opsjeni izgledna je otprilike kao ona koja bi počivala na monoklulturi proizvodnje limenki čistog hrvatskog zraka. Politička monokultura javnog laganja može se prepustiti lažovima, ali ne i sankcioniranje javno izrečene laži. To trebaju napraviti oni koji, još uvijek, mogu razlikovati istinu od laži i opsjene.

---

image

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu

Vlado Kos/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dijagnoze nevremena 2 0 7807 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-19 08:53:26 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 21:15:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-05 21:15:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatski političari i dužnosnici lažu baš kao i svjetski, samo što za njih ne vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate page_title=Hrvatski političari i dužnosnici lažu baš kao i svjetski, samo što za njih ne vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate [metakey] => laganje, laganje političara, uhvaćen u laži, Ivan Turudić, Zlata Hrvoj Šipek, Glavni državni odvjetnik, bill clinton, Igor Dekanić, Anđelko Stričak, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26523885.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26582259.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26664076.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26212769.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/24700621.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26676916.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/19\/26099370.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"," Afp","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Derrick Ceyrac\/Afp","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prosvjedi na Trg sv. Marka zbog tri velike la\u017ei Ivana Turudi\u0107a. Uzalud su bdjeli
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Ivan Turudi\u0107 uhva\u0107en je u la\u017eima pred saborskim povjerenstvom i pred medijima, ali ni on ni predlagatelji nisu odustali od kandidature za mjesto glavnog dr\u017eavnog odvjetnika
\n\u00a0<\/p>","

S istra\u017enim povjerenstvom, povodom slu\u010daja Monice Lewinsky, suo\u010davao se i znojio Bill Clinton, makar se izvla\u010dio na skupe odvjetni\u010dke trikove da oralni seks nije seks i da jest pu\u0161io marihuanu, ali nije uvla\u010dio<\/p>","

Vara\u017edinski \u017eupan An\u0111elko Stri\u010dak lagao je da je u jednom vara\u017einskom lokalu u sitne sate bio napadnut, a zapravo je bio aktivni sudionik, hvataju\u0107i mladi\u0107e za vrat. I nikome ni\u0161ta<\/p>","

Vukovarsko-srijemski \u017eupan Damir Dekani\u0107 je, zajedno s pomaga\u010dima iz policije, lagao o vo\u017enji pod utjecajem alkohola. Unato\u010d javnoj osudi, i danas je na svome mjestu<\/p>","

Helmut Kohl, dugogodi\u0161nji, zaslu\u017eni njema\u010dki kancelar, uhva\u0107en je u la\u017ei o nelegalnom financiranju stranke. Osramo\u0107en je i zaboravljen<\/p>","

