stdClass Object ( [id] => 1247569 [title] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. A borba protiv korupcije? U nas? Hm... [alias] => pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovotjedni pretres pišemo u satima uoči utakmice Hrvatske i Brazila, ali smo se u ponedjeljak i utorak nauživali vrhunske igre na Svjetskom prvenstvu u Katru. Ne znam kako vi, ali ja po cijele dane podešavam obaveze s prijenosima utakmica jer nema ništa ljepše od nogometa, rekao bi ganuti Anton Samovojska. A ja se slažem. Dok on priča o balunu nakon neke utakmice, zaboraviš na sve nevolje koje su te zadesile, točno se prepustiš da te zamanta i lijepo ti je bez nacionalnih dnevnika i bez vijesti koje su uvijek ružne i zabrinjavajuće.

Na primjer, evo jedne: Ovog petka obilježavao se Međunarodni dan borbe protiv korupcije pa nas je Transparency International Hrvatska tim povodom izvijestio da se “svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi kroz korupciju, a što iznosi više od 15.000 kuna po svakom stanovniku”. Toliko. Ali dobro, ovaj tjedan nakon utakmice “dečkiju iz rpntaaacije” s Japanom i uzbuđenja zbog odlučujućih penala neka su hrvatska srca završila na kardiologiji. Ona koja su stabilna kažu da ionako nisu ili bar ne dovoljno hrvatska.

PONEDJELJAK: Katar, Platini, nafta, Sarkozy... Kontate?

Kad bi se na primjer računalo koliko izgubi svaki gledatelj nogometa zbog korupcije u tom sportu, tko zna do kakve računice bismo došli. Čitam tek ovih dana, možda ste vi znali i ranije, kako je uopće došlo do prvenstva u zemljici Katar pa mi se slažu crveno-bijele kockice u glavi. Šta je uradio Platini nakon večere kod Sarkozyja, kako su francuski airbusovi prodani Katru, PSG također, spominju se milijarde, vinogradi, povlastice na naftu, mila mati kolika se tu lova zavrtila. A Francuzi to fino znaju izvesti uz šampanjac. Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. Kako? Francuzi su pred kraj svog predsjedanja Europskom unijom zahtijevali da se pitanje ulaska Hrvatske u bescarinski prostor Unije stavi obavezo na dnevni red. I mi kupismo one borbene Rafale. Mađarima dadosmo Inu, ugasišmo rafineriju Sisak... Da, da. Tako to ide. A ovamo mi uspješni, mi ovo i ono.

Ovog ponedjeljka imali smo dojave o bombama u sudovima. Pojašnjenje je, čini se, bilo to što su suci Vrhovnog suda Ukrajine boravili u Hrvatskoj, posjetili su Vrhovni sud u Zagrebu i Ministarstvo pravosuđa. Predsjednik misli da dojave nemaju veze s Ukrajinom. Možda je neko zaposlen u šoping-centru htio gledat utakmicu taj dan jer i njima su stigle dojave o bombama. U splitski City Center one također je stigla dojava o bombi, ali netko je odlučio da nema evakuacije. Trebalo je pitati zaposlene kako su se osjećali. Naročito kad su čuli da ovi iz Malla i Jokera popodne gledaju utakmicu. Livakoviiiiiić!

A onda još i sve golove šta ih je Brazil tu večer zakucao Južnoj Koreji. Koliko li će tek dati nama, o tome smo mislili u ponedjeljak navečer. Dok ovo čitate, vi to već znate. Usput, Neymar mi ide na živce, a naročito od kad sam pročitala da podržava fašistoidnog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara.

UTORAK: Piloti katapultirani, Banožić ostao u sjedištu

Pao je Mig kod Voćina. Pali su Španjolska i Švicarska taj dan. Uf, kako je Portugal sašio Švicarce. Na radost Srbije koja je frustrirana otišla doma s prvenstva. Njihova utakmica sa Švicarcima bila je rat s Albancima drugim sredstvima, j..li su majku jedni drugima. Sramotno, ali nažalost očekivano.

