stdClass Object ( [id] => 1121912 [title] => Maslinovo ulje obogaćeno morskim planktonima osvaja svijet [alias] => maslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hvaranima Ljupču i supruzi mu Magdaleni život je donio gorku priču. Liječnik je Ljupču, zbog građevinskog posla kojim se bavio, dijagnosticirao pluća puna prašine. Bilo je ili-ili. Ljupče nije razmišljao, odmah se odlučio prebaciti na masline, a da nije pogriješio, potvrdile su nagrade koje su brzo uslijedile

Nema dana da Ljupče Plenković ne obiđe svoj maslinik u Starogradskom polju kako bi žednim maslinama donio vode. Zvizdan je nevjerojatan, s neba prži kao nikada, ali Ljupče ne staje, jer maslina je, kaže, kao čovjek. Ako je bolesna, ako je žedna, neće donijeti ono najbolje što u sebi stvara. Ne preuveličavamo kada kažemo da im na svojim leđima nosi napoj, pa ih vlaži preko lista. Vuče za sobom kante pune vode kako bi stablima olakšao ovo mučno ljeto. Ljupče je maslinar, dugogodišnji, nalik brojnim ljudima iz Starog Grada s Hvara koji u obitelji drže maslinike i rade ulje.

---

image
Starogradsko polje proteže se sedam kilometara u dužinu i dva u širinu
Foto: Duje Klarić/Cropix
Duje Klaric/Cropix
---

No, život piše romane, pa je Ljupču i supruzi mu Magdaleni, roditeljima dviju djevojčica, donio i gorku priču. Liječnik mu je, zbog građevinskog posla kojim se bavi, dijagnosticirao pluća puna prašine. I naveo mu kako ozbiljno mora porazmisliti o svom poslu. Bilo je ili-ili. Ljupče nije razmišljao, odmah je odlučio posao prebaciti na masline, pritom dobivajući najsnažniju Magdaleninu podršku. I evo, dvije godine poslije, postali su čudo: hvarski, hrvatski maslinari s nagradama na svjetskoj razini!

S vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem pod nazivom "Atena Hvar", brendom s OPG-a Plenković, pakiranog u keramičke boce. S proizvodom koji se okusom i izgledom pakovine pretvorio u vrhunski gastronomski hvarski suvenir. I novim adutom, "Condurom Croaticom", uljem obogaćenim morskim planktonom, koje je do sada radio samo jedan španjolski proizvođač. Time su postali drugi na planetu s ovako ekskluzivnim proizvodom.

– Liječnička dijagnoza mi je odmah dala ideju za okretanje k maslinama, koje su se odmah nametnule kao ozbiljna poslovna priča. I prije smo imali masline, i prije smo, kao i svi ostali u ovom kraju, radili ulje za sebe, ali s liječničkim naputkom da moram ili promijeniti ili smanjiti posao, odlučili smo tu priču dignuti na najvišu razinu. Razmišljali smo kako i s čime ući na tržište, znajući kako je puno jeftinih patvorina i prezagušeno lošim maslinovim uljem, uljem od dva eura. Nismo se htjeli utopiti u prosjeku, a s obzirom da smo imali relativno male količine u odnosu na velike svjetske proizvođače, odlučili smo pucati na vrhunski gastroproizvod. I ciljano smo krenuli u osvajanje stranog tržišta, kojem smo odlučili ponuditi vrhunsku kvalitetu, a time postići i bolju cijenu – vele Magdalena i Ljupče.

Čist i uredan alat

Krenuli su sa sedamdesetak maslina i u roku od dvije godine došli do više od njih devet stotina. Putem su čak pod obiteljske skute vratili i jedno zemljište, Magdaleninu djedovinu, i na njemu zasadili dvjesto novih stabala. S obzirom da su ciljali na visoko, u priču su odmah uveli i struku, povezali se s dr. sc. Mirelom Žanetić, vrhunskom stručnjakinjom sa splitskog Instituta za jadranske kulture, koja ih je uvela u svijet vrlo ozbiljnog, vrlo sustavnog načina čuvanja masline. I proizvodnje vrhunskoga maslinova ulja.

– Stvorio se tako brend "Atena Hvar", a s njim i vrhunsko ulje koje je simbioza obiteljskog rada, tradicije, ali i struke, koju slušamo i poštujemo u svakom segmentu. Bez toga ne ide, ta je poluga iznimno važna, i samim tim nam je suradnja s dr. Žanetić otvorila vrata svjetskih natjecanja. Da bismo imali vrhunski proizvod, ono najbolje od nekog kraja, svakom smo dijelu posla prionuli vrlo ozbiljno. Maslinu morate čuvati od nametnika, uboda mušice, morate je pravilno hraniti, njegovati, alat vam mora biti čist i uredan, ulje se mora čuvati na točno određenoj temperaturi. Sto stvari tu ima – vele Plenkovići.

Kao proizvođače vrhunskog proizvoda prepoznala ih je i kontaktirala i Maja Zlokić, urednica portala Croatia Hot Spots, koja ih je i povezala s Hrvojem Zirojevićem, chefom svjetskog renomea. I kao rezultat tog spoja nastala je nova priča, maslinovo ulje s ekstraktom morskog planktona. O tehnologiji nećemo, to je mala, slatka tajna. Ali ono o čemu se može govoriti je vrhunsko pakiranje amfora izgleda, koje je ovo ulje još i više pretvorilo u gastro-suvenir, u proizvod s pričom koji je povezao tradiciju Hvara, tradiciju plovidbe Jadranom, amforama u kojima se nekada čuvalo ulje, ali i zapisom iz poznate hvarske Grapčeve špilje.