Glavna dr\u017eavna odvjetnica Zlata Hrvoj \u0160ipek uhva\u0107ena je u la\u017ei pred saborskim Odborom za pravosu\u0111e o kontaktima s Josipom Rimac. I ni\u0161ta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26523885_1920.jpg":"1920x1080","k_26523885_1280.jpg":"1280x1280","k_26523885_1024.jpg":"1024x1024","k_26523885_640.jpg":"640x640","k_26523885_480.jpg":"480x480","k_26523885_340.jpg":"340x340","k_26523885_220.jpg":"220x220","o_26523885_1280.jpg":"1280x853","o_26523885_1024.jpg":"1024x682","o_26523885_640.jpg":"640x426","o_26523885_480.jpg":"480x320","o_26523885_340.jpg":"340x226","o_26523885_220.jpg":"220x146","h_26523885_1280.jpg":"1280x854","h_26523885_1024.jpg":"1024x683","h_26523885_640.jpg":"640x427","h_26523885_480.jpg":"480x320","h_26523885_340.jpg":"340x227","h_26523885_220.jpg":"220x147","pp_26523885_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523885_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523885_640.jpg":"640x814","pp_26523885_480.jpg":"480x611","pp_26523885_340.jpg":"340x432","pp_26523885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26582259_1920.jpg":"1920x1080","k_26582259_1280.jpg":"1280x1280","k_26582259_1024.jpg":"1024x1024","k_26582259_640.jpg":"640x640","k_26582259_480.jpg":"480x480","k_26582259_340.jpg":"340x340","k_26582259_220.jpg":"220x220","o_26582259_1280.jpg":"1280x853","o_26582259_1024.jpg":"1024x682","o_26582259_640.jpg":"640x426","o_26582259_480.jpg":"480x320","o_26582259_340.jpg":"340x226","o_26582259_220.jpg":"220x146","h_26582259_1280.jpg":"1280x854","h_26582259_1024.jpg":"1024x683","h_26582259_640.jpg":"640x427","h_26582259_480.jpg":"480x320","h_26582259_340.jpg":"340x227","h_26582259_220.jpg":"220x147","pp_26582259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26582259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26582259_640.jpg":"640x814","pp_26582259_480.jpg":"480x611","pp_26582259_340.jpg":"340x432","pp_26582259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x546","hd_26664076_1920.jpg":"1920x1080","k_26664076_1280.jpg":"1280x1280","k_26664076_1024.jpg":"1024x1024","k_26664076_640.jpg":"640x640","k_26664076_480.jpg":"480x480","k_26664076_340.jpg":"340x340","k_26664076_220.jpg":"220x220","o_26664076_1280.jpg":"1280x682","o_26664076_1024.jpg":"1024x546","o_26664076_640.jpg":"640x341","o_26664076_480.jpg":"480x255","o_26664076_340.jpg":"340x181","o_26664076_220.jpg":"220x117","h_26664076_1280.jpg":"1280x854","h_26664076_1024.jpg":"1024x683","h_26664076_640.jpg":"640x427","h_26664076_480.jpg":"480x320","h_26664076_340.jpg":"340x227","h_26664076_220.jpg":"220x147","pp_26664076_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664076_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664076_640.jpg":"640x814","pp_26664076_480.jpg":"480x611","pp_26664076_340.jpg":"340x432","pp_26664076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26212769_1920.jpg":"1920x1080","k_26212769_1280.jpg":"1280x1280","k_26212769_1024.jpg":"1024x1024","k_26212769_640.jpg":"640x640","k_26212769_480.jpg":"480x480","k_26212769_340.jpg":"340x340","k_26212769_220.jpg":"220x220","o_26212769_1280.jpg":"1280x851","o_26212769_1024.jpg":"1024x681","o_26212769_640.jpg":"640x425","o_26212769_480.jpg":"480x319","o_26212769_340.jpg":"340x226","o_26212769_220.jpg":"220x146","h_26212769_1280.jpg":"1280x854","h_26212769_1024.jpg":"1024x683","h_26212769_640.jpg":"640x427","h_26212769_480.jpg":"480x320","h_26212769_340.jpg":"340x227","h_26212769_220.jpg":"220x147","pp_26212769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212769_640.jpg":"640x814","pp_26212769_480.jpg":"480x611","pp_26212769_340.jpg":"340x432","pp_26212769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24700621_1920.jpg":"1920x1080","k_24700621_1280.jpg":"1280x1280","k_24700621_1024.jpg":"1024x1024","k_24700621_640.jpg":"640x640","k_24700621_480.jpg":"480x480","k_24700621_340.jpg":"340x340","k_24700621_220.jpg":"220x220","o_24700621_1280.jpg":"1280x852","o_24700621_1024.jpg":"1024x682","o_24700621_640.jpg":"640x426","o_24700621_480.jpg":"480x319","o_24700621_340.jpg":"340x226","o_24700621_220.jpg":"220x146","h_24700621_1280.jpg":"1280x854","h_24700621_1024.jpg":"1024x683","h_24700621_640.jpg":"640x427","h_24700621_480.jpg":"480x320","h_24700621_340.jpg":"340x227","h_24700621_220.jpg":"220x147","pp_24700621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