StoryEditorOCM
Hrvatskabačeni iz zraka

‘Keksi‘ s ružičastim punjenjem preplavili Hrvatsku; Ne smije ih se dirati, evo tko treba biti posebno oprezan

Piše Zrinka Korljan/ JL
13. lipnja 2024. - 12:18

Diljem naše zemlje u subotu su s neba počeli padati ‘keksići‘ s ružičastim punjenjem namijenjeni lisicama, u kojima se nalazi cjepivo protiv bjesnoće. Iz Ministarstva poljoprivrede su istaknuli kako zadnjih deset godina bjesnoće u našoj zemlji nema, no, uzimajući u obzir globalizaciju i mogućnosti širenja bolesti prometom ljudi i životinja, vakcinacija se dva puta godišnje provodi iz preventivnih razloga.

- Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti. Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem i održavanjem imuniteta životinja na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, piše Jutarnji list.

Zato se dva puta godišnje iz zrakoplova, uz pomoć specijalnih uređaja s ugrađenim GPS sustavom i posebno dizajniranim softverom, izbacuje jedan po jedan ‘keksić‘. Leti se s aerodroma Brač, Osijek, Rijeka i Čakovec i ove je godine plan da akcija završi do 20. lipnja. Za sada je u planu da se ova akcija provodi do 2027. godine, a nakon toga će ovisiti o epidemiološkoj situaciji zemalja u okruženju.

image

Mamci u prirodi i područja gdje će biti raspoređeni
 

Ministarstvo poljoprivrede

 - Provedba programa bit će usmjerena na područja povećanog rizika te takozvane zaštitne zone, koje će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja, poručuju iz ministarstva i dodaju kako ovih dana vlasnici pasa trebaju biti na oprezu kako im ljubimci ne bi progutali nešto što slasno miriše, ali nije tu za njih.

- Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, no nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Ako pas ili mačka pojedu mamac, može eventualno doći do problema sa želucem i crijevima, pas ili mačka mogu povraćati ili eventualno dobiti proljev. Ako potraje duže vrijeme, vlasnici se mogu javiti svom veterinaru, kaže veterinarka Silva Rakočević.

divlje životinje ne mogu mu odoljeti

Pojašnjava kako mamac u sebi sadrži potrebnu dozu cjepiva, koja je potpuno neškodljiva za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Cjepivo je u obliku otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu, koja se nalazi u sredini hranjivog mamca.

On je od smjese ribljeg brašna te ima specifičan, intenzivan miris i okus koji je privlačan za divlje životinje. Tamno smeđe je boje i izgleda kao kolačić. Kada lisica to zagrize, probije kapsulu i cjepivo dolazi u dodir sa sluznicom usne šupljine. Na koncu ona u roku od 21 dan postane imuna na bjesnoću.

- Mamac sadrži i antibiotik tetraciklin, koji se odlaže u zubima lisice i predstavlja marker da je lisica imunizirana. Ako mamac završi u nekom dvorištu, potrebno ga je rukavicom maknuti na rub šume, a one u prirodi ne smije se micati i dirati. Ako se nađe oštećeni mamac iz kojega eventualno curi cjepivo, bilo bi potrebno da se rukavicom stavi u neku zaštitnu vrećicu i odnese u najbližu veterinarsku ustanovu - dodaje Rakočević.

Od 2014. godine u Hrvatskoj nema slučajeva bjesnoće, ali i se i dalje provodi oralna vakcinacija lisica. S tom se akcijom počelo 2011. godine, i od tada se svake godine u jesen i proljeće bacaju mamci.

- Jesen je važna jer je to vrijeme prije sezone parenja, a u proljeće zbog osiguravanja cijepljenja podmlatka. Oralna vakcinacija lisica ne provodi se samo na području jadranskih otoka - zaključuje Rakočević.

image

Akcija cijepljenja lisica protiv bjesnoće provodi se svake godine u proljeće i u jesen

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 12:18