stdClass Object ( [id] => 498210 [title] => Jesu li Čilić, Ivanišević, Kostelići i ostali sportaši koji plaćaju porez Monaku uistinu izdajice? Pročitajte ovo pa priznajte: biste li i sami plaćali porez ovdje ili vani? [alias] => jesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čim se netko od naših vrhunskih sportaša nađe na korak do velikog rezultata, kao što se nedavno dogodilo Marinu Čiliću – refleksno se u javnosti otvori i priča o plaćanju poreza. Čiliću, a prije njega Ivaniševiću, Janici Kostelić i cijelom nizu sportskih zvijezda, zna se zamjeriti što ne plaćaju porez u Hrvatskoj, no na taj se način, tvrdi naš ugledni revizor dr. sc. Ante Vuković – olako upada u zamku optuživanja sportaša za pronevjere, iako to, često, nije slučaj.

- Pazite, porez se plaća u pravilu u onoj valuti u kojoj stiže i zarada. To bi, recimo, značilo da u slučaju novčane nagrade koju je Čilić dobio kao finalist Wimbledona, porez plaća Velikoj Britaniji, preciznije, on dobija neto iznos umanjen za porez. Ako premije stižu u kunama, onda se plaća u Hrvatskoj ili u eurima - u zemljama euro zone – kaže Vuković, pa objašnjava da su sukladno Zakonu o porezu na dohodak naši državljani dužni plaćati porez Hrvatskoj ako ovdje imaju prebivalište više od 183 dana godišnje, no ako to nije slučaj, kao što je često kod naših vrhunskih sportaša koji su prebivalište prijavili u Monacu, ili, recimo, pomoraca koji dobar dio godine obilaze svijet – nisu ga dužni platiti u zemlji čiji su državljani.

Porez na profit

To, ustvari, znači da im se daje mogućnost birati gdje će platiti poreza na dobit, a to onda logično rade tamo gdje je taj porez manji ili ga uopće nema.

- Porez na dobit je u nas 20 posto. Nerijetko laici brkaju prihod i dobit, a dobit bi, zapravo, bila - profit. Radi se, dakle, o porezu na profit, o čistoj zaradi koja vam ostane na kraju porezne godine. Pitanje svih pitanja je hoće li država niskom poreznom stopom na dobit stvarati stimulativno ozračje za poslovanje ili čak u potpunosti osloboditi porezne obveznike od te vrste poreza ili će on, za dobar dio poreznih obveznika, biti 20 posto kao što je sada. Porez na dobit nije državi značajan kao PDV, od kojeg država praktički živi i čija se stopa ne može mijenjati bez zelenog svjetla iz Bruxellesa kako je jednom kazao ministar financija Zdravko Marić. Porez na dobit, dakle, nema tu težinu, pa tu, procjene li Vladini eksperti da je takvo što ekonomski opravdano - prostora za smanjivanje stope ima, a kako bi djelovali stimulativno na one koji misle ovdje stvarati značajan profit – veli Vuković, koji nije sklon kritizirati državu što se porezne politike prema sportašima tiče.

Dapače, Vlada je prepoznala određene specifičnosti koje sportaši zbog svog posla imaju u odnosu na druge porezne obveznike, posebno kroz Zakon o dohotku koji razlikuje stipendijske ugovore sportaša amatera i ugovore o radu.

- Sport se tretira kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i zato se iznosi do 1750 kuna za sportaše amatere ne oporezuju – kaže Vuković.

Interesantno je, da što se amaterskog sporta tiče – svi sportaši koji su u evidenciji Hrvatskog olimpijskog odbora mogu, dakle, primati od kluba iznos od 1750 kuna neoporezivo, plus još toliko od neke tvrtke, grada, općine ili fakulteta na kojem studiraju.
- Sve te stipendije su neoporezive do tog iznosa, što dosta znači i za sportaše amatere i za one koji te stipendije daju. I to jest jedan povlašteni položaj koji je zakonodavac osigurao sportašima amaterima – kaže Vuković.

Druga su priča sportaši profesionalci koji imaju ugovore o radu sa svojim klubovima, bilo da se radi o dioničkim društvima ili udrugama, a u Hrvatskoj ima i jednih i drugih, s naglaskom da potonje prevladavaju.

Sportaši u blokadi

- Sportaši profesionalci, kao i svi ostali profesionalci u Hrvatskoj, primaju plaću, a njihovi poslodavci im uplaćuju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poreze i prireze jer oni žive od nesamostalnog rada. I takvom statusu teži većina naših sportaša, da postanu profesionalci i dobiju ugovore o radu. Unutar određenih sportova, poput nogometa, rade se određeni tipski ugovori, ali ono što je najbitnije jest da je to klasični odnos poslodavca i radnika, odnosno; kluba i sportaša, u kojem sportašu uredno teče radni staž i on ima sva prava i obveze regulirana Zakonom o radu kao i svi drugi – pojašnjava Vuković.

