stdClass Object ( [id] => 1179040 [title] => Lud je tjedan iza nas: Silvana Uzinić o Miletićevoj objavi o titanu Putinu, parosima i primanju krsta, o "jako čudnoj i neobičnoj" situaciji s ministricom Tramišak, o mrtvoj atmosferi pred izbore u Srbiji... [alias] => lud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početkom ovog radnog tjedna pojavila se jedna lijepa vijest i upravo takvim naslovom navođeni smo da je pročitamo. Kod Mljeta se nakon četiri desetljeća pojavila sredozemna medvjedica! To saznanje je na dan kada se i dalje objavljuju horori s ukrajinskog ratišta djelovala kao dašak topline i tračak života na razvalinama svijeta. Ovaj tjedan razbit će se i zadnja nada da se svijet još uvijek može nekako sastaviti.

Zapadnim silama trebao je hitan sastanak da bi se na gomili jače čuli do Moskve, a zato je doputovao u Europu i američki predsjednik Joe Biden. Gledam ga, među europskim političarima djeluje kao sveti otac među kardinalima, Macron trčkara pored njega kao fićfirić, nepočešljani Johnson ga čeka na podiju, bacaju mu se svi na rukohvat, a on se samo smješka, govori sporo, djeluje čak zadovoljan...

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za govornicom okreće se s jedne na drugu stranu kao periskop, govori uljudno o tome da je Savez samo obrambeni, da se neće miješati u rat u Ukrajini... A gdje su vojni zapovjednici NATO-a?

O njima nemamo pojma, ne znamo ni tko su, a ja ih zamišljam kako gledaju u karte dok nam puštaju vijesti o vježbi u Norveškoj, o traženju dozvole od Slovačke da instalira oružje na njezine granice, a zapravo o dovlačenju gomile oružja na granice od Baltika sve do Crnog mora.

Isto tako nam se mjesecima javljalo da Putin doprema vojne snage s druge strane, uvjeravali su nas da će napasti, a on je lagao da neće. Ne znam, vojska se ne gomila da bi zaigrala na karte, ali povremene crne slutnje samo su moje, ne morate ih shvatiti ozbiljno. S druge strane imamo vazda isti prizor podbuhlog Putina kako sjedi nalik mafijaškom bossu...

I na sve to u petak stiže i vijest iz Sjeverne Koreje. Lansirali su nove interkontinentalne rakete uz slavljenički vrisak. Eto ti ga na, razbudio se Kim Jong-un kao kad nakon potresa krenu svakojake bubašvabe izlaziti na svjetlo dana.

Luđaci šetaju ulicama, jedan pjeva, drugi plače i čupa kosu, treći se penje na stablo s kanoćalom, četvrti govori u megafon, ustravljena žena moli pred blještavim logom prodajnog lanca... A Miletić lupa o lustraciji! Tako nekako izgleda svijet u kojem trenutno živimo.

PONEDJELJAK: Koga boli za naš projektil...

U toj sveopćoj ludari na naš komadić Zemlje je s neba pao projektil, a imali smo sreće pa nitko nije stradao. Da je bubnuo par metara dalje, ne znam kako bismo probavili toliko nesposobnosti i petljavine s informacijama o tome je li imao bombu, je li ili nije eksplodirala.

Je li ili nije bilo eksploziva, pitanje smo i ovaj tjedan otvorili nakon curenja podataka iz istrage. A zapravo smo toliko nevažni da smo u četvrtak doznali kako baš u svijetu i ne mare za taj naš incident. Bar tako reče predsjednik Zoran Milanović jer zaključio je to po pogledima kolega dok im je o tome pričao na samitu NATO-a.

Ipak, ruski veleposlanik u BiH u ponedjeljak nas je na trenutak vratio u centar pažnjice. “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske?”, bubnuo je na nekoj televiziji i došao kao naručen da nam podgrije osjećaj važnosti. Eto nama odmah Grlića Radmana, onog što se sa šeširom naginjao nad jarunski krater.

“Te izjave ne treba podcijeniti, moramo biti spremni na svaki mogući oblik prijetnje. Ovdje se radi o prijetnjama”, reče. Ma dajte molim vas, kakve prijetnje. Pa nas brani najjači vojni savez na svijetu. Nisu li malo prošli tjedan letjeli iznad nas?

