StoryEditorOCM
Hrvatskaobičan radni dan?

Ministarstvo kulture: ‘Da, bila nam je policija. Ali to nije ekskluzivna vijest!‘

Piše hina
25. siječnja 2024. - 17:06

Ministarstvo kulture i medija je reagiralo na medijske napise po kojima je "policija po nalogu europskih tužitelja upala u Ministarstvo kulture", dodajući kako se ne radi o "ekskluzivnoj ili novoj vijesti, nego o informaciji o ranijim postupanjima koja su bila tema jučerašnje sjednice saborskog Odbora".

"Slobodni smo izvijestiti da je ministrica jučer na Odboru za kulturu Hrvatskog sabora izvijestila zastupnike da je ministarstvo u više navrata nadležnim tijelima davalo dokumente vezano uz istrage na Geodetskom fakultetu. Stoga se ne radi ni o kakvoj ekskluzivnoj ili novoj vijesti, nego o informaciji o ranijim postupanjima koja su bila tema jučerašnje sjednice saborskog Odbora", priopćilo je ministarstvo.

Dodaju da je u tom smislu jučer na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu ministrica kulture i medija još jednom detaljno obrazložila sve postupke i radnje vezano uz provođenje hitnih mjera zaštite uključujući 3D snimanja i odgovorila na sva pitanja zastupnika utvrdivši da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da je Ministarstvo vlasnik svih snimljenih materijala.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo izvještaj vezano uz aktivnosti 3D snimanja koji je dostupan javnosti, zaključuje Ministarstvo kulture i medija.

Ranije tijekom dana, portal Telegram danas je objavio da je policija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) "upala u Ministarstvo kulture" jer "istražuju posao" ministrice Nine Obuljen Koržinek i uhićenog bivšeg dekana Geodezije Almina Đape.

Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek otklonila je na saborskom odboru tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:05