StoryEditorOCM
Hrvatskastrašan problem

Katastrofalni podaci: do danas je eutanazirano više od 17.000 svinja zbog svinjske kuge

Piše Hina
20. rujna 2023. - 16:26

Do danas je eutanazirano više od 17 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja, rekla je u srijedu nakon koalicijskog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ponovila je da je riječ o vrlo opasnoj i ekonomski možda najozbiljnijoj bolesti stočarstva o kojoj se puno toga ne zna, te je potrebno slušati savjete veterinara i što prije izići iz faze epidemije.

Na, kako je rekla, "vrlo velike socioekonomske posljedice", vlada će reagirati i već reagira raznim mjerama mjerama.

Tako su u tijeku isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, a u tijeku su i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija.

Realizira se i posebni zaključak vlade kojim je Ministarstvu poljoprivrede naložena provedba dodatnim mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice, a izrađuje se i program koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljene dobiti i prihoda u razdoblju u kojemu uzgajivači neće moći raditi, kao i nadoknadu prihoda prerađivačima u malom i srednjem sektoru koji su u poteškoćama u pronalasku sirovine.

Provodi se, rekla je ministrica, i odluka kojom se svima koji koriste državno zemljište otpisuje zakupnina za drugu polovicu 2023. te cijelu 2024. godinu, a imajući  u vidu da je tu riječ većom dijelom o prihodima jedinica lokalne samouprave i županije, tako izgubljeni prihod će im se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Na pitanje zašto je otkazan sastanak sa svinjogojcima, odgovorila je da nije otkazan nego odgođen te da se sa svinjogojcima sastaje vrlo često.

Tvrdnju dijela svinjogojaca da se struka i ministarstvo ne nose dobro s ASK-om, komentirala je rekavši da takav zaključak treba i argumentirati.

Što se tiče zabrane uzgoja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije, odgovorila je da je u drugim zemljama taj rok 24, 36, a najčešće više od 12 mjeseci te da će se vlada nastojati držati sadašnjeg roka.

Danas je, kako je rekla, Ministarstvo poljoprivrede objavilo da su u više kategorije biosigurnosti od potvrde bolesti prebačena 7124 objekta u kojima se drže svinje, a da je 15. rujna broj svinja u Hrvatskoj prelazio 931 tisuću dok je u siječnju bio nešto veći od 790 tisuća.

Ministrica Vučković ne slaže se da je na terenu premalo veterinara te kaže da je civilna zaštita angažirana od početka, a što se tiče angažmana vojske drži da on trenutačno nije potreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:03