stdClass Object ( [id] => 1302696 [title] => Meni je skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad se toga boji i ministar financija! [alias] => meni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sreća da smo na današnji dan prije deset godina primljeni u Europsku uniju! Ne zato što je ta unija savršena, daleko od toga, već zato što bi Hrvatska, tako očajno nesposobna, zaostala u razvoju kao osoba s posebnim potrebama bez asistencije. Ovako, ipak smo nešto počešljaniji, a ono što se vidi golim okom podupire i statistika, koliko god varljiva bila. Na primjer, plaće su rasle, ali di smo kad ih se usporedi s ostalim zemljama? Prosječnih tisuću eura, a većina ima i manje, u Sloveniji je tek minimalna plaća. Što znače brojke o nikad nižoj nezaposlenosti bez brojki onih koji su napustili zemlju? Znamo da je to što smo uz pandemiju i potrese ostali na nogama zasluga novca koji stiže iz Unije i ok, reći ćete da je to sve naš novac, ali bolje da nam ga raspoređuje Bruxelles nego mi sami. Jer mi od visokih nameta vidimo malo ili ništa. Možda najbolje ona luksuzna vozila na Markovu trgu i golemi broj zaposlenih po državnim firmama.

---

image
Neale Clark/Robertharding Via Afp
---

PONEDJELJAK: Lidl u Splitu, Lidl u Pragu: isti toster, isto pecivo...

Bila sam u Pragu pa mi je dojam o Uniji nešto pojačan. Prolazak bez granica je praktičan iz više razloga, prelazak na euro također. Mada su Česi ostali na krunama, primaju eure bez problema. Apartman smo našli preko jedne od digitalnih platformi s milijunskim članstvom. Pravila su svugdje manje-više ista, a domaćina nismo ni vidjeli. Ključ vam je tu i tu, pod tom i tom šifrom, apartman broj 5, nema pušenja ni tulumarenja poslije 22 sata... U kvartu smo, za ne falit, imali Lidl. U njemu sam se stvarno pitala di se ovo nalazim.

Dajte mi nešto češko! Nude mi isti onaj toster koji sam nedavno kupila u Poljičkoj, istu gumu za polijevanje vrta, tek nešto veći izbor piva, ali navlas isto pecivo... Isti lebac većina nas sirotih jedemo, eto to vam ‘oću reć. I onda to ljudima dozvidi i izglasaju za nekog tko im se predstavi kao originalan i nov. Kao, na primjer, AfD u jednom okrugu na istoku Njemačke. A okrug po okrug – pogača!

Nego, još bi samo malo o Pragu. Ovo sam bila već treći put, ali prvi je nezamjenjiv. Bilo je to neposredno prije pada željezne zavjese i bilo je nešto posebno tada u tom gradu. Na dnu čuvenog trga Vaclavskih namesti sjećam se kavane Slavija u kojoj su studenti navečer držali zažarene govore pred nagužvanim gostima, bila je tu vedra vibra iako su samo mjesec dana ranije na demonstracijama neki ljudi izginuli i na podu su gorjele voštanice.

Građani su bili strpljivi, ljubazni i fini, tihi u redovima pred metroom, pred trafikama, u restoranima se nije pušilo do poslijepodne, knjižara je bilo napretek... Eh da, na glavnom trgu do danas se zadržao dućan postola Bata. Napokon sam, dakle, našla nešto čega u Splitu više nema.

---

image
Dusko Marusic/Cropix
---

UTORAK: Ukinuli tvornice pa se prodali za mrvice

Naročito me u Pragu ovaj put potištio natpis na jednoj pivnici u centru kojim se pozivaju gosti na famozni Pub Crowl, taj bolesni đir napijanja ukrug koji je uništio Split u sezoni. Pa šta će to ikome, a naročito ovom čarobnom gradu kojeg se ne možeš nagledati? Cijene su, a to vam ne smijem preskočit kazat, niže nego u Splitu. A ima i legalne prodaje opijata u coffee shopovima.

