stdClass Object ( [id] => 1323573 [title] => Kako nas je Plenković vratio u Jugoslaviju... I što ćemo ako ne bude troslojnog wc papira, ili u pakiranju bude 8 rola?! [alias] => kako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cijelog tjedna bilo je napeto oko cijena. Čelni ljudi trgovačkih lanaca pozivani su na sastanke kod ministra gospodarstva pa onda i s premijerom, a sve se moglo odigrati i bez kamera, iza zatvorenih vrata. Kao mnogo puta do sada, ispalo je da su skeptični bili u pravu. Velike koristi od velike predstave neće biti za građane i njihove lisnice.

Ni filmski trileri nemaju toliko napetu radnju i toliko preokreta koliko ih je bilo u tri dana ovog tjedna oko cijena u Hrvatskoj. Utorak je prošao u znaku pojedinačnih sastanaka ministra gospodarstva s trgovcima i gledali smo u svim informativnim emisijama i na portalima kako čekaju na svoj red kao da su pozvani kod ravnatelja škole jer su šarali po zidovima škole.

Onda su izlazili sa sastanka pred kamere i s više ili manje riječi govorili da nam nemaju što reći, s izuzetkom “Konzuma”, koji je prvi bio na sastanku i odmah poručio da prihvaća Vladinu inicijativu oko spuštanja cijena.

---

---

Triler s hepiendom

Onda je u srijedu bio novi sastanak, ovaj put grupni s premijerom i pet ministara. Dok su u utorak curile informacije o zamrzavanju cijena na razinu s kraja prošle godine, u srijedu je slijedilo maleno razočarenje s informacijom da je Vladina inicijativa da se ne govori o vraćaju cijena pojedinačnih proizvoda na razinu s kraja prošle godine nego o spuštanju ukupne vrijednosti potrošačkih košarica trgovaca s oko 360 proizvoda.

Kao veliki finale i mini hepiend u tom filmu, u četvrtak je Vlada prilikom predstavljanja paketa pomoći građanima objavila da je odlučila zamrznuti cijene za 23 proizvoda pa ih je sada ukupno 30. Košarica sa 30 štićenih proizvoda je posljednjeg dana prošle godine koštala 99,68 eura, a s Vladinim mjerama stajat će 76,19 eura. Ušteda iznosi 24 posto ili 23,50 eura.

Kreativnost nekad i sad

To što Vlada odlučuje koliko će koštati deset deka sira i toaletni papir prava je sposobnost zauzdavanja inflacije koja bi se mogla nazvati umjetnošću. Istina, one vrste koje malo tko razumije, osobito ako je mlad i nema iskustava iz bivše države. A u toj bivšoj se određivalo što se ima misliti o nekom i nečem pa i koliko nešto mora koštati. Tako je, na primjer, kao odgovor na činjenicu da zbog nedostatka dolara nisu imali novca za kupovinu nafte, osmišljen genijalni projekt par-nepar vožnje prema kojem se, ovisno o broju registarskih tablica, smjelo voziti određene dane u tjednu.

Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. Ideje i maštovitosti nam ne nedostaje, da se mogu koristiti kao pogonsko gorivo, odavno bismo se spustili na tlo svakog planeta iz Sunčeva sustava.

Platite štedišama

Vlada je uz cijene u dućanima uspjela dogovoriti neke stvari koje nisu ušle u paket mjera, a korisne su za sve građane koji imaju novca za štednju. Sjela je za isti stol s bankarima i rekla im da dižu kamate onim građanima koji imaju štednju kod njih i onima koji će štednju tek donijeti na banke.

Onima koji nemaju ništa za donijeti ne moraju dati kamate. Njima će Vlada, ako imaju manje od 700 eura mirovine ili su nezaposleni ili primaju dječji doplatak, dati jednokratne novčane naknade koje mogu donijeti na banku i zarađivati novac na kamatama. Bankari su rekli dobro, a Vlada im je rekla nemoj da slučajno poskupite nenamjenske i stambene kredite zato što ćete pojačati štedišama zaradu. Banke su obećale da neće i tako je završio sastanak.

Nitko nije spominjao kamate na minus na tekućim računima, naknade za vođenje tekućih računa, za dizanje novca na bankomatima ili podizanje vlastitog novca s računa u u poslovnicama banaka...