Iz nesretnog Miga-21 spasila se katapultiranjem obojica pilota. Ministar Banožić ostao u sjedištu. Jer, kako je to pojasnio SDP-ov Franko Vidović, to su stvari koje se događaju i u najbolje opremljenim vojskama svijeta i ministar nije mogao utjecati na pad zrakoplova. A onda je poantirao konstatacijom koja je postala predmet sprdnje tjedna da “zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu”. Ima li te sile teže zbog koje će pasti nesposobni ministar? Resori im na koljenima, ali gravitacija se na njih ne odnosi.

Obrnuto proporcionalno gravitaciji ponaša im se i plaća. Koliko možeš ostati stabilan pored informacije da će im se, zajedno sa državnim službenicima, povećati koeficijent dok, na primjer, samostalni umjetnici ostaju na prosjačkom štapu jer im se koeficijent nije promijenio 13 godina i jer im mirovine jedva dosegnu 2500 kuna. I možete li zamisliti da su saborski zastupnici glasali protiv povećanja tih mirovina, a istovremeno samo dva dana kasnije za povećanje vlastitih plaćetina koje su sa prosječnih 16 tisuća skočile na 17 tisuća kuna. Sva poštena hrvatska srca su tog trenutka bila za kardiologiju, a ne nakon penala protiv Japana!

SRIJEDA: Negativni pogled na pozitivni pogled Ante Sanadera

Imali bismo mi puno razloga za uzrujavanje, samo kad bismo bili barem koliko-toliko informirani. Na primjer, Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju femicida, ubojstava žena iz mržnje. A po broju stanovnika imamo više ubojstava žena nego Francuska. Žene su u 11 gradova ove godine na to upozorile pod sloganom “Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje”. Nerazumijevanje vlade o položaju žena je zastrašujuće, rekla je Rada Borić. Ali, mi mislimo da smo sretne jer ne nosimo hidžabe i ne skrivamo kosu pred muškarcima. U stvarnosti, samo smo korak i do toga. Ubijaju nas jer nas smatraju svojim vlasništvom, kada radimo omalovažavaju nas s nižom plaćom, radimo još uvijek dvostruko jer se od nas očekuje da držimo tri kantuna kuće...

Proširila se vijest da će u Iranu biti ukinuta tzv. moralna policija zbog koje su, nakon što su pretukli mladu Mahsu Amini, počeli prosvjedi u toj zemlji, ali odmah se u to i posumnjalo. Tko zna što čeka Iranke usprkos onima koji ginu na ulicama za pravo njihova izbora.

Ništa trenutno za žene u svijetu nije obećavajuće. Po hrvatskim trgovima neki katolibani sve češće kleče na koljenima i mole da muževi budu “duhovni autoriteti u obitelji”, “za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu”. Dalmatinski HDZ-ovac Ante Sanader rekao je portalu index.hr da na te molitelje s trgova “gleda pozitivno”. E, a ja na njega vrlo negativno i s upaljenom lampicom na što pozivam sve žene. I njegovu Toninu!

ČETVRTAK: Diplomu uspješno prilagođenima novoj valuti!

Zbog tih klečavaca i njihovih simpatizera bi bilo dobro da saborska oporba u Ustav progura pravo na pobačaj. Ali nije to bitno, jer u četvrtak se čekala vijest dana. Oćemo l’ il’ ne u Schengen? Prošli smo i dan je odmicao u slavljeničkom duhu. Svi su se trudili da raja shvati zašto nam je to dobro i najviše smo zapamtili argument o sarmama koje se neće hladiti na slovenskoj granici kad idemo na skijanje. To da možemo bez putovnice sve do Nordkappa ne znači nam previše jer premalo nas uopće putuje. Ima, recimo, vlasnika kartica kojima, čim je provlače u nekom izvan kvartovskih dućana, banke traže autorizaciju. Shvatili ste. Naprosto, ljudi ne mrdaju dalje od pekare i samoposluga, vrte se u krugu dnevnog preživljavanja.

