StoryEditorOCM
Hrvatskakakav rasplet

Konobarica lažno optužila mladića za silovanje, muž joj sinjao ljubavni ugriz na vratu; Oslobođen je nakon pet godina

Piše VIJESTI SD
20. svibnja 2024. - 22:08

Mladić (27) bio je uhićen i sudilo mu se godinama nakon što ga je konobarica (26) optužila da ju je silovao.

Prema optužnici, sve se dogodilo još u travnju 2019. godine na širem virovitičkom području. Mladiću se sudilo pod optužbom da je u kući u kojoj su zajedno stanovali oko 23 sata počinio s konobaricom “spolni odnošaj bez njezina pristanka”.

“Dok je ona spavala načinio je na njezinom vratu modricu tj. “ljubavni ugriz”, a potom gurnuo svoj prst u njezino spolovilo. Kad se probudila, svoje spolovilo stavio je u njezino te ga gurao unutra-van dok nije počela plakati i vrištati te ga tražiti da prestane, pa ga odgurnula od sebe”, navodi se u optužnici, piše Danica.hr.

Sud je odbacio optužbe kao neosnovne te mladića oslobodio. Mladić se cijelo vrijeme branio kako je spolni odnos bio dragovoljan te je trajao sat vremena. Na koncu se ključnim pokazao iskaz šefice kafića u kojoj je konobarica radila.

‘Kliknula s mladićem‘

Ona je otkrila kako joj je konobarica pričala da se želi rastati od muža i da je ‘kliknula’ s tim mladićem te su odlučili živjeti zajedno. Šefica joj je našla smještaj i vozila stvari u stan, a tamo ih je čekao mladić koji je pitao može li on živjeti s njom s obzirom da je njegov podstanarski stan malen i neuređen.

Šefica je na to pristala, a konobarica rekla da će podnijeti zahtjev za razvod. No, jednog dana konobarica je bila nervozna, ispričala je šefici da joj kasni mjesečnica, da je trudna i ne zna čije je dijete – od muža ili prijatelja. Šefica joj je savjetovala da mladiću svakako kaže da je trudna, ona je samo slegnula ramenima.

“Isti dan, kasno poslijepodne, rekla mi je da više ne želi raditi u kafiću i da će se vratiti mužu. Niti jednog trena nije mi se požalila na mladića, mislim da su oni bili u kratkotrajnoj ljubavnoj vezi”, naglasila je šefica kafića.

Konobarica je i tijekom suđenja tvrdila kako je mladić s njom imao seksualni odnos bez njezina pristanka. Nakon što se vratila suprugu i sve mu ispričala, odlučili su podnijeti prijavu policiji. Mladić je nakon toga bio uhićen.

Pravomoćno oslobođen

Gotovo pet godina nakon navodnog silovanja, mladić s virovitičkog područja ovih je dana pravomoćno oslobođen. Državno odvjetništvo uložilo je žalbu na presudu, ali Županijski sud odbacio ju je kao neosnovanu i potvrdio oslobađajuću.

Tužitelji su u žalbi isticali kako je sud s više pažnje trebao cijeniti iskaz konobarice, ali i njezina supruga koji je naveo kako mu se “za vrijeme rada iznenada javila da više neće raditi jer ne može izdržati, a u ranijim razgovorima nije se posebno tužila”.

No, vijeće Županijskog suda smatra kako je Općinski sud potpuno pravilno donio oslobađajuću presudu za mladića.

“Imajući u vidu da postoje dvije verzije događaja, pravilno je prvostupanjski sud prilikom vrijednosne ocjene dokaza cijenio iskaz vlasnice lokala koja je znala niz detalja o konobarici, a koja saznanja je mogla crpiti samo od nje.

Pomirdba sa suprugom

Decidirano je iskazala da se onu večer kada je konobarica rekla da više ne želi raditi nije ni na koji način žalila na ponašanje optuženika, što bi bilo životno i logično s obzirom da je prethodno molila da u uređenoj sobi s njom stanuje i optuženik, već je rekla da će se pomiriti sa suprugom.

Da se konobarica pomirila sa suprugom je nesporno pri čemu iz iskaza supruga proizlazi da razlog prestanka rada u ugostiteljskom objektu je to da ona više ne može izdržati na poslu, a ne ponašanje mladića.

Povezujući sve gore navedeno kao i činjenicu da se pomirila sa suprugom, da je modricu na vratu morala opravdati te je silovanje prijavila tek na nagovor supruga, tada je s pravom izveden zaključak da se dovodi u sumnju vjerodostojnost iskazivanja oštećenice.

Dakle, ne može se sa sigurnošću isključiti obrana optuženika da se ipak radilo o dobrovoljnom spolnom odnosu”, zaključio je Županijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 23:46