UTORAK: Miletić spreman za čišćenje

Kada Most preuzme odgovornost za našu državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas. Ovom i još par sličnih izjava proslavio se Marin Miletić, zastupnik Mosta. Premda se Miletić kasnije ovaj tjedan vadio da je govorio o Poljskoj i lustraciji komunista, shvatili smo kolika je kršćanska uključivost tog vjeroučitelja čijoj političkoj karijeri se, unatoč točno obdarenim osobinama mostovca, već dugo ne mogu načuditi.

Očito je da Putin i dalje itekako nadahnjuje posvuda, ne samo u Srbiji. Ah, što bi mnogi dali za njegove metode obračuna po kratkom postupku. Sam Miletić svojevremeno je objavljivao po društvenim mrežama poruke tipa “Rokaj barba Putin, samo ti rokaj”.

I to mu nije bila jedina objava, on se očito ruskom vođi divi, poglavito jer širi kršćanstvo. “Živio drug Putin! Taj titan koji vlakovima prevozi parohe po pustopoljinama majke Rusije ne bi li se obratio živalj i primio Krst”, pisao je kratkovidni Miletić još 2012. godine, na što su nas brže bolje podsjetili s portala index.hr i na tomu im hvala.

Jer taman mi je u glavi prizor Putina, bivšeg sovjetskog KGB-ovca i komunista, kako se u prvim crkvenim redovima krsti. Ako je on kršćanin i uopće vjernik, onda aj ća.

SRIJEDA: Ništa novo – još jedna afera iz Vlade

Svaki tjedan ministar jedan! Eto nama još jedne afere iz Vlade. Pa dokle? Sad se, ima bit, usosila ona ministrica Nataša Tramišak s dodjelom love iz EU fondova. Šta ona izvodi, još nitko nije shvatio. Nije ni premijer. Njemu je sve ovo “ekstremno bizarna” i “jako čudna i neobična situacija”.

Da joj prijete, ispričala je prvo novinarima, umjesto policiji ili barem kolegama u Vladi, ako već nije šefu. I sve to s priličnim odmakom od samog događaja. Novinari spekuliraju da će ubrzo odletjeti natrag slavonskom krilu HDZ-a odakle se navodno Plenkoviću već dugo pakira.

Oporba se i dalje nada ozbiljnoj rekonstrukciji Vlade, ali u to ne treba previše vjerovati. Pa koga premijer uopće ima na raspolaganju? Eno stavio je novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. O njemu smo se naslušali prije nego što je progovorio, a pred njim je obnova nakon potresa, jedini ozbiljan posao ove zemlje.

Na dan kada je prije dvije godine potres zdrmao Zagreb o tome se u medijima govorilo s rezignacijom. U glavnom gradu ama baš nijedna zgrada nije obnovljena i pitanje je hoće li u skoro vrijeme. A derutni balkoni već sami otpadaju, i to s onih kuća koje su označene kao upotrebljive.

ČETVRTAK: Briga Orbana za epska pitanja

Sve su oči uprte u Bruxelles, održavaju se čak dva samita. Šta će biti sa sankcijama, hoćemo li ostati licemjeri do kraja i nastaviti poslovati s Rusima, pitaju se u Ukrajini. Pa ne možemo svi potonuti, stiže odgovor. Ameri će nam dostaviti plin, ali ne može to tako brzo i odmah.

Ali evo smo spremni na nuklearni protuudar, spremni smo na oštar odgovor Rusima upotrijebe li kemijsko oružje. Odgovorit ćemo, rekoše nam oni, ali mi još ne znamo kakav bi to mogao biti odgovor, osim što su nam objavili da intenzivno u Ukrajinu prebacuju gomilu zaštitne opreme protiv oružja za masovno uništenje.

Čuli smo kako smo ujedinjeni kao nikada, a jesmo li zbilja? Orban ne da svoj teritorij za prijevoz oružja, nije za sankcije na energente. Zelenski mu se obraća glumačkim umijećem. “Viktore, dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne?

