StoryEditorOCM
Hrvatskasukob interesa?

Jandroković: Bilo je kao i u Kataru, a ja sam sinu platio noćenje. Postupio sam kao i drugi dužnosnici, njih se ne pita!

Piše HINA, JL
18. lipnja 2024. - 10:12

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je otvorilo predmet protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je kako je informaciju o putovanju predsjednika Sabora i njegovog sina, Vladinim zrakoplovom, na subotnju utakmicu između Hrvatske i Španjolske, Povjerenstvo doznalo iz medija.

Zbog svega se Jandroković odlučio očitovati pred javnosti, njegovu izjavu pratili smo uživo:

- Ne mislim nikoga napadati, niti se braniti, iznijet ću činjenice i postaviti neka pitanja. Dobio sam mail da je otvoren postupak i da ne traže od mene očitovanje. Nakon toga glasnogovornica izjavljuje da je otvoren postupak i kreće medijski hajp. Stvoren je dojam da sam napravio nešto što nije bila praksa i u skladu s pravilima te je stvoren dojam o mojoj krivnji. Zato ću danas temeljito objasniti što se dogodilo i usporediti to s dosadašnjim postupanjima i praksom povjerenstva. Postupao sam onako kakva je bila praksa u Kataru. Dobio sam poziv da nazočim utakmici, radi se o dosadašnjoj praksi gdje zemlja domaćin pozove predstavnike zemlje da dođu i gledaju utakmicu. Protokol vlade dobio je informaciju da je osam mjesta namijenjeno izaslanstvu RH.

- Od Jadranke Kosor, Milanovića, Mesića... Uvijek se na ovakva događanja išlo službenim avionom, na temelju odluke predsjednika Vlade. Ovo je bila službena svrha, a dan ranije bili smo na otvorenju izložbe, pa je i to još jedan dio sveukupne priče vezane uz Berlin. A što se tiče moga sina... Na Svjetsko prvenstvo u Kataru išli smo u društvu s članovima obitelji, tada nije otvoren nikakav postupak niti smo dobili naputak da to nije uredu. Držeći se toga što je bilo u Kataru, postupio sam na identičan način. U najavi odlaska stavio sam da uz mene ide i moj mlađi sin koji je maloljetan. Jučer me iznenadilo da jedan dio medija piše kao da je to nešto novo, kao da se to nikad prije nije događalo.

- Kako je moguće da se otvara postupak protiv jednog dužnosnika, koji je postupio identično kako su postupili i drugi dužnosnici i hoće li se otvoriti postupak i protiv njih? Kakvi su to standardi koji se primjenjuju različito. Zašto su to učinili i tko je to učinio, je li povjerenstvo imao sastanak? Ova situacija je neugodna - kazao je Jandroković.

- Pogledajte Katar, ovdje nije bilo nijednog drugog elementa, i tada nije bilo ništa sporno. I ja se držim takvog ponašanja, prijavim sina, i odjednom se stvori dojam da sam ja nešto zloupotrebljavao. Ja se ne osjećam žrtvom, ja bih htio da pokrenu postupak pa se se utvrde kriteriji po kojem povjerenstvo radi. Ima li tu neke pristranosti, nekih privatnih razloga? - komentirao je predsjednik Sabora.

Na pitanje zašto nije išao i njegov drugi sin, Jandroković je kazao kako je uvijek vodio jednog člana obitelji i kako ne zna je li netko išao i s djetetom i sa suprugom.

- Da mi je netko rekao da to nije u redu, da Povjerenstvo nije dalo naputke... Ali 2018. dali su nam naputke da ne primamo darove, i da ako imamo poziv, da to onda nije kršenje protokola. Postoje oni koji su definirani kao korisnici vladinog aviona, a tu su i oni kojima se odobri let od strane predsjednika Vlade. Zaista ne razumijem zašto je otvoren postupak protiv mene, a nije protiv drugih. Troškove noćenja za sina sam platio sam, imam račun kod sebe - odgovorio je Jandroković na novinarsko pitanje i dodao kako će sutrašnju utakmicu gledati kod kuće.

- Na druge utakmice ići ću onako kako će se postaviti i drugi dužnosnici u ovakvim situacijama. Jeste li vidjeli priopćenje HNS-a? Njima je drago da je hrvatski državni vrh uz reprezentaciju. Oni su daleko iznad samog sporta, oni su simbol zajedništva, s mnogim Hrvatima u Berlinu smo se susreli. To nadilazi uobičajeni sport. Mi kao političari moramo podržavati reprezentaciju.

- Predsjednik Republike je najavio da će ići na utakmicu s Italijom, mislim da je u tom priopćenju spomenuta i supruga. I on to je najavio u skladu s praksom - kazao je.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadić/Cropix

Na komentar da je jedan ministar išao u vlastitom aranžmanu na utakmicu, Jandroković je kazao kako mnogi idu u vlastitom aranžmanu, ali i da je drugačiji tretman između predsjednika, predsjednika Vlade i Sabora te ministara.

- Dosadašnja praksa je da članovi obitelji idu. Ja kad vodim suprugu koja nije pozvana, onda plaćam njezine troškove. Sada moj sin nije bio pozvan, ali sam se držao toga što je bila dosadašnja praksa - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 00:07