stdClass Object ( [id] => 1244621 [title] => Liječnici napustili Hrvatsku, sa sobom ‘odnijeli‘ pola milijarde i još se bune što netko pita zašto nisu vratili uloženo u obrazovanje: u Jugoslaviji se vraćao dug narodu... [alias] => lijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od 2013. godine do danas iz Hrvatske je u inozemstvo otišlo liječnika "u vrijednosti" od najmanje 441,69 milijuna kuna, odnosno 58,89 milijuna eura. Minimalno toliki je iznos, naime, u njihovo fakultetsko obrazovanje i specijalističko usavršavanje uložila Republika Hrvatska.

U inozemstvo je od te, 2013. godine, prema podacima Atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore (HLK), otišlo ukupno 1103 liječnika i liječnica prosječne životne dobi 35 godina, prosječnih godina iskustva – osam, a interesantno je da je udio liječnica u ukupnom broju onih koji su otišli čak 57 posto. To znači da "trbuhom za kruhom" radije odlaze liječnice nego njihovi muški kolege.

Države u koje su odlazili hrvatski liječnici su Njemačka, kamo ih je otišlo najviše – 315, zatim Velika Britanija (160), nepoznato (117), Austrija (106), Švedska (104), Irska (69), Švicarska (52), Slovenija (48), Danska (30), Norveška (29), Francuska (13), Italija (12), Nizozemska (8), Španjolska i Ujedinjeni Arapski Emirati (po sedam), SAD (5), Belgija (4), Island (3), Finska i Izrael (po dva), a po jedan liječnik otišao je u Australiju, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Estoniju, Kanadu, Luxembourg, Martinique, Portugal, Rusiju i Saudijsku Arabiju.

---

image
/Shutterstock
---

Odlazak ‘izvan struke‘

Od njih 1103, 155 su diplomanti, dakle oni koji su tek diplomirali. Na njih je RH tijekom njihova školovanja – računajući da su šest godina studija završili u roku – po sadašnjim davanjima izdvojila 5,58 milijuna kuna.

Kako smo došli do te brojke?

Nju je, za okvirni izračun, vrlo jednostavno dobiti. Naime, za svakog redovnog studenta nekog od četiri medicinska fakulteta u RH - U Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku - država godišnje odvaja po 6000 kuna. U taj iznos nije uračunan trošak plaća profesora, asistenata itd., nego je u pitanju "čisti" iznos koji neki medicinski fakultet dobije za svakog svojeg redovnog studenta za jednu godinu studiranja.

Medicinski fakultet u Splitu, koji u prvu godinu studija upisuje 90 studenata, za njihovo studiranje tako od države godišnje dobije 540 tisuća kuna. Za njihovo ukupno šestogodišnje školovanje će – obave li svi sve obaveze u roku – za svih šest godina dobiti 3,240 milijuna kuna (oko 432 tisuće eura).

---

image

Dr. Dragomir Petric

Tom Dubravec/Cropix
---

Na listi odlazaka iz RH je i 81 liječnik koji nije radio u struci, pa se pretpostavlja da nisu ni specijalizirali, nego su "samo" završili fakultet. Ako je ta pretpostavka točna, onda je država i za njih davala "samo" 6000 kuna godišnje za školovanje, pa je trošak za njih 2,916 milijuna kuna. Treći na listi su oni liječnici, njih 101, koji rade izvan zdravstvene struke (vjerojatno nisu mogli dobiti željenu specijalizaciju), pa i za njih računamo samo ulog države od 6000 kuna godišnje za šest godina studiranja. Oni su koštali RH 3,636 milijuna kuna. Sljedeći na listi su 364 liječnika i liječnice koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, pa i za njih računamo 6000 kuna godišnje školarine. Njihov je trošak za državu 13,10 milijuna kuna. Na kraju, na popisu onih koji su otišli nalaze se i 402 liječnika specijalista koji su specijalizaciju završili u Hrvatskoj. Ako znamo – o čemu se često pisalo – da jedna specijalizacija košta oko milijun kuna (250 tisuća kuna po godini), ispada da je RH na njihove specijalizacije potrošila 402 milijuna kuna, a na njihovo studiranje, po sadašnjim cijenama, još 14,47 milijuna kuna, što daje konačnu brojku od 416,47 milijuna kuna.

Kad se sve zbroji, dobijemo onih 441,69 milijuna kuna ili gotovo 60 milijuna eura s početka priče.

E, sad – kako spriječiti ovoliki odljev liječnika iz RH?

Nitko se, ispada, do sada nije dosjetio, a malo tko je baš i zainteresiran razgovarati o ovoj temi. Mnogi ne žele govoriti jer "to nije njihov problem", mnogi se boje "visoke politike" i "osvete moćnika", a mnogi strepe da bi svojim stavom mogli izazvati bijes javnosti. Jedan od onih koji ne spada ni u jednu od ovih skupina – s obzirom na to da se ni na što od toga nije pozvao – jest dr. Dragomir Petric, bivši – u dva mandata – ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ). On je direktno raspisivao specijalizacije za DZ SDŽ, puno je puta zbog njih bio "na sto muka" i stoga je dobar poznavatelj situacije.