Pogledajte te cipele. I vidjet ćete kako se masovna ubistva mogu ponoviti u današnjem svijetu. I to je ono što Rusija danas radi”, rekao je ukrajinski predsjednik, misleći na spomenik na obali Dunava u Budimpešti posvećen žrtvama masakra od strane fašista u Drugom svjetskom ratu. A Orbanu su iduće nedjelje izbori, briga njega za epska pitanja.

E, isto tako ovaj se tjedan nešto intenzivnije spominje i Vučić. I njemu su izbori.

On izgleda kao da su mu se dva zida između kojih se lijepo do nekidan baškario sad približila do ramena, eno je ruke stisnuo uz bokove i emitira plašljiv i zabrinut pogled. Što li će tek on poduzeti nakon objave rezultata izbora u kojima će, dakako, on i dalje ostati na čelu Srbije?

PETAK: U Srbiji pred izbore nema ni umjetnog predizbornog uzbuđenja

Rezignacija je, kažu, pred izbore u Srbiji jer ishod izborne utrke je predvidiv, nema, kažu, čak niti malo makar umjetnog uzbuđenja kao drugdje u regiji. Ogroman broj glasača zato već godinama ne izlazi na birališta, a upravo u njima je ključ promjena.

Ovih dana potpisuje se i javni apel viđenih građana da iziđu na birališta. Vučić, naime, šefuje već deset godina i to u posljednjem mandatu bez ikakve opozicije u parlamentu. Od toga je čak i naša rotacija HDZ – SDP podnošljivija.

Frustrirani Putin mogao bi pokrenuti nuklearni napad na Poljsku, rekao je bivši zapovjednik NATO-a, general Wesley Clark. Dodao je da bi Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje niskog učinka za odvraćanje NATO-a. Nadajmo se da je ovaj Clark malo prestar za ozbiljne prognoze.

Uostalom, posljednjih mjesec dana najgore su one vijest koje počinju s “mogao bi”.

A mogla bi se uskoro pojaviti još jedna sredozemna medvjedica...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Pretres radnog tjedna 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-25 13:18:44 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-26 15:14:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-26 15:14:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2553 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/25\/21417686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aleksey Nikolskyi"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1362","hd_21417686_1920.jpg":"1920x1080","k_21417686_1280.jpg":"1280x1280","k_21417686_1024.jpg":"1024x1024","k_21417686_640.jpg":"640x640","k_21417686_480.jpg":"480x480","k_21417686_340.jpg":"340x340","k_21417686_220.jpg":"220x220","o_21417686_1280.jpg":"1280x908","o_21417686_1024.jpg":"1024x726","o_21417686_640.jpg":"640x454","o_21417686_480.jpg":"480x340","o_21417686_340.jpg":"340x241","o_21417686_220.jpg":"220x156","h_21417686_1280.jpg":"1280x854","h_21417686_1024.jpg":"1024x683","h_21417686_640.jpg":"640x427","h_21417686_480.jpg":"480x320","h_21417686_340.jpg":"340x227","h_21417686_220.jpg":"220x147","pp_21417686_1280.jpg":"1006x1280","pp_21417686_1024.jpg":"805x1024","pp_21417686_640.jpg":"503x640","pp_21417686_480.jpg":"377x480","pp_21417686_340.jpg":"267x340","pp_21417686_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5493711 Threads: 76 Questions: 981907140 Slow queries: 0 Opens: 174016 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.732 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8789008 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/lud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji-1179040 [printLink] => /vijesti/hrvatska/lud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji-1179040?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669408 [name] => pretres ratnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-04 17:56:26 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-ratnog-tjedna [link] => /tag/pretres-ratnog-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 526624 [name] => Marin Miletić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-miletic [link] => /tag/marin-miletic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611084 [name] => izbori u Srbiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-23 14:32:47 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-srbiji [link] => /tag/izbori-u-srbiji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617764 [name] => nataša tramišak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-15 12:22:54 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-tramisak [link] => /tag/natasa-tramisak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lud je tjedan iza nas: Silvana Uzinić o Miletićevoj objavi o titanu Putinu, parosima i primanju krsta, o "jako čudnoj i neobičnoj" situaciji s ministricom Tramišak, o mrtvoj atmosferi pred izbore u Srbiji... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/21417686.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aleksey Nikolskyi [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/25/21417686.jpg [title] => Aleksey Nikolskyi ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početkom ovog radnog tjedna pojavila se jedna lijepa vijest i upravo takvim naslovom navođeni smo da je pročitamo. Kod Mljeta se nakon četiri desetljeća pojavila sredozemna medvjedica! To saznanje je na dan kada se i dalje objavljuju horori s ukrajinskog ratišta djelovala kao dašak topline i tračak života na razvalinama svijeta. Ovaj tjedan razbit će se i zadnja nada da se svijet još uvijek može nekako sastaviti.