---

image
Nema vrhunske spize bez dobrog maslinova ulja
---

– Nekada davno su i stari Grci ulje pakovali u amfore, pa smo i mi u našim razmišljanjima odlučili plod svoga rada čuvati u keramičkim bocama, izgledom nalik grčkima. Da, time ulje čuvamo od vanjskih utjecaja, ali nudimo i suvenir u originalnoj ambalaži. Uljima smo dali naziv "Atena" povodeći se za legendom koja kaže kako je grčka božica svom narodu darovala maslinu. Pa smo i mi, kao i ona, svijetu počeli darivati naš starogradski tradicijski plod. I suvenir koji će ih vezati uz ovaj kraj. A onda smo otišli korak dalje i kroz suradnju OPG-a, chefa Zirojevića i dr. Žanetić, voditeljice panela za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja, napravili jedinstveno maslinovo ulje, "Conduru Croaticu". Prvi u Hrvatskoj, drugi u svijetu – veli Magdalena.

---

image
'Atena', maslinovo ulje obitelji Plenković, nalazi se u amforama, kao u drevna vremena
---

Ulje za New York

Ime "Condura" nije slučajno. Riječ je o kondurama, brodovima starohrvatske obalne trgovačke, kasnije ratne brodice, koji su u potpalublju nosili amfore s vinom i uljem. U hvarskoj poznatoj atrakciji, Grapčevoj špilji, nalazi se dokaz tisućljetne pomorske tradicije, prvi crtež broda kondure na keramičkoj posudi. Plenkovići su taj simbol povezali sa svojom pričom, uvezavši more, brodove, ulje, masline, Stari Grad, Starogradsko polje pod zaštitom UNESCO-a. I svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje amforama i u keramičkim posudama odveli u svijet.

– Nismo očekivali ovakav uspjeh, računali smo da će on doći nakon nekih šest do sedam godina. No, već na prvom "Noćnjaku" dr. Žanetić je rekla: Imate ulje za New York. Kao i uvijek, vjerovali smo u njezinu procjenu, poslali smo na to priznato svjetsko natjecanje jednu bocu, i dobili zlato. U samo dvije godine, od 70 stabala naraslih do brojke 900, od temelja zasnovanih na autohtonih sortama oblici i lastovki, polako razgranatih španjolskim i talijanskim, dobili smo niz vrijednih priznanja. "Atena Premium", sorte leccino, osvojilo je višestruke nagrade, čak 97,5 od 100 mogućih bodova. S "Noćnjaka" smo se kući vratili sa šampionskom medaljom za izgled pakovine maslinova ulja, zlatnom za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja "Atena Premium" i k tome još i zlatnu za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja "Atena Slavač". Nakon osvojenog New Yorka, stigao nam je poziv za drugi krug natjecanja u Dubaiju – veli Ljupče.

I tamo su osvojili priznanje, ni manje ni više nego zlato: Stari Grad, Hvar, Hrvatska je otišla u svjetski vrh. Na tom temelju je stigao i poziv za plasman njihova ulja na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Plenkovići su sa svojim brendom "Atena Hvar" krenuli u osvajanje svijeta. Sada je došao trenutak da se slatko nasmiju onima koji su se njima smijali na početku, njihovim riječima kako će osvojiti planet.

– To su vam prava mala malomišćanska posla. Kad kažete ljudima da ćete ići u nešto novo i da ćete biti najbolji na svitu, onda je to njima smišno, sumnjali su, jesu. Bilo je i smiha, ali ja sam na sve to govorija kako svaka priča u Starom Gradu ima smij do suza. Ako prođe ostaju u mistu suze, a sve ide dalje. U dvi godine smo dobili niz priznanja, nismo najbolji, ali smo među najboljima. Znamo da možemo dignuti lestvicu još više, mislim da imamo još 30 posto prostora za biti još bolji. Putem pratite i učite od najboljih, ako možete shvatiti i primiti kritiku, znači možete biti i bolji. Tada ste na pravom putu. Ako ste tvrdoglavi i tvrdite da je najbolji nivo taj koji imate, onda nikada nećete ići naprid. I to vam je naša filozofija – vele supružnici Ljupče i Magdalena.

Zmajići

Naravno, originalno pakiranje nalik onome što su sami smislili do detalja, a onda dizajnerima dali na uobličavanje, našlo se, kao i obično, na meti plagijatora. Ljupče i Magdalena i na to imaju odgovor. Smatraju kako kopiranje uvijek prakticiraju oni koji nemaju mašte ni ideje, ni mogućnost da sami naprave nešto originalno. I koliko god bilo tužno da ti netko na temelju tvog rada uzima poene, maslinarski par misli kako njihove dvije mudre glave uvijek mogu smisliti još nešto bolje. Tu mogućnost koju imaju nitko im ne može tako olako iskopirati.

