StoryEditor
Hrvatskaiz vlade

Plenković: Stav struke je da se cijepljenje AstraZenecom nastavi, a Vlada će to mišljenje slijediti

Piše PSD
7. travnja 2021. - 18:45
Damir Krajač/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Dječjeg vrtića "Pušlek" u Mariji Bistrici, nakon čega se obratio novinarima. Uz Plenkovića su u posjetu Mariji Bistrici i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, prenosi Jutarnji list.

Očekuje se da će se Plenković osvrnuti na današnji zaključak EMA-e o cjepivu Astra Zenece. 

- Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva - objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove.

Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

- Imali smo sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, kaže Plenković.

Na pitanje o manjoj cijeni cjepiva AstraZenece odgovorio je:

- Cijene su određivane u procesu koji nema veze s RH, dogovarane su na razini EK. Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hopitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo.

Jesu li druge zemlje članice u neravnopravnom položaju?

- Mi smo apelirali i prošli put kad su neke države suspendirale cijepljenje da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2021 18:46