U nas doma su lanjske ljetne teme kao i cijene ove godine skočile na kvadrat. Pijani razulareni gosti zapišavaju nam grad i odlaze da nemaju pojma gdje su bili. Ko je kriv? Ista mantra svake godine. Mora da je krivo more. Valovi turističkog ludila nas iz godine i godine zapljuskuju, valjaju nas i odnose dio po dio naših života. I jest ćemo, da prostite, govna da bi zaradili. A meni zato skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad tu bojazan izrazi i ministar financija Marko Primorac. Apsolvirali smo već onu temu šta uopće imamo od turizma koji, usput rečeno, podvaljujemo i pod izvozni proizvod. Imamo definitivno poglupljenu naciju koja radi najniže uslužne poslove, devastiran prostor, nekima varljivu zaradicu, a većini skup život i siromaštvo. Oni šta su navijali da se ukinu sve tvornice znali su da ćemo se nakon toga prodati za mrvice. Aj ća!

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

SRIJEDA: Nosač aviona kao mrlja na ljetnoj razglednici

U Split je stigao američki nosač aviona i bio je kao mrlja na ljetnoj razglednici. S druge strane, podsjetio nas je na rat koji fizički nije puno daleko, ali smo ga eliminirali iz svijesti. Onim dramatičnim vijestima iz minute u minutu, koje smo manito pratili u početku ruske invazije na Ukrajinu, vratili smo se nakratko prošlog vikenda kad je wagnerovac Prigožin krenuo na Moskvu, ali kako se okrenuo on, tako i većina nas. Priče o uzdrmanom Putinu me uopće ne vesele, kaos u zemlji s nuklearnim naoružanjem svakoga bi trebao zabrinuti. Bit će vremena za likovanje, ali ovo nije taj trenutak.

U nas se u utorak dogodila najvažnija predizborna politička odluka. “Možemovci” idu sami na izbore! Ta se vijest protegla na sve dane ovog radnog tjedna jer malo ih je koji na to nisu imali što reći. Komentari su išli od odobravanja do osude. Evo ću ja reć da sam oduševljena. Predizborna koalicija s SDP-om odbila bi im dio i članova i glasača bez obzira što će poslijeizborna biti neupitna pruži li im se prilika da formiraju vlast. Trebalo je biti glup “možemovac” pa ne vidjeti da su se mnogi naprosto grebali od njih. Tada shvatiš da imaš ono nešto što oni nemaju pa guraj dok te ide. I samo zato što su vrlo uljudni plasiraju pojašnjenja o sinergijama i slično. Da su mene pitali, ja bih im samo rekla ovo: Pa Sandra Benčić je pored Peđe Grbina kao friška girica pokraj krepanog mola, a otprilike tako na banku izgledaju i te dvije stranke.

I ne, ne mislim da je odlukom “možemovaca” oduševljen i Plenković, kao što mnogi sada sugeriraju. Tek se u HDZ-u moraju dobro odrediti kuda će krenuti idućih mjeseci u potrazi za koalicijskim partnerima. Nudi im se Domovinski pokret. E pa s njima ne bih Plenkoviću bila u koži.

---

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

ČETVRTAK: Sistemska trulež koja gricka iznutra

Sudstvo je u rasulu, zdravstvo također, sustav Hitne medicinske pomoći pogotovo, mnogi su prebrisani s liste zdravstvenog osiguranja, štrajkaju službenici i namještenici, nadigli su se “hitnjaci” zbog pritvorenog kolege, vrište o lošim uvjetima rada... Sve su to one sistemske truleži koje će se s proslavom obljetnice ulaska u EU zanemariti, ali tu su i grickaju iznutra kao gastritis. Saborska većina izglasala je stavku da u Zakonu o radu digitalne platforme nemaju nikakvu odgovornost prema radniku. Katarina Peović iz Radničke fronte ožučila se mjesecima da bi dokazala koliko je to pogubno ne samo za strane radnike već i naše domaće. Nije mogla biti jasnija u pojašnjenjima zašto smo mi jedina zemlja u Uniji koja se odriče mogućnosti zakonskog ograničenja poslodavaca u tzv. platformnoj sferi rada, poput Wolta, Bolta i sličnih nevidljivih i nejasnih firmi, ali u HDZ-u nemaju nimalo skrupula. Dižu ruke kao roboti. Začudan je manjak savjesti u saborskoj većini bez obzira čija je. Glasaju za ono što im se kaže, makar sutradan ta odluka i same njih pogodila. Čovjek skoro poželi da se uvede umjetna inteligencija u parlament. Samo, kako je krenulo s tim izumom, bit će naveliko korištena upravo ondje gdje ljudska još nije zakazala. A to mjesto svakako nije Hrvatski sabor.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