Sloj po sloj

Milijun je načina na koji se može doskočiti tim mjerama. Na primjer, Vlada je ograničila cijenu 10 rola troslojnog toaletnog papira. No, što ćemo ako se bude nudio samo papir u dva ili u četiri sloja? Ili bude troslojnog, ali u pakiranju od osam ili 12 rola? Oni kojima je preskup troslojni papir nastavit će kupovati dvoslojni, a možda će, ako ga nađu, kupiti i skuplji troslojni s ograničenim cijenama kako bi u Vladi bili zadovoljni jer im mjera daje rezultate.

---

image

Radnici su u Hrvatskoj odavno na koljenima

Joško Šupić/Cropix
---

Rok trajanja

“Konzum”, koji je u vlasništvu “Fortenove”, kao i neke od velikih tvornica hrane u Hrvatskoj, bio je najšire ruke, spustivši i zaključavši cijene za više od 1200 proizvoda već od petka. Poručili su da su cijene spustili do kraja ove godine i da do tada neće rasti nego mogu samo padati. Dobili smo povoljnije cijene do Nove 2024. ili za 108 dana i uz to je do daljnjeg Vlada zamrznula cijene ukupno 30 artikala. Ipak, ni to do daljnjeg neće biti dugotrajno, sudbina će mu se vjerojatno odlučivati u ožujku, kada bismo trebali dobiti šesti paket mjera ili kraj svih mjera.

Tresla se brda...

Za one koji se pitaju zašto je Vladi trebalo toliko vremena da nešto ovako napravi i gdje je bila prije devet mjeseci, ili se pitaju zašto nije udarila porezom na ekstraprofit na one koji su to zaslužili, vrijedi informacija da su zaboravili neke stvari.

Na primjer, imamo aplikaciju Ministarstva gospodarstva kojom se prate cijene i doznali smo da su cijene rasle cijele ove godine i više od 100 posto, a baš je ta aplikacija poslužila kao temelj pregovora u utorak, kojim smo dobili obećanje da će trgovci spustili vrijednost ukupnih košarica na razinu prošle godine za oko pet posto. Tih pet posto nećemo osjetiti, ali poskupljenja smo osjetili. Imali smo projekt tajnih kupaca kojim se prati cijene, imali smo i porez na ekstra profit koji se platilo i onda nastavilo po starom.

Koliko je tko dao

Kad mu postavljaju pitanja koja nemaju veze s temom press konferencije, na primjer tema je paket pomoći, a novinari ga pitaju o aferama, premijer se ljuti. Kaže da na kraju čovjeku bude žao činiti dobro s obzirom na to što novinare zanima. Ljuti ga kad se paket pomoći dovodi u vezu s predstojećim izborima, jer ovo je, veli, već peti paket pomoći.

Kad ga već sve to ljuti, pravo je pitanje zbog čega se onda u prezentaciji petog paketa pomoći nalaze tablice i grafovi s usporedbama koliko su napravile sve prethodne vlade u odnosu na njegovu?

Imamo tako podatak da je Matešina Vlada povećala plaće za 172 eura, Račanova za 114 eura, Sanaderova za 166 eura, Kosoričina za 25 eura, Milanovićeva za 20 eura, Oreškovićeva plaće nije digla ni centa, dok je Vlada premijera Andreja Plenkovića plaće podigla za 401 euro, na 1150 eura. Onda slijede grafovi o tome da je od 2008. do 2015. minimalna plaća povećana 40 eura, dok je za 229 eura narasla od 2016. do kraja prošle godine za vrijeme mandata aktualnog premijera.

Sličan graf u prezentaciji petog paketa pomoći imamo i za prosječne mirovine. Od 2013. do 2015. porasle su pet eura, a u mandatu ove vlade za 177 eura, na 508.

Brojevi ne lažu

Premijer inzistira govoriti o brojevima, pa tako kad govori o rastu nominalnih plaća, govori o prosječnim plaćama. Premijer ne ulazi u detalje i ne spominje neke druge brojeve koji kažu da većina zaposlenih prima manje od iznosa nominalne prosječne plaće, što je konstanta još od prethodnih vlada.