– Prašina u plućima nam je donijela srce otvoreno za prirodu. Vratila nas je na tradiciju, na povijest ovoga kraja. Tu smo nas dvoje, naša čvrsta spona, i s nama dva mala zmajića koje učimo kako živjeti s prirodom. Opet kažemo, bez struke ne idemo, i zato ćemo sto puta biti zahvalni dr. Žanetić zbog puta i smjera na koji nas je uvela. Njezino znanje je neprocjenjivo, a to se pokazalo i na nagradama koje smo osvojili. A tek smo gotovo pa početnici. Dubai nam je otvorio tržište, uzeli smo dva mjeseca da se pripremimo za njega, sustavno, planski, i ponudimo im vrhunski proizvod u luksuznom pakiranju. "Atena" ide u svijet. A da budemo iskreni, s nestrpljenjem očekujemo i vijesti iz Dubaija s natjecanja za izgled pakovine. Naš je savjet: ako krenete s malim očekivanjima, past ćete nisko, u blato. Postavite u startu visoke kriterije, visoka očekivanja i visoki cilj. Gađajte Mjesec i ako zamalo promašite, bit ćete među zvijezdama. Ali nikada na podu – vele Plenkovići.

Bogme su uhvatili i Mjesec i zvijezde. Vrijednim radom i poštovanjem znanosti i struke osvojili su tron. I znate što nam još kažu, to kako je naše tijelo zapravo naša kuća. Pa ako želite da vam traje, da ga sačuvate, njegujte ga iznutra.

– Budite pažljivi sa svojim tijelom, ono je vaš dom, vaša snaga. Dajte mu ulje. To je prirodni i najbolji lijek – vele na kraju Magdalena i Ljupče Plenković.---

image
---

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2021.
Mali i obiteljski hoteli u splitskoj regiji
Boutiqe Hotel Marco Polo****, Obala 15, 21330 Gradac, tel: 021 697 502, e-mail: info@hotel-marcopolo.com
Aparthotel Milenij****, Šetalište kralja Petra Krešimira IV/5, 21320 Baška Voda, tel: 021 620 644, e-mail: info@hotel-milenij.com
Hotel Villa Adriatica****, Put Vele Luke 31, 21400 Supetar, tel: 021 755 011, e-mail: info@villaadriatica.com
Puteus Palace Heritage Hotel*****, Trg sv. Jeronima 4, 21412 Pučišća, tel: 021 381 111, e-mail: reception@puteuspalace.com
Hotel Sveti Križ****, Ulica domovinske zahvalnosti 1, 21224 Trogir, tel: 021 888 118, e-mail: hotel-sveti-kriz@st.t-com.hr
Hotel Villa Marija****, Donji Ratac 24, 21325 Tučepi, tel: 021 695 000, e-mail: info@hotelvillamarija.com
Hotel Villa Bacchus****, Obala sv. Nikole 89, 21320 Baška Voda, tel: 021 695 190, e-mail: hotel.bacchus@st.t-com.hr
Hotel Hani****, Gornja Vala 6, 21 333 Drvenik, tel: 021 628 012, e-mail: hotelhani.hr@gmail.com
Hotel Pašike****, Splitska 4, 21220 Trogir, tel: 021 885 185, e-mail: info@hotelpasike.com
Hotel Rotondo****, Ulica hrvatskih žrtava 53, 21218 Seget Donji, tel: 021 880 500, e-mail: info@hotelrotondo.com
Hotel Trogir Palace****, Put Gradine 8, 21220 Trogir, tel: 021 685 555, e-mail: info@trogir-palace.com
Hotel Croatia****, Iza Palaca 1, 21320 Baška Voda, tel: 021 695 900, e-mail: croatia@orvas.hr
Hotel Park Hvar****, Bankete bb, 21450 Hvar, tel: 021 718 337, e-mail: info@hotelparkhvar.com
Hotel Vestibul Palace****, Iza Vestibula 4a, 21 000 Split, tel: 021 329 329, e-mail: info@vestibulpalace.com
Hotel Sunčeva Postelja****, Podrače 19A, 21322 Brela, tel: 021 618 304, e-mail: info@hotel-brela.com
Hotel Monika****, Budislavićeva 12, 21220 Trogir, tel: 021 882 501, e-mail: info@hotel-monika.com.hr
Hotel Luxe****, Kralja Zvonimira 6, 21 000 Split, tel: 021 314 444, e-mail: reservations@hotelluxesplit.com
Hotel Vrilo****, Porat 39, 21410 Postira, tel: 021 541 250, e-mail: diboksic@gmail.com
Hotel Corner****, Mažuranićevo šetalište 1, 21000 Split, tel: 021 444 340, e-mail: reception@hotelcorner.eu