PETAK: Gromoglasni muk Maje Grba Bujević

Vijest dana je da je na slobodu pušten vozač Hitne koji je na zagrebačkom Bundeku imao tu nesreću da je na intervenciji pregazio troje mladih. U kojim uvjetima rade njegovi kolege ovog smo se tjedna naslušali kao nikada ranije. Oni su ga i spasili pritvora, sigurno se nije za njega pobrinula šefica mu dr. Maja Grba Bujević koja Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu ravna već punih 14 godina. Ima tih vječnih kadrova u nas koliko hoćeš. Na primjer, tko u Splitu i Dalmaciji nije čuo za dr. Petrica? Ili Rađu? Sve bi to trebalo malo buć, buć, ćućule pik. Pa je li moguće da se u trideset godina nije rodio još niko sličan, nego moramo čekat biologiju da se nekome novome, a možda sposobnijem, pruži prilika. I tko zna kako bi nam bilo da sve ove puste godine u Hrvatskoj na vlasti nisu isti. Možda bi stvarno imali svi barem petsto eura veću plaću, kao što je netko rekao ovaj tjedan. Možda bi lakše gutali ono isto europsko pecivo po dućanima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pretres tjedna 2 0 8231 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-30 12:00:36 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-30 17:26:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-30 17:26:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 747 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Saborska većina izglasala je stavku da u Zakonu o radu digitalne platforme nemaju nikakvu odgovornost prema radniku. Katarina Peović iz Radničke fronte mjesecima dokazuje koliko je to pogubno ne samo za strane radnike već i naše domaće. Nije mogla bi [metadata] => robots= author= title=Meni je skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad se toga boji i ministar financija! [metakey] => pretres tjedna, Hitna pomoć, Maja Grba Bujević, marko primorac, Katarina Peović, Prag, turizam, cijene [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25091056.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/23944415.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/21867066.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25175930.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25172054.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/30\/25181161.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Artur Widak\/Nurphoto Via Afp","Neale Clark\/Robertharding Via Afp","Dusko Marusic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25091056_1920.jpg":"1920x1080","k_25091056_1280.jpg":"1280x1280","k_25091056_1024.jpg":"1024x1024","k_25091056_640.jpg":"640x640","k_25091056_480.jpg":"480x480","k_25091056_340.jpg":"340x340","k_25091056_220.jpg":"220x220","o_25091056_1280.jpg":"1280x853","o_25091056_1024.jpg":"1024x682","o_25091056_640.jpg":"640x426","o_25091056_480.jpg":"480x320","o_25091056_340.jpg":"340x226","o_25091056_220.jpg":"220x146","h_25091056_1280.jpg":"1280x854","h_25091056_1024.jpg":"1024x683","h_25091056_640.jpg":"640x427","h_25091056_480.jpg":"480x320","h_25091056_340.jpg":"340x227","h_25091056_220.jpg":"220x147","pp_25091056_1280.jpg":"1280x1628","pp_25091056_1024.jpg":"1024x1303","pp_25091056_640.jpg":"640x814","pp_25091056_480.jpg":"480x611","pp_25091056_340.jpg":"340x432","pp_25091056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23944415_1920.jpg":"1920x1080","k_23944415_1280.jpg":"1280x1280","k_23944415_1024.jpg":"1024x1024","k_23944415_640.jpg":"640x640","k_23944415_480.jpg":"480x480","k_23944415_340.jpg":"340x340","k_23944415_220.jpg":"220x220","o_23944415_1280.jpg":"1280x853","o_23944415_1024.jpg":"1024x682","o_23944415_640.jpg":"640x426","o_23944415_480.jpg":"480x320","o_23944415_340.jpg":"340x226","o_23944415_220.jpg":"220x146","h_23944415_1280.jpg":"1280x854","h_23944415_1024.jpg":"1024x683","h_23944415_640.jpg":"640x427","h_23944415_480.jpg":"480x320","h_23944415_340.jpg":"340x227","h_23944415_220.jpg":"220x147","pp_23944415_1280.jpg":"1280x1628","pp_23944415_1024.jpg":"1024x1303","pp_23944415_640.jpg":"640x814","pp_23944415_480.jpg":"480x611","pp_23944415_340.jpg":"340x432","pp_23944415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_21867066_1920.jpg":"1920x1080","k_21867066_1280.jpg":"1280x1280","k_21867066_1024.jpg":"1024x1024","k_21867066_640.jpg":"640x640","k_21867066_480.jpg":"480x480","k_21867066_340.jpg":"340x340","k_21867066_220.jpg":"220x220","o_21867066_1280.jpg":"1280x876","o_21867066_1024.jpg":"1024x701","o_21867066_640.jpg":"640x438","o_21867066_480.jpg":"480x328","o_21867066_340.jpg":"340x232","o_21867066_220.jpg":"220x150","h_21867066_1280.jpg":"1280x854","h_21867066_1024.jpg":"1024x683","h_21867066_640.jpg":"640x427","h_21867066_480.jpg":"480x320","h_21867066_340.jpg":"340x227","h_21867066_220.jpg":"220x147","pp_21867066_1280.jpg":"1280x1628","pp_21867066_1024.jpg":"1024x1303","pp_21867066_640.jpg":"640x814","pp_21867066_480.jpg":"480x611","pp_21867066_340.jpg":"340x432","pp_21867066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25175930_1920.jpg":"1920x1080","k_25175930_1280.jpg":"1280x1280","k_25175930_1024.jpg":"1024x1024","k_25175930_640.jpg":"640x640","k_25175930_480.jpg":"480x480","k_25175930_340.jpg":"340x340","k_25175930_220.jpg":"220x220","o_25175930_1280.jpg":"1280x853","o_25175930_1024.jpg":"1024x682","o_25175930_640.jpg":"640x426","o_25175930_480.jpg":"480x320","o_25175930_340.jpg":"340x226","o_25175930_220.jpg":"220x146","h_25175