Štoviše, 60 posto zaposlenih zarađuje manje od prosječne plaće. Svaki četvrti zaposleni prima plaće koje su u prosjeku manje od 750 eura. Čovjek koji primi prosječnu plaću u Hrvatskoj može računati s tim da je ona manja od minimalne plaće u razvijenim zemljama Europske unije.

Premda posljednjih godina mirovine rastu, pada njihov udjel u neto plaći. Krajem 2016. iznosio je 47,50 posto, a u ovogodišnjem kolovozu 40,76 posto. S mirovinama se tako krasno živi da čak i Vlada svako malo uskače s jednokratnim naknadama za umirovljenike. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. U bivšoj se državi, na primjer, određivalo što građani o nekome ili nečemu moraju misliti te koliko nešto smije koštati. U ovoj državi, koja s onom ne želi imati nikakve veze, na istoj smo razini političkih ideja i maštovitosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika predstava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. U bivšoj se državi, na primjer, određivalo što građani o nekome ili nečemu moraju misliti te koliko nešto smije koštati. U ovoj državi, koja s onom ne želi imati nikakve veze, na istoj smo razini političkih ideja i maštovitosti velika predstava 0 7483 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-17 20:43:02 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 08:08:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-18 08:08:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. U bivšoj se državi, na primjer, određivalo što građani o nekome ili nečemu moraju misliti te koliko nešto smije koštati. U ovoj državi, koja s onom ne želi imati nikakve veze, na istoj smo razini političkih ideja i maštovitosti [metadata] => robots= author= title=Kako nas je Plenković vratio u Jugoslaviju... I što ćemo ako ne bude troslojnog wc papira, ili u pakiranju bude 8 rola?! [metakey] => Vlada RH, andrej plenković, paket mjera, zamrzavanje cijena [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/17\/25633880.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/17\/14980554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 uvjerava da ima mesijansko poslanje izbavljenja svog naroda iz du\u017eni\u010dkog ropstva\u00a0<\/p>","

Radnici su u Hrvatskoj odavno na koljenima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25633880_1920.jpg":"1920x1080","k_25633880_1280.jpg":"1280x1280","k_25633880_1024.jpg":"1024x1024","k_25633880_640.jpg":"640x640","k_25633880_480.jpg":"480x480","k_25633880_340.jpg":"340x340","k_25633880_220.jpg":"220x220","o_25633880_1280.jpg":"1280x853","o_25633880_1024.jpg":"1024x682","o_25633880_640.jpg":"640x426","o_25633880_480.jpg":"480x320","o_25633880_340.jpg":"340x226","o_25633880_220.jpg":"220x146","h_25633880_1280.jpg":"1280x854","h_25633880_1024.jpg":"1024x683","h_25633880_640.jpg":"640x427","h_25633880_480.jpg":"480x320","h_25633880_340.jpg":"340x227","h_25633880_220.jpg":"220x147","pp_25633880_1280.jpg":"1280x1628","pp_25633880_1024.jpg":"1024x1303","pp_25633880_640.jpg":"640x814","pp_25633880_480.jpg":"480x611","pp_25633880_340.jpg":"340x432","pp_25633880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_14980554_1920.jpg":"1920x1080","k_14980554_1280.jpg":"1280x1280","k_14980554_1024.jpg":"1024x1024","k_14980554_640.jpg":"640x640","k_14980554_480.jpg":"480x480","k_14980554_340.jpg":"340x340","k_14980554_220.jpg":"220x220","o_14980554_1280.jpg":"1280x854","o_14980554_1024.jpg":"1024x683","o_14980554_640.jpg":"640x427","o_14980554_480.jpg":"480x320","o_14980554_340.jpg":"340x227","o_14980554_220.jpg":"220x146","h_14980554_1280.jpg":"1280x854","h_14980554_1024.jpg":"1024x683","h_14980554_640.jpg":"640x427","h_14980554_480.jpg":"480x320","h_14980554_340.jpg":"340x227","h_14980554_220.jpg":"220x147","pp_14980554_1280.jpg":"1280x1628","pp_14980554_1024.jpg":"1024x1303","pp_14980554_640.jpg":"640x814","pp_14980554_480.jpg":"480x611","pp_14980554_340.jpg":"340x432","pp_14980554_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5875795 Threads: 77 Questions: 1055852135 Slow queries: 0 Opens: 189076 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.695 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9463083 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola-1323573 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola-1323573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 301161 [name] => Vlada RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada-rh [link] => /tag/vlada-rh ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667483 [name] => paket mjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 16:06:16 [main_article_id] => 0 [alias] => paket-mjera [link] => /tag/paket-mjera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 663105 [name] => zamrzavanje cijena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-14 07:19:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zamrzavanje-cijena [link] => /tag/zamrzavanje-cijena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. U bivšoj se državi, na primjer, određivalo što građani o nekome ili nečemu moraju misliti te koliko nešto smije koštati. U ovoj državi, koja s onom ne želi imati nikakve veze, na istoj smo razini političkih ideja i maštovitosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika predstava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako nas je Plenković vratio u Jugoslaviju... I što ćemo ako ne bude troslojnog wc papira, ili u pakiranju bude 8 rola?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/17/25633880.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković uvjerava da ima mesijansko poslanje izbavljenja svog naroda iz dužničkog ropstva 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/17/25633880.jpg [title] =>

