stdClass Object ( [id] => 1305291 [title] => Papa Frane je još lani prihvatio Barišićevu ostavku, ali je zapelo s izborom novoga biskupa u Splitu. Tko su kandidati? [alias] => papa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li se konačno približilo vrijeme da bude objavljeno tko će biti 110. po redu nasljednik svetog Dujma na časnoj katedri splitskih (nad)biskupa, ili je vjerničkom puku srednje Dalmacije – koju većinom pokrivaju granice Splitsko-makarske nadbiskupije – preostalo da čekaju još jedne duge rukave za navedenu objavu urbi – Splitu et orbi – nadbiskupiji?!

Kako sada stvari stoje, iz izvora bliskih vatikanskoj diplomaciji, procedura za imenovanje novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa još nije gotova.

– Ništa prije jeseni, deveti ili deseti mjesec - rekao mi je jedan od brojnih diplomata hrvatskog podrijetla na službi pri Svetoj stolici.

Nedavno, pak, na župnu svetkovinu u rodnom selu mojih roditelja, imao sam priliku čuti od jednog visoko rangiranog dužnosnika u Kuriji Splitsko-makarske nadbiskupije kako apostolski upravitelj priprema i jače premještaje za ovo ljeto.

Iako se uvriježeno mislilo da je umirovljeni nadbiskup zadarski, mons. dr. Želimir Puljić, naslijedio na svega mjesec ili dva na Dujmovoj stolici svoga prethodnika, nadbiskupa Draženu Kutlešu – koji se u međuvremenu popeo naviše i postao zagrebački nadbiskup – ipak činjenica je kako je nadbiskup Puljić na katedri splitskoga crkvenoga pastira već dulje od četiri mjeseca, otkad ga je papa Frane 14. veljače 2023., dakle još ove zime, imenovao splitsko-makarskim apostolskim upraviteljem.

Kutleša je tad još bio samo nadbiskup koadjutor s pravom nasljedstva kardinala Bozanića, koji je dogodine u ožujku trebao napuniti 75 godina, što je uvjet za kanonsku mirovinu. No kardinal je sišao s trona skoro godinu dana ranije, kako bi nadbiskup Kutleša mogao biti regularni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, jer bi kao koadjutor na tom mjestu ostao nelegalno.

Po onome što je u uvodu spomenuti kurijalac govorio u jednom omanjem društvu, moglo bi se zaključiti kako će mons. Puljić u Biskupskoj palači u Splitu ove godine odraditi i radno ljetovanje, provesti temeljite premještaje, odnosno da je s druge strane nešto zapelo u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu ili u Dikasteriju za biskupe u Rimu, koji pripremaju teren Papi da proglasi novog ordinarija u svakoj od (nad)biskupija Crkve u Hrvata.

Kažu kako gotovo da nema radnog dana u crkvenoj ili kalendarskoj godini, svejedno, a da Sveti Otac ne imenuje barem jednoga biskupa. Što je onda krenulo ukrivo da se evo, zapravo i dulje od 13 mjeseci, u Splitu čeka pravi nasljednik 108. pastira u nizu od Venancija, preko Dujma, a to je bio mons. Marin Barišić?!

---

image

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi procesiju Kačićevim trgom s moćima svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Jer, ruku na srce, ono što su prije navedene dvije crkvene institucije ponudile kao rješenje, kad su dotadašnjega koadjutora u Splitu mons. Kutlešu postavili na Barišićevo mjesto, pokazalo se kao totalno promašeno.

Naime, otkad je objavljeno da je papa Frane prihvatio Barišićevu ostavku, 13. svibnja 2022., mnogi katolički vjernici u Dalmaciji se s pravom osjećaju kao siročad. Ne samo oni, nego i mnogi svećenici. Jedan iz istog onog spomenutog omanjeg društva znao je reći svojim župljanima: "Mi sad imamo dva dida za ordinarija, ali to nije to, nama triba ćaća, mi smo kao ovce bez pastira."

Nije prošlo ni devet mjeseci i jedan dan, a Kutleša je nastavio svoj strelovit let u crkvenoj hijerarhiji i dospio na Kaptol u Zagrebu. Split mu je, ili, ako hoćete, njima u Rimu, poslužio samo kao mantinela kako bi se mons. Dražen "ero s onoga svijeta", nakon Istre i Dalmacije, našao u metropoli, gdje se očigledno puno bolje osjeća i snalazi od prijašnjih sredina u kojima je bio.

Gore daje intervju za intervjuom, nacionalne dalekovidnice se guraju koja će prva ući u njegove odaje na Kaptolu, propovijedi su mu smionije, u jednu ruku ponaša se kao da je došao svoj među svoje, jer ne kaže se tek tako da je hrvatska metropola i glavni grad Hercegovaca; sad se više ne mora nikome dokazivati, još malo ovako taktički politički izdržati do crvenkapice na glavi i onda mu je, što sam već odavno napisao, samo nebo granica...

---

image

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, na proslavi blagdana svetog Ante u franjevačkom samostanu na Poljudu
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Kad je napustio Split, nikome se od nas nije ni javio, nikome nije ni zahvalio – potužio mi se ovih dana jedan kanonik prvostolnog Kaptola svetog Dujma.

Ja bih k tome dodao kako je nakon objave u podne famoznog 14. veljače 2023., još istog popodneva, nadbiskup Kutleša sa spakiranim kuferima u svome automobilu krenuo put hrvatskoga glavnoga grada.

Jedan dugogodišnji splitski župnik, baš u te dane kad je Kutleša odlazio za Zagreb, ovako mi je pismeno odgovorio u jednoj osobnoj poruci, s obzirom na priče kako nadbiskup Dražen nije ništa želio od tih pustih seljenja s jedne na drugu biskupsku stolicu, već su to od njega iz Vatikana tražili jer je on njihov biskup specijalac:

– Ma Bog s tobom. Nikakva kontakta nije imao sa svećenicima. Da nije želio, ne bi iz Poreča u Split niti bi iz Splita u Zagreb.

Slično mi je govorio već navedeni kurijalac s početka teksta, spominjući kako mons. Dražen ni s njima u Biskupovoj palači nije ostvario nikakve posebne relacije.

Za one koji nisu pratili moje prijašnje tekstove na ovu i slične teme, podsjećam kako je preuzvišeni Kutleša prije nego je postao biskup kao mladi svećenik služio upravo u Kongregaciji za biskupe u Vatikanu.

Nadbiskup Dražen rodom je iz Prisoja kod Tomislavgrada, u Bosni i Hercegovini. Nakon što se iskazao u očima svojih nadređenih, a u bogoslovskim danima tijekom studija jedan od njih bio je i tadašnji rektor Teologije u Sarajevu dr. Želimir Puljić, netom zaređeni prezbiter mostarsko-duvanjski po preporuci svoga biskupa mons. dr. Ratka Perića "zaposlio" se u Rimu.

Ne samo da ga je njegov ordinarij preporučio, već ga je i pogurao po svojim rimskim vezama, spomenuli smo već i gdje. Nije biskup Perić zaludu "gulio" godine u Rimu najprije na poslijediplomskom studiju, a potom i kao dugovječni rektor hrvatskog papinskog Zavoda svetog Jeronima, dok nije s te pozicije zasjeo na stolicu hercegovačkih biskupija naslijedivši mons. Pavla Žanića, našega Kaštelanina iz Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je u Mostar otišao s mjesta župnika katedrale svetog Dujma.

