StoryEditorOCM
HrvatskaPRAVI PODACI

Predsjednik splitskog ogranka sudačke udruge demantira ministarstvo: ‘U mjerama sudjeluje 95 posto naših članova!‘

25. siječnja 2024. - 17:48

Suci nastavljaju s mjerama upozorenja kojima traže rješavanje plaća tako da budu neovisni od izvršne i zakonodavne vlasti. Prema podacima Udruge hrvatskih sudaca, koja pregovara s Ministarstvom pravosuđa i uprave, u obustavi rada tijekom koje se rade isključivo hitni predmeti, sudjeluje više od 85 posto sudaca.

Ministarstvo, pak, tvrdi da u mjerama upozorenja sudjeluje malo više od 25 posto. U svom priopćenju su istaknuli i kako na drugom najvećem županijskom sudu, onom u Splitu, suci ne sudjeluju u štrajku.

Također su se pojedini suci s tog suda izjasnili kako se ne slažu s mjerama koje predlaže UHS, zbog premale razlike u koeficijentu na plaće građanskih i uskočkih sudaca.

Na njihove prozivke oglasio se Ivan Čulić, predsjednik Ogranka Split, Udruge hrvatskih sudaca, ujedno i predsjednik Trgovačkog suda u Splitu.

- U Splitu imaju tri ogranka Udruge hrvatskih sudaca, ja sam ispred onog koji ima 75 članova sa svih sa svih sudova iz područja koji pokriva Županijski sud u Splitu: Županijski sud Split, Općinski sud u Splitu sa svim stalnim službama, Općinski sud u Makarskoj sa stalnom službom Imotski, Općinski prekršajni sud u Splitu, Trgovački sud Split, Upravni sud Split.

Zatim je tu ogranak Općinskog suda u Splitu s 28 sudaca te Prekršajnog suda s 13 sudaca. Ukupno je to 116 sudaca članova UHS, od kojih 95 posto sudjeluje u mjerama upozorenja. No, od svih sudaca, onih koji su članovi i koji nisu, 80 posto ih sudjeluje.

image

Trgovački sud Split

Cropix

Konkretno na Županijskom sudu u Splitu ima 39 sudaca od kojih su 16 članovi udruge što je 46 posto. Od toga su 23 suca Građanskog odjela od kojih čak 21 sudjeluje u mjerama, te od pet drugostupanjskih kaznenih sudaca tri sudjeluju u mjerama.

Prvostupanjskih sudaca ima sedam, a član naše udruge je jedan, što ističem jer su prigovori koji su izašli u javnost upravo od strane sudaca prvog stupnja Kaznenog odjela - kaže nam sudac Čulić.

Prema prijedlogu o koeficijentima sucima prvog stupnja koji rade kaznene predmete koeficijent bi bio tek 0,20 viši od sudaca koji u drugom stupnju rade građanske spise. Trenutno razlika iznosi koeficijent 1,00 te suci prvog stupnja koji rade predmete USKOK-a i ratne zločine smatraju da je predloženi novi prenizak.

- Navedeni koeficijenti su tek prijedlog iz prve verzije. Predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein mi je 11. siječnja poslao prijedlog koeficijenata  koji sam iznio na sjednici UHS-a šest dana kasnije i koji sam poslao članovima radne skupine.

Nadalje, na prigovor kako su u vrhu UHS pretežno građanski suci koji predlažu koeficijente kako njima odgovara ističem kako je zamjenik predsjednika UHS-a mr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda, a glasnogovornik mr. sc. Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda, obojica kazneni "uskočki" suci.

Mogu istaknuti da su u radnoj skupini Snježana Hrupek Šabijan, zamjenica predsjednika Visokog kaznenog suda te dr. sc. Zdenko Konjić, sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda, sada predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, najvećeg uskočkog suda - objašnjava naš sugovornik.

Također kaže kako nije istina da se uskočkim sucima prošlogodišnjim povećanjem plaća nije povisila niti cent, već su dobili od 320 do 370 eura povišice.

- Osvrnuo bih se na navode iz ministarstva koji demantiraju podatke UHD prema kojima u mjerama upozorenja sudjeluje više od 80 posto sudaca. Na Trgovačkom sudu u Splitu će se ovaj tjedan održati 2,7 posto ročišta i samo jedan sudac ne sudjeluje u mjerama.

Cilj udruge je da ministarstvo ispuni obećanje dano u svibnju 2023. godine te da se donese cjeloviti zakon koji će na sustavan način riješiti pitanje koeficijenta, platnih razreda, indeksacije te materijalnih prava svih sudaca - kaže predsjednik Ivan Čulić.

image

Općinski sud u Splitu seli u zgradu bivše robne kuće Standa

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:21