StoryEditorOCM
Hrvatskaposlovne teškoće

Mate Rimac nije dovršio gradnju kampusa, a Sveta Nedelja nije mu uzela izgrađeno nego mu je dala četiri godine odgode

Piše Vijesti sd
12. lipnja 2024. - 12:27

 

Mate Rimac nije ispunio uvjete za gradnju Kampusa Rimac, no zemljište i ono što je dosad izgradio nisu vraćeni Gradu Svetoj Nedelji u travnju ove godine, već je Rimac zatražio i dobio odgodu, i to na četiri godine, piše Ilko Ćimić za Index

Index je u posjedu Ugovora o osnivanju prava građenja između Grada Svete Nedelje i Rimac Automobila d.o.o. iz travnja 2021. godine, Dodatka ugovora o osnivanju prava građenja između Grada Svete Nedelje i Rimac Technologyja, odnosno aneksa od 16. travnja ove godine, te Odluke Grada Svete Nedelje o produženju roka, koja je donesena na Gradskom vijeću istog dana. 

 

U Dodatku ugovora navodi se kako Rimac nije ispunio sve obveze, no da Grad Sveta Nedelja produžuje rok na 48 mjeseci, uz mogućnost automatskog produljenja za dodatnih 12 mjeseci.

Godišnja naknada za zemljište koje koristi Rimac promijenjena je s 20 tisuća kuna na 32 tisuće eura. Ta nova naknada primjenjivat će se od 2025. godine.

image

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec: Samim neproduljenjem roka Grad nije mogao postati automatski vlasnik Kampusa
 

Goran Mehkek/Cropix

"Samim neproduljenjem roka Grad nije mogao postati automatski vlasnik Kampusa budući da takvu izričitu odredbu ugovor ne sadržava", kaže gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Gradonačelnikova izjava ne odgovara dokumentaciji. Naime, u ugovoru iz 2021. godine, u članku 15., jasno stoji da Grad može jednostrano raskinuti ugovor s Rimcem ako on ne ispuni obaveze. 

U članku 16. definira se da u tom slučaju Rimac mora predati svu dokumentaciju, dozvole, pravo vlasništva nad izgrađenim pogonima i sve drugo, i to Osnivatelju prava građenja, odnosno Gradu Svetoj Nedelji.

iznimno niska cijena

Prostor u Kerestincu od oko 200 tisuća kvadrata,  prema prijašnjim planovima bio je predviđen za sport i rekreaciju stanovnika. 

Raspisan je i natječaj za davanje u zakup tog zemljišta, a bio je propisan baš prema zamislima investitora Rimca. Natječaj je trajao samo dva tjedna. Jedini ponuditelj bio je Rimac. Taj natječaj izazvao je niz kritika. Cijena je bila iznimno niska s obzirom na to da je to gradsko zemljište procijenjeno na oko 82 milijuna kuna. 

image

Članovi hrvatske Vlade u posjetu Rimac Automobilima u Svetoj Nedelji u lipnju 2019. godine

 

Goran Mehkek/Cropix

U rujnu 2023. godine objavljeno je da je započelo useljenje proizvodnje u Rimčev kampus, vrijedan, kako je pisalo, 200 milijuna eura. Tada je iz te tvrtke najavljeno da bi se 2024. godine u velebni prostor trebali useliti i zaposlenici. 

 No, u travnju ove godine, Rimac je u dopisu Gradu tražio odgodu obaveza, odnosno produljenje roka za dovršetak projekta, te je napisao da je završeno 77 posto kampusa. Kao glavni razlog, Rimac je naveo "promijenjene okolnosti i višu silu". 

Rimac je u aneksu ugovora jamčio da je započeo gradnju proizvodnog pogona u roku od 12 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, da je uložio 120 milijuna eura, kao i da je njegova grupacija zaposlila dodatnih 729 radnika, od čega je 547 visokoobrazovanih. 

S obzirom na to da ipak nije ispunio uvjete Ugovora, Rimac je izgubio pravo na povrat jamčevine, koja je iznosila milijun kuna, te mora uplatiti novu jamčevinu za uredno ispunjenje preostalih obaveza, piše Index

image

Mate Rimac s optimizmom reagira na poslovne teškoće

Goran Mehkek/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 12:27