stdClass Object ( [id] => 1016290 [title] => ‘Nisam ni skinula zaštitnu foliju, a moj tablet je već poludio.‘ Djeca u problemima, servis je u Zagrebu, a dijagnostika u školi koja - ne radi [alias] => nisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

“Učiteljice, ne radi mi tablet”, zavapila je mailom jedna sedmašica iz Splita razrednici suočivši se s nemogućnošću praćenja online nastave.

Zbog jedne niti na ekranu, njezino tablet računalo sve je 'pobucalo' – prstom je tražila jedno, otvoralo se drugo. Ma nije niti skinula zaštitnu foliju s ekrana, a 'touch screen' već je ludovao.

"Sad se ništa ne može, radi na onome što imaš. Na mobitelu... Uzmi laptop ili kompjuter od mame i tate, posudi kod nekoga. Sve će se riješiti kad počne normalna nastava", poručila je sedmašici učiteljica.

Kaaaad???

Neće li djeci 'oči ispasti' dok budu satima zurili u zaslon mobitela? A što ako mama i tata nemaju stolno računalo ili laptop? Ili pametni telefon? Što ako nemaju novca za hitnu nabavu novog tableta kako bi njihovo dijete moglo redovno pratiti nastavu?

Kako riješiti problem? Majka sedmašice brzinski je reagirala posudbom, pa njezina odlikašica sada prati nastavu na prijateljičinu tabletu, no što je s onima koji će se, suočivši se s istim problemom, naći pred zidom.

Mnogi se roditelji u doba korone bore s novim, često i otegotnim okolnostima koje nosi obrazovanje djece na daljinu. Na stranu informatička pismenost, njihovi ih potomci o njoj ionako prije sami mogu podučavati, ali što u situacijama kad pokvareni uređaj za njih postane teška i komplicirana prepreka. Pa se do dva u noći na posuđenom tabletu bave instaliranjem...

---

image
Vladimir Dugandžić/Hanza Media
---

Splitska sedmašica dobila je u školi tablet marke S&T, koji izgleda kao bilježnica - ‘maskicom’ je zaštićen s obje strane, ima osmojezgreni procesor, 3 GB RAM-a, te Android operativni sustav. Osmislila ga je hrvatska tvrtka S&T, a proizvela kineska tvornica Foxconn u kojoj se proizvode i iPhone-i.

Riječ je o jednom od gotovo stotinjak tisuća tableta, koliko ih je putem javne nabave osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za potrebe digitalne transformacije škola. I nije jedina koja je slala mail na školsku adresu kako bi riješila problem s računalom.

Druga je tema na kakvu je reakciju naišla, one se razlikuju od škole do škole, ovisno o spremnosti da se problem i riješi što je u nadležnosti ravnatelja i administratora informatičkog sustava u obrazovnoj ustanovi.

Za tablete koji se pokvare, tvrtka S&T Hrvatska osigurala je servis u Zagrebu, a prije prijave kvara potrebno je u školi izvršiti inicijalnu dijagnostiku (škola će s Carnet Helpdesk službom za podršku provjeriti i utvrditi da uočena greška nije softverske prirode) kako bi se izbjegao trošak slanja uređaja koji nisu uistinu pokvareni.

Prijave i slanje uređaja vrši isključivo škola - roditelj ili druge neovlaštene osobe ne smiju samostalno slati uređaje na popravak. Sa svim su ovim uputama roditelji trebali biti upoznati u obrazovnim ustanovama (sve piše i na internetskoj stranici www.skolazazivot.hr), koje pohađaju njihova djeca, pa ipak su se mnogi, suočeni s kvarovima na tabletima, našli u nedoumici. I ne znaju što im je činiti... A sve, zapravo počiva, na podršci u školama.

- Zakonski rok za popravak kvarova je 15 dana, ali mi sada popravljamo tablete u puno kraćem vremenskom razdoblju. Trenutno popravak traje nekoliko dana, jer nema puno kvarova. Djeca u školama mogu dobiti i zamjenske tablete, ali to opet ovisi koliko ih je u startu bilo naručeno i postoji li koji viška dok se njihov ne popravi.