---

image

Nadbiskup Marin Barišić i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić tijekom procesije za blagdan svetog Dujma, zaštitnika Splita
 

Jakov Prkić/Cropix
---

U jednoj objavi na svom privatnom Facebook profilu, nakon što je nadbiskup Dražen služio u Splitu 271 dan i već bio otputovao mjesec dana prije toga za Zagreb, točnije 18. ožujka 2023., ponudio sam oklade i primao ih u inbox s ovim izazovom:

"Tko će se kladit sa mnom da će od od ponedjeljka 20. ožujka, blagdana svetog Josipa ove godine, najkasnije do Bile nedilje 16. travnja, kardinal Josip Bozanić podnijeti ostavku na mjesto zagrebačkog nadbiskupa?"

U subotu 15. travnja 2023., četiri minute poslije 12 sati, netom nakon što je apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj sa zagrebačkog Ksavera priopćila da je kardinal Bozanić odstupio kako bi tron na Kaptolu preuzeo nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, jedan mi je moj prijatelj na Facebooku, inače bivši klerik, ničim izazvan poručio putem Messengera.

– Dragi Ivane, znam da nisi prorok niti sin proročki, ali sve u sridu...

– Eto, proricat će sinovi vaši... Pozdrav iz Međugorja, ovdje je točno u podne proplakalo hercegovačko nebo i orosilo škrtu zemlju iz koje je niknuo sin koji je danas zasjeo na katedru zagrebačkih nadbiskupa, a uskoro, zacijelo, i kardinala, uzvratio sam mu za dvadesetak minuta.

– Sve znam, kolega mi je, susjed i... Bumo molili i vidjeli... opet će dotični za desetak minuta.

Nadodao sam potom na svom Facebook profilu: "Triba imat utakmica u nogama i malo poznavat crkvene strukture, zbrojit dva više dva i mrvu petlje da ne kažem šta drugo i objaviti nešto što je očigledno, i to šćeto neto... Padaju mi na pamet riječi himne koju pjeva Mate Bulić: ‘Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina...‘ Neka je s blagoslovom cijeloj Crkvi u Hrvata, a osobito novom zagrebačkom nadbiskupu."

Navečer je rečeni eks klerik imao potrebu malo šire elaborirati svoje "znanje" o Draženu Kutleši.

– Dragi Ivane, od 1997. kada je Dražen studirao u Sarajevu, rektor studija je bio Želimir Puljić... Mons. Puljić je i širina i dubina odgoja, duhovnosti i dobrote... Blizu su nam mjesta rođenja. Dražen je uvijek bio miran, radišan, povučen, ali pronicljiv na putu karijere... Sve je radio polako, proračunato, lukavo. Nije mu zamjeriti, znao je da tiha voda brige valja...

---

image

Varaždinski biskup Bože Radoš (u sredini) između kardinala Josipa Bozanića i varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka
 

Željko Hajdinjak/Cropix
---

A preuzvišeni je jačao u službama uz blagoslov biskupa Ratka, čast mu je k‘o svim Bužanima (Buško Blato) bila slatka. Znam da nije ljubio Međugorje... No, nadam se da će ovdje u Zagrebačkoj nadbiskupiji učiniti brojne promjene i djela.

A valjda je i red kad se Bozanić sapinjao i nikad hrvatski jezik, izričaj i dikciju nije naučio... Ja ovako s tobom malo dijelim misli. Nikom lekcije ne čitam. Cijenim trenutak koji može biti milostan... –napisao mi je Facebook prijatelj.

Sad kad se osvrnem unatrag, vidim, a to mi povrđuje moj prijatelj kurijalac i mnogi drugi visokopozicionirani splitski klerici, da je Kutleša bio svjestan kako je u Splitu tek u prolazu i da je poslan po zadatku da odradi nekolicinu stvari.

Ostat će zapamćeno da je nešto čeprkao oko KBF-a, gdje se i nije kao veliki kancelar baš pojavljivao, već je imenovao svoga delegata, primio je autora stalnih prigovora na koje nije mogao utjecati, jednog te istog profesora koji je na račun "grijeha" svih svojih kolega pisao na sve strane svijeta, neke je i tužio na civilnom, a ne na crkvenom sudu... i ta napast i dalje traje, ne vidi joj se kraja...

Jedini, po meni hvale vrijedan potez je taj što je kao kratkotrajni ordinarij na Dujmovoj stolici, mons. Kutleša lani u kasnu jesen istodobno razriješio župničke službe nekoliko svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i poslao ih na bolovanje.

Jedan od njih je ubrzo sveden na laički stalež, a ostale će apostolski upravitelj, kako saznajemo iz svećeničkih krugova, ovih dana rasporediti na neke nove dužnosti jer su na njihova prijašnja mjesta uskočili neki novi župnici.

Možda s "odsluženja kazne" na župi Orah-Stilja kod Vrgorca bude vraćen katedralni orguljaš, kojeg je nadbiskup Kutleša poslao u tu zabit očigledno na hlađenje zbog afere koja se dogodila unutar zidova CBS-a, a gdje je prije župničke bio na službi odgojitelja.

Morat će biti podijeljeni dekreti petorici novih mladomisnika. Čujem da će i trenutni rektor na splitskoj Bogosloviji na svoj zahtjev otići s te vruće, odgovorne i zahtjevne funkcije, i na njegovo će mjesto trebati imenovati novog svećenika.

Kao prvi novi dekret, zabilježimo kako je 1. srpnja nadbiskup Puljić odredio novoga dušobrižnika u KBC-u Split, i to na Firulama, jer je dosadašnji nakon tri godine služenja, don Šimun Doljanin, zbog svojih obveza prema Neokatekumenskom putu zamolio apostolskog upravitelja da ga razriješi službe bolničkoga kapelana. To je mjesto privremeno rješeno, za dušobrižnika je imenovan don Gabrijel Kamber, koji se vratio sa studija iz Rima, a u Splitu bi trebao nastaviti raditi na doktorskom radu.

Mnogi su mi klerici znali reći u posljednje vrijeme kako je u Ordinarijatu situacija teška, neki, i to prije svih stariji svećenici, čak su stanje opisivali preteškim riječima, kao rasulo. Kažu, primjećuje se Puljićev trud, što je i očito vidljivo iz mnogih njegovih poteza, no on je čovjek koji je u Split došao kao privremeni igrač, a mnogi su se problemi godinama bili gomilali i nisu dobro razriješeni.

---

image

Dubrovački biskup Roko Glasnović u ophodu na ovogodišnju Cvjetnicu ispred zborne crkve svetog Vlaha u Dubrovniku
 

Tonći Plazibat/Cropix
---

Međutim, čini se da će se mnogi iznenaditi, i to baš ponajviše oni koji su kao nepomične svetkovine godinama na istim župama, kad ih ovih dana apostolski upravitelj pozove na razgovor u Ordinarijat i odredi im premještaj sa sadašnjih službi, te im ponudi prijedloge zaduženja za nove pastoralne izazove u drugim sredinama.