Najviše nepoznanica ima kod sportaša obrtnika. Vuković veli da su to jednostavno boljke tranzicije jer smo jedan sustav napustili, a drugi još nije u potpunosti zaživio. Oni kao takvi žive od samostalnog rada, što znači da su dužni uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poreze i prireze, i podnositi godišnje izvještaje o svom poslovanju.

- Tu zakonski nije sve do u tančine definirano, a postoji i problem što klubovi, koji se nađu u dubiozama, ne isplaćuju redovito svoje igrače pa oni kasne s ispunjavanjem obveza prema državi i nerijetko se zato nađu u blokadi. Bez obzira, dakle, što se tu radi o samostalnom radu, jer su sportaši registrirani kao obrtnici koji pružaju svoje usluge klubovima, faktički tempo diktiraju klubovi i sve ovisi o tome hoće li oni u cijelosti i na vrijeme poštivati sve ono što su ugovorili sa sportašem profesionalcem – ističe Vuković, i apelira da se taj pravni odnos ubuduće zakonodavno bolje uredi.

Nelogično je što se u istom rangu natjecanja, primjećujemo, natječu klubovi registrirani kao dionička društva (Hajduk) i udruge građana (Dinamo).

- To ne mijenja ništa u odnosu poslodavac - radnik, klub - igrač, međutim, istina je da su vam od svih registriranih udruga u Hrvatskoj, njih čak šezdeset posto sportskog predznaka, a Zakon o udrugama daje priličnu slobodu njihovim osnivačima i članovima što se tiče dogovora oko modela upravljanja. Sportske se udruge, kao i sve ostale, financiraju od prihoda od igara na sreću, a ukupan iznos se kreće oko 120 milijuna kuna godišnje. Država dio tog novca uplaćuje HHO-u, a on ga redistribuira sportskim društvima prema svojim kriterijima - kaže Vuković i napominje da se u javnosti često misli kako je HHO državna institucija, a to nije točno. HHO je također udruga, sportska i neprofitna, a osnovana je da bi zastupala i branila interese hrvatskih sportaša, jer se, sukladno olimpijskim načelima - politika prema olimpijskoj povelji nikako ne smije miješati u sport.

Nelogičnosti u nogometu

- Njeno se vodstvo bira sukladno statutu te udruge i politika nema u tom smislu direktnog utjecaja na izbor čelnika HOO-a, pa tako ni na način na koji će se dijeliti sredstva koja su HOO-u doznačena iz državnog proračuna - kaže naš sugovornik, a na moju primjedbu da zato uvijek nađu put kako ostvariti utjecaj politike u sportu, veli da je uvijek toga bilo i biti će.

- I to tamo još od grčkih polisa - gradova država, o čemu sam i pisao. Već tada su se glavonje iz politike gurale u prve redove da bi se kitile uspjesima sportaša koji su dolazili iz njihovih polisa, a kako je bilo onda - tako je ostalo i do danas. Pitanje je samo kad politika tako voli sport i uspjehe naših sportaša koji državu predstavljaju u svijetu, koji su njeni pravi promotori, zašto onda ne odvaja jedan posto BDP-a za sport kao što odvaja za NATO, ili zašto ne ulaže u sport koliko ulaže u kulturu? Političari se jednostavno imaju želju identificirati sa sportskim uspjesima, pa kad je već tako, red je da se sportašima da više.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Porazna oaza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-07-23 12:11:34 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-07-23 14:40:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-07-23 12:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39402 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/07/17/Spektar/8925276.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x794" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7560829 Threads: 5 Questions: 1611907870 Slow queries: 4784378 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110808378 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/jesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani-498210 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani-498210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343440 [name] => porezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezi [link] => /tag/porezi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 385410 [name] => Marin Čilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-cilic [link] => /tag/marin-cilic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 453670 [name] => Goran Ivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-ivanisevic [link] => /tag/goran-ivanisevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 315029 [name] => ivan ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-ljubicic [link] => /tag/ivan-ljubicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Porazna oaza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesu li Čilić, Ivanišević, Kostelići i ostali sportaši koji plaćaju porez Monaku uistinu izdajice? Pročitajte ovo pa priznajte: biste li i sami plaćali porez ovdje ili vani? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/17/Spektar/8925276.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/17/Spektar/8925276.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čim se netko od naših vrhunskih sportaša nađe na korak do velikog rezultata, kao što se nedavno dogodilo Marinu Čiliću – refleksno se u javnosti otvori i priča o plaćanju poreza. Čiliću, a prije njega Ivaniševiću, Janici Kostelić i cijelom nizu sportskih zvijezda, zna se zamjeriti što ne plaćaju porez u Hrvatskoj, no na taj se način, tvrdi naš ugledni revizor dr. sc. Ante Vuković – olako upada u zamku optuživanja sportaša za pronevjere, iako to, često, nije slučaj.