Uglavnom, u Novoj godini nema više granica prema Zapadu, a u džepu ćemo imati eure. Piše se kako smo tek sad potpuno u Europskoj uniji. Eto slavlja. Nema veze što od migrantske i koronakrize nijedna granica nije baš totalno otvorena. Slavi se. A i dočeci Nove bit će spektakularni. Napravili su nam totalnu zbrku ti ostvareni strateški vanjsko-politički ciljevi. Od ponoći ćemo bit puni eura. Već ovih dana pošemerit će nam se i bankomati. Ne bih rado bila blagajnica u ovo doba, svima koje se uspješno prilagode novoj valuti dala bih diplome.

PETAK: Borba protiv korupcije? U nas? Hm...

Kako već rekosmo, Međunarodni je dan borbe protiv korupcije i provodi se uz slogan “Ujedinimo svijet protiv korupcije”. Hrvatska je potpisnica UN-ove Konvencije protiv korupcije kao i drugih obvezujućih EU dokumenata. Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit. Vidit ćemo hoće li ubrani novac ići onima kojima je potreban. Nešto nismo sigurni u to. “Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, jer imaju moć da političkom voljom osiguraju promjenu,” istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska. Po njima, pozivanje na borbu protiv korupcije koristi se samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

Ali ludnica u Dohi je u petak prijepodne počela. Stigao je i ministar Paladina. Onaj kojega sad Banijci gledaju u kontejnerima. I zamantat će se, kao svi mi, da nam je baš dobro. Jupiii jeee!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Penzije i bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Penzije i bombe 2 0 8594 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-09 12:35:11 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-09 16:38:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-09 16:38:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 678 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: 'Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. A borba protiv korupcije? U nas? Hm... [metakey] => pretres radnog tjedna, Schengen, korupcija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23944672.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23962324.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/09\/23962350.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Denis Lovrovic\/Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1373","hd_23944672_1920.jpg":"1920x1080","k_23944672_1280.jpg":"1280x1280","k_23944672_1024.jpg":"1024x1024","k_23944672_640.jpg":"640x640","k_23944672_480.jpg":"480x480","k_23944672_340.jpg":"340x340","k_23944672_220.jpg":"220x220","o_23944672_1280.jpg":"1280x915","o_23944672_1024.jpg":"1024x732","o_23944672_640.jpg":"640x457","o_23944672_480.jpg":"480x343","o_23944672_340.jpg":"340x243","o_23944672_220.jpg":"220x157","h_23944672_1280.jpg":"1280x854","h_23944672_1024.jpg":"1024x683","h_23944672_640.jpg":"640x427","h_23944672_480.jpg":"480x320","h_23944672_340.jpg":"340x227","h_23944672_220.jpg":"220x147","pp_23944672_1280.jpg":"1280x1628","pp_23944672_1024.jpg":"1024x1303","pp_23944672_640.jpg":"640x814","pp_23944672_480.jpg":"480x611","pp_23944672_340.jpg":"340x432","pp_23944672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23962324_1920.jpg":"1920x1080","k_23962324_1280.jpg":"1280x1280","k_23962324_1024.jpg":"1024x1024","k_23962324_640.jpg":"640x640","k_23962324_480.jpg":"480x480","k_23962324_340.jpg":"340x340","k_23962324_220.jpg":"220x220","o_23962324_1280.jpg":"1280x853","o_23962324_1024.jpg":"1024x682","o_23962324_640.jpg":"640x426","o_23962324_480.jpg":"480x320","o_23962324_340.jpg":"340x226","o_23962324_220.jpg":"220x146","h_23962324_1280.jpg":"1280x854","h_23962324_1024.jpg":"1024x683","h_23962324_640.jpg":"640x427","h_23962324_480.jpg":"480x320","h_23962324_340.jpg":"340x227","h_23962324_220.jpg":"220x147","pp_23962324_1280.jpg":"1280x1628","pp_23962324_1024.jpg":"1024x1303","pp_23962324_640.jpg":"640x814","pp_23962324_480.jpg":"480x611","pp_23962324_340.jpg":"340x432","pp_23962324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23962350_1920.jpg":"1920x1080","k_23962350_1280.jpg":"1280x1280","k_23962350_1024.jpg":"1024x1024","k_23962350_640.jpg":"640x640","k_23962350_480.jpg":"480x480","k_23962350_340.jpg":"340x340","k_23962350_220.jpg":"220x220","o_23962350_1280.jpg":"1280x853","o_23962350_1024.jpg":"1024x682","o_23962350_640.jpg":"640x426","o_23962350_480.jpg":"480x320","o_23962350_340.jpg":"340x226","o_23962350_220.jpg":"220x146","h_23962350_1280.jpg":"1280x854","h_23962350_1024.jpg":"1024x683","h_23962350_640.jpg":"640x427","h_23962350_480.jpg":"480x320","h_23962350_340.jpg":"340x227","h_23962350_220.jpg":"220x147","pp_23962350_1280.jpg":"1280x1628","pp_23962350_1024.jpg":"1024x1303","pp_23962350_640.jpg":"640x814","pp_23962350_480.jpg":"480x611","pp_23962350_340.jpg":"340x432","pp_23962350_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5744461 Threads: 77 Questions: 1028782862 Slow queries: 0 Opens: 183032 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.091 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9223059 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm-1247569 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm-1247569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679387 [name] => Schengen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => schengen [link] => /tag/schengen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289516 [name] => korupcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korupcija [link] => /tag/korupcija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Penzije i bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. A borba protiv korupcije? U nas? Hm... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23944672.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Denis Lovrovic/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23944672.jpg [title] => Denis Lovrovic/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23962324.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/09/23962350.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovotjedni pretres pišemo u satima uoči utakmice Hrvatske i Brazila, ali smo se u ponedjeljak i utorak nauživali vrhunske igre na Svjetskom prvenstvu u Katru. Ne znam kako vi, ali ja po cijele dane podešavam obaveze s prijenosima utakmica jer nema ništa ljepše od nogometa, rekao bi ganuti Anton Samovojska. A ja se slažem. Dok on priča o balunu nakon neke utakmice, zaboraviš na sve nevolje koje su te zadesile, točno se prepustiš da te zamanta i lijepo ti je bez nacionalnih dnevnika i bez vijesti koje su uvijek ružne i zabrinjavajuće.

