StoryEditorOCM
Hrvatskatuga i žalost

Mladi krumpir iz BiH, paprike iz Srbije, špinat iz Italije... Ovo je jedino povrće na našim policama koje nije iz uvoza

Piše Dora Koretić/JL
12. lipnja 2024. - 12:23

Iako je proljeće vrijeme kad su tržnice preplavljene raznim bojama navodno domaće uzgojenog voća i povrća, situacija koju je Dora Koretić, novinarka Jutarnjeg lista,  snimila u svojem novom videu pokazuje da u trgovinama i dalje kupujemo namirnice iz uvoza, tek tu i tamo s kojom iznimkom.

Obišla je tako prošli tjedan nekoliko trgovina omiljenih Hrvatima, no ono što je u njima zatekla još je jednom pokazalo da Hrvatska ima ozbiljnih problema u poljoprivredi i da domaće namirnice vrlo rijetko stižu do domaćeg potrošača.

Ponajviše su nas zanimale namirnice kojima je sada sezona - recimo, maline, trešnje i breskve, razgledali smo malo kakva je situacija s blitvom i špinatom, proučavali smo deklaracije na brokuli, a zanimljivo je da uopće nismo našli svježe mahune ni mnogih drugih namirnica kojima je sada sezona.

Hrvati koji kupuju u trgovinama, a takvih je većina s obzirom na velike razlike u cijeni u odnosu na tržnice, preživljavaju gotovo isključivo zahvaljujući uvozu te se čini kako se uzgoj voća i povrća isplati svima - osim nama, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 12:30