---

image

Dr. Dragomir Petric

Tom Dubravec/Cropix
---

Vraćanje ‘duga narodu‘

– Ne možeš nikome zabraniti da ode raditi u inozemstvo. Međutim, ugovorima o specijalizacijama možemo spriječiti da liječnici odlaze u inozemstvo nakon završene specijalizacije i obvezati ih da određeni broj godina moraju odraditi u ustanovi koja im je plaćala specijalizaciju. Tada bismo manje plakali zbog njihova odlaska i manje bismo govorili da nam nedostaje liječnika. Zbog nekih specijalizacija Dom zdravlja je još uvijek na sudu, jer pokušavamo vratiti novac koji smo uložili u specijalizacije, a oni koji su specijalizirali na naš račun otišli su raditi drugdje, bilo u inozemstvo, bilo da su otišli u privatnike, bilo da su jednostavno otišli raditi u neku drugu ustanovu. Mi smo im došli nešto kao bankomat – podigli su novac, pet godina od naše su ustanove dobivali plaću, i kad su završili specijalizaciju – i to u drugoj ustanovi, jer kod nas ne mogu specijalizirati – dali su "petama vjetra". Nisu krivi mladi ljudi što odlaze van raditi, krivi su oni koji su im to omogućili – govori dr. Petric.

U vrijeme Jugoslavije liječnici koji su specijalizirali morali su vratiti svoj "dug narodu" koji im je omogućio specijalizaciju te su se, u ugovoru s ustanovom koja ih šalje na specijalizaciju, obvezali da će toj istoj ustanovi nakon završetka specijalizacije "vratiti dug" u godinama rada kod njih, odnosno vraćali su stipendije koje su im davale medicinske ustanove.

– U to doba nismo govorili o odljevu liječnika u inozemstvo. Svaka je ustanova sa "svojim" specijalizantima potpisivala ugovore na određeni vremenski period obvezujući ih da nakon završene specijalizacije rade u toj ustanovi. Neki su ugovore potpisivali na 10, neki na pet godina. To je bilo ostavljeno na volju samoj ustanovi. A onda se negdje 2016. godine pojavila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, HUBOL, i oni su se počeli buniti da je takvo stanje robovlasničko i da se mora ukinuti, kao i da se penaliziranje onih koji ne ispoštuju ugovor do kraja mora ukinuti ili smanjiti. Prije bi liječnik koji je "prevario" ustanovu koja ga je poslala na specijalizaciju morao toj istoj ustanovi vratiti uloženi novac, dakle oko milijun kuna za pet godina specijalizacije, a nakon "bune" HUBOL-a odlučeno je da taj iznos bude 250 tisuća kuna. U to je vrijeme ministar zdravstva bio dr. Dario Nakić, i on je tražio da se ti ugovori sa specijalizantima izmijene. Tada su neki ravnatelji domova zdravlja potpisivali da specijalizanti ne trebaju vratiti ništa u slučaju da "prevare" svoju ustanovu, a ja i još nekolicina ravnatelja nismo htjeli takvo što potpisati. Našlo se solomonsko rješenje od 250 tisuća kuna "povrata", što znači da je recimo Dom zdravlja po specijalizaciji u gubitku od oko 750 tisuća kuna ako ga njegov specijalizant "prevari" i ode raditi u inozemstvo, jer više ne mora vratiti milijun, nego samo 250 tisuća – objašnjava naš sugovornik.

U doba dr. Petrica, koji je danas pred mirovinom, situacija je bila drugačija.

– Kad sam ja specijalizirao, u mojem je ugovoru pisalo da moram 10 godina nakon završetka specijalizacije raditi u DZ SDŽ i da ću tek tada biti slobodan i moći otići raditi gdje me je god volja. Ma nije problem ni tih 750 tisuća kuna, koliko bi izgubila ustanova ode li tko nakon završetka specijalizacije raditi u drugu ustanovu. Problemi su godine. Pet godina DZ nekome daje plaću da bi on specijalizirao u KBC-u Split i taj netko mu nakon pet godina kaže – ja ostajem raditi u KBC-u Split ili idem raditi u London – veli dr. Petric.

Sudovanja, gledanje "preko nišana" i odlasci kod sudaca bile su svakodnevne pojave kod dr. Petrica, upravo zbog činjenice da se borio za novac DZ SDŽ.

Nakon pet godina - adio!