Jedna od prvih Puljićevih odluka bila je da se poslije svake mise u nadbiskupiji moli molitva za novoga i dobroga pastira splitske Crkve. Neki su u tome ustrajali od prvoga do današnjih dana, drugi su nakon nekog vremena odmahnuli rukom i nonšalantno poručili: Što ćemo to moliti kad se već ionako zna tko će zasjesti na Dujmovu katedru kao njegov 110. nasljednik.

A je li to baš tako, odnosno, znade li se barem koja se imena spominju kao novi pastiri, ima li Puljić nekoga biskupa kojega on kao apostolski upravitelj gura, postoji li možda potencijalni Kutlešin igrač, jer očigledno je da se i njega nešto pita u tom rimskom Dikasteriju za biskupe, čiji je on član od srpnja prošle godine kad ga je na petogodišnji mandat na tu funkciju imenovao papa Frane i time ga definirao kao trenutno najjačeg igrača među prelatima Crkve u Hrvata.

I ne samo njega, nego je ovih dana objavljeno da je još jedan hercegovački klerik promoviran u formalno trećeg čovjeka navedenog Dikasterija.

Manje znani lokalni portal Goranci.online to će objaviti ovim riječima: "Velika radost za Crkvu u Hercegovini nakon što je Papa Frane imenovao svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Ivana Kovača podtajnikom kongregacije za biskupe... Mons. Ivan Kovač rođen je 28. ožujka 1978. u Posušju, a biskup Perić ga je 2003. godine zaredio za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije... Ova nova odgovornost omogućit će mu da sudjeluje u donošenju važnih odluka i djeluje kao stručnjak na području biskupskih pitanja."

Da rekapituliramo. Nadbiskup Želimir Puljić rodom je iz Kamene pokraj Mostara, dakle i on je Hercegovac, i godinama već dobro pliva uz obale Jadrana.

---

image

Triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas (sa štapom u ruci) i hvarski biskup Ranko Vidović na blagdan Srca Isusova u Košutama

Ferata.hr
---

Ovo mu je treća biskupska upravljačka služba – najprije Dubrovnik, potom Zadar, a sada i Split – i mogao bi je obnašati još neko vrijeme, sve dok iz Apostolske nuncijature u Zagrebu ne bude pušten bijeli dim i objavljeno ime novoga pastira – zacijelo već postojećeg biskupa – koji bi trebao preuzeti kormilo lađe najstarije (nad)biskupije Crkve u Hrvata.

Zna se da je Puljićev ne samo pritajeni, već otvoreni favorit mons. Petar Palić, najprije hvarski, potom trenutni mostarski ordinarij, podrijetlom iz Janjeva, kojeg je Puljić svojedobno favorizirao i za svoga nasljednika u Dubrovniku, ali je tada mons. Barišić uspio svojim kanalima u Rimu "progurati" Matu Uzinića.

Kao predsjednik HBK-a, mons. Želimir "izvlači" svećenika Palića iz Dubrovačke biskupije i pretpostavlja se kako je na njegov poticaj izabran za glavnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Uskoro biva imenovan i zaređen na Hvaru za biskupa trootočne biskupije. Glavni zareditelj je, pogađate, mons. Puljić.

Pogledajte – na fotografiji uz ovaj članak – taj očinski pogled tada zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Palića u hvarskoj katedrali, u procesiji nakon svečane mise: Imamo biskupa... kao da ponosno želi poručiti.

Istodobno uz ulogu hvarskoga biskupa, mons. Palić ostaje i dalje na službi glavnog tajnika HBK-a; preko tjedna je u Zagrebu, tako da ga otočani prozivaju vikend-biskupom. No i danas se među svećenicima hvarske biskupije može čuti kako je taj znao upravljati. Neki će reći kako je konzervativac, što je – ako se mene pita – za Split preporuka, a nikako otegotna okolnost.

---

image

Biskup Robert Francis Prevost je novi prefekt Dikasterija za biskupe u Rimu

Vatican Media
---

Ima još više kandidata: vojni biskup Jure Bogdan, njega mnogi žele, hendikep mu je jer je podrijetlom iz naše nadbiskupije, a u ovom pontifikatu te se opcije izbjegavaju; varaždinski biskup Božo Radoš, komparativna mu je prednost što je rođen u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, odakle su i nadbiskupi Kutleša i Puljić; dubrovački biskup Roko Glasnović, Janjevac kao i rođak mu Palić, najmlađi je koji se spominje za Dujmova nasljednika, no njegovo vrijeme tek dolazi.

Zbog poodmaklih godina izgleda da je tu mogućnost odbio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, dok još jedan naše gore list, aktualni hvarski biskup Ranko Vidović, teško može očekivati nešto više od sadašnje biskupske stolice i ako bi se šalili, veće šanse ima još kratko vrijeme župnik Trilja i cetinski dekan don Stipe Ljubas, koji mu je nedavno u Košutama pridržavao štap.

Kako se procedura odužila za jesen, tako se počelo govoriti i o tome da bi možda neki splitski svećenik mogao biti zaređen za nadbiskupa. U tom slučaju, po mojemu mišljenju, prvi bi izbor bio katedralni župnik don Ante Mateljan. Ostali mu nisu ni do koljena.

---

"Biskup prije svega treba biti ‘katolik‘"

S biskupom Robertom Francisom Prevostom, novim prefektom Dikasterija za biskupe u Rimu, za Vatican News razgovarao je glavni urednik Andrea Tornielli.

Možete li ocrtati identitet biskupa za Crkvu našeg vremena?

– Prije svega treba biti "katolik": ponekad biskup riskira da se usredotoči samo na lokalnu dimenziju. Ali dobro je da biskup ima mnogo širu viziju Crkve i stvarnosti te da doživi univerzalnost Crkve.

Također nam je potrebna sposobnost slušanja drugih i traženja savjeta, kao i psihološka i duhovna zrelost. Temeljni element identiteta je biti pastir, sposoban biti blizak članovima zajednice, počevši od svećenika kojima je biskup otac i brat. Živjeti tu bliskost sa svima, ne isključujući nikoga.

Papa Frane je govorio o četiri blizine: blizini Bogu, braći biskupima, svećenicima i cijelom Božjem narodu. Ne smije se prepustiti napasti da se živi izolirano, odvojeno u palači, zadovoljen određenom društvenom razinom ili određene razine unutar Crkve.

I ne smije se skrivati ​​iza ideje vlasti koja danas više nema smisla. Ovlast koju imamo je služiti, pratiti svećenike, biti dušobrižnici i učitelji. Često smo se brinuli za podučavanje doktrine, načinom življenja naše vjere, ali riskiramo zaboraviti da je naš prvi zadatak podučavati što znači upoznati Isusa Krista i svjedočiti našu blizinu Gospodinu.