---

image
Vladimir Dugandžić/Hanza Media
---

Ministarstvo je ravnateljima isporučilo onoliko koliko su tražili. Primjerice, pomoć su nas zatražili s Brača, jer su prvotno naručili točno onoliko tableta koliki je bio broj učenika, a u novoj školskoj godini dobili su dvoje djece više. Takvima izlazimo u susret, imamo u skladištu dodatni kontigent tableta, osigurali smo nešto više opreme - kažu u tvrtki S&T Hrvatska. Pozitivno su, dodaju, iznenađeni kako je zaživio projekt Škola za život.

- Kvarova je zapravo jako malo, a mislili smo da će ih, kad ih odjednom počne koristiti 90.000 djece kod kuće, biti jako puno. I djeca i škole i učitelji sjajno su se snašli. Nema se što reći... Jako nam se malo vraća pokvarenih tableta. Pa više nam se vrati laptopa iz tvrtki nego tableta iz škola. Djeca očito paze... I sami se čudimo, ali evo... Hvala Bogu da nešto u Hrvatskoj radi kako treba. Kapa dolje i školama i ministarstvu i Carnetu i svima koji su bili uključeni u ovaj projekt - ne želi Damir iz S&T Hrvatska s potpunim identitetom u javnost.

Zvao ga je, kaže, ovih dana kolega iz Poljske, kad je na tamošnjoj televiziji vidio S&T tablet i prilog kako se Hrvatska prebacila na online nastavu.

- Vidio je da imamo sustave za edukaciju, virtualne učionice... Veli kako oni Poljskoj imaju programe na televiziji za djecu i to je to. Pitao me može li se takvo što primijeniti kod njih. Objasnio sam mu kako je nas puno, uz blagoslov ministarstva, sudjelovalo u ovoj priči i da se stvar rješava na puno višim razinama. Mi smo očito nešto dobro napravili ovaj put i dobro reagirali baš kao što je to slučaj s našim ministrom zdravstva. Moram priznati da sam, nakon dugo vremena, ponosan na našu državu - kaže nam Damir.

Pojašnjava kako su u slučaju zastoja rada ili kvarova na tabletima roditeljima učenika prva adresa njihovi razrednici ili koordinatori u školama (nastavnici informatike). Potonjima se zbog provođenja Škole za život povećao obim posla. Neki se malo bolje, a neki malo teže snalaze...

- Imamo udaljeni program, tzv. automatski konfiguracijski sustav, preko kojega možemo nadzirati tablete, a koliko su pojedini profesori informirani i educirani po tom pitanju, koliko su sve to pratili, druga je stvar. Riječ je o kvalitetnim tabletima, recimo da imaju prolaznu ocjenu, samo ih treba dobro prostudirati. To su tzv. digitalni udžbenici... Tableti su limitirani određenim programima i djeca ne mogu instalirati svašta, jer su u svojoj naravi namijenjeni školskom programu. Limitiranje tableta je mač s dvije oštrice, dobro je što ne mogu instalirati sve, ne mogu stavljati igrice, posjećivati stranice nebitne za školu, ali je, s druge strane, nemoguće predvidjeti sve što će im u određenom trenutku trebati, pa se potrebno u hodu prilagođavati situaciji - kaže nam jedan nastavnik informatike, koji je uz predavanja zadužen i za održavanje sustava u dvije splitske osnovne škole.

Ni on ne želi s identitetom u javnost, premda, u naravi, ima afirmativan stav o provođenju Škole za život. Adekvatna valorizacija njegova posla, sada još pojačanog intenziteta, druga je pak priča, zato i ne bi svoje ime potezao po novinama.