24700621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24700621_640.jpg":"640x814","pp_24700621_480.jpg":"480x611","pp_24700621_340.jpg":"340x432","pp_24700621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26676916_1920.jpg":"1920x1080","k_26676916_1280.jpg":"1280x1280","k_26676916_1024.jpg":"1024x1024","k_26676916_640.jpg":"640x640","k_26676916_480.jpg":"480x480","k_26676916_340.jpg":"340x340","k_26676916_220.jpg":"220x220","o_26676916_1280.jpg":"1280x852","o_26676916_1024.jpg":"1024x682","o_26676916_640.jpg":"640x426","o_26676916_480.jpg":"480x319","o_26676916_340.jpg":"340x226","o_26676916_220.jpg":"220x146","h_26676916_1280.jpg":"1280x854","h_26676916_1024.jpg":"1024x683","h_26676916_640.jpg":"640x427","h_26676916_480.jpg":"480x320","h_26676916_340.jpg":"340x227","h_26676916_220.jpg":"220x147","pp_26676916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26676916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26676916_640.jpg":"640x814","pp_26676916_480.jpg":"480x611","pp_26676916_340.jpg":"340x432","pp_26676916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26099370_1920.jpg":"1920x1080","k_26099370_1280.jpg":"1280x1280","k_26099370_1024.jpg":"1024x1024","k_26099370_640.jpg":"640x640","k_26099370_480.jpg":"480x480","k_26099370_340.jpg":"340x340","k_26099370_220.jpg":"220x220","o_26099370_1280.jpg":"1280x853","o_26099370_1024.jpg":"1024x682","o_26099370_640.jpg":"640x426","o_26099370_480.jpg":"480x320","o_26099370_340.jpg":"340x226","o_26099370_220.jpg":"220x146","h_26099370_1280.jpg":"1280x854","h_26099370_1024.jpg":"1024x683","h_26099370_640.jpg":"640x427","h_26099370_480.jpg":"480x320","h_26099370_340.jpg":"340x227","h_26099370_220.jpg":"220x147","pp_26099370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099370_640.jpg":"640x814","pp_26099370_480.jpg":"480x611","pp_26099370_340.jpg":"340x432","pp_26099370_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5850118 Threads: 83 Questions: 1050938996 Slow queries: 0 Opens: 187067 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.644 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9420702 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate-1369694 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate-1369694?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 258782 [name] => laganje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => laganje [link] => /tag/laganje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749876 [name] => laganje političara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-29 12:40:41 [main_article_id] => 0 [alias] => laganje-politicara [link] => /tag/laganje-politicara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 749877 [name] => uhvaćen u laži [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-29 12:40:41 [main_article_id] => 0 [alias] => uhvacen-u-lazi [link] => /tag/uhvacen-u-lazi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 243410 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic [link] => /tag/ivan-turudic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 602077 [name] => Zlata Hrvoj Šipek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-19 22:43:06 [main_article_id] => 0 [alias] => zlata-hrvoj-sipek [link] => /tag/zlata-hrvoj-sipek ) [5] => stdClass Object ( [id] => 456881 [name] => Glavni državni odvjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavni-drzavni-odvjetnik [link] => /tag/glavni-drzavni-odvjetnik ) [6] => stdClass Object ( [id] => 408876 [name] => Bill Clinton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bill-clinton [link] => /tag/bill-clinton ) [7] => stdClass Object ( [id] => 374303 [name] => Igor Dekanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-dekanic [link] => /tag/igor-dekanic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 236815 [name] => Anđelko Stričak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-stricak [link] => /tag/andelko-stricak ) [9] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski političari i dužnosnici lažu baš kao i svjetski, samo što za njih ne vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26523885.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Prosvjedi na Trg sv. Marka zbog tri velike laži Ivana Turudića. Uzalud su bdjeli
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26523885.jpg [title] =>