– Sjećam se nekoliko liječnica koje smo mi iz DZ SDŽ poslali na specijalizacije u KBC Split i kojima smo mi za tih pet godina specijalizacije davali plaću. Nakon pet godina one bi samo javile da ostaju raditi u KBC-u Split i nikome ništa. Izija vuk magare. Imali smo i slučaj da su liječnici, prema "starim" ugovorima, nakon specijalizacije morali pet godina ostati raditi u Domu zdravlja SDŽ, i prvi dan nakon isteka pet godina javili bi da idu raditi u inozemstvo ili u drugu ustanovu. A sve to vrijeme obećavali su nam da će ostati raditi kod nas. Još uvijek smo na sudu s liječnikom kojemu smo platili pet godina specijalizacije, oko milijun kuna, i koji je nakon završetka te specijalizacije otišao raditi privatno, a nama je, po ministru Nakiću i HUBOL-u, ostao dužan samo 250 tisuća kuna. Tada, kad je prije sedam godina odlazio, rekao mi je kako mu neće biti problem platiti 250 tisuća kuna penala, ali, eto, još nije platio pa smo morali na sud – kaže dr. Petric.

Jedini koji ne gube na specijalizacijama su klinički bolnički centri, odnosno one bolnice koje su nastavna baza medicinskih fakulteta.

---

image
/Shutterstock
---

– Oni raspišu specijalizacije, liječnici ih obavljaju u tim bolnicama, rade i narade se, i za to primaju plaću, a kad specijaliziraju, najčešće odluče ostati raditi u tim bolnicama. Oni u tih pet godina "vrate" sve ono što je uloženo u njihovu specijalizaciju – ističe.

Postoji li netko u Hrvatskoj kome ne bi trebalo "zabraniti" odlazak u inozemstvo nakon završetka specijalizacije?

– Onim mladim liječnicima koji odlaze u velike svjetske centre iz znanstvenih pobuda, njima treba omogućiti odlazak jer smo mi na znanstvenom polju još daleko od kudikamo razvijenijeg zapada. No kod naših je liječnika najviše onih koji odlaze u inozemstvo zbog ekonomskih razloga ili zbog nemogućnosti dobivanja željene specijalizacije, nemogućnosti napredovanja... Ni njih ne možemo obvezati da "do smrti" ostanu u Hrvatskoj, ali im ugovorima o specijalizaciji možemo ograničiti odlazak u inozemstvo, odnosno onemogućiti odlazak dok ne "vrate" ono što je u njih uloženo. Ovoga što postoji u Hrvatskoj nema nigdje u svijetu. Zašto privatne poliklinike ne šalju mlade liječnike na specijalizacije? Pa upravo zbog toga što ih je strah da će "baciti" svoj novac jer će ih liječnik nakon završene specijalizacije napustiti – objašnjava.

Kako kaže naš sugovornik, svaka banka ima kamate.

– Da, upravo tako. Naš županijski Dom zdravlja svojevrsna je banka za sve one liječnike koje pošalje na specijalizaciju. Zbog toga je i red da liječnik svojim radom vrati toj istoj "banci" barem onoliko godina rada koliko je godina dobivao plaćenu specijalizaciju – mišljenja je dr. Petric.

Studentski krediti

U SAD-u, odnosno općenito "na zapadu", roditelji daju djetetu novac za studiranje na medicinskom fakultetu ako su bogati. A ako nisu bogati, njihovo dijete mora podignuti kredit kako bi studiralo. I kad završi studij, mora taj novac s kamatama vratiti banci, jer nije imao sreće da mu "banka" bude neki dom zdravlja... Zbog toga mladi ljudi iz zapadne Europe i SAD-a i dolaze u Hrvatsku studirati medicinu jer im je ovdje studiranje jeftino – na Medicinskom fakultetu u Splitu godina studija košta ih 12.000 eura – a razliku od iznosa koji bi u svojim državama platili za studiranje roditelji im stavljaju "sa strane". Nakon što završe fakultet, sami po bolnicama traže specijalizacije i, nakon što je dobiju, trse se da na toj specijalizaciji budu najbolji jer žele ostati raditi u toj ustanovi – kaže dr. Petric.

Na koncu – što je "lijek" za odlazak liječnika u inozemstvo?

– Završenom studentu medicine ne može se zabraniti da ode u inozemstvo. No ne smijemo dopustiti da taj isti student dobije specijalizaciju i, kad je završi, "pobjegne" u inozemstvo jer će kao specijalist imati bolju startnu poziciju za dobivanje posla. Ako hoće u London, neka ode u London i neka tamo traži specijalizaciju, neka je ne uzima od domova zdravlja, bolnica i drugih ustanova kod nas pa onda ode. To je nedopustivo i mora ih se ugovorima obvezati da nakon završene specijalizacije ostanu barem onoliko koliko im je godina plaćana specijalizacija. Sve drugo je nedopustivo – zaključuje dr. Dragomir Petric.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ima ih po cijelom svijetu, od Njemačke, gdje ih je u posljednjih devet godina najviše otišlo, preko Slovenije do Australije i Brazila; prosječno imaju 35 godina i osam godina iskustva, a okvirnu računicu prema kojoj su u inozemstvo ‘odnijeli‘ i oko 60 milijuna eura uloženih u njihovo školovanje najviše ‘podebljavaju‘ 402 specijalista: svaka od njihovih specijalizacija koštala je RH oko milijun kuna

