StoryEditor
Hrvatskašto dalje?

Posavec dao ostavku na funkciju župana: aktivira li saborski mandat? Hoće li, poput Sauche, tamo ojačati vladajuću većinu i preuzima li, nakon svega, HDZ i Međimurje?

11. rujna 2021. - 14:10

U trećem mandatu župana Međimurske županije Matija Posavec podnio je ostavku na svoju dužnost i priznao istražiteljima sve što mu stavljaju na teret. Popis njegovih grijeha ukratko se svodi na to da je uzeo mito od 10 tisuća kuna, da je uhljebio nećakinju svoje poznanice i zaposlio osobu koja se nije iskazala na natječaju.

Cinici bi ovome dodali i to da nema poželjnu stranačku iskaznicu.

Svojim je činom ostavke Posavec sebi otvorio mogućnost aktivacije mandata u Saboru, te stjecanja saborskog imuniteta kojega mu mogu odmah i skinuti. No i bez imuniteta ostaje zastupnik koji može 'trgovati' svojim glasom poput kolege mu 'po istrazi' Tomislava Sauche, koji je svojedobno bio ključna ruka u ojačavanju HDZ-ove parlamentarne većine. Ako uđe u parlament, jedan SDP-ovac iz treće izborne jedinice mora napustiti saborske klupe, što je za HDZ potencijalno dvostruki 'aksl'.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Posavec je ostavkom otvorio i mogućnost za resetiranje političke situacije u Međimurskoj županiji, dugogodišnjoj antihadezeovskoj utvrdi. „HDZ se nedavno jako polakomio za uspjehom na hrvatskom sjeveru, ohrabren prilično neočekivanom pobjedom njihova Anđelka Stričaka u utrci za varaždinskog župana. Nakon što su uspjeli poraziti Radimira Čačića, ostalo im je samo da se još riješe Posavca...“ – komentirali su ovu aferu sugovornici Jutarnjeg lista iz Međimurja.

Matija Posavec, najmlađi hrvatski župan u povijesti, a opet prilično dugovječan, na lokalnim je izborima u proljeće "pomeo" svu konkurenciju. Već dvije godine je „rasterećen“ članstva u HNS-u, pa je zadnji mandat izborio s daleko najboljim izbornim rezultatima u Hrvatskoj, a njegova je Nezavisna lista odnijela pobjedu i u Gradu Čakovcu. No, taj uspjeh mu je očito pomalo i 'udario u šufit', te se ubrzo zaigrao s nezakonitim radnjama.

Pomalo paradoksalno, u Čakovcu su on i Ljerka Cividini pobijedili dotadašnjeg SDP-ova gradonačelnika Stjepana Kovača, danas osumnjičenika zajedno s Matijom Posavcem. Mada su nekad blisko surađivali, Međimurci tvrde da su od zadnjih izbora bili jako netrpeljivi jedan prema drugome. Stjepan Kovač navodno je ključan adut USKOK-a u istrazi nad Matijom Posavcem. Kako je kao prvookrivljenik priznao počinjenje kaznenih djela i dao ostavku na funkciju župana, Uskok nije tražio pritvor za Posavca, nego je pušten da se brani sa slobode.

image
Među više uhićenih osoba je i aktualni međimurski župan Matija Posavec

Prijevremeni izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, prema zakonu koji uređuje sustav lokalne i područne samouprave, održavaju se u roku od 90 dana od dana prestanka njihova mandata. Do tada bi funkciju međimurskog župana trebao obnašati Posavčev dosadašnji zamjenik, član HSLS-a Josip Grivec. Grivec je u Hrvatskoj socijalno liberalnoj stranci od 1990., te je tamo obnašao različite dužnosti. Pet je puta bio izabran u Županijsku skupštinu, no mandat je četiri puta stavio u mirovanje. U prošlom mandatu bio je potpredsjednik Županijske skupštine međimurske, a sad vrši funkciju zamjenika župana. Završio je srednju tehničku školu.

item - id = 1126512
related id = 0 -> 1135736
related id = 1 -> 1135585
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 10:58