To je na prvom mjestu: prenijeti ljepotu vjere, ljepotu i radost poznavanja Isusa, znači da to i sami živimo te dijelimo to iskustvo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVETI DUJE ČEKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVETI DUJE ČEKA... 2 0 16038 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-22 20:16:13 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 15:10:55 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2023-07-10 12:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Papa Frane je prije godinu dana prihvatio Barišićevu ostavku, ali je zapelo s izborom novog biskupa. Tko su kandidati? [metakey] => Splitski biskup, Sv. Duje, Crkveni kandidati, Dražen Kutleša, papa frane [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/22\/20125356.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/23838414.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/18173180.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/11045609.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/23472836.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/24633015.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/25160959.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/22\/25227754.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ferata.hr","Vatican Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018O\u010dinski pogled\u2018 tada\u0161njeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. \u017delimira Pulji\u0107a, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Petra Pali\u0107a u hvarskoj katedrali<\/p>","

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi procesiju Ka\u010di\u0107evim trgom s mo\u0107ima svetog Klementa, za\u0161titnika grada i Makarske biskupije
\n\u00a0<\/p>","

Mons. Zdenko Kri\u017ei\u0107, gospi\u0107ko-senjski biskup, na proslavi blagdana svetog Ante u franjeva\u010dkom samostanu na Poljudu
\n\u00a0<\/p>","

Nadbiskup Marin Bari\u0161i\u0107 i gospi\u0107ko-senjski biskup Zdenko Kri\u017ei\u0107 tijekom procesije za blagdan svetog Dujma, za\u0161titnika Splita
\n\u00a0<\/p>","

Vara\u017edinski biskup Bo\u017ee Rado\u0161 (u sredini) izme\u0111u kardinala Josipa Bozani\u0107a i vara\u017edinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka
\n\u00a0<\/p>","

Dubrova\u010dki biskup Roko Glasnovi\u0107 u ophodu na ovogodi\u0161nju Cvjetnicu ispred zborne crkve svetog Vlaha u Dubrovniku
\n\u00a0<\/p>","

Triljski \u017eupnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas (sa \u0161tapom u ruci) i hvarski biskup Ranko Vidovi\u0107 na blagdan Srca Isusova u Ko\u0161utama<\/p>","

Biskup Robert Francis Prevost je novi prefekt Dikasterija za biskupe u Rimu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1210","hd_20125356_1920.jpg":"1920x1080","k_20125356_1280.jpg":"1280x1280","k_20125356_1024.jpg":"1024x1024","k_20125356_640.jpg":"640x640","k_20125356_480.jpg":"480x480","k_20125356_340.jpg":"340x340","k_20125356_220.jpg":"220x220","o_20125356_1280.jpg":"1280x806","o_20125356_1024.jpg":"1024x645","o_20125356_640.jpg":"640x403","o_20125356_480.jpg":"480x302","o_20125356_340.jpg":"340x214","o_20125356_220.jpg":"220x138","h_20125356_1280.jpg":"1280x854","h_20125356_1024.jpg":"1024x683","h_20125356_640.jpg":"640x427","h_20125356_480.jpg":"480x320","h_20125356_340.jpg":"340x227","h_20125356_220.jpg":"220x147","pp_20125356_1280.jpg":"1280x1628","pp_20125356_1024.jpg":"1024x1303","pp_20125356_640.jpg":"640x814","pp_20125356_480.jpg":"480x611","pp_20125356_340.jpg":"340x432","pp_20125356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23838414_1920.jpg":"1920x1080","k_23838414_1280.jpg":"1280x1280","k_23838414_1024.jpg":"1024x1024","k_23838414_640.jpg":"640x640","k_23838414_480.jpg":"480x480","k_23838414_340.jpg":"340x340","k_23838414_220.jpg":"220x220","o_23838414_1280.jpg":"1280x853","o_23838414_1024.jpg":"1024x682","o_23838414_640.jpg":"640x426","o_23838414_480.jpg":"480x320","o_23838414_340.jpg":"340x226","o_23838414_220.jpg":"220x146","h_23838414_1280.jpg":"1280x854","h_23838414_1024.jpg":"1024x683","h_23838414_640.jpg":"640x427","h_23838414_480.jpg":"480x320","h_23838414_340.jpg":"340x227","h_23838414_220.jpg":"220x147","pp_23838414_1280.jpg":"1280x1628","pp_23838414_1024.jpg":"1024x1303","pp_23838414_640.jpg":"640x814","pp_23838414_480.jpg":"480x611","pp_23838414_340.jpg":"340x432","pp_23838414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_18173180_1920.jpg":"1920x1080","k_18173180_1280.jpg":"1280x1280","k_18173180_1024.jpg":"1024x1024","k_18173180_640.jpg":"640x640","k_18173180_480.jpg":"480x480","k_18173180_340.jpg":"340x340","k_18173180_220.jpg":"220x220","o_18173180_1280.jpg":"1280x821","o_18173180_1024.jpg":"1024x657","o_18173180_640.jpg":"640x410","o_18173180_480.jpg":"480x308","o_18173180_340.jpg":"340x218","o_18173180_220.jpg":"220x141","h_18173180_1280.jpg":"1280x854","h_18173180_1024.jpg":"1024x683","h_18173180_640.jpg":"640x427","h_18173180_480.jpg":"480x320","h_18173180_340.jpg":"340x227","h_18173180_220.jpg":"220x147","pp_18173180_1280.jpg":"1280x1628","pp_18173180_1024.jpg":"1024x1303","pp_18173180_640.jpg":"640x814","pp_18173180_480.jpg":"480x611","pp_18173180_340.jpg":"340x432","pp_18173180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_11045609_1920.jpg":"1920x1080","k_11045609_1280.jpg":"1280x1280","k_11045609_1024.jpg":"1024x1024","k_11045609_640.jpg":"640x640","k_11045609_480.jpg":"480x480","k_11045609_340.jpg":"340x340","k_11045609_220.jpg":"220x220","o_11045609_1280.jpg":"1280x866","o_11045609_1024.jpg":"1024x693","o_11045609_640.jpg":"640x433","o_11045609_480.jpg":"480x325","o_11045609_340.jpg":"340x230","o_11045609_220.jpg":"220x148","h_11045609_1280.jpg":"1280x854","h_11045609_1024.jpg":"1024x683","h_11045609_640.jpg":"640x427","h_11045609_480.jpg":"480x320","h_11045609_340.jpg":"340x227","h_11045609_220.jpg":"220x147","pp_11045609_1280.jpg":"1280x1628","pp_11045609_1024.jpg":"1024x1303","pp_11045609_640.jpg":"640x814","pp_11045609_480.jpg":"480x611","pp_11045609_340.jpg":"340x432","pp_11045609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23472836_1920.jpg":"1920x1080","k_23472836_1280.jpg":"1280x1280","k_23472836_1024.jpg":"1024x1024","k_23472836_640.jpg":"640x640","k_23472836_480.jpg":"480x480","k_23472836_340.jpg":"340x340","k_23472836_220.jpg":"220x220","o_23472836_1280.jpg":"1280x853","o_23472836_1024.jpg":"1024x682","o_23472836_640.jpg":"640x426","o_23472836_480.jpg":"480x320","o_23472836_340.jpg":"340x226","o_23472836_220.jpg":"220x146","h_23472836_1280.jpg":"1280x854","h_23472836_1024.jpg":"1024x683","h_23472836_640.jpg":"640x427","h_23472836_480.jpg":"480x320","h_23472836_340.jpg":"340x227","h_23472836_220.jpg":"220x147","pp_23472836_1280.jpg":"1280x1628","pp_23472836_1024.jpg":"1024x1303","pp_23472836_640.jpg":"640x814","pp_23472836_480.jpg":"480x611","pp_23472836_340.jpg":"340x432","pp_23472836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24633015_1920.jpg":"1920x1080","k_24633015_1280.jpg":"1280x1280","k_24633015_1024.jpg":"1024x1024","k_24633015_640.jpg":"640x640","k_24633015_480.jpg":"480x480","k_24633015_340.jpg":"340x340","k_24633015_220.jpg":"220x220","o_24633015_1280.jpg":"1280x853","o_24633015_1024.jpg":"1024x682","o_24633015_640.jpg":"640x426","o_24633015_480.jpg":"480x320","o_24633015_340.jpg":"340x226","o_24633015_220.jpg":"220x146","h_24633015_1280.jpg":"1280x854","h_24633015_1024.jpg":"1024x683","h_24633015_640.jpg":"640x427","h_24633015_480.jpg":"480x320","h_24633015_340.jpg":"340x227","h_24633015_220.jpg":"220x147","pp_24633015_1280.jpg":"1280x1628","pp_24633015_1024.jpg":"1024x1303","pp_24633015_640.jpg":"640x814","pp_24633015_480.jpg":"480x611","pp_24633015_340.jpg":"340x432","pp_24633015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"610x406","hd_25160959_1920.jpg":"1920x1080","k_25160959_1280.jpg":"1280x1280","k_25160959_1024.jpg":"1024x1024","k_25160959_640.jpg":"640x640","k_25160959_480.jpg":"480x480","k_25160959_340.jpg":"340x340","k_25160959_220.jpg":"220x220","o_25160959_1280.jpg":"1280x851","o_25160959_1024.jpg":"1024x681","o_25160959_640.jpg":"640x425","o_25160959_480.jpg":"480x319","o_25160959_340.jpg":"340x226","o_25160959_220.jpg":"220x146","h_25160959_1280.jpg":"1280x854","h_25160959_1024.jpg":"1024x683","h_25160959_640.jpg":"640x427","h_25160959_480.jpg":"480x320","h_25160959_340.jpg":"340x227","h_25160959_220.jpg":"220x147","pp_25160959_1280.jpg":"1280x1628","pp_25160959_1024.jpg":"1024x1303","pp_25160959_640.jpg":"640x814","pp_25160959_480.jpg":"480x611","pp_25160959_340.jpg":"340x432","pp_25160959_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_25227754_1920.jpg":"1920x1080","k_25227754_1280.jpg":"1280x1280","k_25227754_1024.jpg":"1024x1024","k_25227754_640.jpg":"640x640","k_25227754_480.jpg":"480x480","k_25227754_340.jpg":"340x340","k_25227754_220.jpg":"220x220","o_25227754_1280.jpg":"1280x720","o_25227754_1024.jpg":"1024x576","o_25227754_640.jpg":"640x360","o_25227754_480.jpg":"480x270","o_25227754_340.jpg":"340x191","o_25227754_220.jpg":"220x123","h_25227754_1280.jpg":"1280x854","h_25227754_1024.jpg":"1024x683","h_25227754_640.jpg":"640x427","h_25227754_480.jpg":"480x320","h_25227754_340.jpg":"340x227","h_25227754_220.jpg":"220x147","pp_25227754_1280.jpg":"1280x1628","pp_25227754_1024.jpg":"1024x1303","pp_25227754_640.jpg":"640x814","pp_25227754_480.jpg":"480x611","pp_25227754_340.jpg":"340x432","pp_25227754_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5669131 Threads: 78 Questions: 1014222260 Slow queries: 0 Opens: 180215 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.902 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9092056 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/papa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati-1305291 [printLink] => /vijesti/hrvatska/papa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati-1305291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 722847 [name] => Splitski biskup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 14:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-biskup [link] => /tag/splitski-biskup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313849 [name] => Sv. Duje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sv-duje [link] => /tag/sv-duje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722848 [name] => Crkveni kandidati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 14:05:06 [main_article_id] => 0 [alias] => crkveni-kandidati [link] => /tag/crkveni-kandidati ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612474 [name] => Dražen Kutleša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-11 12:00:13 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-kutlesa [link] => /tag/drazen-kutlesa ) [4] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVETI DUJE ČEKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Papa Frane je još lani prihvatio Barišićevu ostavku, ali je zapelo s izborom novoga biskupa u Splitu. Tko su kandidati? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/20125356.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Očinski pogled‘ tadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/20125356.jpg [title] =>

