StoryEditor
Hrvatskanarasla potraživanja

Pliva i Sandoz obustavili isporuku lijekova drogerijama; nisu se zadovoljili iznosom od 600 milijuna kuna koji je dosad uplaćen

Piše Goranka Jureško/JL
1. travnja 2021. - 14:36

Veledrogerijama je uplaćeno 600 milijuna kuna na ime dugovanja, ali to nije dostatno, kažu u HUP-u i traže iznos od najmanje 3,5 milijarde kuna, odnosno plan kako će se riješiti ovaj problem. Prema informacijama iz veledrogerija, Pliva i Sandoz obustavile su im isporuku lijekova dok se ne plate nagomilana dugovanja.

To je dodatno zakompliciralo postojeću, ionako tešku situaciju s opskrbom ljekarni, ali i hrvatskih bolnica lijekovima. Naime, Pliva je najveći opskrbljivač veledrogerija generičkim lijekovima, s oko 40 posto tržišta. Riječ je o oko 1000 lijekova koje zatim veledrogerije isporučuju bolnicama i ljekarnama.

- Medika ni danas neće isporučiti lijekove bolnicama - rekao nam je Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika, koja je najveća hrvatska veledrogerija. Medika je još u utorak obustavila isporuku lijekova za sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Herceg je tada istaknuo kako je dug bolnica prema Mediki i drugim veledrogerijama samo u prvom kvartalu ove godine dosegao milijardu kuna, a da im je u istom razdoblju plaćeno oko 100 milijuna kuna.

Ukupan dug svih veledrogerija popeo se na 6,4 milijarde kuna. Na sastanku u Ministarstvu zdravstva veledrogerijama je u srijedu ponuđena isplata 900 milijuna kuna duga do kraja ovog tjedna. Predstavnici veledrogerija, pak, tražili su hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine.

No, ništa dugoročno nisu dobili, a u javnosti je loše odjeknula i ideja ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se nastala dugovanja mogla dugoročno riješiti povećanjem izdvajanja u zdravstvu. U međuvremenu, ministar Beroš povukao je svoju izjavu te rekao da povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno.

Iako su iz Vlade poručili da se kriza oko neisplate duga veledrogerijama neće prelomiti preko leđa pacijenata, prema informacijama kojima raspolažemo, već su počeli problemi na terenu. Pregovori oko isplate nastalog duga veledrogerijama nastavljaju se nakon Uskrsa.

item - id = 1088274
related id = 0 -> 1127389
related id = 1 -> 1123546
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 06:47