Zapadnim silama trebao je hitan sastanak da bi se na gomili jače čuli do Moskve, a zato je doputovao u Europu i američki predsjednik Joe Biden. Gledam ga, među europskim političarima djeluje kao sveti otac među kardinalima, Macron trčkara pored njega kao fićfirić, nepočešljani Johnson ga čeka na podiju, bacaju mu se svi na rukohvat, a on se samo smješka, govori sporo, djeluje čak zadovoljan...

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za govornicom okreće se s jedne na drugu stranu kao periskop, govori uljudno o tome da je Savez samo obrambeni, da se neće miješati u rat u Ukrajini... A gdje su vojni zapovjednici NATO-a?

O njima nemamo pojma, ne znamo ni tko su, a ja ih zamišljam kako gledaju u karte dok nam puštaju vijesti o vježbi u Norveškoj, o traženju dozvole od Slovačke da instalira oružje na njezine granice, a zapravo o dovlačenju gomile oružja na granice od Baltika sve do Crnog mora.

Isto tako nam se mjesecima javljalo da Putin doprema vojne snage s druge strane, uvjeravali su nas da će napasti, a on je lagao da neće. Ne znam, vojska se ne gomila da bi zaigrala na karte, ali povremene crne slutnje samo su moje, ne morate ih shvatiti ozbiljno. S druge strane imamo vazda isti prizor podbuhlog Putina kako sjedi nalik mafijaškom bossu...

I na sve to u petak stiže i vijest iz Sjeverne Koreje. Lansirali su nove interkontinentalne rakete uz slavljenički vrisak. Eto ti ga na, razbudio se Kim Jong-un kao kad nakon potresa krenu svakojake bubašvabe izlaziti na svjetlo dana.

Luđaci šetaju ulicama, jedan pjeva, drugi plače i čupa kosu, treći se penje na stablo s kanoćalom, četvrti govori u megafon, ustravljena žena moli pred blještavim logom prodajnog lanca... A Miletić lupa o lustraciji! Tako nekako izgleda svijet u kojem trenutno živimo.

PONEDJELJAK: Koga boli za naš projektil...

U toj sveopćoj ludari na naš komadić Zemlje je s neba pao projektil, a imali smo sreće pa nitko nije stradao. Da je bubnuo par metara dalje, ne znam kako bismo probavili toliko nesposobnosti i petljavine s informacijama o tome je li imao bombu, je li ili nije eksplodirala.

Je li ili nije bilo eksploziva, pitanje smo i ovaj tjedan otvorili nakon curenja podataka iz istrage. A zapravo smo toliko nevažni da smo u četvrtak doznali kako baš u svijetu i ne mare za taj naš incident. Bar tako reče predsjednik Zoran Milanović jer zaključio je to po pogledima kolega dok im je o tome pričao na samitu NATO-a.

Ipak, ruski veleposlanik u BiH u ponedjeljak nas je na trenutak vratio u centar pažnjice. “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske?”, bubnuo je na nekoj televiziji i došao kao naručen da nam podgrije osjećaj važnosti. Eto nama odmah Grlića Radmana, onog što se sa šeširom naginjao nad jarunski krater.

“Te izjave ne treba podcijeniti, moramo biti spremni na svaki mogući oblik prijetnje. Ovdje se radi o prijetnjama”, reče. Ma dajte molim vas, kakve prijetnje. Pa nas brani najjači vojni savez na svijetu. Nisu li malo prošli tjedan letjeli iznad nas?