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji li ‘lijek‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Ima ih po cijelom svijetu, od Njemačke, gdje ih je u posljednjih devet godina najviše otišlo, preko Slovenije do Australije i Brazila; prosječno imaju 35 godina i osam godina iskustva, a okvirnu računicu prema kojoj su u inozemstvo ‘odnijeli‘ i oko 60 milijuna eura uloženih u njihovo školovanje najviše ‘podebljavaju‘ 402 specijalista: svaka od njihovih specijalizacija koštala je RH oko milijun kuna

postoji li ‘lijek‘? 2 0 12108 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-22 09:20:46 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-29 11:05:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-29 11:05:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1248 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ima ih po cijelom svijetu, od Njemačke, gdje ih je u posljednjih devet godina najviše otišlo, preko Slovenije do Australije i Brazila; prosječno imaju 35 godina i osam godina iskustva, a okvirnu računicu prema kojoj su u inozemstvo 'odnijeli' i oko 60 milijuna eura uloženih u njihovo školovanje najviše 'podebljavaju' 402 specijalista: svaka od njihovih specijalizacija koštala je RH oko milijun kuna [metadata] => robots= author= title=Liječnici napustili Hrvatsku, sa sobom 'odnijeli' pola milijarde i još se bune što netko pita zašto nisu vratili uloženo u obrazovanje: u Jugoslaviji se vraćao dug narodu... [metakey] => liječnici, odlazak liječnika u inozemstvo, specijalizacije, dr. Dragomir Petric [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23848309.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/20114510.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23522784.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Me\u0111u lije\u010dnicima koji su oti\u0161li ima onih koji su tek diplomirali, koji nisu radili u struci, koji rade izvan zdravstvene struke, koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, te specijalista<\/p>","

Dr. Dragomir Petric<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","42:43"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1592x936","hd_23848309_1920.jpg":"1920x1080","k_23848309_1280.jpg":"1280x1280","k_23848309_1024.jpg":"1024x1024","k_23848309_640.jpg":"640x640","k_23848309_480.jpg":"480x480","k_23848309_340.jpg":"340x340","k_23848309_220.jpg":"220x220","o_23848309_1280.jpg":"1280x752","o_23848309_1024.jpg":"1024x602","o_23848309_640.jpg":"640x376","o_23848309_480.jpg":"480x282","o_23848309_340.jpg":"340x199","o_23848309_220.jpg":"220x129","h_23848309_1280.jpg":"1280x854","h_23848309_1024.jpg":"1024x683","h_23848309_640.jpg":"640x427","h_23848309_480.jpg":"480x320","h_23848309_340.jpg":"340x227","h_23848309_220.jpg":"220x147","pp_23848309_1280.jpg":"1280x1628","pp_23848309_1024.jpg":"1024x1303","pp_23848309_640.jpg":"640x814","pp_23848309_480.jpg":"480x611","pp_23848309_340.jpg":"340x432","pp_23848309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1723x2088","hd_20114510_1920.jpg":"1920x1080","k_20114510_1280.jpg":"1280x1280","k_20114510_1024.jpg":"1024x1024","k_20114510_640.jpg":"640x640","k_20114510_480.jpg":"480x480","k_20114510_340.jpg":"340x340","k_20114510_220.jpg":"220x220","o_20114510_1280.jpg":"1280x1551","o_20114510_1024.jpg":"1024x1240","o_20114510_640.jpg":"640x775","o_20114510_480.jpg":"480x581","o_20114510_340.jpg":"340x412","o_20114510_220.jpg":"220x266","h_20114510_1280.jpg":"1280x854","h_20114510_1024.jpg":"1024x683","h_20114510_640.jpg":"640x427","h_20114510_480.jpg":"480x320","h_20114510_340.jpg":"340x227","h_20114510_220.jpg":"220x147","pp_20114510_1280.jpg":"1280x1628","pp_20114510_1024.jpg":"1024x1303","pp_20114510_640.jpg":"640x814","pp_20114510_480.jpg":"480x611","pp_20114510_340.jpg":"340x432","pp_20114510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_23522784_1920.jpg":"1920x1080","k_23522784_1280.jpg":"1280x1280","k_23522784_1024.jpg":"1024x1024","k_23522784_640.jpg":"640x640","k_23522784_480.jpg":"480x480","k_23522784_340.jpg":"340x340","k_23522784_220.jpg":"220x220","o_23522784_1280.jpg":"1280x834","o_23522784_1024.jpg":"1024x667","o_23522784_640.jpg":"640x417","o_23522784_480.jpg":"480x312","o_23522784_340.jpg":"340x221","o_23522784_220.jpg":"220x143","h_23522784_1280.jpg":"1280x854","h_23522784_1024.jpg":"1024x683","h_23522784_640.jpg":"640x427","h_23522784_480.jpg":"480x320","h_23522784_340.jpg":"340x227","h_23522784_220.jpg":"220x147","pp_23522784_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522784_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522784_640.jpg":"640x814","pp_23522784_480.jpg":"480x611","pp_23522784_340.jpg":"340x432","pp_23522784_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6092563 Threads: 85 Questions: 1100941901 Slow queries: 0 Opens: 203285 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9864109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/lijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu-1244621 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu-1244621?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 374019 [name] => liječnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnici [link] => /tag/lijecnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 698545 [name] => odlazak liječnika u inozemstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-29 12:05:54 [main_article_id] => 0 [alias] => odlazak-lijecnika-u-inozemstvo [link] => /tag/odlazak-lijecnika-u-inozemstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283075 [name] => specijalizacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => specijalizacije [link] => /tag/specijalizacije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 433720 [name] => dr. Dragomir Petric [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-dragomir-petric [link] => /tag/dr-dragomir-petric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ima ih po cijelom svijetu, od Njemačke, gdje ih je u posljednjih devet godina najviše otišlo, preko Slovenije do Australije i Brazila; prosječno imaju 35 godina i osam godina iskustva, a okvirnu računicu prema kojoj su u inozemstvo ‘odnijeli‘ i oko 60 milijuna eura uloženih u njihovo školovanje najviše ‘podebljavaju‘ 402 specijalista: svaka od njihovih specijalizacija koštala je RH oko milijun kuna