---

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ADRIAN 2021 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-12 13:54:02 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-23 12:00:00 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2021-08-23 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3674 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/12\/18986486.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/18987650.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/18986488.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/1407644.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/1407639.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/1407645.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/19081526.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Obitelj Plenkovi\u0107 cijeli je \u017eivot posvetila maslinarstvu","Nema vrhunske spize bez dobrog maslinova ulja","'Atena', maslinovo ulje obitelji Plenkovi\u0107, nalazi se u amforama, kao u drevna vremena","Ager Starogradsko polje uvr\u0161ten je na Popis svjetske ba\u0161tine UNESCO-a
","Starogradsko polje prote\u017ee se sedam kilometara u du\u017einu i dva u \u0161irinu
","Suhozidi kao me\u0111a\u0161i u Starogradskom polju
",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x2050","hd_18986486_1920.jpg":"1920x1080","k_18986486_1280.jpg":"1280x1280","k_18986486_1024.jpg":"1024x1024","k_18986486_640.jpg":"640x640","k_18986486_480.jpg":"480x480","k_18986486_340.jpg":"340x340","k_18986486_220.jpg":"220x220","o_18986486_1280.jpg":"1280x1600","o_18986486_1024.jpg":"1024x1280","o_18986486_640.jpg":"640x800","o_18986486_480.jpg":"480x600","o_18986486_340.jpg":"340x425","o_18986486_220.jpg":"220x275","h_18986486_1280.jpg":"1280x854","h_18986486_1024.jpg":"1024x683","h_18986486_640.jpg":"640x427","h_18986486_480.jpg":"480x320","h_18986486_340.jpg":"340x227","h_18986486_220.jpg":"220x147","pp_18986486_1280.jpg":"1006x1280","pp_18986486_1024.jpg":"805x1024","pp_18986486_640.jpg":"503x640","pp_18986486_480.jpg":"377x480","pp_18986486_340.jpg":"267x340","pp_18986486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1464x2050","hd_18987650_1920.jpg":"1920x1080","k_18987650_1280.jpg":"1280x1280","k_18987650_1024.jpg":"1024x1024","k_18987650_640.jpg":"640x640","k_18987650_480.jpg":"480x480","k_18987650_340.jpg":"340x340","k_18987650_220.jpg":"220x220","o_18987650_1280.jpg":"1280x1792","o_18987650_1024.jpg":"1024x1433","o_18987650_640.jpg":"640x896","o_18987650_480.jpg":"480x672","o_18987650_340.jpg":"340x476","o_18987650_220.jpg":"220x308","h_18987650_1280.jpg":"1280x854","h_18987650_1024.jpg":"1024x683","h_18987650_640.jpg":"640x427","h_18987650_480.jpg":"480x320","h_18987650_340.jpg":"340x227","h_18987650_220.jpg":"220x147","pp_18987650_1280.jpg":"1006x1280","pp_18987650_1024.jpg":"805x1024","pp_18987650_640.jpg":"503x640","pp_18987650_480.jpg":"377x480","pp_18987650_340.jpg":"267x340","pp_18987650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18986488_1920.jpg":"1920x1080","k_18986488_1280.jpg":"1280x1280","k_18986488_1024.jpg":"1024x1024","k_18986488_640.jpg":"640x640","k_18986488_480.jpg":"480x480","k_18986488_340.jpg":"340x340","k_18986488_220.jpg":"220x220","o_18986488_1280.jpg":"1280x853","o_18986488_1024.jpg":"1024x682","o_18986488_640.jpg":"640x426","o_18986488_480.jpg":"480x320","o_18986488_340.jpg":"340x226","o_18986488_220.jpg":"220x146","h_18986488_1280.jpg":"1280x854","h_18986488_1024.jpg":"1024x683","h_18986488_640.jpg":"640x427","h_18986488_480.jpg":"480x320","h_18986488_340.jpg":"340x227","h_18986488_220.jpg":"220x147","pp_18986488_1280.jpg":"1006x1280","pp_18986488_1024.jpg":"805x1024","pp_18986488_640.jpg":"503x640","pp_18986488_480.jpg":"377x480","pp_18986488_340.jpg":"267x340","pp_18986488_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1466x2500","hd_1407644_1920.jpg":"1920x1080","k_1407644_1280.jpg":"1280x1280","k_1407644_1024.jpg":"1024x1024","k_1407644_640.jpg":"640x640","k_1407644_480.jpg":"480x480","k_1407644_340.jpg":"340x340","k_1407644_220.jpg":"220x220","o_1407644_1280.jpg":"1280x2182","o_1407644_1024.jpg":"1024x1746","o_1407644_640.jpg":"640x1091","o_1407644_480.jpg":"480x818","o_1407644_340.jpg":"340x579","o_1407644_220.jpg":"220x375","h_1407644_1280.jpg":"1280x854","h_1407644_1024.jpg":"1024x683","h_1407644_640.jpg":"640x427","h_1407644_480.jpg":"480x320","h_1407644_340.jpg":"340x227","h_1407644_220.jpg":"220x147","pp_1407644_1280.jpg":"1006x1280","pp_1407644_1024.jpg":"805x1024","pp_1407644_640.jpg":"503x640","pp_1407644_480.jpg":"377x480","pp_1407644_340.jpg":"267x340","pp_1407644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1703