StoryEditorOCM
Hrvatskanajomiljeniji je hdz

Ovako izgleda hrvatska demokracija: 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a svi su političari negativci

Piše vijesti sd
25. siječnja 2024. - 20:03

Prema istraživanju Crobarometar, politički pejzaž u Hrvatskoj pokazuje sljedeće rezultate:

HDZ i dalje dominira s podrškom od 29 posto ispitanika, što predstavlja blagi rast u odnosu na prethodni mjesec.

SDP je daleko iza HDZ-a, ali također bilježi pozitivan trend sa 13,5 posto podrške.

Domovinski pokret trenutno drži treće mjesto s podrškom od 7,6 posto. Međutim, bilježi negativan trend u odnosu na prethodni mjesec.

Možemo i Most dijele jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6 posto podrške, prenosi Dnevnik.

Ostale stranke ne uspijevaju preći prag od pet posto, s podrškom ispod tri posto ispitanika. Postoji visok postotak neodlučnih ispitanika koji planiraju sudjelovati na izborima, koji iznosi više od 18 posto.

Što se tiče općeg dojma o smjeru Republike Hrvatske, gotovo 70 posto ispitanih ima negativan stav, dok 21 posto smatra da zemlja ide u dobrom smjeru. Potpora Vladi također nije visoka, s 65 posto ispitanih koji je ne podržavaju u njezinim naporima.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović ima nešto bolju sliku u usporedbi s Vladom, ali i dalje većina građana (53 posto) izražava negativan stav prema njegovu radu.

Kada je riječ o ocjeni pojedinih političkih ličnosti, najviše pozitivnih reakcija dobiva predsjednik Milanović (48 posto), slijedi Božo Petrov (38 posto), Ivan Penava (33 posto), Dalija Orešković i Andrej Plenković (oba s 32 posto).

Na vrhu liste negativaca je Milorad Pupovac, a drugi je Andrej Plenković koji izaziva negativne asocijacije kod 60 posto ispitanika. Treći je Gordan Jandroković, ispred Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.

U usporedbi negativnog i pozitivnog omjera, u plusu je samo Zoran Milanović, dok su drugi političari ili blizu nule ili u laganim minusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:35