- Pazite, porez se plaća u pravilu u onoj valuti u kojoj stiže i zarada. To bi, recimo, značilo da u slučaju novčane nagrade koju je Čilić dobio kao finalist Wimbledona, porez plaća Velikoj Britaniji, preciznije, on dobija neto iznos umanjen za porez. Ako premije stižu u kunama, onda se plaća u Hrvatskoj ili u eurima - u zemljama euro zone – kaže Vuković, pa objašnjava da su sukladno Zakonu o porezu na dohodak naši državljani dužni plaćati porez Hrvatskoj ako ovdje imaju prebivalište više od 183 dana godišnje, no ako to nije slučaj, kao što je često kod naših vrhunskih sportaša koji su prebivalište prijavili u Monacu, ili, recimo, pomoraca koji dobar dio godine obilaze svijet – nisu ga dužni platiti u zemlji čiji su državljani.

Porez na profit

To, ustvari, znači da im se daje mogućnost birati gdje će platiti poreza na dobit, a to onda logično rade tamo gdje je taj porez manji ili ga uopće nema.

- Porez na dobit je u nas 20 posto. Nerijetko laici brkaju prihod i dobit, a dobit bi, zapravo, bila - profit. Radi se, dakle, o porezu na profit, o čistoj zaradi koja vam ostane na kraju porezne godine. Pitanje svih pitanja je hoće li država niskom poreznom stopom na dobit stvarati stimulativno ozračje za poslovanje ili čak u potpunosti osloboditi porezne obveznike od te vrste poreza ili će on, za dobar dio poreznih obveznika, biti 20 posto kao što je sada. Porez na dobit nije državi značajan kao PDV, od kojeg država praktički živi i čija se stopa ne može mijenjati bez zelenog svjetla iz Bruxellesa kako je jednom kazao ministar financija Zdravko Marić. Porez na dobit, dakle, nema tu težinu, pa tu, procjene li Vladini eksperti da je takvo što ekonomski opravdano - prostora za smanjivanje stope ima, a kako bi djelovali stimulativno na one koji misle ovdje stvarati značajan profit – veli Vuković, koji nije sklon kritizirati državu što se porezne politike prema sportašima tiče.

Dapače, Vlada je prepoznala određene specifičnosti koje sportaši zbog svog posla imaju u odnosu na druge porezne obveznike, posebno kroz Zakon o dohotku koji razlikuje stipendijske ugovore sportaša amatera i ugovore o radu.

- Sport se tretira kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i zato se iznosi do 1750 kuna za sportaše amatere ne oporezuju – kaže Vuković.

Interesantno je, da što se amaterskog sporta tiče – svi sportaši koji su u evidenciji Hrvatskog olimpijskog odbora mogu, dakle, primati od kluba iznos od 1750 kuna neoporezivo, plus još toliko od neke tvrtke, grada, općine ili fakulteta na kojem studiraju.
- Sve te stipendije su neoporezive do tog iznosa, što dosta znači i za sportaše amatere i za one koji te stipendije daju. I to jest jedan povlašteni položaj koji je zakonodavac osigurao sportašima amaterima – kaže Vuković.

Druga su priča sportaši profesionalci koji imaju ugovore o radu sa svojim klubovima, bilo da se radi o dioničkim društvima ili udrugama, a u Hrvatskoj ima i jednih i drugih, s naglaskom da potonje prevladavaju.

Sportaši u blokadi

- Sportaši profesionalci, kao i svi ostali profesionalci u Hrvatskoj, primaju plaću, a njihovi poslodavci im uplaćuju mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poreze i prireze jer oni žive od nesamostalnog rada. I takvom statusu teži većina naših sportaša, da postanu profesionalci i dobiju ugovore o radu. Unutar određenih sportova, poput nogometa, rade se određeni tipski ugovori, ali ono što je najbitnije jest da je to klasični odnos poslodavca i radnika, odnosno; kluba i sportaša, u kojem sportašu uredno teče radni staž i on ima sva prava i obveze regulirana Zakonom o radu kao i svi drugi – pojašnjava Vuković.

Najviše nepoznanica ima kod sportaša obrtnika. Vuković veli da su to jednostavno boljke tranzicije jer smo jedan sustav napustili, a drugi još nije u potpunosti zaživio. Oni kao takvi žive od samostalnog rada, što znači da su dužni uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poreze i prireze, i podnositi godišnje izvještaje o svom poslovanju.