930_1280.jpg":"1280x854","h_25175930_1024.jpg":"1024x683","h_25175930_640.jpg":"640x427","h_25175930_480.jpg":"480x320","h_25175930_340.jpg":"340x227","h_25175930_220.jpg":"220x147","pp_25175930_1280.jpg":"1280x1628","pp_25175930_1024.jpg":"1024x1303","pp_25175930_640.jpg":"640x814","pp_25175930_480.jpg":"480x611","pp_25175930_340.jpg":"340x432","pp_25175930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_25172054_1920.jpg":"1920x1080","k_25172054_1280.jpg":"1280x1280","k_25172054_1024.jpg":"1024x1024","k_25172054_640.jpg":"640x640","k_25172054_480.jpg":"480x480","k_25172054_340.jpg":"340x340","k_25172054_220.jpg":"220x220","o_25172054_1280.jpg":"1280x844","o_25172054_1024.jpg":"1024x675","o_25172054_640.jpg":"640x422","o_25172054_480.jpg":"480x316","o_25172054_340.jpg":"340x224","o_25172054_220.jpg":"220x145","h_25172054_1280.jpg":"1280x854","h_25172054_1024.jpg":"1024x683","h_25172054_640.jpg":"640x427","h_25172054_480.jpg":"480x320","h_25172054_340.jpg":"340x227","h_25172054_220.jpg":"220x147","pp_25172054_1280.jpg":"1280x1628","pp_25172054_1024.jpg":"1024x1303","pp_25172054_640.jpg":"640x814","pp_25172054_480.jpg":"480x611","pp_25172054_340.jpg":"340x432","pp_25172054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25181161_1920.jpg":"1920x1080","k_25181161_1280.jpg":"1280x1280","k_25181161_1024.jpg":"1024x1024","k_25181161_640.jpg":"640x640","k_25181161_480.jpg":"480x480","k_25181161_340.jpg":"340x340","k_25181161_220.jpg":"220x220","o_25181161_1280.jpg":"1280x853","o_25181161_1024.jpg":"1024x682","o_25181161_640.jpg":"640x426","o_25181161_480.jpg":"480x320","o_25181161_340.jpg":"340x226","o_25181161_220.jpg":"220x146","h_25181161_1280.jpg":"1280x854","h_25181161_1024.jpg":"1024x683","h_25181161_640.jpg":"640x427","h_25181161_480.jpg":"480x320","h_25181161_340.jpg":"340x227","h_25181161_220.jpg":"220x147","pp_25181161_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181161_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181161_640.jpg":"640x814","pp_25181161_480.jpg":"480x611","pp_25181161_340.jpg":"340x432","pp_25181161_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7433900 Threads: 9 Questions: 1532309267 Slow queries: 4658946 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110696592 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/meni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija-1302696 [printLink] => /vijesti/hrvatska/meni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija-1302696?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283568 [name] => hitna pomoć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitna-pomoc [link] => /tag/hitna-pomoc ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604279 [name] => Maja Grba Bujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-22 09:57:38 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-grba-bujevic [link] => /tag/maja-grba-bujevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683442 [name] => marko primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 22:36:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-primorac [link] => /tag/marko-primorac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 518085 [name] => Katarina Peović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-peovic [link] => /tag/katarina-peovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 422672 [name] => Prag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prag [link] => /tag/prag ) [6] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [7] => stdClass Object ( [id] => 340010 [name] => cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene [link] => /tag/cijene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Meni je skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad se toga boji i ministar financija! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25091056.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25091056.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/23944415.jpg [title] => Artur Widak/Nurphoto Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/21867066.jpg [title] => Neale Clark/Robertharding Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25175930.jpg [title] => Dusko Marusic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25172054.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/30/25181161.jpg [title] => Zeljko Puhovski/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sreća da smo na današnji dan prije deset godina primljeni u Europsku uniju! Ne zato što je ta unija savršena, daleko od toga, već zato što bi Hrvatska, tako očajno nesposobna, zaostala u razvoju kao osoba s posebnim potrebama bez asistencije. Ovako, ipak smo nešto počešljaniji, a ono što se vidi golim okom podupire i statistika, koliko god varljiva bila. Na primjer, plaće su rasle, ali di smo kad ih se usporedi s ostalim zemljama? Prosječnih tisuću eura, a većina ima i manje, u Sloveniji je tek minimalna plaća. Što znače brojke o nikad nižoj nezaposlenosti bez brojki onih koji su napustili zemlju? Znamo da je to što smo uz pandemiju i potrese ostali na nogama zasluga novca koji stiže iz Unije i ok, reći ćete da je to sve naš novac, ali bolje da nam ga raspoređuje Bruxelles nego mi sami. Jer mi od visokih nameta vidimo malo ili ništa. Možda najbolje ona luksuzna vozila na Markovu trgu i golemi broj zaposlenih po državnim firmama.

