StoryEditorOCM
Hrvatskadočekala ga

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: ‘Reci mi gdje su njegove kosti! Vidjela sam da si ga odveo!‘

Piše A. Vl/JL
27. travnja 2024. - 00:19

Iva Radić imala je osam godina kada je posljednji put u Vukovaru 1991. vidjela svojega oca. Tvrdi da ga je pred njezinim očima u invalidskim kolicima odveo njihov dojučerašnji prijatelj i susjed Jovan Radan.

Novinari emisije Provjereno Nove TV godinama su pratili potresnu priču o Ivi Radić, koja više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svojem ocu. Sada su objavili snimku u kojoj Vukovarka Iva pokušava još jednom od čovjeka za kojega tvrdi da je odveo njezina oca doznati gdje su njegove kosti.

Jovana Radana je Iva Radić dočekala u petak ujutro u Beogradu, gdje se pojavio u Tužiteljstvu za ratne zločine. Na pitanja hoće li napokon reći gdje je završio njezin otac i gdje su njegove kosti, Radić ni ovaj put od Radana nije dobila odgovore.

- Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima. Kako ne znaš, odveo si ga, zavapila je prema Radanu Iva Radić.

Odgovor je bio: ‘Ne znam‘.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Iva se još prije pet godina pred kamerama Provjerenog suočila s čovjekom koji je osumnjičen za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru, čovjekom kojeg je vidjela kako sjeda u automobil i u nepoznato odvodi njezinog tatu Miju Radića.

Radan je tada bio pripadnik srpske paravojne formacije. 

"Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan", ispričala je Jelena Radić, supruga nestalog Mije Radića.

Ivine dječje oči tada u Jovanu Radanu nisu vidjele opasnog vojnika, već prijatelja njezina tate. Nema šanse da bi mu naudili, mislila je. Ipak, pogled tada nije mogla odvojiti od automobila.

"Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti", rekla je Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:19