StoryEditorOCM
Hrvatskanisu dugo

Milanović otvara novi front s premijerom: ‘Izmjene kaznenog zakona su Plenkovićev manijakalni poriv, pomilovat ću sve‘

Piše Hina
12. listopada 2023. - 16:50

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da su izmjene kaznenog zakona kojima bi se kriminaliziralo curenje informacija iz istraga "manijakalni poriv" premijera Andreja Plenkovića te poručio da će pomilovati svakoga tko se ogriješi o njega.

"Ovo je manijakalni poriv jednog čovjeka da se nekome napije krvi", kazao je Milanović koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Plaškog u povodu Dana općine.

"Ako taj divljački propis stupi na snagu, ako ga dovoljno korumpiranih likova u Saboru podrži, ja obećavam svima koji se ogriješe o taj zakon, da ću pomilovati svakog ako dođe pod udar tog zakona", dodao je.

Kaže kako konačno vidi smisao u institutu pomilovanja - da se suprotstavi tlačiteljima, opresorima i huljama te ljudima koji bi hapsili.

Plenkovića je nazvao "osvetoljubivim gojencem koji želi provoditi tiraniju nad novinarima jer mu je netko objavio fotografiju žene, i to bez ikakve loše namjere".

"Svaki novinar, svaki urednik, svaki odvjetnik kojega hapse i privedu jer je objavio fotografiju Plenkovića, strine ili zaove, ja ću ga pomilovati", poručio je Milanović.

Dodao je kako mjesecima iz istrage izlaze podaci iz razgovora "koji govore o tome kakvom strankom i Vladom on (Plenković) upravlja".

"Vidimo kakvi sve razgovori, kakvi kontakti se ostvaruju. Vjerojatno većina nije kazneno djelo, ali ukazuju što DORH radi, a što ne radi. Da nismo to pročitali ne bismo znali kakve silnice i paralele vladaju u tom svijetu", komentirao je.

Plenković je nedavni tekst tjednika Nacional, u kojem se na temelju snimljenih razgovora navode indicije o mogućoj upletenosti njegove supruge u zapošljavanje prijateljice, nazvao primjerom zlorabljenja transkripata iz različitih kaznenih postupaka te kazao da se u izmjene Kaznenog zakona ide da bi se takve stvari djelomično spriječile.

Milanović je istaknuo da je njegova vlada tu tajnost ukinula 2013. i proglasila nejavnom jer dugi niz godina nije pokrenut ni jedan postupak.

"A znate tko je najviše puštao informacije? DORH i USKOK, a onda poslije i predstavnici obrana. Da bismo od te travestije, farse, napravili nešto uljuđeno, to smo naprosto ukinuli", rekao je Milanović.

Govoreći o problemima oko potpisivanja zakona o izbornim jedinicama, čije je izmjene Vlada danas uputila u hitnu proceduru jer je zbog kasnog potpisa Predsjednika objavljen izvan roka, Milanović je kazao da bi "i ovako kako je potpisano vrijedilo".

Kao lažne je odbacio tvrdnje premijera da je i ranije potpisivao zakone za koje se znalo s kojim datumom stupaju na snagu te tvrdi da nikada nije potpisao one s točno definiranim datumom.

Poručio je da su od veljače imali vremena da se taj zakon izglasa te da postoje rokovi u kojima svako mora odraditi svoj posao. "Ti su ušao u moj rok, ne može, makni se. To se zove laž, to je svjesno manipuliranje. Ova vrsta nasilja, ne. Što više pričamo o tome ljudima je sve jasnije s kakvim varalicom imaju posla", kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 03:20