---

image
Neale Clark/Robertharding Via Afp
---

PONEDJELJAK: Lidl u Splitu, Lidl u Pragu: isti toster, isto pecivo...

Bila sam u Pragu pa mi je dojam o Uniji nešto pojačan. Prolazak bez granica je praktičan iz više razloga, prelazak na euro također. Mada su Česi ostali na krunama, primaju eure bez problema. Apartman smo našli preko jedne od digitalnih platformi s milijunskim članstvom. Pravila su svugdje manje-više ista, a domaćina nismo ni vidjeli. Ključ vam je tu i tu, pod tom i tom šifrom, apartman broj 5, nema pušenja ni tulumarenja poslije 22 sata... U kvartu smo, za ne falit, imali Lidl. U njemu sam se stvarno pitala di se ovo nalazim.

Dajte mi nešto češko! Nude mi isti onaj toster koji sam nedavno kupila u Poljičkoj, istu gumu za polijevanje vrta, tek nešto veći izbor piva, ali navlas isto pecivo... Isti lebac većina nas sirotih jedemo, eto to vam ‘oću reć. I onda to ljudima dozvidi i izglasaju za nekog tko im se predstavi kao originalan i nov. Kao, na primjer, AfD u jednom okrugu na istoku Njemačke. A okrug po okrug – pogača!

Nego, još bi samo malo o Pragu. Ovo sam bila već treći put, ali prvi je nezamjenjiv. Bilo je to neposredno prije pada željezne zavjese i bilo je nešto posebno tada u tom gradu. Na dnu čuvenog trga Vaclavskih namesti sjećam se kavane Slavija u kojoj su studenti navečer držali zažarene govore pred nagužvanim gostima, bila je tu vedra vibra iako su samo mjesec dana ranije na demonstracijama neki ljudi izginuli i na podu su gorjele voštanice.