- Program za udaljenu nastavu, koji sada koristimo, u biti je sličan Facebooku. Baš se namjerno išlo na njega, jer sigurno ima boljih programa od ovoga, ali su kompliciraniji i nepoznati ljudima. Uzelo ga se jer je sličan Fejsu kako bi se djeca, a i roditelji, mogli brzo prilagoditi i pohvatati sve što im je potrebno. Zato je cijela priča relativno brzo i profunkcionirala, a jednostavniji je i za održavanje. Djeca su to brzo savladala, sad to funkcionira jako dobro - smatra splitski učitelj informatike.

Održavanje tableta u školama u kojima predaje pod njegovim je nadzorom, a u koordinaciji s ravnateljima i, ocjenjuje, kvalitetno riješeno.

- Naš je ravnatelj išao korak naprijed i naručio nekoliko rezervnih tableta u slučaju kvarova kako bi djeca mogla dobiti zamjenske dok su njihovi na popravku. Inače, kad tablet zašteka, roditelji ga donesu u školu, sve se odvija posredno preko razrednika, i ja rješavam problem, ukoliko je to u mojoj moći. Do sada sam imao pet slučajeva, koje smo uspješno riješili, poput onih kad se zablet zablokirao, pobrisali neki novi programi, učenici se nisu mogli povezati na internet... Svakih nekoliko dana, u protekla tri tjedna, došao bi netko s problemom. Tako je u školama koje ja 'pokrivam', za druge ne znam.

---

Sve je na nastavnicima informatike

 

- Nastavnici informatike vode kompletan sustav u školama. Sve ovisi koliko je ravnatelj uspio nešto organizirati, koliko su se neke stvari uspjele predvidjeti. Sve to ovisi od škole do škole, koliko je tko od administatora spreman hvatati se ukoštac s problemom - kaže splitski nastavnik informatike.

- U satnici inače imamo previđen jedan školski sat za održavanje informatičkog sustava u obrazovnoj ustanovi. No, priča s tabletima još nije regulirana... U startu je to bio jako velik posao, jer se sa svakim uređajem radilo korak po korak. A kad dobijete satnicu za određenu školsku godinu, ne možete je mijenjati. To će se morati ostaviti za sljedeću. Navodno bi satnicom za održavanje sustava bila predviđena maksimalno dva do tri školska sata za škole između 700 ili 1000 učenika.

Priča se o angžmanu vanjskih suradnika, no malo sam skeptičan po tom pitanju. Neka će informatička tvrtka uzeti pet ili deset škola za održavanje, u vašu će, ne znam, dolaziti samo ponedjeljkom i opet će se čekati. Trebalo bi dati veću satnicu učiteljima informatike koji mogu to raditi i maksimalno se angažirati, a već su tu, u školi.