Prosvjedi na Trg sv. Marka zbog tri velike laži Ivana Turudića. Uzalud su bdjeli
 

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26582259.jpg [title] =>

 Ivan Turudić uhvaćen je u lažima pred saborskim povjerenstvom i pred medijima, ali ni on ni predlagatelji nisu odustali od kandidature za mjesto glavnog državnog odvjetnika
 

Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26664076.jpg [title] =>

S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26212769.jpg [title] =>

Varaždinski župan Anđelko Stričak lagao je da je u jednom varažinskom lokalu u sitne sate bio napadnut, a zapravo je bio aktivni sudionik, hvatajući mladiće za vrat. I nikome ništa

Željko Hajdinjak/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/24700621.jpg [title] =>

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu

Vlado Kos/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26676916.jpg [title] =>

Helmut Kohl, dugogodišnji, zaslužni njemački kancelar, uhvaćen je u laži o nelegalnom financiranju stranke. Osramoćen je i zaboravljen

Derrick Ceyrac/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/19/26099370.jpg [title] =>

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uhvaćena je u laži pred saborskim Odborom za pravosuđe o kontaktima s Josipom Rimac. I ništa

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada se malo pažljivije pogleda oko sebe, nije teško doći do zaključka da je suvremeni svijet sazdan na laži. Laže se u politici, o širenju NATO-a na istok i o "specijalnoj vojnoj operaciji", laže se o ratu u Gazi, lagalo se s najviših mjesta i o iračkome nuklearnom oružju.

Laže se naveliko i u poslovnim odnosima, laže se o globalnom zatopljenju, vara se država tako da se golema dobit izvlači u porezne oaze, laže se radnicima zašto ne mogu imati veće plaće, laže se o garancijama i proizvodima za istočno i zapadno tržište, vara se dobavljače kukanjem i snižavanjem nabavnih cijena, laže se i kupce nabijanjem nepoštenih marži. Poduzeća varaju lažnim bilancama, banke kreditima u švicarcima...

Osim politike i ekonomije, laže se naravno i u pravu, zato okrivljeni i plaćaju skupe odvjetnike, da istinu izokrenu do neprepoznatljivosti i da brane neobranjivo. Vara se i laže i u ljubavi, u kojoj je po poslovici, to i dopušteno, a kako živimo u vremenu romantizirane ljubavi i neprekidnog zavođenja, laži ima na pretek. Laže se i u "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu", nogometu, od simuliranja prekršaja do kupljenih utakmica i sudaca. Po svemu tome reklo bi se da smo u laž uronjeni do nosa.

---

image

 Ivan Turudić uhvaćen je u lažima pred saborskim povjerenstvom i pred medijima, ali ni on ni predlagatelji nisu odustali od kandidature za mjesto glavnog državnog odvjetnika
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Na ovim prostorima povijesno se lagalo koliko iz nužde, toliko i iz navike pa su ostale izreke "Trči laži" ili "Laži maži", a lažovi su nam bili toliko bliski da ih se zvalo snalažljivcima, lukavcima ili mudracima. Iako logika govori da što je razvijenije društvo, razvijenija je i laž, u priprostijim, nerazvijenijim sredinama poput hrvatske i šire balkanske laganje je vidljivije. Tako se laž bolje vidi na pazaru nego na najvišim katovima korporacije ili vlade, gdje se laže znatno više i unosnije.

Bogati više lažu

Po toj logici laži bi trebalo biti više u bogatijim, razvijenijim i moćnijim društvima, koja raspolažu i sofisticiranijim tehnikama skrivanja laži i manipulacija. Međutim, tamo su jače i institucije, od istražnih organa, sudova i medija. Moćnijima stoje na raspolaganju skupi odvjetnici, ali u načelu vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate. Naravno i tada se svrdla i izvlači, kao mnogi okrivljeni s viškom novca i ambicije, a s manjkom savjesti. Ali kada si konačno pritisnut dokazima koje su za suca "što se drži zakona kao pijan plota" prikupili policija ili mediji, moraš se konačno suočiti sa svojim lažima.

S njima se, uz svu silu novca, prijetnji, utjecaja i manipulacija, upravo suočava Donald Trump. S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio. Važni njemački kancelar Helmut Kohl, uhvaćen u spornim donacijama za stranku, morao je osramoćen napustiti politiku. U takvim društvima drži se do vjerodostojnosti, kada si uhvaćen u laži, moraš se suočiti s posljedicama, to jest odstupiti s javne funkcije. Javnost to ne oprašta.

---

image

S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio

Afp
---

A kako je kod nas? Političari i takozvana društvena elita izbjegavaju suočavanje s posljedicama vlastitih riječi i djela. Izbijanje istine sprječavalo se cenzurom i silom, sankcijom za onoga koji ustvrdi da je car gol, a prave prekršitelje kažnjavalo se unutar vlastite stranke ili klase, staklenim stropom ili zapećkom.