‘Očinski pogled‘ tadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/23838414.jpg [title] =>

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi procesiju Kačićevim trgom s moćima svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije
 

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/18173180.jpg [title] =>

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, na proslavi blagdana svetog Ante u franjevačkom samostanu na Poljudu
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/11045609.jpg [title] =>

Nadbiskup Marin Barišić i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić tijekom procesije za blagdan svetog Dujma, zaštitnika Splita
 

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/23472836.jpg [title] =>

Varaždinski biskup Bože Radoš (u sredini) između kardinala Josipa Bozanića i varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka
 

Željko Hajdinjak/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/24633015.jpg [title] =>

Dubrovački biskup Roko Glasnović u ophodu na ovogodišnju Cvjetnicu ispred zborne crkve svetog Vlaha u Dubrovniku
 

Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/25160959.jpg [title] =>

Triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas (sa štapom u ruci) i hvarski biskup Ranko Vidović na blagdan Srca Isusova u Košutama

Ferata.hr ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/22/25227754.jpg [title] =>

Biskup Robert Francis Prevost je novi prefekt Dikasterija za biskupe u Rimu

Vatican Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li se konačno približilo vrijeme da bude objavljeno tko će biti 110. po redu nasljednik svetog Dujma na časnoj katedri splitskih (nad)biskupa, ili je vjerničkom puku srednje Dalmacije – koju većinom pokrivaju granice Splitsko-makarske nadbiskupije – preostalo da čekaju još jedne duge rukave za navedenu objavu urbi – Splitu et orbi – nadbiskupiji?!

Kako sada stvari stoje, iz izvora bliskih vatikanskoj diplomaciji, procedura za imenovanje novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa još nije gotova.

– Ništa prije jeseni, deveti ili deseti mjesec - rekao mi je jedan od brojnih diplomata hrvatskog podrijetla na službi pri Svetoj stolici.

Nedavno, pak, na župnu svetkovinu u rodnom selu mojih roditelja, imao sam priliku čuti od jednog visoko rangiranog dužnosnika u Kuriji Splitsko-makarske nadbiskupije kako apostolski upravitelj priprema i jače premještaje za ovo ljeto.

Iako se uvriježeno mislilo da je umirovljeni nadbiskup zadarski, mons. dr. Želimir Puljić, naslijedio na svega mjesec ili dva na Dujmovoj stolici svoga prethodnika, nadbiskupa Draženu Kutlešu – koji se u međuvremenu popeo naviše i postao zagrebački nadbiskup – ipak činjenica je kako je nadbiskup Puljić na katedri splitskoga crkvenoga pastira već dulje od četiri mjeseca, otkad ga je papa Frane 14. veljače 2023., dakle još ove zime, imenovao splitsko-makarskim apostolskim upraviteljem.

Kutleša je tad još bio samo nadbiskup koadjutor s pravom nasljedstva kardinala Bozanića, koji je dogodine u ožujku trebao napuniti 75 godina, što je uvjet za kanonsku mirovinu. No kardinal je sišao s trona skoro godinu dana ranije, kako bi nadbiskup Kutleša mogao biti regularni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, jer bi kao koadjutor na tom mjestu ostao nelegalno.

