StoryEditorOCM
Hrvatskaodržana konferencija

KBC Zagreb o hakerskom napadu: ‘Svi smo pogođeni, neke se stvari rade ručno, ali bolesnici nisu ugroženi‘

Piše JL, Ivana Krnić
27. lipnja 2024. - 10:18

U KBC-u Zagreb održana je press konferencija na kojoj je dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor informirao javnost o trenutnoj situaciji, piše Jutarnji list. 

- Neke se stvari rade ručno, ali najvažnije je da su svi hitni bolesnici u salama, a pacijenti nisu ugroženi. Sve funkcionira, malo teže, ali radi, rekao je.

Bolnički sustav trbao bi profunkcionirati vrlo brzo, ali kada točno ne zna se kao ni uzroci napada.

- Pogođeni smo svi, ali najbitnije je da hitna služba funkcionira, kazao je.

Dodao je i da nije došlo do curenja podataka.

RANIJE

Nakon što su hakeri jučer poslijepodne napali službene web stranice institucija kao što su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, jutros je iz KBC-a Zagreb priopćeno da je došlo do kibernetičkog napada na njihove sustave.

- Obaviještavamo vas da je danas, 27. lipnja 2024. godine u jutarnjim satima, došlo do kibernetičkog napada na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb, priopćili su iz KBC-a Zagreb.

KBC Zagreb najavio je press konferenciju za 10 sati na kojoj će se očitovati o ovom dosad nezabilježenom događaju koji je direktno ugrozio one najranjivije.

Kako neslužbeno doznajemo, najveći problem je nastao kod dijagnostičko-terapijskih postupaka, liječnici ne mogu gledati rendgenske snimke, a u slučaju kada mogu to je vrlo otežano i sporo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 10:19