UTORAK: Miletić spreman za čišćenje

Kada Most preuzme odgovornost za našu državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas. Ovom i još par sličnih izjava proslavio se Marin Miletić, zastupnik Mosta. Premda se Miletić kasnije ovaj tjedan vadio da je govorio o Poljskoj i lustraciji komunista, shvatili smo kolika je kršćanska uključivost tog vjeroučitelja čijoj političkoj karijeri se, unatoč točno obdarenim osobinama mostovca, već dugo ne mogu načuditi.

Očito je da Putin i dalje itekako nadahnjuje posvuda, ne samo u Srbiji. Ah, što bi mnogi dali za njegove metode obračuna po kratkom postupku. Sam Miletić svojevremeno je objavljivao po društvenim mrežama poruke tipa “Rokaj barba Putin, samo ti rokaj”.

I to mu nije bila jedina objava, on se očito ruskom vođi divi, poglavito jer širi kršćanstvo. “Živio drug Putin! Taj titan koji vlakovima prevozi parohe po pustopoljinama majke Rusije ne bi li se obratio živalj i primio Krst”, pisao je kratkovidni Miletić još 2012. godine, na što su nas brže bolje podsjetili s portala index.hr i na tomu im hvala.

Jer taman mi je u glavi prizor Putina, bivšeg sovjetskog KGB-ovca i komunista, kako se u prvim crkvenim redovima krsti. Ako je on kršćanin i uopće vjernik, onda aj ća.

SRIJEDA: Ništa novo – još jedna afera iz Vlade

Svaki tjedan ministar jedan! Eto nama još jedne afere iz Vlade. Pa dokle? Sad se, ima bit, usosila ona ministrica Nataša Tramišak s dodjelom love iz EU fondova. Šta ona izvodi, još nitko nije shvatio. Nije ni premijer. Njemu je sve ovo “ekstremno bizarna” i “jako čudna i neobična situacija”.

Da joj prijete, ispričala je prvo novinarima, umjesto policiji ili barem kolegama u Vladi, ako već nije šefu. I sve to s priličnim odmakom od samog događaja. Novinari spekuliraju da će ubrzo odletjeti natrag slavonskom krilu HDZ-a odakle se navodno Plenkoviću već dugo pakira.

Oporba se i dalje nada ozbiljnoj rekonstrukciji Vlade, ali u to ne treba previše vjerovati. Pa koga premijer uopće ima na raspolaganju? Eno stavio je novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. O njemu smo se naslušali prije nego što je progovorio, a pred njim je obnova nakon potresa, jedini ozbiljan posao ove zemlje.

Na dan kada je prije dvije godine potres zdrmao Zagreb o tome se u medijima govorilo s rezignacijom. U glavnom gradu ama baš nijedna zgrada nije obnovljena i pitanje je hoće li u skoro vrijeme. A derutni balkoni već sami otpadaju, i to s onih kuća koje su označene kao upotrebljive.

ČETVRTAK: Briga Orbana za epska pitanja

Sve su oči uprte u Bruxelles, održavaju se čak dva samita. Šta će biti sa sankcijama, hoćemo li ostati licemjeri do kraja i nastaviti poslovati s Rusima, pitaju se u Ukrajini. Pa ne možemo svi potonuti, stiže odgovor. Ameri će nam dostaviti plin, ali ne može to tako brzo i odmah.

Ali evo smo spremni na nuklearni protuudar, spremni smo na oštar odgovor Rusima upotrijebe li kemijsko oružje. Odgovorit ćemo, rekoše nam oni, ali mi još ne znamo kakav bi to mogao biti odgovor, osim što su nam objavili da intenzivno u Ukrajinu prebacuju gomilu zaštitne opreme protiv oružja za masovno uništenje.

Čuli smo kako smo ujedinjeni kao nikada, a jesmo li zbilja? Orban ne da svoj teritorij za prijevoz oružja, nije za sankcije na energente. Zelenski mu se obraća glumačkim umijećem. “Viktore, dvoumite se hoćete li pustiti oružje kroz vašu zemlju ili ne? I dvoumite se hoćete li trgovati s Rusijom ili ne?