Stranačkim sucima i cenzorima u današnje vrijeme društvenih mreža i svekolike informativne umreženosti i javno proklamirane transparentnosti teže je sakriti istinu. Uvijek se pojavi neki anonimni komentar ili videosnimka s lica mjesta. Međutim, kada istina konačno izbije na vidjelo i lažov ostane osvijetljen vlastitom laži, izostane odgovornost za uhvaćene, pa i za one koji po svojoj funkciji ne bi smjeli lagati javnosti u oči.

‘Opća povijest beščašća‘

Aktualni je primjer u Saboru izglasanog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, koji je pred saborskim Odborom za pravosuđe i pred kamerama lagao da se nije susretao s fatalnom Josipom Rimac, a lagao je i o tome koliko je u škafetu držao slučaj svoga rođaka. Vrlo brzo u medijima su objavljene poruke s Josipom Rimac, taj naš aktulani "Greatest shits" i "Opća povijest beščašća", iz kojih je bilo vidljivo da je s njom puno komunicirao i sastao se više puta, i to o pravno osjetljivim stvarima, a pokazalo se da je lagao i o slučaju svoga rođaka. I umjesto da hvatanje u takve laži bude neslavan kraj jedne neslavne kandidature za glavnog državnog odvjetnika, Turudić se nije povukao niti su odustali oni koji su ga predložili.

Dapače, otkrile su se nove laži i sastanci sa Zdravkom Mamićem i činjenica da je na TV-u lagao o sastanku s njim, nepun sat nakon što se kao predsjednik suda s optuženikom vozikao u automobilu. Ni to Turudića ni premijera Andreja Plenkovića, koji ga je predložio, nije potaknulo na odustajanje. Na te laži srećom nisu izostale reakcije političkih stranaka, medija, same sudačke branše, pa i građana na prosvjedu na Markovu trgu, ali Ivan Turudić je još tu gdje jest, u niskom startu za preuzimanje DORH-a u svibnju.

---

image

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uhvaćena je u laži pred saborskim Odborom za pravosuđe o kontaktima s Josipom Rimac. I ništa

Damjan Tadić/Cropix
---

Turudić, nažalost, nije jedini glavni džavni odvjetnik koji je javno lagao. U javno izrečenoj laži prije godinu dana uhvaćena je i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek koja je pred saborskim odborom također kazala da se nije sastala s Josipom Rimac, u čemu su je već praktično sutradan demantirali javno objavljeni transkripti. I ona je tada prošla bez sankcija, evo je i danas na svome mjestu.

U laži je uhvaćen i HDZ-ov varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je tvrdio da nije sudjelovao u tučnjavi u rujnu 2022. u jednom lokalu iza tri ujutro, nego da je bio napadnut i dobio čašu u glavu. U tome ga je podržavao i premijer Plenković da bi se pojavila snimka tučnjave iz birtije koja pokazuje da je Stričak bio aktivni sudionik, hvatajući mladiće za vrat. Budući da je župan važan za održavanje HDZ-ove vlasti, ostao je na svojem mjestu, kao i vukovarski župan Damir Dekanić koji je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola i aktivno, ali neuspješno pokušao zataškati slučaj. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu. Laž se očito isplati.

Budućnost društva zasnovanog na laži

Kako vidimo, posljedice za lažljivce izostaju. Međutim, posljedice po društvo ne mogu izostati. Sustav baziran na laži ne može biti duga vijeka. Jedna od najznačajnijih hrvatskih književnica Dubravka Ugrešić 1996. godine objavila je "Kulturu laži", važnu knjigu eseja koji su objavljivani i ranije kroz devedesete. Zbog te knjige platila je veliku cijenu upravo zato što je taknula u tu laž koja je društveno šira od "Hrvatske književne laži" Miroslava Krleže i koja, kako vidimo, živi i do danas. Dapače, reklo bi se da je danas prešla u višu fazu. Laž se prije branila silom, a danas se brani parlamentarnom većinom te vučićevskom komunikacijskom dominacijom i ponavljanjem.