Informatizaciju sustava - sve probleme vezane za internet, računala profesora, ona u tajništvima, stručnim službama ili uredu ravnatelja, ionako su do sada rješavali učitelji informatike. Opseg posla bio je ogroman i prije, jer ste kao adminstrator škole za taj posao dobili samo jedan školski sat tjedno, a u biti održavate cijeli školski sustav. I prije je za to bilo predviđeno malo školskih sati, a pogotovo sad, s tabletima, to je nedovoljno.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA TEŽAK ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => ŠKOLA ZA TEŽAK ŽIVOT 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-07 10:22:27 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-15 10:57:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-15 10:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13255430.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13255404.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13256418.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Hanza Media","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Hanza Media","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13255430_1280.jpg":"1280x1280","k_13255430_1024.jpg":"1024x1024","k_13255430_640.jpg":"640x640","k_13255430_480.jpg":"480x480","k_13255430_340.jpg":"340x340","k_13255430_220.jpg":"220x220","o_13255430_1280.jpg":"1280x853","o_13255430_1024.jpg":"1024x682","o_13255430_640.jpg":"640x426","o_13255430_480.jpg":"480x320","o_13255430_340.jpg":"340x226","o_13255430_220.jpg":"220x146","h_13255430_1280.jpg":"1280x854","h_13255430_1024.jpg":"1024x683","h_13255430_640.jpg":"640x427","h_13255430_480.jpg":"480x320","h_13255430_340.jpg":"340x227","h_13255430_220.jpg":"220x147","pp_13255430_1280.jpg":"1006x1280","pp_13255430_1024.jpg":"805x1024","pp_13255430_640.jpg":"503x640","pp_13255430_480.jpg":"377x480","pp_13255430_340.jpg":"267x340","pp_13255430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13255404_1280.jpg":"1280x1280","k_13255404_1024.jpg":"1024x1024","k_13255404_640.jpg":"640x640","k_13255404_480.jpg":"480x480","k_13255404_340.jpg":"340x340","k_13255404_220.jpg":"220x220","o_13255404_1280.jpg":"1280x853","o_13255404_1024.jpg":"1024x682","o_13255404_640.jpg":"640x426","o_13255404_480.jpg":"480x320","o_13255404_340.jpg":"340x226","o_13255404_220.jpg":"220x146","h_13255404_1280.jpg":"1280x854","h_13255404_1024.jpg":"1024x683","h_13255404_640.jpg":"640x427","h_13255404_480.jpg":"480x320","h_13255404_340.jpg":"340x227","h_13255404_220.jpg":"220x147","pp_13255404_1280.jpg":"1006x1280","pp_13255404_1024.jpg":"805x1024","pp_13255404_640.jpg":"503x640","pp_13255404_480.jpg":"377x480","pp_13255404_340.jpg":"267x340","pp_13255404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13256418_1280.jpg":"1280x1280","k_13256418_1024.jpg":"1024x1024","k_13256418_640.jpg":"640x640","k_13256418_480.jpg":"480x480","k_13256418_340.jpg":"340x340","k_13256418_220.jpg":"220x220","o_13256418_1280.jpg":"1280x853","o_13256418_1024.jpg":"1024x682","o_13256418_640.jpg":"640x426","o_13256418_480.jpg":"480x320","o_13256418_340.jpg":"340x226","o_13256418_220.jpg":"220x146","h_13256418_1280.jpg":"1280x854","h_13256418_1024.jpg":"1024x683","h_13256418_640.jpg":"640x427","h_13256418_480.jpg":"480x320","h_13256418_340.jpg":"340x227","h_13256418_220.jpg":"220x147","pp_13256418_1280.jpg":"1006x1280","pp_13256418_1024.jpg":"805x1024","pp_13256418_640.jpg":"503x640","pp_13256418_480.jpg":"377x480","pp_13256418_340.jpg":"267x340","pp_13256418_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8033694 Threads: 4 Questions: 1665659423 Slow queries: 4955808 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112132824 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi-1016290 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi-1016290?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603667 [name] => online nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-14 10:56:20 [main_article_id] => 0 [alias] => online-nastava [link] => /tag/online-nastava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 305029 [name] => tableti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tableti [link] => /tag/tableti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA TEŽAK ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Nisam ni skinula zaštitnu foliju, a moj tablet je već poludio.‘ Djeca u problemima, servis je u Zagrebu, a dijagnostika u školi koja - ne radi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13255430.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13255430.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13255404.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13256418.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

“Učiteljice, ne radi mi tablet”, zavapila je mailom jedna sedmašica iz Splita razrednici suočivši se s nemogućnošću praćenja online nastave.

Zbog jedne niti na ekranu, njezino tablet računalo sve je 'pobucalo' – prstom je tražila jedno, otvoralo se drugo. Ma nije niti skinula zaštitnu foliju s ekrana, a 'touch screen' već je ludovao.

"Sad se ništa ne može, radi na onome što imaš. Na mobitelu... Uzmi laptop ili kompjuter od mame i tate, posudi kod nekoga. Sve će se riješiti kad počne normalna nastava", poručila je sedmašici učiteljica.

Kaaaad???

Neće li djeci 'oči ispasti' dok budu satima zurili u zaslon mobitela? A što ako mama i tata nemaju stolno računalo ili laptop? Ili pametni telefon? Što ako nemaju novca za hitnu nabavu novog tableta kako bi njihovo dijete moglo redovno pratiti nastavu?

