StoryEditorOCM
HrvatskaGlavna tužiteljica

Laura Kovesi: U Hrvatskoj se stvari ne metu pod tepih, ali ako se ovo ne riješi do kraja godine, doći ću opet

Piše vijesti sd
22. listopada 2024. - 15:18
Glavna europska tužiteljica Laura  Kovesi: Ako pristup podacima ne bude riješen do kraja godine, doći ću opetŽeljko Puhovski/Cropix

Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi u posjetu je Hrvatskoj. U ponedjeljak se sastala s premijerom Plenkovićem, a tijekom jutra u utorak s glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem.

Na sastanku Kovesi s premijerom u ponedjeljak sudjelovala je i europska tužiteljica Tamara Laptoš, kao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić, piše N1.

Kovesi je nakon sastanka s Turudićem izjavila kako je posljednji put u Zagrebu bila prije dvije godine te podsjetila na jučerašnji sastanak s premijerom.

 “Ured EPPO-a u Zagrebu jedan je od naših najboljih ureda. Imamo izvrsne tužitelje ovdje i Hrvatska može biti ponosna na ono što rade”, poručila je Kovesi dodavši da to ne bi bilo moguće bez podrške vlasti.

image

Laura Covesi u ponedjeljak se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem 

Damjan Tadić/Cropix

“Ne postoji čista zemlja. Vrlo je važno razbiti toksični narativ prema kojemu, ako EPPO istražuje moguće prevare u nekoj zemlji, ta zemlja ima problema s kredibilnošću. To jednostavno nije istina”, rekla je Kovesi dodajući da to jednostavno znači da sistem funkcionira. Barem je takav slučaj u Hrvatskoj, ističe Kovesi, gdje se “stvari ne metu pod tepih”. Naglasila je i kako je kamen temeljac vladavine prava presumpcija nevinosti te da se moraju poštovati propisane procedure.

Kovesi je ukazala i na činjenicu da je ključno osigurati europskim tužiteljima direktan pristup bazama podataka.

Kovesi je objasnila da EPPO želi svojim tužiteljima osigurati izravan pristup bazama podataka o računima, nekretninama i tvrtkama, odnosno podacima koje sada moraju tražiti preko različitih institucija, što im oduzima vrijeme.

image

Glavna europska tužiteljica surela se s glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem

Damjan Tadić/Cropix

Što se tiče sukoba nadležnosti između EPPO-a i nacionalnog tužiteljstva, Kovesi kaže kako o tome nije pričala ni s premijerom u ponedjeljak ni s Turudićem danas. Razgovaralo se, kaže, o boljoj suradnji.

Na pitanje zna li da je nedavno u Saboru bio prijedlog da se zakon uskladi s EU regulativom, prema kojoj sud odlučuje o nadležnosti, rekla je tek da to Hrvatska mora riješiti i uskladiti se i da je to zadatak ministra pravosuđa.

Kovesi kaže kako je optimistična što se tiče suradnje s Hrvatskom. “Vjerujem premijeru”, kaže.

“Mi smo tu da ostanemo i radimo svoj posao. Ako pristup podacima ne bude riješen do kraja godine, doći ću opet”, poručila je na kraju, piše N1.

Cijelu izjavu glavne europske tužiteljice možete pogledati OVDJE.

image

Ured EPPO-a u Zagrebu jedan je od naših najboljih ureda, rekla je Kovesi

Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 15:18