x2500","hd_1407639_1920.jpg":"1920x1080","k_1407639_1280.jpg":"1280x1280","k_1407639_1024.jpg":"1024x1024","k_1407639_640.jpg":"640x640","k_1407639_480.jpg":"480x480","k_1407639_340.jpg":"340x340","k_1407639_220.jpg":"220x220","o_1407639_1280.jpg":"1280x1879","o_1407639_1024.jpg":"1024x1503","o_1407639_640.jpg":"640x939","o_1407639_480.jpg":"480x704","o_1407639_340.jpg":"340x499","o_1407639_220.jpg":"220x322","h_1407639_1280.jpg":"1280x854","h_1407639_1024.jpg":"1024x683","h_1407639_640.jpg":"640x427","h_1407639_480.jpg":"480x320","h_1407639_340.jpg":"340x227","h_1407639_220.jpg":"220x147","pp_1407639_1280.jpg":"1006x1280","pp_1407639_1024.jpg":"805x1024","pp_1407639_640.jpg":"503x640","pp_1407639_480.jpg":"377x480","pp_1407639_340.jpg":"267x340","pp_1407639_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1159","hd_1407645_1920.jpg":"1920x1080","k_1407645_1280.jpg":"1280x1280","k_1407645_1024.jpg":"1024x1024","k_1407645_640.jpg":"640x640","k_1407645_480.jpg":"480x480","k_1407645_340.jpg":"340x340","k_1407645_220.jpg":"220x220","o_1407645_1280.jpg":"1280x772","o_1407645_1024.jpg":"1024x618","o_1407645_640.jpg":"640x386","o_1407645_480.jpg":"480x289","o_1407645_340.jpg":"340x205","o_1407645_220.jpg":"220x132","h_1407645_1280.jpg":"1280x854","h_1407645_1024.jpg":"1024x683","h_1407645_640.jpg":"640x427","h_1407645_480.jpg":"480x320","h_1407645_340.jpg":"340x227","h_1407645_220.jpg":"220x147","pp_1407645_1280.jpg":"1006x1280","pp_1407645_1024.jpg":"805x1024","pp_1407645_640.jpg":"503x640","pp_1407645_480.jpg":"377x480","pp_1407645_340.jpg":"267x340","pp_1407645_220.jpg":"173x220"},{"size0":"970x91","hd_19081526_1920.jpg":"1920x1080","k_19081526_1280.jpg":"1280x1280","k_19081526_1024.jpg":"1024x1024","k_19081526_640.jpg":"640x640","k_19081526_480.jpg":"480x480","k_19081526_340.jpg":"340x340","k_19081526_220.jpg":"220x220","o_19081526_1280.jpg":"1280x120","o_19081526_1024.jpg":"1024x96","o_19081526_640.jpg":"640x60","o_19081526_480.jpg":"480x45","o_19081526_340.jpg":"340x31","o_19081526_220.jpg":"220x20","h_19081526_1280.jpg":"1280x854","h_19081526_1024.jpg":"1024x683","h_19081526_640.jpg":"640x427","h_19081526_480.jpg":"480x320","h_19081526_340.jpg":"340x227","h_19081526_220.jpg":"220x147","pp_19081526_1280.jpg":"1006x1280","pp_19081526_1024.jpg":"805x1024","pp_19081526_640.jpg":"503x640","pp_19081526_480.jpg":"377x480","pp_19081526_340.jpg":"267x340","pp_19081526_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5822925 Threads: 74 Questions: 1044361495 Slow queries: 0 Opens: 185145 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.353 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9363382 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/maslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet-1121912 [printLink] => /vijesti/hrvatska/maslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet-1121912?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644511 [name] => Adrian 2021 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-22 12:50:35 [main_article_id] => 0 [alias] => adrian-2021 [link] => /tag/adrian-2021 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maslinovo ulje obogaćeno morskim planktonima osvaja svijet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/18986486.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Obitelj Plenković cijeli je život posvetila maslinarstvu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/18986486.jpg [title] => Obitelj Plenković cijeli je život posvetila maslinarstvu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/18987650.jpg [title] => Nema vrhunske spize bez dobrog maslinova ulja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/18986488.jpg [title] => 'Atena', maslinovo ulje obitelji Plenković, nalazi se u amforama, kao u drevna vremena ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/1407644.jpg [title] => Ager Starogradsko polje uvršten je na Popis svjetske baštine UNESCO-a
Duje Klaric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/1407639.jpg [title] => Starogradsko polje proteže se sedam kilometara u dužinu i dva u širinu
Duje Klaric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/1407645.jpg [title] => Suhozidi kao međaši u Starogradskom polju
Duje Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/19081526.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hvaranima Ljupču i supruzi mu Magdaleni život je donio gorku priču. Liječnik je Ljupču, zbog građevinskog posla kojim se bavio, dijagnosticirao pluća puna prašine. Bilo je ili-ili. Ljupče nije razmišljao, odmah se odlučio prebaciti na masline, a da nije pogriješio, potvrdile su nagrade koje su brzo uslijedile