Kako riješiti problem? Majka sedmašice brzinski je reagirala posudbom, pa njezina odlikašica sada prati nastavu na prijateljičinu tabletu, no što je s onima koji će se, suočivši se s istim problemom, naći pred zidom.

Mnogi se roditelji u doba korone bore s novim, često i otegotnim okolnostima koje nosi obrazovanje djece na daljinu. Na stranu informatička pismenost, njihovi ih potomci o njoj ionako prije sami mogu podučavati, ali što u situacijama kad pokvareni uređaj za njih postane teška i komplicirana prepreka. Pa se do dva u noći na posuđenom tabletu bave instaliranjem...

---

image
Vladimir Dugandžić/Hanza Media
---

Splitska sedmašica dobila je u školi tablet marke S&T, koji izgleda kao bilježnica - ‘maskicom’ je zaštićen s obje strane, ima osmojezgreni procesor, 3 GB RAM-a, te Android operativni sustav. Osmislila ga je hrvatska tvrtka S&T, a proizvela kineska tvornica Foxconn u kojoj se proizvode i iPhone-i.

Riječ je o jednom od gotovo stotinjak tisuća tableta, koliko ih je putem javne nabave osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za potrebe digitalne transformacije škola. I nije jedina koja je slala mail na školsku adresu kako bi riješila problem s računalom.

Druga je tema na kakvu je reakciju naišla, one se razlikuju od škole do škole, ovisno o spremnosti da se problem i riješi što je u nadležnosti ravnatelja i administratora informatičkog sustava u obrazovnoj ustanovi.

Za tablete koji se pokvare, tvrtka S&T Hrvatska osigurala je servis u Zagrebu, a prije prijave kvara potrebno je u školi izvršiti inicijalnu dijagnostiku (škola će s Carnet Helpdesk službom za podršku provjeriti i utvrditi da uočena greška nije softverske prirode) kako bi se izbjegao trošak slanja uređaja koji nisu uistinu pokvareni.

Prijave i slanje uređaja vrši isključivo škola - roditelj ili druge neovlaštene osobe ne smiju samostalno slati uređaje na popravak. Sa svim su ovim uputama roditelji trebali biti upoznati u obrazovnim ustanovama (sve piše i na internetskoj stranici www.skolazazivot.hr), koje pohađaju njihova djeca, pa ipak su se mnogi, suočeni s kvarovima na tabletima, našli u nedoumici. I ne znaju što im je činiti... A sve, zapravo počiva, na podršci u školama.

- Zakonski rok za popravak kvarova je 15 dana, ali mi sada popravljamo tablete u puno kraćem vremenskom razdoblju. Trenutno popravak traje nekoliko dana, jer nema puno kvarova. Djeca u školama mogu dobiti i zamjenske tablete, ali to opet ovisi koliko ih je u startu bilo naručeno i postoji li koji viška dok se njihov ne popravi.

---

image
Vladimir Dugandžić/Hanza Media
---

Ministarstvo je ravnateljima isporučilo onoliko koliko su tražili. Primjerice, pomoć su nas zatražili s Brača, jer su prvotno naručili točno onoliko tableta koliki je bio broj učenika, a u novoj školskoj godini dobili su dvoje djece više. Takvima izlazimo u susret, imamo u skladištu dodatni kontigent tableta, osigurali smo nešto više opreme - kažu u tvrtki S&T Hrvatska. Pozitivno su, dodaju, iznenađeni kako je zaživio projekt Škola za život.

- Kvarova je zapravo jako malo, a mislili smo da će ih, kad ih odjednom počne koristiti 90.000 djece kod kuće, biti jako puno. I djeca i škole i učitelji sjajno su se snašli. Nema se što reći... Jako nam se malo vraća pokvarenih tableta. Pa više nam se vrati laptopa iz tvrtki nego tableta iz škola. Djeca očito paze... I sami se čudimo, ali evo... Hvala Bogu da nešto u Hrvatskoj radi kako treba. Kapa dolje i školama i ministarstvu i Carnetu i svima koji su bili uključeni u ovaj projekt - ne želi Damir iz S&T Hrvatska s potpunim identitetom u javnost.

