StoryEditorOCM
Hrvatskazanimljiv omlet

Ovo je uvijek zabavno! Pokušali su ispeći jaje na metalnom šahtu nasred trga, pogledajte kako je eksperiment završio

Piše Vijesti SD
11. srpnja 2024. - 16:51

Toliko je vruće da bih se jaje ispeklo na betonu – rečenica je sasvim primjerena u proteklim danima toplinskoga vala. Kako su i najavljivali meteorolozi, današnji je dan, a prema najavama također sutra i prekosutra u crvenome alarmu koji vrijedi na području cijele Hrvatske.

Ekipu portala SiB.hr zanimalo je stoga koliko je istine u tome da se jaje doista može ispeći na metalnome šahtu. Obružani jajima uputili su se na osječki Trg poginulih branitelja i civila gdje je asfalt sve negdje do 17 sati u potpunosti na suncu.

Ono što ih je najprije iznenadilo, pišu, jest vrelina klupa na kojima su doslovno opekli noge i ruke na 45 stupnjeva. Ipak, površina klupe od perforiranoga lima, kako je pokazala profesionalna termovizijska kamera, nije najtoplija površina. Od asfalta je za oko pet stupnjeva u četvrtak oko podneva bio topliji metalni šaht gdje je temperatura iznosila punih 65 stupnjeva!

Novinarska ekipa SiB-a je ipak pronašla jednu još vreliju površinu i to na poklopcu motora na automobilu crne boje. Ondje je temperatura bila nevjerojatnih 73 stupnja!

‘Ipak, kako nimo mogli izvesti pokus pečenja jaja na tuđem automobilu, jaje smo razlili na metalnome šahtu na oko 65 stupnjeva. Iako smo, s obzirom na vrelinu kojoj gotovo niti hladovina ne bi pomogla, očekivali da će se jaje ispeći u tren oka, vjetrić koji je puhao cijelo vrijeme, onemogućio je pripremu jaja na oko.

Uz to, vlaga iz jajeta ohladila je površinu metalnog asfalta pa je naše pokusno jaje nakon otprilike pet minuta tek dobilo koricu na površini, iako je crvčalo gotovo 15 minuta. U šali bismo rekli – dobili smo zanimljiv omlet koji uz mrvicu soli ne bi bio za baciti! No, ne i uobičajeno jaje na oko.‘, opisali su svoj eksperiment za SiB te objavili video kako je to sve izgledalo.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 10:39