Po onome što je u uvodu spomenuti kurijalac govorio u jednom omanjem društvu, moglo bi se zaključiti kako će mons. Puljić u Biskupskoj palači u Splitu ove godine odraditi i radno ljetovanje, provesti temeljite premještaje, odnosno da je s druge strane nešto zapelo u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu ili u Dikasteriju za biskupe u Rimu, koji pripremaju teren Papi da proglasi novog ordinarija u svakoj od (nad)biskupija Crkve u Hrvata.

Kažu kako gotovo da nema radnog dana u crkvenoj ili kalendarskoj godini, svejedno, a da Sveti Otac ne imenuje barem jednoga biskupa. Što je onda krenulo ukrivo da se evo, zapravo i dulje od 13 mjeseci, u Splitu čeka pravi nasljednik 108. pastira u nizu od Venancija, preko Dujma, a to je bio mons. Marin Barišić?!

---

image

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi procesiju Kačićevim trgom s moćima svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Jer, ruku na srce, ono što su prije navedene dvije crkvene institucije ponudile kao rješenje, kad su dotadašnjega koadjutora u Splitu mons. Kutlešu postavili na Barišićevo mjesto, pokazalo se kao totalno promašeno.

Naime, otkad je objavljeno da je papa Frane prihvatio Barišićevu ostavku, 13. svibnja 2022., mnogi katolički vjernici u Dalmaciji se s pravom osjećaju kao siročad. Ne samo oni, nego i mnogi svećenici. Jedan iz istog onog spomenutog omanjeg društva znao je reći svojim župljanima: "Mi sad imamo dva dida za ordinarija, ali to nije to, nama triba ćaća, mi smo kao ovce bez pastira."

Nije prošlo ni devet mjeseci i jedan dan, a Kutleša je nastavio svoj strelovit let u crkvenoj hijerarhiji i dospio na Kaptol u Zagrebu. Split mu je, ili, ako hoćete, njima u Rimu, poslužio samo kao mantinela kako bi se mons. Dražen "ero s onoga svijeta", nakon Istre i Dalmacije, našao u metropoli, gdje se očigledno puno bolje osjeća i snalazi od prijašnjih sredina u kojima je bio.

Gore daje intervju za intervjuom, nacionalne dalekovidnice se guraju koja će prva ući u njegove odaje na Kaptolu, propovijedi su mu smionije, u jednu ruku ponaša se kao da je došao svoj među svoje, jer ne kaže se tek tako da je hrvatska metropola i glavni grad Hercegovaca; sad se više ne mora nikome dokazivati, još malo ovako taktički politički izdržati do crvenkapice na glavi i onda mu je, što sam već odavno napisao, samo nebo granica...

---

image

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, na proslavi blagdana svetog Ante u franjevačkom samostanu na Poljudu
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Kad je napustio Split, nikome se od nas nije ni javio, nikome nije ni zahvalio – potužio mi se ovih dana jedan kanonik prvostolnog Kaptola svetog Dujma.

Ja bih k tome dodao kako je nakon objave u podne famoznog 14. veljače 2023., još istog popodneva, nadbiskup Kutleša sa spakiranim kuferima u svome automobilu krenuo put hrvatskoga glavnoga grada.

Jedan dugogodišnji splitski župnik, baš u te dane kad je Kutleša odlazio za Zagreb, ovako mi je pismeno odgovorio u jednoj osobnoj poruci, s obzirom na priče kako nadbiskup Dražen nije ništa želio od tih pustih seljenja s jedne na drugu biskupsku stolicu, već su to od njega iz Vatikana tražili jer je on njihov biskup specijalac:

– Ma Bog s tobom. Nikakva kontakta nije imao sa svećenicima. Da nije želio, ne bi iz Poreča u Split niti bi iz Splita u Zagreb.

Slično mi je govorio već navedeni kurijalac s početka teksta, spominjući kako mons. Dražen ni s njima u Biskupovoj palači nije ostvario nikakve posebne relacije.

Za one koji nisu pratili moje prijašnje tekstove na ovu i slične teme, podsjećam kako je preuzvišeni Kutleša prije nego je postao biskup kao mladi svećenik služio upravo u Kongregaciji za biskupe u Vatikanu.

Nadbiskup Dražen rodom je iz Prisoja kod Tomislavgrada, u Bosni i Hercegovini. Nakon što se iskazao u očima svojih nadređenih, a u bogoslovskim danima tijekom studija jedan od njih bio je i tadašnji rektor Teologije u Sarajevu dr. Želimir Puljić, netom zaređeni prezbiter mostarsko-duvanjski po preporuci svoga biskupa mons. dr. Ratka Perića "zaposlio" se u Rimu.

Ne samo da ga je njegov ordinarij preporučio, već ga je i pogurao po svojim rimskim vezama, spomenuli smo već i gdje. Nije biskup Perić zaludu "gulio" godine u Rimu najprije na poslijediplomskom studiju, a potom i kao dugovječni rektor hrvatskog papinskog Zavoda svetog Jeronima, dok nije s te pozicije zasjeo na stolicu hercegovačkih biskupija naslijedivši mons. Pavla Žanića, našega Kaštelanina iz Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je u Mostar otišao s mjesta župnika katedrale svetog Dujma.

---

image

Nadbiskup Marin Barišić i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić tijekom procesije za blagdan svetog Dujma, zaštitnika Splita
 

Jakov Prkić/Cropix
---

U jednoj objavi na svom privatnom Facebook profilu, nakon što je nadbiskup Dražen služio u Splitu 271 dan i već bio otputovao mjesec dana prije toga za Zagreb, točnije 18. ožujka 2023., ponudio sam oklade i primao ih u inbox s ovim izazovom:

"Tko će se kladit sa mnom da će od od ponedjeljka 20. ožujka, blagdana svetog Josipa ove godine, najkasnije do Bile nedilje 16. travnja, kardinal Josip Bozanić podnijeti ostavku na mjesto zagrebačkog nadbiskupa?"

U subotu 15. travnja 2023., četiri minute poslije 12 sati, netom nakon što je apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj sa zagrebačkog Ksavera priopćila da je kardinal Bozanić odstupio kako bi tron na Kaptolu preuzeo nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, jedan mi je moj prijatelj na Facebooku, inače bivši klerik, ničim izazvan poručio putem Messengera.

– Dragi Ivane, znam da nisi prorok niti sin proročki, ali sve u sridu...

– Eto, proricat će sinovi vaši... Pozdrav iz Međugorja, ovdje je točno u podne proplakalo hercegovačko nebo i orosilo škrtu zemlju iz koje je niknuo sin koji je danas zasjeo na katedru zagrebačkih nadbiskupa, a uskoro, zacijelo, i kardinala, uzvratio sam mu za dvadesetak minuta.

– Sve znam, kolega mi je, susjed i... Bumo molili i vidjeli... opet će dotični za desetak minuta.

Nadodao sam potom na svom Facebook profilu: "Triba imat utakmica u nogama i malo poznavat crkvene strukture, zbrojit dva više dva i mrvu petlje da ne kažem šta drugo i objaviti nešto što je očigledno, i to šćeto neto... Padaju mi na pamet riječi himne koju pjeva Mate Bulić: ‘Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina...‘ Neka je s blagoslovom cijeloj Crkvi u Hrvata, a osobito novom zagrebačkom nadbiskupu."

Navečer je rečeni eks klerik imao potrebu malo šire elaborirati svoje "znanje" o Draženu Kutleši.