Zvao ga je, kaže, ovih dana kolega iz Poljske, kad je na tamošnjoj televiziji vidio S&T tablet i prilog kako se Hrvatska prebacila na online nastavu.

- Vidio je da imamo sustave za edukaciju, virtualne učionice... Veli kako oni Poljskoj imaju programe na televiziji za djecu i to je to. Pitao me može li se takvo što primijeniti kod njih. Objasnio sam mu kako je nas puno, uz blagoslov ministarstva, sudjelovalo u ovoj priči i da se stvar rješava na puno višim razinama. Mi smo očito nešto dobro napravili ovaj put i dobro reagirali baš kao što je to slučaj s našim ministrom zdravstva. Moram priznati da sam, nakon dugo vremena, ponosan na našu državu - kaže nam Damir.

Pojašnjava kako su u slučaju zastoja rada ili kvarova na tabletima roditeljima učenika prva adresa njihovi razrednici ili koordinatori u školama (nastavnici informatike). Potonjima se zbog provođenja Škole za život povećao obim posla. Neki se malo bolje, a neki malo teže snalaze...

- Imamo udaljeni program, tzv. automatski konfiguracijski sustav, preko kojega možemo nadzirati tablete, a koliko su pojedini profesori informirani i educirani po tom pitanju, koliko su sve to pratili, druga je stvar. Riječ je o kvalitetnim tabletima, recimo da imaju prolaznu ocjenu, samo ih treba dobro prostudirati. To su tzv. digitalni udžbenici... Tableti su limitirani određenim programima i djeca ne mogu instalirati svašta, jer su u svojoj naravi namijenjeni školskom programu. Limitiranje tableta je mač s dvije oštrice, dobro je što ne mogu instalirati sve, ne mogu stavljati igrice, posjećivati stranice nebitne za školu, ali je, s druge strane, nemoguće predvidjeti sve što će im u određenom trenutku trebati, pa se potrebno u hodu prilagođavati situaciji - kaže nam jedan nastavnik informatike, koji je uz predavanja zadužen i za održavanje sustava u dvije splitske osnovne škole.

Ni on ne želi s identitetom u javnost, premda, u naravi, ima afirmativan stav o provođenju Škole za život. Adekvatna valorizacija njegova posla, sada još pojačanog intenziteta, druga je pak priča, zato i ne bi svoje ime potezao po novinama.

- Program za udaljenu nastavu, koji sada koristimo, u biti je sličan Facebooku. Baš se namjerno išlo na njega, jer sigurno ima boljih programa od ovoga, ali su kompliciraniji i nepoznati ljudima. Uzelo ga se jer je sličan Fejsu kako bi se djeca, a i roditelji, mogli brzo prilagoditi i pohvatati sve što im je potrebno. Zato je cijela priča relativno brzo i profunkcionirala, a jednostavniji je i za održavanje. Djeca su to brzo savladala, sad to funkcionira jako dobro - smatra splitski učitelj informatike.

Održavanje tableta u školama u kojima predaje pod njegovim je nadzorom, a u koordinaciji s ravnateljima i, ocjenjuje, kvalitetno riješeno.

- Naš je ravnatelj išao korak naprijed i naručio nekoliko rezervnih tableta u slučaju kvarova kako bi djeca mogla dobiti zamjenske dok su njihovi na popravku. Inače, kad tablet zašteka, roditelji ga donesu u školu, sve se odvija posredno preko razrednika, i ja rješavam problem, ukoliko je to u mojoj moći. Do sada sam imao pet slučajeva, koje smo uspješno riješili, poput onih kad se zablet zablokirao, pobrisali neki novi programi, učenici se nisu mogli povezati na internet... Svakih nekoliko dana, u protekla tri tjedna, došao bi netko s problemom. Tako je u školama koje ja 'pokrivam', za druge ne znam.