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji li ‘lijek‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnici napustili Hrvatsku, sa sobom ‘odnijeli‘ pola milijarde i još se bune što netko pita zašto nisu vratili uloženo u obrazovanje: u Jugoslaviji se vraćao dug narodu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23848309.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] =>

Među liječnicima koji su otišli ima onih koji su tek diplomirali, koji nisu radili u struci, koji rade izvan zdravstvene struke, koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, te specijalista

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23848309.jpg [title] =>

Među liječnicima koji su otišli ima onih koji su tek diplomirali, koji nisu radili u struci, koji rade izvan zdravstvene struke, koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, te specijalista

Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/20114510.jpg [title] =>

Dr. Dragomir Petric

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23522784.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od 2013. godine do danas iz Hrvatske je u inozemstvo otišlo liječnika "u vrijednosti" od najmanje 441,69 milijuna kuna, odnosno 58,89 milijuna eura. Minimalno toliki je iznos, naime, u njihovo fakultetsko obrazovanje i specijalističko usavršavanje uložila Republika Hrvatska.

U inozemstvo je od te, 2013. godine, prema podacima Atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore (HLK), otišlo ukupno 1103 liječnika i liječnica prosječne životne dobi 35 godina, prosječnih godina iskustva – osam, a interesantno je da je udio liječnica u ukupnom broju onih koji su otišli čak 57 posto. To znači da "trbuhom za kruhom" radije odlaze liječnice nego njihovi muški kolege.

Države u koje su odlazili hrvatski liječnici su Njemačka, kamo ih je otišlo najviše – 315, zatim Velika Britanija (160), nepoznato (117), Austrija (106), Švedska (104), Irska (69), Švicarska (52), Slovenija (48), Danska (30), Norveška (29), Francuska (13), Italija (12), Nizozemska (8), Španjolska i Ujedinjeni Arapski Emirati (po sedam), SAD (5), Belgija (4), Island (3), Finska i Izrael (po dva), a po jedan liječnik otišao je u Australiju, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Estoniju, Kanadu, Luxembourg, Martinique, Portugal, Rusiju i Saudijsku Arabiju.

---

image
/Shutterstock
---

Odlazak ‘izvan struke‘

Od njih 1103, 155 su diplomanti, dakle oni koji su tek diplomirali. Na njih je RH tijekom njihova školovanja – računajući da su šest godina studija završili u roku – po sadašnjim davanjima izdvojila 5,58 milijuna kuna.

Kako smo došli do te brojke?

Nju je, za okvirni izračun, vrlo jednostavno dobiti. Naime, za svakog redovnog studenta nekog od četiri medicinska fakulteta u RH - U Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku - država godišnje odvaja po 6000 kuna. U taj iznos nije uračunan trošak plaća profesora, asistenata itd., nego je u pitanju "čisti" iznos koji neki medicinski fakultet dobije za svakog svojeg redovnog studenta za jednu godinu studiranja.

Medicinski fakultet u Splitu, koji u prvu godinu studija upisuje 90 studenata, za njihovo studiranje tako od države godišnje dobije 540 tisuća kuna. Za njihovo ukupno šestogodišnje školovanje će – obave li svi sve obaveze u roku – za svih šest godina dobiti 3,240 milijuna kuna (oko 432 tisuće eura).

