StoryEditorOCM
HrvatskaPOTVRĐENO

Nakon izjave koju je sudac dao Jutarnjem USKOK radi izvide protiv Vladimira Šeksa, otvorili i istragu protiv Vrbana!

Piše Nikola Patković/JL
18. listopada 2024. - 10:53

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem. Nakon što su ga u utorak ispitali u svojstvu okrivljenika, iz USKOK-a su sada protiv Vrbana i službeno otvorili istragu na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te na osnovu rezultata više neposredno provedenih izvidnih i dokaznih radnji. USKOK je, prema našim informacijama, prve izvide u ovom predmetu pokrenuo još 2022. godine, nakon što je više sudaca Općinskog suda u Osijeku Vrbana prijavilo Ministarstvu pravosuđa i uprave za nedopušteni utjecaj.

Govorio im kakve odluke trebaju donijeti!?

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku, tijekom veljače 2019. godine u Osijeku, koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi u jednom predmetu bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje presude u korist tužitelja s kojim je osobno povezan. Naime, okrivljenik je sutkinji Općinskog suda u Osijeku koja je imala u radu taj predmet rekao da je tužitelj njegov prijatelj i da mora uspjeti u sporu te da odluku treba donijeti u roku od mjesec dana", stoji u priopćenju USKOK-a. U ovom slučaju riječ je o sutkinji Zrinki Šeks Poštić, današnjoj predsjednici Općinskog suda u Osijeku, koja ga je u srpnju 2022. godine prijavila da ju je u veljači 2019. godine izvukao iz sudnice na hodnik tijekom rasprave i tražio da u tužbi dr. Josipa Milasa protiv Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije donese presudu u korist Milasa. Vrban tvrdi da to nije istina, a u tom sudskom sporu još uvijek nije donesena pravomoćna presuda. Vrban je, inače, sutkinju Šeks Poštić u ožujku 2019. godine, mjesec dana nakon inkriminiranog događaja, imenovao za v.d. predsjednicu Općinskog suda, a četiri mjeseca poslije dao i pozitivno mišljenje za njezino imenovanje na dužnost predsjednice.

USKOK Vrbana sumnjiči i da je "od kraja ožujka do sredine travnja 2022. u Osijeku, nakon što je saznao koja sutkinja Općinskog suda u Osijeku je dobila u rad predmet u kojem je tužitelj osoba s kojom je povezan, također koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje prvostupanjske odluke u korist tužitelja. Tako je sutkinji zaduženoj s predmetnim spisom u više navrata govorio kakvu bi odluku trebala donijeti navodeći pritom da je zahtjev tužitelja osnovan." Riječ je o sada umirovljenoj sutkinji Dorici Krnic Miloš i tužbi tvrtke Eurokamen protiv NK Osijek zbog smetanja posjeda na pokretninama.

Vrbana se sumnjiči da je tražio donošenje presude u korist Eurokamena. On je i to negirao, kazavši da nikada od sudaca nije tražio da donesu presudu suprotno zakonu i činjenicama utvrđenima na raspravi. Sutkinja je u ovom predmetu donijela nepravomoćnu presudu u korist NK Osijek, a nakon što je Županijski sud u Puli njezinu presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje, ona se izuzela iz predmeta. Po prijavama sudaca protiv Vrbana, inspekciju je obavio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je zaključio da su prijave neosnovane, odnosno da je Vrban samo radio svoj posao. Dobronić će, pak, kada i ako rješenje o provođenju istrage protiv Vrbana bude takvo, morati odlučiti hoće li za njega od DSV-a tražiti razrješenje od sudačke dužnosti.

Izvidi USKOK-a trebaju obuhvatiti i Šeksa

Vrban je o ovim slučajevima govorio i za Jutarnji list, a iz USKOK-a su objavili da će "u odnosu na javno objavljene tvrdnje okrivljenika ovaj Ured provesti izvide". U razgovoru za Jutarnji list Vrban je rekao i da smatra da je ovo osveta Vladimira Šeksa. Kazao nam je da je Šeks od njega preko posrednika u dva navrata tražio da prošle godine donese pozitivno mišljenje njegovoj kćeri za reizbor na čelo Općinskog suda, što je ovaj odbio.

- Tada mi je od Šeksa poslana poruka da ću završiti u kaznenom postupku po prijavi koju je podnijela njegova kći i po svemu sudeći ja završavam u kaznenom postupku - rekao je Vrban za Jutarnji list. Naši ugledni odvjetnici Branko Šerić i Anto Nobilo smatraju da će izvidi koje je USKOK najavio, između ostalog, obuhvatiti i Vrbanovu tvrdnju o Šeksovim zahtjevima.

- S obzirom na njegove tvrdnje i izjave, pretpostavljam da će se provesti izvidi u odnosu na neke druge osobe i učine, da se vidi jesu li njegove tvrdnje točne. To što je govorio o dijelovima za koje se njega sumnjiči ne bi trebalo biti sporno - smatra Šerić, a slično razmišlja i Nobilo.

- On je govorio o radnjama koje je poduzimao i što o tome zna iz svojih ranijih postupaka, a ne što je doznao iz istrage, tako da nije odao nikakvu tajnu iz istrage. Izvidi bi trebali obuhvatiti i razgovor sa Šeksom, da se ispita je li on pokušavao nelegalno utjecati i koristiti svoj društveni položaj na predsjednika suda Vrbana da bi on dao pozitivno mišljenje njegovoj kćeri, jer bi to isto bilo kazneno djelo - kazao je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 10:53