Andrej Plenković uvjerava da ima mesijansko poslanje izbavljenja svog naroda iz dužničkog ropstva 

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/17/14980554.jpg [title] =>

Radnici su u Hrvatskoj odavno na koljenima

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cijelog tjedna bilo je napeto oko cijena. Čelni ljudi trgovačkih lanaca pozivani su na sastanke kod ministra gospodarstva pa onda i s premijerom, a sve se moglo odigrati i bez kamera, iza zatvorenih vrata. Kao mnogo puta do sada, ispalo je da su skeptični bili u pravu. Velike koristi od velike predstave neće biti za građane i njihove lisnice.

Ni filmski trileri nemaju toliko napetu radnju i toliko preokreta koliko ih je bilo u tri dana ovog tjedna oko cijena u Hrvatskoj. Utorak je prošao u znaku pojedinačnih sastanaka ministra gospodarstva s trgovcima i gledali smo u svim informativnim emisijama i na portalima kako čekaju na svoj red kao da su pozvani kod ravnatelja škole jer su šarali po zidovima škole.

Onda su izlazili sa sastanka pred kamere i s više ili manje riječi govorili da nam nemaju što reći, s izuzetkom “Konzuma”, koji je prvi bio na sastanku i odmah poručio da prihvaća Vladinu inicijativu oko spuštanja cijena.

---

---

Triler s hepiendom

Onda je u srijedu bio novi sastanak, ovaj put grupni s premijerom i pet ministara. Dok su u utorak curile informacije o zamrzavanju cijena na razinu s kraja prošle godine, u srijedu je slijedilo maleno razočarenje s informacijom da je Vladina inicijativa da se ne govori o vraćaju cijena pojedinačnih proizvoda na razinu s kraja prošle godine nego o spuštanju ukupne vrijednosti potrošačkih košarica trgovaca s oko 360 proizvoda.

Kao veliki finale i mini hepiend u tom filmu, u četvrtak je Vlada prilikom predstavljanja paketa pomoći građanima objavila da je odlučila zamrznuti cijene za 23 proizvoda pa ih je sada ukupno 30. Košarica sa 30 štićenih proizvoda je posljednjeg dana prošle godine koštala 99,68 eura, a s Vladinim mjerama stajat će 76,19 eura. Ušteda iznosi 24 posto ili 23,50 eura.

Kreativnost nekad i sad

To što Vlada odlučuje koliko će koštati deset deka sira i toaletni papir prava je sposobnost zauzdavanja inflacije koja bi se mogla nazvati umjetnošću. Istina, one vrste koje malo tko razumije, osobito ako je mlad i nema iskustava iz bivše države. A u toj bivšoj se određivalo što se ima misliti o nekom i nečem pa i koliko nešto mora koštati. Tako je, na primjer, kao odgovor na činjenicu da zbog nedostatka dolara nisu imali novca za kupovinu nafte, osmišljen genijalni projekt par-nepar vožnje prema kojem se, ovisno o broju registarskih tablica, smjelo voziti određene dane u tjednu.

Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. Ideje i maštovitosti nam ne nedostaje, da se mogu koristiti kao pogonsko gorivo, odavno bismo se spustili na tlo svakog planeta iz Sunčeva sustava.