---

image

Dr. Dragomir Petric

Tom Dubravec/Cropix
---

Na listi odlazaka iz RH je i 81 liječnik koji nije radio u struci, pa se pretpostavlja da nisu ni specijalizirali, nego su "samo" završili fakultet. Ako je ta pretpostavka točna, onda je država i za njih davala "samo" 6000 kuna godišnje za školovanje, pa je trošak za njih 2,916 milijuna kuna. Treći na listi su oni liječnici, njih 101, koji rade izvan zdravstvene struke (vjerojatno nisu mogli dobiti željenu specijalizaciju), pa i za njih računamo samo ulog države od 6000 kuna godišnje za šest godina studiranja. Oni su koštali RH 3,636 milijuna kuna. Sljedeći na listi su 364 liječnika i liječnice koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, pa i za njih računamo 6000 kuna godišnje školarine. Njihov je trošak za državu 13,10 milijuna kuna. Na kraju, na popisu onih koji su otišli nalaze se i 402 liječnika specijalista koji su specijalizaciju završili u Hrvatskoj. Ako znamo – o čemu se često pisalo – da jedna specijalizacija košta oko milijun kuna (250 tisuća kuna po godini), ispada da je RH na njihove specijalizacije potrošila 402 milijuna kuna, a na njihovo studiranje, po sadašnjim cijenama, još 14,47 milijuna kuna, što daje konačnu brojku od 416,47 milijuna kuna.

Kad se sve zbroji, dobijemo onih 441,69 milijuna kuna ili gotovo 60 milijuna eura s početka priče.

E, sad – kako spriječiti ovoliki odljev liječnika iz RH?

Nitko se, ispada, do sada nije dosjetio, a malo tko je baš i zainteresiran razgovarati o ovoj temi. Mnogi ne žele govoriti jer "to nije njihov problem", mnogi se boje "visoke politike" i "osvete moćnika", a mnogi strepe da bi svojim stavom mogli izazvati bijes javnosti. Jedan od onih koji ne spada ni u jednu od ovih skupina – s obzirom na to da se ni na što od toga nije pozvao – jest dr. Dragomir Petric, bivši – u dva mandata – ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ). On je direktno raspisivao specijalizacije za DZ SDŽ, puno je puta zbog njih bio "na sto muka" i stoga je dobar poznavatelj situacije.

---

image

Dr. Dragomir Petric

Tom Dubravec/Cropix
---

Vraćanje ‘duga narodu‘

– Ne možeš nikome zabraniti da ode raditi u inozemstvo. Međutim, ugovorima o specijalizacijama možemo spriječiti da liječnici odlaze u inozemstvo nakon završene specijalizacije i obvezati ih da određeni broj godina moraju odraditi u ustanovi koja im je plaćala specijalizaciju. Tada bismo manje plakali zbog njihova odlaska i manje bismo govorili da nam nedostaje liječnika. Zbog nekih specijalizacija Dom zdravlja je još uvijek na sudu, jer pokušavamo vratiti novac koji smo uložili u specijalizacije, a oni koji su specijalizirali na naš račun otišli su raditi drugdje, bilo u inozemstvo, bilo da su otišli u privatnike, bilo da su jednostavno otišli raditi u neku drugu ustanovu. Mi smo im došli nešto kao bankomat – podigli su novac, pet godina od naše su ustanove dobivali plaću, i kad su završili specijalizaciju – i to u drugoj ustanovi, jer kod nas ne mogu specijalizirati – dali su "petama vjetra". Nisu krivi mladi ljudi što odlaze van raditi, krivi su oni koji su im to omogućili – govori dr. Petric.

U vrijeme Jugoslavije liječnici koji su specijalizirali morali su vratiti svoj "dug narodu" koji im je omogućio specijalizaciju te su se, u ugovoru s ustanovom koja ih šalje na specijalizaciju, obvezali da će toj istoj ustanovi nakon završetka specijalizacije "vratiti dug" u godinama rada kod njih, odnosno vraćali su stipendije koje su im davale medicinske ustanove.

– U to doba nismo govorili o odljevu liječnika u inozemstvo. Svaka je ustanova sa "svojim" specijalizantima potpisivala ugovore na određeni vremenski period obvezujući ih da nakon završene specijalizacije rade u toj ustanovi. Neki su ugovore potpisivali na 10, neki na pet godina. To je bilo ostavljeno na volju samoj ustanovi. A onda se negdje 2016. godine pojavila Hrvatska udruga bolničkih liječnika, HUBOL, i oni su se počeli buniti da je takvo stanje robovlasničko i da se mora ukinuti, kao i da se penaliziranje onih koji ne ispoštuju ugovor do kraja mora ukinuti ili smanjiti. Prije bi liječnik koji je "prevario" ustanovu koja ga je poslala na specijalizaciju morao toj istoj ustanovi vratiti uloženi novac, dakle oko milijun kuna za pet godina specijalizacije, a nakon "bune" HUBOL-a odlučeno je da taj iznos bude 250 tisuća kuna. U to je vrijeme ministar zdravstva bio dr. Dario Nakić, i on je tražio da se ti ugovori sa specijalizantima izmijene. Tada su neki ravnatelji domova zdravlja potpisivali da specijalizanti ne trebaju vratiti ništa u slučaju da "prevare" svoju ustanovu, a ja i još nekolicina ravnatelja nismo htjeli takvo što potpisati. Našlo se solomonsko rješenje od 250 tisuća kuna "povrata", što znači da je recimo Dom zdravlja po specijalizaciji u gubitku od oko 750 tisuća kuna ako ga njegov specijalizant "prevari" i ode raditi u inozemstvo, jer više ne mora vratiti milijun, nego samo 250 tisuća – objašnjava naš sugovornik.