– Dragi Ivane, od 1997. kada je Dražen studirao u Sarajevu, rektor studija je bio Želimir Puljić... Mons. Puljić je i širina i dubina odgoja, duhovnosti i dobrote... Blizu su nam mjesta rođenja. Dražen je uvijek bio miran, radišan, povučen, ali pronicljiv na putu karijere... Sve je radio polako, proračunato, lukavo. Nije mu zamjeriti, znao je da tiha voda brige valja...

---

image

Varaždinski biskup Bože Radoš (u sredini) između kardinala Josipa Bozanića i varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka
 

Željko Hajdinjak/Cropix
---

A preuzvišeni je jačao u službama uz blagoslov biskupa Ratka, čast mu je k‘o svim Bužanima (Buško Blato) bila slatka. Znam da nije ljubio Međugorje... No, nadam se da će ovdje u Zagrebačkoj nadbiskupiji učiniti brojne promjene i djela.

A valjda je i red kad se Bozanić sapinjao i nikad hrvatski jezik, izričaj i dikciju nije naučio... Ja ovako s tobom malo dijelim misli. Nikom lekcije ne čitam. Cijenim trenutak koji može biti milostan... –napisao mi je Facebook prijatelj.

Sad kad se osvrnem unatrag, vidim, a to mi povrđuje moj prijatelj kurijalac i mnogi drugi visokopozicionirani splitski klerici, da je Kutleša bio svjestan kako je u Splitu tek u prolazu i da je poslan po zadatku da odradi nekolicinu stvari.

Ostat će zapamćeno da je nešto čeprkao oko KBF-a, gdje se i nije kao veliki kancelar baš pojavljivao, već je imenovao svoga delegata, primio je autora stalnih prigovora na koje nije mogao utjecati, jednog te istog profesora koji je na račun "grijeha" svih svojih kolega pisao na sve strane svijeta, neke je i tužio na civilnom, a ne na crkvenom sudu... i ta napast i dalje traje, ne vidi joj se kraja...

Jedini, po meni hvale vrijedan potez je taj što je kao kratkotrajni ordinarij na Dujmovoj stolici, mons. Kutleša lani u kasnu jesen istodobno razriješio župničke službe nekoliko svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i poslao ih na bolovanje.

Jedan od njih je ubrzo sveden na laički stalež, a ostale će apostolski upravitelj, kako saznajemo iz svećeničkih krugova, ovih dana rasporediti na neke nove dužnosti jer su na njihova prijašnja mjesta uskočili neki novi župnici.

Možda s "odsluženja kazne" na župi Orah-Stilja kod Vrgorca bude vraćen katedralni orguljaš, kojeg je nadbiskup Kutleša poslao u tu zabit očigledno na hlađenje zbog afere koja se dogodila unutar zidova CBS-a, a gdje je prije župničke bio na službi odgojitelja.

Morat će biti podijeljeni dekreti petorici novih mladomisnika. Čujem da će i trenutni rektor na splitskoj Bogosloviji na svoj zahtjev otići s te vruće, odgovorne i zahtjevne funkcije, i na njegovo će mjesto trebati imenovati novog svećenika.

Kao prvi novi dekret, zabilježimo kako je 1. srpnja nadbiskup Puljić odredio novoga dušobrižnika u KBC-u Split, i to na Firulama, jer je dosadašnji nakon tri godine služenja, don Šimun Doljanin, zbog svojih obveza prema Neokatekumenskom putu zamolio apostolskog upravitelja da ga razriješi službe bolničkoga kapelana. To je mjesto privremeno rješeno, za dušobrižnika je imenovan don Gabrijel Kamber, koji se vratio sa studija iz Rima, a u Splitu bi trebao nastaviti raditi na doktorskom radu.

Mnogi su mi klerici znali reći u posljednje vrijeme kako je u Ordinarijatu situacija teška, neki, i to prije svih stariji svećenici, čak su stanje opisivali preteškim riječima, kao rasulo. Kažu, primjećuje se Puljićev trud, što je i očito vidljivo iz mnogih njegovih poteza, no on je čovjek koji je u Split došao kao privremeni igrač, a mnogi su se problemi godinama bili gomilali i nisu dobro razriješeni.

---

image

Dubrovački biskup Roko Glasnović u ophodu na ovogodišnju Cvjetnicu ispred zborne crkve svetog Vlaha u Dubrovniku
 

Tonći Plazibat/Cropix
---

Međutim, čini se da će se mnogi iznenaditi, i to baš ponajviše oni koji su kao nepomične svetkovine godinama na istim župama, kad ih ovih dana apostolski upravitelj pozove na razgovor u Ordinarijat i odredi im premještaj sa sadašnjih službi, te im ponudi prijedloge zaduženja za nove pastoralne izazove u drugim sredinama.

Jedna od prvih Puljićevih odluka bila je da se poslije svake mise u nadbiskupiji moli molitva za novoga i dobroga pastira splitske Crkve. Neki su u tome ustrajali od prvoga do današnjih dana, drugi su nakon nekog vremena odmahnuli rukom i nonšalantno poručili: Što ćemo to moliti kad se već ionako zna tko će zasjesti na Dujmovu katedru kao njegov 110. nasljednik.

A je li to baš tako, odnosno, znade li se barem koja se imena spominju kao novi pastiri, ima li Puljić nekoga biskupa kojega on kao apostolski upravitelj gura, postoji li možda potencijalni Kutlešin igrač, jer očigledno je da se i njega nešto pita u tom rimskom Dikasteriju za biskupe, čiji je on član od srpnja prošle godine kad ga je na petogodišnji mandat na tu funkciju imenovao papa Frane i time ga definirao kao trenutno najjačeg igrača među prelatima Crkve u Hrvata.

I ne samo njega, nego je ovih dana objavljeno da je još jedan hercegovački klerik promoviran u formalno trećeg čovjeka navedenog Dikasterija.

Manje znani lokalni portal Goranci.online to će objaviti ovim riječima: "Velika radost za Crkvu u Hercegovini nakon što je Papa Frane imenovao svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Ivana Kovača podtajnikom kongregacije za biskupe... Mons. Ivan Kovač rođen je 28. ožujka 1978. u Posušju, a biskup Perić ga je 2003. godine zaredio za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije... Ova nova odgovornost omogućit će mu da sudjeluje u donošenju važnih odluka i djeluje kao stručnjak na području biskupskih pitanja."

Da rekapituliramo. Nadbiskup Želimir Puljić rodom je iz Kamene pokraj Mostara, dakle i on je Hercegovac, i godinama već dobro pliva uz obale Jadrana.

---

image

Triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas (sa štapom u ruci) i hvarski biskup Ranko Vidović na blagdan Srca Isusova u Košutama

Ferata.hr
---

Ovo mu je treća biskupska upravljačka služba – najprije Dubrovnik, potom Zadar, a sada i Split – i mogao bi je obnašati još neko vrijeme, sve dok iz Apostolske nuncijature u Zagrebu ne bude pušten bijeli dim i objavljeno ime novoga pastira – zacijelo već postojećeg biskupa – koji bi trebao preuzeti kormilo lađe najstarije (nad)biskupije Crkve u Hrvata.