- Tu zakonski nije sve do u tančine definirano, a postoji i problem što klubovi, koji se nađu u dubiozama, ne isplaćuju redovito svoje igrače pa oni kasne s ispunjavanjem obveza prema državi i nerijetko se zato nađu u blokadi. Bez obzira, dakle, što se tu radi o samostalnom radu, jer su sportaši registrirani kao obrtnici koji pružaju svoje usluge klubovima, faktički tempo diktiraju klubovi i sve ovisi o tome hoće li oni u cijelosti i na vrijeme poštivati sve ono što su ugovorili sa sportašem profesionalcem – ističe Vuković, i apelira da se taj pravni odnos ubuduće zakonodavno bolje uredi.

Nelogično je što se u istom rangu natjecanja, primjećujemo, natječu klubovi registrirani kao dionička društva (Hajduk) i udruge građana (Dinamo).

- To ne mijenja ništa u odnosu poslodavac - radnik, klub - igrač, međutim, istina je da su vam od svih registriranih udruga u Hrvatskoj, njih čak šezdeset posto sportskog predznaka, a Zakon o udrugama daje priličnu slobodu njihovim osnivačima i članovima što se tiče dogovora oko modela upravljanja. Sportske se udruge, kao i sve ostale, financiraju od prihoda od igara na sreću, a ukupan iznos se kreće oko 120 milijuna kuna godišnje. Država dio tog novca uplaćuje HHO-u, a on ga redistribuira sportskim društvima prema svojim kriterijima - kaže Vuković i napominje da se u javnosti često misli kako je HHO državna institucija, a to nije točno. HHO je također udruga, sportska i neprofitna, a osnovana je da bi zastupala i branila interese hrvatskih sportaša, jer se, sukladno olimpijskim načelima - politika prema olimpijskoj povelji nikako ne smije miješati u sport.

Nelogičnosti u nogometu

- Njeno se vodstvo bira sukladno statutu te udruge i politika nema u tom smislu direktnog utjecaja na izbor čelnika HOO-a, pa tako ni na način na koji će se dijeliti sredstva koja su HOO-u doznačena iz državnog proračuna - kaže naš sugovornik, a na moju primjedbu da zato uvijek nađu put kako ostvariti utjecaj politike u sportu, veli da je uvijek toga bilo i biti će.

- I to tamo još od grčkih polisa - gradova država, o čemu sam i pisao. Već tada su se glavonje iz politike gurale u prve redove da bi se kitile uspjesima sportaša koji su dolazili iz njihovih polisa, a kako je bilo onda - tako je ostalo i do danas. Pitanje je samo kad politika tako voli sport i uspjehe naših sportaša koji državu predstavljaju u svijetu, koji su njeni pravi promotori, zašto onda ne odvaja jedan posto BDP-a za sport kao što odvaja za NATO, ili zašto ne ulaže u sport koliko ulaže u kulturu? Političari se jednostavno imaju želju identificirati sa sportskim uspjesima, pa kad je već tako, red je da se sportašima da više.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani-498210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=32c619eab96689498d6b0c37ab640916cd67b2f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesu+li+%C4%8Cili%C4%87%2C+Ivani%C5%A1evi%C4%87%2C+Kosteli%C4%87i+i+ostali+sporta%C5%A1i+koji+pla%C4%87aju+porez+Monaku+uistinu+izdajice%3F+Pro%C4%8Ditajte+ovo+pa+priznajte%3A+biste+li+i+sami+pla%C4%87ali+porez+ovdje+ili+vani%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani-498210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjesu-li-cilic-ivanisevic-kostelici-i-ostali-sportasi-koji-placaju-porez-monaku-uistinu-izdajice-procitajte-ovo-pa-priznajte-biste-li-i-sami-placali-porez-ovdje-ili-vani-498210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Porazna oaza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPorazna oaza

Jesu li Čilić, Ivanišević, Kostelići i ostali sportaši koji plaćaju porez Monaku uistinu izdajice? Pročitajte ovo pa priznajte: biste li i sami plaćali porez ovdje ili vani?

23. srpnja 2017. - 14:11

Čim se netko od naših vrhunskih sportaša nađe na korak do velikog rezultata, kao što se nedavno dogodilo Marinu Čiliću – refleksno se u javnosti otvori i priča o plaćanju poreza. Čiliću, a prije njega Ivaniševiću, Janici Kostelić i cijelom nizu sportskih zvijezda, zna se zamjeriti što ne plaćaju porez u Hrvatskoj, no na taj se način, tvrdi naš ugledni revizor dr. sc. Ante Vuković – olako upada u zamku optuživanja sportaša za pronevjere, iako to, često, nije slučaj.

- Pazite, porez se plaća u pravilu u onoj valuti u kojoj stiže i zarada. To bi, recimo, značilo da u slučaju novčane nagrade koju je Čilić dobio kao finalist Wimbledona, porez plaća Velikoj Britaniji, preciznije, on dobija neto iznos umanjen za porez. Ako premije stižu u kunama, onda se plaća u Hrvatskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:04