Nema dana da Ljupče Plenković ne obiđe svoj maslinik u Starogradskom polju kako bi žednim maslinama donio vode. Zvizdan je nevjerojatan, s neba prži kao nikada, ali Ljupče ne staje, jer maslina je, kaže, kao čovjek. Ako je bolesna, ako je žedna, neće donijeti ono najbolje što u sebi stvara. Ne preuveličavamo kada kažemo da im na svojim leđima nosi napoj, pa ih vlaži preko lista. Vuče za sobom kante pune vode kako bi stablima olakšao ovo mučno ljeto. Ljupče je maslinar, dugogodišnji, nalik brojnim ljudima iz Starog Grada s Hvara koji u obitelji drže maslinike i rade ulje.

---

image
Starogradsko polje proteže se sedam kilometara u dužinu i dva u širinu
Foto: Duje Klarić/Cropix
Duje Klaric/Cropix
---

No, život piše romane, pa je Ljupču i supruzi mu Magdaleni, roditeljima dviju djevojčica, donio i gorku priču. Liječnik mu je, zbog građevinskog posla kojim se bavi, dijagnosticirao pluća puna prašine. I naveo mu kako ozbiljno mora porazmisliti o svom poslu. Bilo je ili-ili. Ljupče nije razmišljao, odmah je odlučio posao prebaciti na masline, pritom dobivajući najsnažniju Magdaleninu podršku. I evo, dvije godine poslije, postali su čudo: hvarski, hrvatski maslinari s nagradama na svjetskoj razini!

S vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem pod nazivom "Atena Hvar", brendom s OPG-a Plenković, pakiranog u keramičke boce. S proizvodom koji se okusom i izgledom pakovine pretvorio u vrhunski gastronomski hvarski suvenir. I novim adutom, "Condurom Croaticom", uljem obogaćenim morskim planktonom, koje je do sada radio samo jedan španjolski proizvođač. Time su postali drugi na planetu s ovako ekskluzivnim proizvodom.

– Liječnička dijagnoza mi je odmah dala ideju za okretanje k maslinama, koje su se odmah nametnule kao ozbiljna poslovna priča. I prije smo imali masline, i prije smo, kao i svi ostali u ovom kraju, radili ulje za sebe, ali s liječničkim naputkom da moram ili promijeniti ili smanjiti posao, odlučili smo tu priču dignuti na najvišu razinu. Razmišljali smo kako i s čime ući na tržište, znajući kako je puno jeftinih patvorina i prezagušeno lošim maslinovim uljem, uljem od dva eura. Nismo se htjeli utopiti u prosjeku, a s obzirom da smo imali relativno male količine u odnosu na velike svjetske proizvođače, odlučili smo pucati na vrhunski gastroproizvod. I ciljano smo krenuli u osvajanje stranog tržišta, kojem smo odlučili ponuditi vrhunsku kvalitetu, a time postići i bolju cijenu – vele Magdalena i Ljupče.

Čist i uredan alat

Krenuli su sa sedamdesetak maslina i u roku od dvije godine došli do više od njih devet stotina. Putem su čak pod obiteljske skute vratili i jedno zemljište, Magdaleninu djedovinu, i na njemu zasadili dvjesto novih stabala. S obzirom da su ciljali na visoko, u priču su odmah uveli i struku, povezali se s dr. sc. Mirelom Žanetić, vrhunskom stručnjakinjom sa splitskog Instituta za jadranske kulture, koja ih je uvela u svijet vrlo ozbiljnog, vrlo sustavnog načina čuvanja masline. I proizvodnje vrhunskoga maslinova ulja.

– Stvorio se tako brend "Atena Hvar", a s njim i vrhunsko ulje koje je simbioza obiteljskog rada, tradicije, ali i struke, koju slušamo i poštujemo u svakom segmentu. Bez toga ne ide, ta je poluga iznimno važna, i samim tim nam je suradnja s dr. Žanetić otvorila vrata svjetskih natjecanja. Da bismo imali vrhunski proizvod, ono najbolje od nekog kraja, svakom smo dijelu posla prionuli vrlo ozbiljno. Maslinu morate čuvati od nametnika, uboda mušice, morate je pravilno hraniti, njegovati, alat vam mora biti čist i uredan, ulje se mora čuvati na točno određenoj temperaturi. Sto stvari tu ima – vele Plenkovići.

Kao proizvođače vrhunskog proizvoda prepoznala ih je i kontaktirala i Maja Zlokić, urednica portala Croatia Hot Spots, koja ih je i povezala s Hrvojem Zirojevićem, chefom svjetskog renomea. I kao rezultat tog spoja nastala je nova priča, maslinovo ulje s ekstraktom morskog planktona. O tehnologiji nećemo, to je mala, slatka tajna. Ali ono o čemu se može govoriti je vrhunsko pakiranje amfora izgleda, koje je ovo ulje još i više pretvorilo u gastro-suvenir, u proizvod s pričom koji je povezao tradiciju Hvara, tradiciju plovidbe Jadranom, amforama u kojima se nekada čuvalo ulje, ali i zapisom iz poznate hvarske Grapčeve špilje.

---

image
Nema vrhunske spize bez dobrog maslinova ulja
---

– Nekada davno su i stari Grci ulje pakovali u amfore, pa smo i mi u našim razmišljanjima odlučili plod svoga rada čuvati u keramičkim bocama, izgledom nalik grčkima. Da, time ulje čuvamo od vanjskih utjecaja, ali nudimo i suvenir u originalnoj ambalaži. Uljima smo dali naziv "Atena" povodeći se za legendom koja kaže kako je grčka božica svom narodu darovala maslinu. Pa smo i mi, kao i ona, svijetu počeli darivati naš starogradski tradicijski plod. I suvenir koji će ih vezati uz ovaj kraj. A onda smo otišli korak dalje i kroz suradnju OPG-a, chefa Zirojevića i dr. Žanetić, voditeljice panela za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja, napravili jedinstveno maslinovo ulje, "Conduru Croaticu". Prvi u Hrvatskoj, drugi u svijetu – veli Magdalena.

