StoryEditorOCM
Hrvatskaprvi suradnici

Kadrovska križaljka se slaže: Turudić imenovao Gordanu Križanić svojom prvom zamjenicom. Evo tko je ona

Piše Vijesti sd
29. svibnja 2024. - 12:05

Ivan Turudić za svoju prvu zamjenicu imenovao je Gordanu Križanić, priopćio je DORH. Ona na tu poziciju dolazi s mjesta voditeljice Odsjeka za unutarnji nadzor u DORH-u. Prije nje, prva zamjenica je bila Ksenija Pavić, koja nastavlja rad u Kaznenom odjelu DORH-a.

To je drugo važno kadrovsko imenovanje Turudića, nakon što je ovaj tjedna stupio na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Dan ranije je za v. d. ravnatelja USKOK-a imenovao Svena Miškovića. Mišković je zastupao USKOK-ove optužnice u predmetima protiv Zdravka Mamića te bivšega zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika. Kolege ga znaju kao predanog tužitelja. 

image
Robert Fajt/cropix

Što se tiče Gordane Križanić valja znati da je prvi zamjenik(ca) desna ruka glavnog državnog odvjetnika, a s obzirom na to da je Gordana Križanić do sada vodila Odsjek za unutarnji nadzor DORH-a, Turudić je očito odlučio za desnu ruku postaviti osobu koja sustav i njegove probleme dobro poznaje.

Gordana Križanić karijeru je počela u karlovačkom državnom odvjetništvu, vodila je i karlovački ŽDO, a 2007. dobila je državnoodvjetničko priznanje zbog stručnog i pravodobnog postupanja te koordinacije i nadzora nad provođenjem izvida koji su doveli do podizanja optužnice u slučaju Karlovačke pivovare. 

Večernji list piše kako se radilo o slučaju u kojem je bilo optuženo pet osoba i Karlovačka pivovara zbog ugrožavanja opće sigurnosti. Optuženici su se teretili da su propustili obaviti reviziju opasnosti nakon što su izmijenili tehnologiju rada, odnosno premjestili stroj za ukapljivanje ugljikova dioksida koji se stvara pri fermentaciji. Taj propust doveo je do smrti Zdravka Martinovića, koji se 2007. srušio u nesvijest dok je šetao psa pored Pivovare te je kasnije preminuo. Petorica optuženika bila su osuđena na ukupno 14 i pol godina zatvora, dok je Karlovačka pivovara bila novčano kažnjena s tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 21:09