Građani su bili strpljivi, ljubazni i fini, tihi u redovima pred metroom, pred trafikama, u restoranima se nije pušilo do poslijepodne, knjižara je bilo napretek... Eh da, na glavnom trgu do danas se zadržao dućan postola Bata. Napokon sam, dakle, našla nešto čega u Splitu više nema.

---

image
Dusko Marusic/Cropix
---

UTORAK: Ukinuli tvornice pa se prodali za mrvice

Naročito me u Pragu ovaj put potištio natpis na jednoj pivnici u centru kojim se pozivaju gosti na famozni Pub Crowl, taj bolesni đir napijanja ukrug koji je uništio Split u sezoni. Pa šta će to ikome, a naročito ovom čarobnom gradu kojeg se ne možeš nagledati? Cijene su, a to vam ne smijem preskočit kazat, niže nego u Splitu. A ima i legalne prodaje opijata u coffee shopovima.

U nas doma su lanjske ljetne teme kao i cijene ove godine skočile na kvadrat. Pijani razulareni gosti zapišavaju nam grad i odlaze da nemaju pojma gdje su bili. Ko je kriv? Ista mantra svake godine. Mora da je krivo more. Valovi turističkog ludila nas iz godine i godine zapljuskuju, valjaju nas i odnose dio po dio naših života. I jest ćemo, da prostite, govna da bi zaradili. A meni zato skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad tu bojazan izrazi i ministar financija Marko Primorac. Apsolvirali smo već onu temu šta uopće imamo od turizma koji, usput rečeno, podvaljujemo i pod izvozni proizvod. Imamo definitivno poglupljenu naciju koja radi najniže uslužne poslove, devastiran prostor, nekima varljivu zaradicu, a većini skup život i siromaštvo. Oni šta su navijali da se ukinu sve tvornice znali su da ćemo se nakon toga prodati za mrvice. Aj ća!

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

SRIJEDA: Nosač aviona kao mrlja na ljetnoj razglednici

U Split je stigao američki nosač aviona i bio je kao mrlja na ljetnoj razglednici. S druge strane, podsjetio nas je na rat koji fizički nije puno daleko, ali smo ga eliminirali iz svijesti. Onim dramatičnim vijestima iz minute u minutu, koje smo manito pratili u početku ruske invazije na Ukrajinu, vratili smo se nakratko prošlog vikenda kad je wagnerovac Prigožin krenuo na Moskvu, ali kako se okrenuo on, tako i većina nas. Priče o uzdrmanom Putinu me uopće ne vesele, kaos u zemlji s nuklearnim naoružanjem svakoga bi trebao zabrinuti. Bit će vremena za likovanje, ali ovo nije taj trenutak.

U nas se u utorak dogodila najvažnija predizborna politička odluka. “Možemovci” idu sami na izbore! Ta se vijest protegla na sve dane ovog radnog tjedna jer malo ih je koji na to nisu imali što reći. Komentari su išli od odobravanja do osude. Evo ću ja reć da sam oduševljena. Predizborna koalicija s SDP-om odbila bi im dio i članova i glasača bez obzira što će poslijeizborna biti neupitna pruži li im se prilika da formiraju vlast. Trebalo je biti glup “možemovac” pa ne vidjeti da su se mnogi naprosto grebali od njih. Tada shvatiš da imaš ono nešto što oni nemaju pa guraj dok te ide. I samo zato što su vrlo uljudni plasiraju pojašnjenja o sinergijama i slično. Da su mene pitali, ja bih im samo rekla ovo: Pa Sandra Benčić je pored Peđe Grbina kao friška girica pokraj krepanog mola, a otprilike tako na banku izgledaju i te dvije stranke.

I ne, ne mislim da je odlukom “možemovaca” oduševljen i Plenković, kao što mnogi sada sugeriraju. Tek se u HDZ-u moraju dobro odrediti kuda će krenuti idućih mjeseci u potrazi za koalicijskim partnerima. Nudi im se Domovinski pokret. E pa s njima ne bih Plenkoviću bila u koži.