---

image
'Atena', maslinovo ulje obitelji Plenković, nalazi se u amforama, kao u drevna vremena
---

Ulje za New York

Ime "Condura" nije slučajno. Riječ je o kondurama, brodovima starohrvatske obalne trgovačke, kasnije ratne brodice, koji su u potpalublju nosili amfore s vinom i uljem. U hvarskoj poznatoj atrakciji, Grapčevoj špilji, nalazi se dokaz tisućljetne pomorske tradicije, prvi crtež broda kondure na keramičkoj posudi. Plenkovići su taj simbol povezali sa svojom pričom, uvezavši more, brodove, ulje, masline, Stari Grad, Starogradsko polje pod zaštitom UNESCO-a. I svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje amforama i u keramičkim posudama odveli u svijet.

– Nismo očekivali ovakav uspjeh, računali smo da će on doći nakon nekih šest do sedam godina. No, već na prvom "Noćnjaku" dr. Žanetić je rekla: Imate ulje za New York. Kao i uvijek, vjerovali smo u njezinu procjenu, poslali smo na to priznato svjetsko natjecanje jednu bocu, i dobili zlato. U samo dvije godine, od 70 stabala naraslih do brojke 900, od temelja zasnovanih na autohtonih sortama oblici i lastovki, polako razgranatih španjolskim i talijanskim, dobili smo niz vrijednih priznanja. "Atena Premium", sorte leccino, osvojilo je višestruke nagrade, čak 97,5 od 100 mogućih bodova. S "Noćnjaka" smo se kući vratili sa šampionskom medaljom za izgled pakovine maslinova ulja, zlatnom za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja "Atena Premium" i k tome još i zlatnu za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja "Atena Slavač". Nakon osvojenog New Yorka, stigao nam je poziv za drugi krug natjecanja u Dubaiju – veli Ljupče.

I tamo su osvojili priznanje, ni manje ni više nego zlato: Stari Grad, Hvar, Hrvatska je otišla u svjetski vrh. Na tom temelju je stigao i poziv za plasman njihova ulja na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Plenkovići su sa svojim brendom "Atena Hvar" krenuli u osvajanje svijeta. Sada je došao trenutak da se slatko nasmiju onima koji su se njima smijali na početku, njihovim riječima kako će osvojiti planet.

– To su vam prava mala malomišćanska posla. Kad kažete ljudima da ćete ići u nešto novo i da ćete biti najbolji na svitu, onda je to njima smišno, sumnjali su, jesu. Bilo je i smiha, ali ja sam na sve to govorija kako svaka priča u Starom Gradu ima smij do suza. Ako prođe ostaju u mistu suze, a sve ide dalje. U dvi godine smo dobili niz priznanja, nismo najbolji, ali smo među najboljima. Znamo da možemo dignuti lestvicu još više, mislim da imamo još 30 posto prostora za biti još bolji. Putem pratite i učite od najboljih, ako možete shvatiti i primiti kritiku, znači možete biti i bolji. Tada ste na pravom putu. Ako ste tvrdoglavi i tvrdite da je najbolji nivo taj koji imate, onda nikada nećete ići naprid. I to vam je naša filozofija – vele supružnici Ljupče i Magdalena.

Zmajići

Naravno, originalno pakiranje nalik onome što su sami smislili do detalja, a onda dizajnerima dali na uobličavanje, našlo se, kao i obično, na meti plagijatora. Ljupče i Magdalena i na to imaju odgovor. Smatraju kako kopiranje uvijek prakticiraju oni koji nemaju mašte ni ideje, ni mogućnost da sami naprave nešto originalno. I koliko god bilo tužno da ti netko na temelju tvog rada uzima poene, maslinarski par misli kako njihove dvije mudre glave uvijek mogu smisliti još nešto bolje. Tu mogućnost koju imaju nitko im ne može tako olako iskopirati.

– Prašina u plućima nam je donijela srce otvoreno za prirodu. Vratila nas je na tradiciju, na povijest ovoga kraja. Tu smo nas dvoje, naša čvrsta spona, i s nama dva mala zmajića koje učimo kako živjeti s prirodom. Opet kažemo, bez struke ne idemo, i zato ćemo sto puta biti zahvalni dr. Žanetić zbog puta i smjera na koji nas je uvela. Njezino znanje je neprocjenjivo, a to se pokazalo i na nagradama koje smo osvojili. A tek smo gotovo pa početnici. Dubai nam je otvorio tržište, uzeli smo dva mjeseca da se pripremimo za njega, sustavno, planski, i ponudimo im vrhunski proizvod u luksuznom pakiranju. "Atena" ide u svijet. A da budemo iskreni, s nestrpljenjem očekujemo i vijesti iz Dubaija s natjecanja za izgled pakovine. Naš je savjet: ako krenete s malim očekivanjima, past ćete nisko, u blato. Postavite u startu visoke kriterije, visoka očekivanja i visoki cilj. Gađajte Mjesec i ako zamalo promašite, bit ćete među zvijezdama. Ali nikada na podu – vele Plenkovići.

Bogme su uhvatili i Mjesec i zvijezde. Vrijednim radom i poštovanjem znanosti i struke osvojili su tron. I znate što nam još kažu, to kako je naše tijelo zapravo naša kuća. Pa ako želite da vam traje, da ga sačuvate, njegujte ga iznutra.