---

Sve je na nastavnicima informatike

 

- Nastavnici informatike vode kompletan sustav u školama. Sve ovisi koliko je ravnatelj uspio nešto organizirati, koliko su se neke stvari uspjele predvidjeti. Sve to ovisi od škole do škole, koliko je tko od administatora spreman hvatati se ukoštac s problemom - kaže splitski nastavnik informatike.

- U satnici inače imamo previđen jedan školski sat za održavanje informatičkog sustava u obrazovnoj ustanovi. No, priča s tabletima još nije regulirana... U startu je to bio jako velik posao, jer se sa svakim uređajem radilo korak po korak. A kad dobijete satnicu za određenu školsku godinu, ne možete je mijenjati. To će se morati ostaviti za sljedeću. Navodno bi satnicom za održavanje sustava bila predviđena maksimalno dva do tri školska sata za škole između 700 ili 1000 učenika.

Priča se o angžmanu vanjskih suradnika, no malo sam skeptičan po tom pitanju. Neka će informatička tvrtka uzeti pet ili deset škola za održavanje, u vašu će, ne znam, dolaziti samo ponedjeljkom i opet će se čekati. Trebalo bi dati veću satnicu učiteljima informatike koji mogu to raditi i maksimalno se angažirati, a već su tu, u školi.

Informatizaciju sustava - sve probleme vezane za internet, računala profesora, ona u tajništvima, stručnim službama ili uredu ravnatelja, ionako su do sada rješavali učitelji informatike. Opseg posla bio je ogroman i prije, jer ste kao adminstrator škole za taj posao dobili samo jedan školski sat tjedno, a u biti održavate cijeli školski sustav. I prije je za to bilo predviđeno malo školskih sati, a pogotovo sad, s tabletima, to je nedovoljno.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Hanza Media Vladimir Dugandžić/Hanza Media Vladimir Dugandžić/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi-1016290 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a601981e8c66e32da1b8213e1f53b9e8fc7da6b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Nisam+ni+skinula+za%C5%A1titnu+foliju%2C+a+moj+tablet+je+ve%C4%87+poludio.%E2%80%98+Djeca+u+problemima%2C+servis+je+u+Zagrebu%2C+a+dijagnostika+u+%C5%A1koli+koja+-+ne+radi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi-1016290 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnisam-ni-skinula-zastitnu-foliju-a-moj-tablet-je-vec-poludio-djeca-u-problemima-servis-je-u-zagrebu-a-dijagnostika-u-skoli-koja-ne-radi-1016290 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA ZA TEŽAK ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠKOLA ZA TEŽAK ŽIVOT

‘Nisam ni skinula zaštitnu foliju, a moj tablet je već poludio.‘ Djeca u problemima, servis je u Zagrebu, a dijagnostika u školi koja - ne radi

Piše Mirela Goreta
15. travnja 2020. - 12:57

“Učiteljice, ne radi mi tablet”, zavapila je mailom jedna sedmašica iz Splita razrednici suočivši se s nemogućnošću praćenja online nastave.

Zbog jedne niti na ekranu, njezino tablet računalo sve je 'pobucalo' – prstom je tražila jedno, otvoralo se drugo. Ma nije niti skinula zaštitnu foliju s ekrana, a 'touch screen' već je ludovao.

"Sad se ništa ne može, radi na onome što imaš. Na mobitelu... Uzmi laptop ili kompjuter od mame i tate, posudi kod nekoga. Sve će se riješiti kad počne normalna nastava", poručila je sedmašici učiteljica.

Kaaaad???

Neće li djeci 'oči ispasti' dok budu satima zurili u zaslon mobitela? A što ako mama i tata nemaju stolno računalo ili laptop? Ili pametni telefon? Što ako nemaju novca za hitnu nabavu novog tableta kako bi njihovo dije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:25