Pogledajte te cipele. I vidjet ćete kako se masovna ubistva mogu ponoviti u današnjem svijetu. I to je ono što Rusija danas radi”, rekao je ukrajinski predsjednik, misleći na spomenik na obali Dunava u Budimpešti posvećen žrtvama masakra od strane fašista u Drugom svjetskom ratu. A Orbanu su iduće nedjelje izbori, briga njega za epska pitanja.

E, isto tako ovaj se tjedan nešto intenzivnije spominje i Vučić. I njemu su izbori.

On izgleda kao da su mu se dva zida između kojih se lijepo do nekidan baškario sad približila do ramena, eno je ruke stisnuo uz bokove i emitira plašljiv i zabrinut pogled. Što li će tek on poduzeti nakon objave rezultata izbora u kojima će, dakako, on i dalje ostati na čelu Srbije?

PETAK: U Srbiji pred izbore nema ni umjetnog predizbornog uzbuđenja

Rezignacija je, kažu, pred izbore u Srbiji jer ishod izborne utrke je predvidiv, nema, kažu, čak niti malo makar umjetnog uzbuđenja kao drugdje u regiji. Ogroman broj glasača zato već godinama ne izlazi na birališta, a upravo u njima je ključ promjena.

Ovih dana potpisuje se i javni apel viđenih građana da iziđu na birališta. Vučić, naime, šefuje već deset godina i to u posljednjem mandatu bez ikakve opozicije u parlamentu. Od toga je čak i naša rotacija HDZ – SDP podnošljivija.

Frustrirani Putin mogao bi pokrenuti nuklearni napad na Poljsku, rekao je bivši zapovjednik NATO-a, general Wesley Clark. Dodao je da bi Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje niskog učinka za odvraćanje NATO-a. Nadajmo se da je ovaj Clark malo prestar za ozbiljne prognoze.

Uostalom, posljednjih mjesec dana najgore su one vijest koje počinju s “mogao bi”.

A mogla bi se uskoro pojaviti još jedna sredozemna medvjedica...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aleksey Nikolskyi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/lud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji-1179040 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=750121dcdd1befbe1373e608a324eeebb6634057 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lud+je+tjedan+iza+nas%3A+Silvana+Uzini%C4%87+o+Mileti%C4%87evoj+objavi+o+titanu+Putinu%2C+parosima+i+primanju+krsta%2C+o+%26quot%3Bjako+%C4%8Dudnoj+i+neobi%C4%8Dnoj%26quot%3B+situaciji+s+ministricom+Trami%C5%A1ak%2C+o+mrtvoj+atmosferi+pred+izbore+u+Srbiji...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji-1179040 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Flud-je-tjedan-iza-nas-silvana-uzinic-o-mileticevoj-objavi-o-titanu-putinu-parosima-i-primanju-krsta-o-jako-cudnoj-i-neobicnoj-situaciji-s-ministricom-tramisak-o-mrtvoj-atmosferi-pred-izbore-u-srbiji-1179040 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres radnog tjedna

Lud je tjedan iza nas: Silvana Uzinić o Miletićevoj objavi o titanu Putinu, parosima i primanju krsta, o "jako čudnoj i neobičnoj" situaciji s ministricom Tramišak, o mrtvoj atmosferi pred izbore u Srbiji...

Piše Silvana Uzinić
26. ožujka 2022. - 16:14

Početkom ovog radnog tjedna pojavila se jedna lijepa vijest i upravo takvim naslovom navođeni smo da je pročitamo. Kod Mljeta se nakon četiri desetljeća pojavila sredozemna medvjedica! To saznanje je na dan kada se i dalje objavljuju horori s ukrajinskog ratišta djelovala kao dašak topline i tračak života na razvalinama svijeta. Ovaj tjedan razbit će se i zadnja nada da se svijet još uvijek može nekako sastaviti.

Zapadnim silama trebao je hitan sastanak da bi se na gomili jače čuli do Moskve, a zato je doputovao u Europu i američki predsjednik Joe Biden. Gledam ga, među europskim političarima djeluje kao sveti otac među kardinalima, Macron trčkara pored njega kao fićfirić, nepočešljani Johnson ga čeka na podiju, bacaju mu se svi na rukohvat, a on se samo smješka, g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:06