Sve to vodi u moralni relativizam, u skladu s hrvatskom političkom postmodernom u kojoj sve prolazi, Anything goes. Iako se na aktualnoj hrvatskoj političkoj sceni itekako potvrđuje važenje poslovice da tko laže taj i krade, dovoljno je držati se laži. Nesankcioniranje za uhvaćenost u javno izrečenoj laži nanosi golemu javnu štetu. Dijelom zato što vukovi mogu tvrditi kozlićima da su baš oni njihova majka, što dovodi i do mogućnosti da dio birača dođe dotle da ne razlikuje istinu od laži pa da glasa po refrenu: "Laži, laži me, ti me lažeš najbolje."

Mi se nećemo lagati, budućnost društva zasnovanog na laži i opsjeni izgledna je otprilike kao ona koja bi počivala na monoklulturi proizvodnje limenki čistog hrvatskog zraka. Politička monokultura javnog laganja može se prepustiti lažovima, ali ne i sankcioniranje javno izrečene laži. To trebaju napraviti oni koji, još uvijek, mogu razlikovati istinu od laži i opsjene.

---

image

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu

Vlado Kos/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Damjan Tadić/Cropix  Afp Željko Hajdinjak/Cropix Vlado Kos/Cropix Derrick Ceyrac/Afp Damjan Tadić/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Prosvjedi na Trg sv. Marka zbog tri velike laži Ivana Turudića. Uzalud su bdjeli
 

Damjan Tadić/Cropix

 Ivan Turudić uhvaćen je u lažima pred saborskim povjerenstvom i pred medijima, ali ni on ni predlagatelji nisu odustali od kandidature za mjesto glavnog državnog odvjetnika
 

Afp

S istražnim povjerenstvom, povodom slučaja Monice Lewinsky, suočavao se i znojio Bill Clinton, makar se izvlačio na skupe odvjetničke trikove da oralni seks nije seks i da jest pušio marihuanu, ali nije uvlačio

Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski župan Anđelko Stričak lagao je da je u jednom varažinskom lokalu u sitne sate bio napadnut, a zapravo je bio aktivni sudionik, hvatajući mladiće za vrat. I nikome ništa

Vlado Kos/Cropix

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić je, zajedno s pomagačima iz policije, lagao o vožnji pod utjecajem alkohola. Unatoč javnoj osudi, i danas je na svome mjestu

Derrick Ceyrac/Afp

Helmut Kohl, dugogodišnji, zaslužni njemački kancelar, uhvaćen je u laži o nelegalnom financiranju stranke. Osramoćen je i zaboravljen

Damjan Tadić/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uhvaćena je u laži pred saborskim Odborom za pravosuđe o kontaktima s Josipom Rimac. I ništa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate-1369694 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d93b6cedded46b4b6b9a814a9cf322615e672ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+politi%C4%8Dari+i+du%C5%BEnosnici+la%C5%BEu+ba%C5%A1+kao+i+svjetski%2C+samo+%C5%A1to+za+njih+ne+vrijedi+pravilo%3A+La%C5%BEi+dok+te+ne+uhvate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate-1369694 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatski-politicari-i-duznosnici-lazu-bas-kao-i-svjetski-samo-sto-za-njih-ne-vrijedi-pravilo-lazi-dok-te-ne-uhvate-1369694 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadijagnoze nevremena

Hrvatski političari i dužnosnici lažu baš kao i svjetski, samo što za njih ne vrijedi pravilo: Laži dok te ne uhvate

Piše Siniša Kekez
5. ožujka 2024. - 22:15

Kada se malo pažljivije pogleda oko sebe, nije teško doći do zaključka da je suvremeni svijet sazdan na laži. Laže se u politici, o širenju NATO-a na istok i o "specijalnoj vojnoj operaciji", laže se o ratu u Gazi, lagalo se s najviših mjesta i o iračkome nuklearnom oružju.

Laže se naveliko i u poslovnim odnosima, laže se o globalnom zatopljenju, vara se država tako da se golema dobit izvlači u porezne oaze, laže se radnicima zašto ne mogu imati veće plaće, laže se o garancijama i proizvodima za istočno i zapadno tržište, vara se dobavljače kukanjem i snižavanjem nabavnih cijena, laže se i kupce nabijanjem nepoštenih marži. Poduzeća varaju lažnim bilancama, banke kreditima u švicarcima...

Osim politike i ekonomije, laže se naravno i u pravu, zato okrivljeni ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:06