Platite štedišama

Vlada je uz cijene u dućanima uspjela dogovoriti neke stvari koje nisu ušle u paket mjera, a korisne su za sve građane koji imaju novca za štednju. Sjela je za isti stol s bankarima i rekla im da dižu kamate onim građanima koji imaju štednju kod njih i onima koji će štednju tek donijeti na banke.

Onima koji nemaju ništa za donijeti ne moraju dati kamate. Njima će Vlada, ako imaju manje od 700 eura mirovine ili su nezaposleni ili primaju dječji doplatak, dati jednokratne novčane naknade koje mogu donijeti na banku i zarađivati novac na kamatama. Bankari su rekli dobro, a Vlada im je rekla nemoj da slučajno poskupite nenamjenske i stambene kredite zato što ćete pojačati štedišama zaradu. Banke su obećale da neće i tako je završio sastanak.

Nitko nije spominjao kamate na minus na tekućim računima, naknade za vođenje tekućih računa, za dizanje novca na bankomatima ili podizanje vlastitog novca s računa u u poslovnicama banaka...

Sloj po sloj

Milijun je načina na koji se može doskočiti tim mjerama. Na primjer, Vlada je ograničila cijenu 10 rola troslojnog toaletnog papira. No, što ćemo ako se bude nudio samo papir u dva ili u četiri sloja? Ili bude troslojnog, ali u pakiranju od osam ili 12 rola? Oni kojima je preskup troslojni papir nastavit će kupovati dvoslojni, a možda će, ako ga nađu, kupiti i skuplji troslojni s ograničenim cijenama kako bi u Vladi bili zadovoljni jer im mjera daje rezultate.

---

image

Radnici su u Hrvatskoj odavno na koljenima

Joško Šupić/Cropix
---

Rok trajanja

“Konzum”, koji je u vlasništvu “Fortenove”, kao i neke od velikih tvornica hrane u Hrvatskoj, bio je najšire ruke, spustivši i zaključavši cijene za više od 1200 proizvoda već od petka. Poručili su da su cijene spustili do kraja ove godine i da do tada neće rasti nego mogu samo padati. Dobili smo povoljnije cijene do Nove 2024. ili za 108 dana i uz to je do daljnjeg Vlada zamrznula cijene ukupno 30 artikala. Ipak, ni to do daljnjeg neće biti dugotrajno, sudbina će mu se vjerojatno odlučivati u ožujku, kada bismo trebali dobiti šesti paket mjera ili kraj svih mjera.

Tresla se brda...

Za one koji se pitaju zašto je Vladi trebalo toliko vremena da nešto ovako napravi i gdje je bila prije devet mjeseci, ili se pitaju zašto nije udarila porezom na ekstraprofit na one koji su to zaslužili, vrijedi informacija da su zaboravili neke stvari.

Na primjer, imamo aplikaciju Ministarstva gospodarstva kojom se prate cijene i doznali smo da su cijene rasle cijele ove godine i više od 100 posto, a baš je ta aplikacija poslužila kao temelj pregovora u utorak, kojim smo dobili obećanje da će trgovci spustili vrijednost ukupnih košarica na razinu prošle godine za oko pet posto. Tih pet posto nećemo osjetiti, ali poskupljenja smo osjetili. Imali smo projekt tajnih kupaca kojim se prati cijene, imali smo i porez na ekstra profit koji se platilo i onda nastavilo po starom.

Koliko je tko dao

Kad mu postavljaju pitanja koja nemaju veze s temom press konferencije, na primjer tema je paket pomoći, a novinari ga pitaju o aferama, premijer se ljuti. Kaže da na kraju čovjeku bude žao činiti dobro s obzirom na to što novinare zanima. Ljuti ga kad se paket pomoći dovodi u vezu s predstojećim izborima, jer ovo je, veli, već peti paket pomoći.

Kad ga već sve to ljuti, pravo je pitanje zbog čega se onda u prezentaciji petog paketa pomoći nalaze tablice i grafovi s usporedbama koliko su napravile sve prethodne vlade u odnosu na njegovu?

