StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković: Uvođenje kontrola na granicama je samo privremeno i nije novitet, a Slovenci se moraju konzultirati s nama

Piše Vijesti SD
19. listopada 2023. - 10:47

U četvrtak je održana sjednica Hrvatske vlade, piše N1. Uvodno obraćanje premijer Andrej Plenković počeo je s informacijama sa sastanka oko afričke svinjske kuge koji su imali ovaj tjedan:

“Uz znanstvenu i stručnu zajednicu ponovili smo sve što radimo od početka izbijanja epidemije u cilju zaštite naših svinjogojaca. Da postoji cjepivo ili lijek, nabavili bismo ga.”

Istaknuo je da se bolest pojavila i u drugim zemljama u susjedstvu. Dosad je eutanazirano oko 26.000 svinja, dva i pol posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj, napomenuo je i dao podršku ministrici Mariji Vučković.

Kao drugu važnu temu istaknuo je sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom gdje su predstavljena dva nacrta zakona, o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu. Rekao je da su dobili pozitivne reakcije.

Zabrinutost europskih čelnika

“Održan je i veliki sastanak Svjetskog židovskog kongresa, bio je to važan međunarodni skup. Tema napada Hamasa na Izrael bila je važna i na raspravi Europskog vijeća prekjučer gdje smo razgovarali o terorističkim napadima u Europi. To je izazvalo zabrinutost kod kolega. Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je i odluka pojedinih država članica EU-a da zbog prijetnji terorizma i nacionalne sigurnosti dodatno poduzmu mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i Slovenija Hrvatskoj.

Radi se o tome da će i Italija prema Sloveniji uvesti privremenu graničnu kontrolu na unutarnjim granicama, a isto će Slovenija primijeniti prema Hrvatskoj. O tome sam jučer razgovarao sa slovenskim premijerom Golobom, jutros je Božinović razgovarao sa slovenskim kolegom. Povod za razgovore bila je najava Italije prema Sloveniji, i to zbog povećanih mjera zbog terorističkih prijetnji u Europi. Odluka Italije stupa na snagu 21. listopada na rok od 10 dana”, rekao je Plenković i dodao:

“Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo stanje. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija.”

“Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma. Ovo je privremeno, ostaje iznimka i uvodi se kao posljednja mjera. Treba uzeti u obzir učinak na slobodno kretanje osoba i roba. Prije odluke uvođenja nadzora granica država se mora konzultirati sa susjednim državama. Na današnjem sastanku će se naš ministar sastati i i s talijanskim i njih trojica se onda moraju naći i raspraviti novu situaciju da zajedno spriječe eventualne prijetnje od terorizma te porade na suzbijanju nezakonitih migracija”, zaključio je, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:52