Zna se da je Puljićev ne samo pritajeni, već otvoreni favorit mons. Petar Palić, najprije hvarski, potom trenutni mostarski ordinarij, podrijetlom iz Janjeva, kojeg je Puljić svojedobno favorizirao i za svoga nasljednika u Dubrovniku, ali je tada mons. Barišić uspio svojim kanalima u Rimu "progurati" Matu Uzinića.

Kao predsjednik HBK-a, mons. Želimir "izvlači" svećenika Palića iz Dubrovačke biskupije i pretpostavlja se kako je na njegov poticaj izabran za glavnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Uskoro biva imenovan i zaređen na Hvaru za biskupa trootočne biskupije. Glavni zareditelj je, pogađate, mons. Puljić.

Pogledajte – na fotografiji uz ovaj članak – taj očinski pogled tada zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Palića u hvarskoj katedrali, u procesiji nakon svečane mise: Imamo biskupa... kao da ponosno želi poručiti.

Istodobno uz ulogu hvarskoga biskupa, mons. Palić ostaje i dalje na službi glavnog tajnika HBK-a; preko tjedna je u Zagrebu, tako da ga otočani prozivaju vikend-biskupom. No i danas se među svećenicima hvarske biskupije može čuti kako je taj znao upravljati. Neki će reći kako je konzervativac, što je – ako se mene pita – za Split preporuka, a nikako otegotna okolnost.

---

image

Biskup Robert Francis Prevost je novi prefekt Dikasterija za biskupe u Rimu

Vatican Media
---

Ima još više kandidata: vojni biskup Jure Bogdan, njega mnogi žele, hendikep mu je jer je podrijetlom iz naše nadbiskupije, a u ovom pontifikatu te se opcije izbjegavaju; varaždinski biskup Božo Radoš, komparativna mu je prednost što je rođen u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, odakle su i nadbiskupi Kutleša i Puljić; dubrovački biskup Roko Glasnović, Janjevac kao i rođak mu Palić, najmlađi je koji se spominje za Dujmova nasljednika, no njegovo vrijeme tek dolazi.

Zbog poodmaklih godina izgleda da je tu mogućnost odbio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, dok još jedan naše gore list, aktualni hvarski biskup Ranko Vidović, teško može očekivati nešto više od sadašnje biskupske stolice i ako bi se šalili, veće šanse ima još kratko vrijeme župnik Trilja i cetinski dekan don Stipe Ljubas, koji mu je nedavno u Košutama pridržavao štap.

Kako se procedura odužila za jesen, tako se počelo govoriti i o tome da bi možda neki splitski svećenik mogao biti zaređen za nadbiskupa. U tom slučaju, po mojemu mišljenju, prvi bi izbor bio katedralni župnik don Ante Mateljan. Ostali mu nisu ni do koljena.

---

"Biskup prije svega treba biti ‘katolik‘"

S biskupom Robertom Francisom Prevostom, novim prefektom Dikasterija za biskupe u Rimu, za Vatican News razgovarao je glavni urednik Andrea Tornielli.

Možete li ocrtati identitet biskupa za Crkvu našeg vremena?

– Prije svega treba biti "katolik": ponekad biskup riskira da se usredotoči samo na lokalnu dimenziju. Ali dobro je da biskup ima mnogo širu viziju Crkve i stvarnosti te da doživi univerzalnost Crkve.

Također nam je potrebna sposobnost slušanja drugih i traženja savjeta, kao i psihološka i duhovna zrelost. Temeljni element identiteta je biti pastir, sposoban biti blizak članovima zajednice, počevši od svećenika kojima je biskup otac i brat. Živjeti tu bliskost sa svima, ne isključujući nikoga.

Papa Frane je govorio o četiri blizine: blizini Bogu, braći biskupima, svećenicima i cijelom Božjem narodu. Ne smije se prepustiti napasti da se živi izolirano, odvojeno u palači, zadovoljen određenom društvenom razinom ili određene razine unutar Crkve.

I ne smije se skrivati ​​iza ideje vlasti koja danas više nema smisla. Ovlast koju imamo je služiti, pratiti svećenike, biti dušobrižnici i učitelji. Često smo se brinuli za podučavanje doktrine, načinom življenja naše vjere, ali riskiramo zaboraviti da je naš prvi zadatak podučavati što znači upoznati Isusa Krista i svjedočiti našu blizinu Gospodinu.

To je na prvom mjestu: prenijeti ljepotu vjere, ljepotu i radost poznavanja Isusa, znači da to i sami živimo te dijelimo to iskustvo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Jakov Prkić/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Ferata.hr Vatican Media
Duje Klarić/Cropix

‘Očinski pogled‘ tadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali

Ivo Ravlić/Cropix

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodi procesiju Kačićevim trgom s moćima svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije
 

Božidar Vukičević/Cropix

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, na proslavi blagdana svetog Ante u franjevačkom samostanu na Poljudu
 

Jakov Prkić/Cropix

Nadbiskup Marin Barišić i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić tijekom procesije za blagdan svetog Dujma, zaštitnika Splita
 

Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinski biskup Bože Radoš (u sredini) između kardinala Josipa Bozanića i varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka
 

Tonći Plazibat/Cropix

Dubrovački biskup Roko Glasnović u ophodu na ovogodišnju Cvjetnicu ispred zborne crkve svetog Vlaha u Dubrovniku
 

Ferata.hr

Triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas (sa štapom u ruci) i hvarski biskup Ranko Vidović na blagdan Srca Isusova u Košutama

Vatican Media

Biskup Robert Francis Prevost je novi prefekt Dikasterija za biskupe u Rimu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/papa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati-1305291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aae87b615d983776c1efa312950d1ed9e11fef2c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Papa+Frane+je+jo%C5%A1+lani+prihvatio+Bari%C5%A1i%C4%87evu+ostavku%2C+ali+je+zapelo+s+izborom+novoga+biskupa+u+Splitu.+Tko+su+kandidati%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpapa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati-1305291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpapa-frane-je-prije-godinu-dana-prihvatio-barisicevu-ostavku-ali-je-zapelo-s-izborom-novog-biskupa-tko-su-kandidati-1305291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVETI DUJE ČEKA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSVETI DUJE ČEKA...

Papa Frane je još lani prihvatio Barišićevu ostavku, ali je zapelo s izborom novoga biskupa u Splitu. Tko su kandidati?

Piše Ivan Ugrin
10. srpnja 2023. - 14:04
‘Očinski pogled‘ tadašnjeg zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, glavnog zareditelja svoga pulena mons. Petra Palića u hvarskoj katedraliDuje Klarić/Cropix

Je li se konačno približilo vrijeme da bude objavljeno tko će biti 110. po redu nasljednik svetog Dujma na časnoj katedri splitskih (nad)biskupa, ili je vjerničkom puku srednje Dalmacije – koju većinom pokrivaju granice Splitsko-makarske nadbiskupije – preostalo da čekaju još jedne duge rukave za navedenu objavu urbi – Splitu et orbi – nadbiskupiji?!

Kako sada stvari stoje, iz izvora bliskih vatikanskoj diplomaciji, procedura za imenovanje novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa još nije gotova.

– Ništa prije jeseni, deveti ili deseti mjesec - rekao mi je jedan od brojnih diplomata hrvatskog podrijetla na službi pri Svetoj stolici.

Nedavno, pak, na župnu svetkovinu u rodnom selu mojih roditelja, imao sam priliku čuti od jednog visoko rangiranog dužnosnika u Kuriji Splits...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:50