---

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp
---

ČETVRTAK: Sistemska trulež koja gricka iznutra

Sudstvo je u rasulu, zdravstvo također, sustav Hitne medicinske pomoći pogotovo, mnogi su prebrisani s liste zdravstvenog osiguranja, štrajkaju službenici i namještenici, nadigli su se “hitnjaci” zbog pritvorenog kolege, vrište o lošim uvjetima rada... Sve su to one sistemske truleži koje će se s proslavom obljetnice ulaska u EU zanemariti, ali tu su i grickaju iznutra kao gastritis. Saborska većina izglasala je stavku da u Zakonu o radu digitalne platforme nemaju nikakvu odgovornost prema radniku. Katarina Peović iz Radničke fronte ožučila se mjesecima da bi dokazala koliko je to pogubno ne samo za strane radnike već i naše domaće. Nije mogla biti jasnija u pojašnjenjima zašto smo mi jedina zemlja u Uniji koja se odriče mogućnosti zakonskog ograničenja poslodavaca u tzv. platformnoj sferi rada, poput Wolta, Bolta i sličnih nevidljivih i nejasnih firmi, ali u HDZ-u nemaju nimalo skrupula. Dižu ruke kao roboti. Začudan je manjak savjesti u saborskoj većini bez obzira čija je. Glasaju za ono što im se kaže, makar sutradan ta odluka i same njih pogodila. Čovjek skoro poželi da se uvede umjetna inteligencija u parlament. Samo, kako je krenulo s tim izumom, bit će naveliko korištena upravo ondje gdje ljudska još nije zakazala. A to mjesto svakako nije Hrvatski sabor.

---

image
Zeljko Puhovski/Cropix
---

PETAK: Gromoglasni muk Maje Grba Bujević

Vijest dana je da je na slobodu pušten vozač Hitne koji je na zagrebačkom Bundeku imao tu nesreću da je na intervenciji pregazio troje mladih. U kojim uvjetima rade njegovi kolege ovog smo se tjedna naslušali kao nikada ranije. Oni su ga i spasili pritvora, sigurno se nije za njega pobrinula šefica mu dr. Maja Grba Bujević koja Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu ravna već punih 14 godina. Ima tih vječnih kadrova u nas koliko hoćeš. Na primjer, tko u Splitu i Dalmaciji nije čuo za dr. Petrica? Ili Rađu? Sve bi to trebalo malo buć, buć, ćućule pik. Pa je li moguće da se u trideset godina nije rodio još niko sličan, nego moramo čekat biologiju da se nekome novome, a možda sposobnijem, pruži prilika. I tko zna kako bi nam bilo da sve ove puste godine u Hrvatskoj na vlasti nisu isti. Možda bi stvarno imali svi barem petsto eura veću plaću, kao što je netko rekao ovaj tjedan. Možda bi lakše gutali ono isto europsko pecivo po dućanima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Artur Widak/Nurphoto Via Afp Neale Clark/Robertharding Via Afp Dusko Marusic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/meni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija-1302696 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45bb8e4198643f543586c0007b551cc74ebbf750 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Meni+je+skroz+drago+kad+pro%C4%8Ditam+da+cijene+mogu+ugroziti+sezonu%2C+a+pogotovo+kad+se+toga+boji+i+ministar+financija%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmeni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija-1302696 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmeni-je-skroz-drago-kad-procitam-da-cijene-mogu-ugroziti-sezonu-a-pogotovo-kad-se-toga-boji-i-ministar-financija-1302696 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Meni je skroz drago kad pročitam da cijene mogu ugroziti sezonu, a pogotovo kad se toga boji i ministar financija!

Piše Silvana Uzinić
30. lipnja 2023. - 19:26

Sreća da smo na današnji dan prije deset godina primljeni u Europsku uniju! Ne zato što je ta unija savršena, daleko od toga, već zato što bi Hrvatska, tako očajno nesposobna, zaostala u razvoju kao osoba s posebnim potrebama bez asistencije. Ovako, ipak smo nešto počešljaniji, a ono što se vidi golim okom podupire i statistika, koliko god varljiva bila. Na primjer, plaće su rasle, ali di smo kad ih se usporedi s ostalim zemljama? Prosječnih tisuću eura, a većina ima i manje, u Sloveniji je tek minimalna plaća. Što znače brojke o nikad nižoj nezaposlenosti bez brojki onih koji su napustili zemlju? Znamo da je to što smo uz pandemiju i potrese ostali na nogama zasluga novca koji stiže iz Unije i ok, reći ćete da je to sve naš novac, ali bolje da nam ga raspoređuje Bruxelles nego mi sami....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:13