– Budite pažljivi sa svojim tijelom, ono je vaš dom, vaša snaga. Dajte mu ulje. To je prirodni i najbolji lijek – vele na kraju Magdalena i Ljupče Plenković.---

image
---

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2021.
Mali i obiteljski hoteli u splitskoj regiji
Boutiqe Hotel Marco Polo****, Obala 15, 21330 Gradac, tel: 021 697 502, e-mail: info@hotel-marcopolo.com
Aparthotel Milenij****, Šetalište kralja Petra Krešimira IV/5, 21320 Baška Voda, tel: 021 620 644, e-mail: info@hotel-milenij.com
Hotel Villa Adriatica****, Put Vele Luke 31, 21400 Supetar, tel: 021 755 011, e-mail: info@villaadriatica.com
Puteus Palace Heritage Hotel*****, Trg sv. Jeronima 4, 21412 Pučišća, tel: 021 381 111, e-mail: reception@puteuspalace.com
Hotel Sveti Križ****, Ulica domovinske zahvalnosti 1, 21224 Trogir, tel: 021 888 118, e-mail: hotel-sveti-kriz@st.t-com.hr
Hotel Villa Marija****, Donji Ratac 24, 21325 Tučepi, tel: 021 695 000, e-mail: info@hotelvillamarija.com
Hotel Villa Bacchus****, Obala sv. Nikole 89, 21320 Baška Voda, tel: 021 695 190, e-mail: hotel.bacchus@st.t-com.hr
Hotel Hani****, Gornja Vala 6, 21 333 Drvenik, tel: 021 628 012, e-mail: hotelhani.hr@gmail.com
Hotel Pašike****, Splitska 4, 21220 Trogir, tel: 021 885 185, e-mail: info@hotelpasike.com
Hotel Rotondo****, Ulica hrvatskih žrtava 53, 21218 Seget Donji, tel: 021 880 500, e-mail: info@hotelrotondo.com
Hotel Trogir Palace****, Put Gradine 8, 21220 Trogir, tel: 021 685 555, e-mail: info@trogir-palace.com
Hotel Croatia****, Iza Palaca 1, 21320 Baška Voda, tel: 021 695 900, e-mail: croatia@orvas.hr
Hotel Park Hvar****, Bankete bb, 21450 Hvar, tel: 021 718 337, e-mail: info@hotelparkhvar.com
Hotel Vestibul Palace****, Iza Vestibula 4a, 21 000 Split, tel: 021 329 329, e-mail: info@vestibulpalace.com
Hotel Sunčeva Postelja****, Podrače 19A, 21322 Brela, tel: 021 618 304, e-mail: info@hotel-brela.com
Hotel Monika****, Budislavićeva 12, 21220 Trogir, tel: 021 882 501, e-mail: info@hotel-monika.com.hr
Hotel Luxe****, Kralja Zvonimira 6, 21 000 Split, tel: 021 314 444, e-mail: reservations@hotelluxesplit.com
Hotel Vrilo****, Porat 39, 21410 Postira, tel: 021 541 250, e-mail: diboksic@gmail.com
Hotel Corner****, Mažuranićevo šetalište 1, 21000 Split, tel: 021 444 340, e-mail: reception@hotelcorner.eu

---

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix

Obitelj Plenković cijeli je život posvetila maslinarstvu

Nema vrhunske spize bez dobrog maslinova ulja

'Atena', maslinovo ulje obitelji Plenković, nalazi se u amforama, kao u drevna vremena
Duje Klaric/Cropix
Ager Starogradsko polje uvršten je na Popis svjetske baštine UNESCO-a
Duje Klaric/Cropix
Starogradsko polje proteže se sedam kilometara u dužinu i dva u širinu
Duje Klaric/Cropix
Suhozidi kao međaši u Starogradskom polju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/maslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet-1121912 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=75ef37a5edacc343253157a07422444dd212ba0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maslinovo+ulje+oboga%C4%87eno+morskim+planktonima+osvaja+svijet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmaslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet-1121912 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmaslinovo-ulje-obogaceno-morskim-planktonima-osvaja-svijet-1121912 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaADRIAN 2021

Maslinovo ulje obogaćeno morskim planktonima osvaja svijet

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. kolovoza 2021. - 14:00

Hvaranima Ljupču i supruzi mu Magdaleni život je donio gorku priču. Liječnik je Ljupču, zbog građevinskog posla kojim se bavio, dijagnosticirao pluća puna prašine. Bilo je ili-ili. Ljupče nije razmišljao, odmah se odlučio prebaciti na masline, a da nije pogriješio, potvrdile su nagrade koje su brzo uslijedile

Nema dana da Ljupče Plenković ne obiđe svoj maslinik u Starogradskom polju kako bi žednim maslinama donio vode. Zvizdan je nevjerojatan, s neba prži kao nikada, ali Ljupče ne staje, jer maslina je, kaže, kao čovjek. Ako je bolesna, ako je žedna, neće donijeti ono najbolje što u sebi stvara. Ne preuveličavamo kada kažemo da im na svojim leđima nosi napoj, pa ih vlaži preko lista. Vuče za sobom kante pune vode kako bi stablima olakšao ovo mučno ljeto. Ljupče je maslinar,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:33