StoryEditor
HrvatskaOGLASILI SE

Popisivati stanovništvo u jeku četvrtog vala u startu je bilo besmisleno, a sad je tu i problem necijepljenih popisivača. DZS ipak ne odustaje: Odgode nema, mi plaćamo Covid testove

15. rujna 2021. - 12:58
Prva faza, samopopisivanje, traje do 26. rujna, a od 27. rujna na teren bez papirnatih obrazaca kreću popisivači  Boris Kovačev/Cropix

Od kada je objavljeno da će popisivači i kontrolori u drugoj fazi popisa stanovništva, koji od vrata do vrata kreće 27. rujna u trajanju od dva tjedna, morati imati EU digitalnu covid potvrdu, otvorila su se brojna pitanja.

Konkretno, kako to da se u lipnju prilikom angžamana 8 tisuća popisivača nije moglo pretpostaviti da će jesen, kao uostalom i lani, donijeti pogoršanu epidemilošku sliku i je li Državni zavod za statistiku tada uopće konzultiralo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno epidemiološke službe?

Isto tako, zašto se angažirane nije pitalo jesu li cijepljeni ili preboljeli Covid-19, što je uvjet za dobijanje sada potrebnog Covid putovnice? Naposljetku, koliko će ta procjena sada stajati nas porezne obveznike, obzirom da se radi o tisućama ljudi kojima će brzi antigenski testovi biti potrebni svaka dva do tri dana, odnosno pet ili sedam za trajanja druge faze, a svaki košta 150 kuna? Zbog svega toga postavljeno je i pitanje moguće odgode popisivanja stanovništva u Republici Hrvatskoj.

image
Prva faza, samopopisivanje, traje do 26. rujna, a od 27. rujna na teren bez papirnatih obrazaca kreću popisivači
Boris Kovačev/Cropix

Nakon dana čekanja, u srijedu smo konačno dobili barem djelomični odgovor iz DZS-a oko svih ovih nedoumica.

- Državni zavod za statistiku bio je u konzultacijama sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske tijekom lipnja i srpnja, kao i ranije u proljeće kada smo odgodili popis. S obzirom da su znatno promijenjene epidemiološke prilike sada u odnosu na lipanj ove godine (kada je bio raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore), svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (terenskom popisivanju) morat će imati EU digitalnu COVID potvrdu.

- Državnom zavodu za statistiku je tijekom provođenja Popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Iz tog razloga kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje bliski kontakt popisivača i građana, bit će obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore (što znači da je osoba preboljela COVID, cijepljena je ili ima negativan COVID test) – ističu u svom odgovoru iz DZS-a.

Ono što je najvažnije za popisivača bez Covid-potvrda jest da će troškove njihova testiranja snositi onaj tko ih je angažirao, znači Državni zavod za statistiku. Ranije se pojavila informacija kako bi to moglo biti Ministrastvo zdravstva, ali očito je u međuvremenu iznađeno rješenje.

image
Davor Pongračić/Arhiv/Cropix

A na pitanje hoće li doći do odgode popisivanja na neko vrijeme dok se svi koji trebaju ne testiraju jednom, službeni odgovor je bio:

- Državni zavod za statistiku koji ne razmišlja o odgodi druge faze popisa.

item - id = 1127464
related id = 0 -> 1135203
related id = 1 -> 1135049
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 21:43