Imamo tako podatak da je Matešina Vlada povećala plaće za 172 eura, Račanova za 114 eura, Sanaderova za 166 eura, Kosoričina za 25 eura, Milanovićeva za 20 eura, Oreškovićeva plaće nije digla ni centa, dok je Vlada premijera Andreja Plenkovića plaće podigla za 401 euro, na 1150 eura. Onda slijede grafovi o tome da je od 2008. do 2015. minimalna plaća povećana 40 eura, dok je za 229 eura narasla od 2016. do kraja prošle godine za vrijeme mandata aktualnog premijera.

Sličan graf u prezentaciji petog paketa pomoći imamo i za prosječne mirovine. Od 2013. do 2015. porasle su pet eura, a u mandatu ove vlade za 177 eura, na 508.

Brojevi ne lažu

Premijer inzistira govoriti o brojevima, pa tako kad govori o rastu nominalnih plaća, govori o prosječnim plaćama. Premijer ne ulazi u detalje i ne spominje neke druge brojeve koji kažu da većina zaposlenih prima manje od iznosa nominalne prosječne plaće, što je konstanta još od prethodnih vlada.

Štoviše, 60 posto zaposlenih zarađuje manje od prosječne plaće. Svaki četvrti zaposleni prima plaće koje su u prosjeku manje od 750 eura. Čovjek koji primi prosječnu plaću u Hrvatskoj može računati s tim da je ona manja od minimalne plaće u razvijenim zemljama Europske unije.

Premda posljednjih godina mirovine rastu, pada njihov udjel u neto plaći. Krajem 2016. iznosio je 47,50 posto, a u ovogodišnjem kolovozu 40,76 posto. S mirovinama se tako krasno živi da čak i Vlada svako malo uskače s jednokratnim naknadama za umirovljenike. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Joško Šupić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković uvjerava da ima mesijansko poslanje izbavljenja svog naroda iz dužničkog ropstva 

Joško Šupić/Cropix

Radnici su u Hrvatskoj odavno na koljenima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola-1323573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=085f22317c5075486e91cd8112f1d575200cbf2d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+nas+je+Plenkovi%C4%87+vratio+u+Jugoslaviju...+I+%C5%A1to+%C4%87emo+ako+ne+bude+troslojnog+wc+papira%2C+ili+u+pakiranju+bude+8+rola%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola-1323573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-nas-je-plenkovic-vratio-u-jugoslaviju-i-sto-cemo-ako-ne-bude-troslojnog-wc-papira-ili-u-pakiranju-bude-8-rola-1323573 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Teška vremena traže kreativne mjere, a njih imamo u svim sistemima. U bivšoj se državi, na primjer, određivalo što građani o nekome ili nečemu moraju misliti te koliko nešto smije koštati. U ovoj državi, koja s onom ne želi imati nikakve veze, na istoj smo razini političkih ideja i maštovitosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika predstava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskavelika predstava

Kako nas je Plenković vratio u Jugoslaviju... I što ćemo ako ne bude troslojnog wc papira, ili u pakiranju bude 8 rola?!

18. rujna 2023. - 10:08
Andrej Plenković uvjerava da ima mesijansko poslanje izbavljenja svog naroda iz dužničkog ropstva Goran Mehkek/Cropix

Cijelog tjedna bilo je napeto oko cijena. Čelni ljudi trgovačkih lanaca pozivani su na sastanke kod ministra gospodarstva pa onda i s premijerom, a sve se moglo odigrati i bez kamera, iza zatvorenih vrata. Kao mnogo puta do sada, ispalo je da su skeptični bili u pravu. Velike koristi od velike predstave neće biti za građane i njihove lisnice.

Ni filmski trileri nemaju toliko napetu radnju i toliko preokreta koliko ih je bilo u tri dana ovog tjedna oko cijena u Hrvatskoj. Utorak je prošao u znaku pojedinačnih sastanaka ministra gospodarstva s trgovcima i gledali smo u svim informativnim emisijama i na portalima kako čekaju na svoj red kao da su pozvani kod ravnatelja škole jer su šarali po zidovima škole.

Onda su izlazili sa sastanka pred kamere i s više ili manje riječi govorili da nam nemaju što reći, s izuzetkom “Konzuma”, koji je prvi bio na sastanku i odmah poručio da prihvaća Vladinu inicijativu oko spuštanja cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:14