StoryEditor

Novi broj časopisa Maslina na kioscima

Piše Meri Šilović
29. prosinca 2021. - 08:00

Od prvog džina od masline do savjeta o pretakanju ulja

Uz novogodišnju Maslinu čitatelje darujemo sa čak dva maslinarska kalendara stolnim i zidnim

Piše Meri Šilović, glavna urednica Masline

Jeste li znali da je napravljen prvi džin od masline na svijetu? Gdje? U Zagrebu! Ima polifenola k'o u najboljem maslinovom ulju! I da je napravljena šibenska travarica s polifenolima? I kako to odležavaju u drvu masline, a bačve nema? Sve to ćete saznati u ovom broju Masline. Među brojnim pričama ne propustite onu o vezi dote babe Ivanice i vrhunskog maslinovog ulja doktora od bure i nekadašnjeg dekana splitskog Građevinskog fakulteta. Ni onu kako su šampionu Žrnovnice Filipinke pobrale masline i zašto se odrekao prestižne nagrade u korist vicešampiona. Od stranice do stranice saznat ćete tko ove godine ima najbolja maslinova ulja od Nadina preko Vodica do Splita, otkrit ćete kroz njih i da ni u maslinarstvu ni u vinarstvu nema straha – dolaze generacije koje će te naše baštine i strasti od gušta njegovati dalje. Naučit će vas naši znalci od masline kako pretakati i čuvati maslinovo ulje, kad je prvi pretok, kad treba napraviti drugi, da li filtrirati i što se dogodi kad zaledite maslinovo ulje, i da li se smije i koliko držati u plastici,… I još koje je sorte najbolje navrtati na oblicu u dalmatinskom zaleđu, koja se to koma uš okomila na masline i kako s njom izaći na kraj, i…

Na kraju ove 2021., tek korak od Nove godine prilika je za rezime. Kakva nam je bila? Od blata do zlata, rekao bi Šprajc. Velika hladnoća u travnju, dugo suho prevruće ljeto, maslina je dala malo, svi se slažu tek 30-tak posto od prosjeka, pa je i ulja iz sezone 21. malo. Ali oko Kaštela i na mnogim mjestima oko Splita nikad više ploda na stablima, čulo se o tome, pa je veliki šoping u điru, prelijeva se ulje od juga prema sjeveru. Godinu 2021. pamtit ćemo po silovitom izlasku dalmatinskih ulja na sam svjetski vrh, po velikom uspjehu male Hrvatske koja je zajedničkim snagama istarskih i dalmatinskih maslinara postala svjetska maslinarska velesila, plasiravši se na 4. mjesto po broju osvojenih medalja na Svjetskom prvenstvu u New Yorku. I po tome što je vaš i naš časopis Maslina dobacio do 100. jubilarnog broja. Idemo dalje u Novu 2022. godinu. Zajedno i iz godine u godinu sve uspješnije. U to ime uz ovaj broj Masline čitatelje darujemo sa čak dva maslinarska kalendara – stolnim i zidnim. Nek vam je sretna i berićetna Nova 2022..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2022 09:38