U doba dr. Petrica, koji je danas pred mirovinom, situacija je bila drugačija.

– Kad sam ja specijalizirao, u mojem je ugovoru pisalo da moram 10 godina nakon završetka specijalizacije raditi u DZ SDŽ i da ću tek tada biti slobodan i moći otići raditi gdje me je god volja. Ma nije problem ni tih 750 tisuća kuna, koliko bi izgubila ustanova ode li tko nakon završetka specijalizacije raditi u drugu ustanovu. Problemi su godine. Pet godina DZ nekome daje plaću da bi on specijalizirao u KBC-u Split i taj netko mu nakon pet godina kaže – ja ostajem raditi u KBC-u Split ili idem raditi u London – veli dr. Petric.

Sudovanja, gledanje "preko nišana" i odlasci kod sudaca bile su svakodnevne pojave kod dr. Petrica, upravo zbog činjenice da se borio za novac DZ SDŽ.

Nakon pet godina - adio!

– Sjećam se nekoliko liječnica koje smo mi iz DZ SDŽ poslali na specijalizacije u KBC Split i kojima smo mi za tih pet godina specijalizacije davali plaću. Nakon pet godina one bi samo javile da ostaju raditi u KBC-u Split i nikome ništa. Izija vuk magare. Imali smo i slučaj da su liječnici, prema "starim" ugovorima, nakon specijalizacije morali pet godina ostati raditi u Domu zdravlja SDŽ, i prvi dan nakon isteka pet godina javili bi da idu raditi u inozemstvo ili u drugu ustanovu. A sve to vrijeme obećavali su nam da će ostati raditi kod nas. Još uvijek smo na sudu s liječnikom kojemu smo platili pet godina specijalizacije, oko milijun kuna, i koji je nakon završetka te specijalizacije otišao raditi privatno, a nama je, po ministru Nakiću i HUBOL-u, ostao dužan samo 250 tisuća kuna. Tada, kad je prije sedam godina odlazio, rekao mi je kako mu neće biti problem platiti 250 tisuća kuna penala, ali, eto, još nije platio pa smo morali na sud – kaže dr. Petric.

Jedini koji ne gube na specijalizacijama su klinički bolnički centri, odnosno one bolnice koje su nastavna baza medicinskih fakulteta.

---

image
/Shutterstock
---

– Oni raspišu specijalizacije, liječnici ih obavljaju u tim bolnicama, rade i narade se, i za to primaju plaću, a kad specijaliziraju, najčešće odluče ostati raditi u tim bolnicama. Oni u tih pet godina "vrate" sve ono što je uloženo u njihovu specijalizaciju – ističe.

Postoji li netko u Hrvatskoj kome ne bi trebalo "zabraniti" odlazak u inozemstvo nakon završetka specijalizacije?

– Onim mladim liječnicima koji odlaze u velike svjetske centre iz znanstvenih pobuda, njima treba omogućiti odlazak jer smo mi na znanstvenom polju još daleko od kudikamo razvijenijeg zapada. No kod naših je liječnika najviše onih koji odlaze u inozemstvo zbog ekonomskih razloga ili zbog nemogućnosti dobivanja željene specijalizacije, nemogućnosti napredovanja... Ni njih ne možemo obvezati da "do smrti" ostanu u Hrvatskoj, ali im ugovorima o specijalizaciji možemo ograničiti odlazak u inozemstvo, odnosno onemogućiti odlazak dok ne "vrate" ono što je u njih uloženo. Ovoga što postoji u Hrvatskoj nema nigdje u svijetu. Zašto privatne poliklinike ne šalju mlade liječnike na specijalizacije? Pa upravo zbog toga što ih je strah da će "baciti" svoj novac jer će ih liječnik nakon završene specijalizacije napustiti – objašnjava.

Kako kaže naš sugovornik, svaka banka ima kamate.

– Da, upravo tako. Naš županijski Dom zdravlja svojevrsna je banka za sve one liječnike koje pošalje na specijalizaciju. Zbog toga je i red da liječnik svojim radom vrati toj istoj "banci" barem onoliko godina rada koliko je godina dobivao plaćenu specijalizaciju – mišljenja je dr. Petric.

