StoryEditorOCM
Hrvatska60 milijuna više

Ostavka ravnateljice KB Sveti Duh: ‘Junaci‘ su protiv mene podnijeli preko 20 anonimnih kaznenih prijava

Piše Vijesti SD
17. srpnja 2023. - 17:21

Nakon mnogobrojnih pritisaka s kojima se susrela nakon preuzimanja funkcije ravnateljice KB Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić podnijela je neopozivu ostavku - piše Zagreb.info, te njeno pismo prenosi u cijelosti:

- S današnjim danom podnosim neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Kliničke bolnice "Sveti Duh". Ovu odluku donosim zato što sam uvjerena da je to u najboljem interesu naše bolnice, njenih zaposlenika i naših pacijenata. Moj cilj je bio učiniti našu bolnicu boljim mjestom za pacijenta, stvoriti ugodnu radnu okolinu njenim djelatnicima, biti poželjan poslodavac i odgovorno upravljati novcem poreznih obveznika.

- Svaka odluka koju sam donijela bila je vođena upravo tom idejom. Nažalost, moji ciljevi, potezi i odluke nekima nisu odgovarali. Umjesto argumenata i dijaloga, oni kojima su moje odluke ugrozile osobne, ideološke i političke interese, pokrenuli su nemilosrdnu, beskrupuloznu borbu protiv mene i mojih bliskih suradnika s ciljem da nas okarakteriziraju kao nestručne, korumpirane i nesposobne te da nas natjeraju da odemo. Bila je to prava hajka. Tu je hajku vodila jedna skupina djelatnika bolnice koja se kukavički skrivala pod krinkom anonimnih prijava i pamfleta i uživala snažnu i učinkovitu podršku u moćnim saveznicima izvan bolnice.

- Svojim su me djelovanjem od prvog dana mog mandata sustavno onemogućivali u realizaciji mog Programa na temelju kojeg sam imenovana. Ti su anonimni junaci protiv mene i mojih suradnika podnijeli preko dvadeset anonimnih kaznenih prijava kojima nam se na teret stavljaju brojna kaznena djela, a te su anonimne prijave za sobom pokretale brojne inspekcije državnih institucija i ogroman medijski interes.

- U takvim je uvjetima zasta bilo neizdrživo funkcionirati. Odgovorno odbacujem sve zlonamjerne insinuacije iz tih prijava i uvjerena sam da će istražni postupci potvrditi njihovu besmislenost i zlu namjeru anonimnih prijavitelja, kao i da ćemo ja i moji suradnici pred svakim pravednim sudom uspjeti dokazati našu nevinost. Od te sam skupine junaka primala i prijetnje.

Poručivali su mi da neće stati sve dok ne odstupim, te da se nakon što me smijene, nigdje više u Hrvatskoj neću moći zaposliti. Prijetili su mi da će me progutati podzemlje i javno objavljivali na društvenim mrežama što smjeraju, veseleći se tome kao da je to dječja igra, a ne poigravanje s ljudskim životima. Te sam prijetnje prijavila policiji i nadam se da će odgovorne sustići pravda. Unatoč nepodnošljivim uvjetima u kojima smo kao Uprava funkcionirali, u ovom kratkom vremenu uspjeli smo pokrenuti brojne inicijative i iza sebe imamo i ozbiljne rezultate.

- Odgovornim poslovanjem značajno smo povećali prihode od vlastitog rada i smanjili rashode. Tijekom 2022. godine od vlastitog smo rada ostvarili čak 60 milijuna kuna više prihoda, tj. 10 posto više u odnosu na godinu prije, dok prihodi u prvom kvartalu ove godine iznose čak 30 posto više u odnosu na prethodni period. Zbog tako odgovornog poslovanja bolnica je bila u mogućnosti značajno uspješnije podmirivati svoje dugove prema svojim dobavljačima.

- U 2022. godini naša je bolnica ostvarila najbolju likvidnost u posljednjih desetak godina. Smanjili smo mjesečni dug koji bolnica stvara svojim poslovanjem za 50 posto u prvoj godini mandata te za 70 posto u prvom kvartalu ove godine. Prepolovili smo iznos sredstava kojim je država sanirala naše poslovanje, u odnosu na 2021. godinu, kada je na vlasti bila prethodna Uprava.

- Značajno smo skratili liste čekanja na brojne usluge i osigurali ženama pravo na prekid trudnoće, nakon što im je to pravo sedam godina u našoj bolnici bilo onemogućeno. U okviru naše dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije liječio se rekordno velik broj pacijenata u odnosu na protekli period. Značajno smo smanjili prosječan broj dana bolničkog liječenja po pacijentu u usporedbi s proteklih nekoliko godina.

- Uvedene su i brojne druge zdravstvene usluge koje bolnica prije toga nije nudila te su pokrenuti brojni infrastrukturni projekti. Sve su to su značajni pomaci u kvaliteti poslovanja i zdravstvene skrbi koju pruža naša bolnica. To je trebao biti tek početak promjena koje smo željeli provesti. Vjerujem da bismo kao uprava postigli i puno više da smo imali prilike, da nas nisu bojkotirali i opstruirali oni kojima je vlastiti interes bio važniji od interesa bolnice, oni koji su u proteklih godinu i pol dana vodili ovu prljavu kampanju i gotovo uspjeli od naše bolnice u javnosti stvoriti percepciju da smo mi „bolnica slučaj“.

- Naša bolnica svakako ima svojih problema i izazova, ali ništa više ni manje no u drugim bolnicama. Jedina je razlika to što mi svoje probleme rješavamo pod reflektorima medija, a druge bolnice iza zatvorenih vrata. Budući da sam svjesna da će ovaj linč trajati dok god sam ja na poziciji ravnateljice, moj se odlazak nameće kao jedino ispravno i odgovorno rješenje.

- Stoga odlazim ne zato što više nemam snage za borbu, nego zato što vidim da ova nemilosrdna hajka svakim danom nanosi sve veću štetu bolnici, njenim zaposlenicima i našim pacijentima. Moja je dužnost staviti interes bolnice iznad svog osobnog interesa i učiniti sve da ta borba prestane. Zahvaljujem na suradnji svim dobronamjernim kolegama, koji su cijelo ovo vrijeme bili uz mene i iskazivali mi podršku.

- Zahvaljujem Upravnom vijeću na podršci i povjerenju. Najviše od svega zahvaljujem gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću na povjerenju koje sam od njega i njegovog tima imala od prvog dana. To povjerenje mi je ulijevalo snagu da ustrajem kad je bilo najteže. Hvala mojim dragim prijateljima koji su mi davali podršku i snagu da izdržim i ostanem.

- Hvala mojoj divnoj obitelji koja mi je pružala bezrezervnu podršku i koja mi je bila moje utočište i oslonac. Bez toga bih vjerojatno puno prije odstupila. Ovo je za mene bila najteža borba u životu. Onima koji ostaju, onima koji svojim znanjem, trudom i predanošću doprinose prepoznatljivosti naše bolnice želim puno uspjeha i zadovoljstva u daljnjem radu.

- O anonimnim junacima koji su ovu borbu vodili i svima koji su im u tome zdušno pomagali, neka svatko za sebe donosi svoj sud. Svima im na savjesti ostavljam sve neistine i laži koje su izrekli i objavili. Moja je savjest mirna. Ana-Maria Šimundić -  stoji u njenom pismu - piše Zagreb.info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:35