Studentski krediti

U SAD-u, odnosno općenito "na zapadu", roditelji daju djetetu novac za studiranje na medicinskom fakultetu ako su bogati. A ako nisu bogati, njihovo dijete mora podignuti kredit kako bi studiralo. I kad završi studij, mora taj novac s kamatama vratiti banci, jer nije imao sreće da mu "banka" bude neki dom zdravlja... Zbog toga mladi ljudi iz zapadne Europe i SAD-a i dolaze u Hrvatsku studirati medicinu jer im je ovdje studiranje jeftino – na Medicinskom fakultetu u Splitu godina studija košta ih 12.000 eura – a razliku od iznosa koji bi u svojim državama platili za studiranje roditelji im stavljaju "sa strane". Nakon što završe fakultet, sami po bolnicama traže specijalizacije i, nakon što je dobiju, trse se da na toj specijalizaciji budu najbolji jer žele ostati raditi u toj ustanovi – kaže dr. Petric.

Na koncu – što je "lijek" za odlazak liječnika u inozemstvo?

– Završenom studentu medicine ne može se zabraniti da ode u inozemstvo. No ne smijemo dopustiti da taj isti student dobije specijalizaciju i, kad je završi, "pobjegne" u inozemstvo jer će kao specijalist imati bolju startnu poziciju za dobivanje posla. Ako hoće u London, neka ode u London i neka tamo traži specijalizaciju, neka je ne uzima od domova zdravlja, bolnica i drugih ustanova kod nas pa onda ode. To je nedopustivo i mora ih se ugovorima obvezati da nakon završene specijalizacije ostanu barem onoliko koliko im je godina plaćana specijalizacija. Sve drugo je nedopustivo – zaključuje dr. Dragomir Petric.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Tom Dubravec/Cropix /Shutterstock
Ronald Goršić/Cropix

Među liječnicima koji su otišli ima onih koji su tek diplomirali, koji nisu radili u struci, koji rade izvan zdravstvene struke, koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, te specijalista

Tom Dubravec/Cropix

Dr. Dragomir Petric

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu-1244621 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d909f676332db50e5a6e7ad435583ecd6503adb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnici+napustili+Hrvatsku%2C+sa+sobom+%E2%80%98odnijeli%E2%80%98+pola+milijarde+i+jo%C5%A1+se+bune+%C5%A1to+netko+pita+za%C5%A1to+nisu+vratili+ulo%C5%BEeno+u+obrazovanje%3A+u+Jugoslaviji+se+vra%C4%87ao+dug+narodu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu-1244621 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flijecnici-napustili-hrvatsku-sa-sobom-odnijeli-pola-milijarde-i-jos-se-bune-sto-netko-pita-zasto-nisu-vratili-ulozeno-u-obrazovanje-u-jugoslaviji-se-vracao-dug-narodu-1244621 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ima ih po cijelom svijetu, od Njemačke, gdje ih je u posljednjih devet godina najviše otišlo, preko Slovenije do Australije i Brazila; prosječno imaju 35 godina i osam godina iskustva, a okvirnu računicu prema kojoj su u inozemstvo ‘odnijeli‘ i oko 60 milijuna eura uloženih u njihovo školovanje najviše ‘podebljavaju‘ 402 specijalista: svaka od njihovih specijalizacija koštala je RH oko milijun kuna

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postoji li ‘lijek‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapostoji li ‘lijek‘?

Liječnici napustili Hrvatsku, sa sobom ‘odnijeli‘ pola milijarde i još se bune što netko pita zašto nisu vratili uloženo u obrazovanje: u Jugoslaviji se vraćao dug narodu...

29. studenog 2022. - 12:05
Među liječnicima koji su otišli ima onih koji su tek diplomirali, koji nisu radili u struci, koji rade izvan zdravstvene struke, koji su u zdravstvenom sustavu, ali nemaju specijalizaciju, te specijalistaRonald Goršić/Cropix

Od 2013. godine do danas iz Hrvatske je u inozemstvo otišlo liječnika "u vrijednosti" od najmanje 441,69 milijuna kuna, odnosno 58,89 milijuna eura. Minimalno toliki je iznos, naime, u njihovo fakultetsko obrazovanje i specijalističko usavršavanje uložila Republika Hrvatska.

U inozemstvo je od te, 2013. godine, prema podacima Atlasa liječništva Hrvatske liječničke komore (HLK), otišlo ukupno 1103 liječnika i liječnica prosječne životne dobi 35 godina, prosječnih godina iskustva – osam, a interesantno je da je udio liječnica u ukupnom broju onih koji su otišli čak 57 posto. To znači da "trbuhom za kruhom" radije odlaze liječnice nego njihovi muški kolege.

Države u koje su odlazili hrvatski liječnici su Njemačka, kamo ih je otišlo najviše – 315, zatim Velika Britanija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:27