Na primjer, evo jedne: Ovog petka obilježavao se Međunarodni dan borbe protiv korupcije pa nas je Transparency International Hrvatska tim povodom izvijestio da se “svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi kroz korupciju, a što iznosi više od 15.000 kuna po svakom stanovniku”. Toliko. Ali dobro, ovaj tjedan nakon utakmice “dečkiju iz rpntaaacije” s Japanom i uzbuđenja zbog odlučujućih penala neka su hrvatska srca završila na kardiologiji. Ona koja su stabilna kažu da ionako nisu ili bar ne dovoljno hrvatska.

PONEDJELJAK: Katar, Platini, nafta, Sarkozy... Kontate?

Kad bi se na primjer računalo koliko izgubi svaki gledatelj nogometa zbog korupcije u tom sportu, tko zna do kakve računice bismo došli. Čitam tek ovih dana, možda ste vi znali i ranije, kako je uopće došlo do prvenstva u zemljici Katar pa mi se slažu crveno-bijele kockice u glavi. Šta je uradio Platini nakon večere kod Sarkozyja, kako su francuski airbusovi prodani Katru, PSG također, spominju se milijarde, vinogradi, povlastice na naftu, mila mati kolika se tu lova zavrtila. A Francuzi to fino znaju izvesti uz šampanjac. Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. Kako? Francuzi su pred kraj svog predsjedanja Europskom unijom zahtijevali da se pitanje ulaska Hrvatske u bescarinski prostor Unije stavi obavezo na dnevni red. I mi kupismo one borbene Rafale. Mađarima dadosmo Inu, ugasišmo rafineriju Sisak... Da, da. Tako to ide. A ovamo mi uspješni, mi ovo i ono.

Ovog ponedjeljka imali smo dojave o bombama u sudovima. Pojašnjenje je, čini se, bilo to što su suci Vrhovnog suda Ukrajine boravili u Hrvatskoj, posjetili su Vrhovni sud u Zagrebu i Ministarstvo pravosuđa. Predsjednik misli da dojave nemaju veze s Ukrajinom. Možda je neko zaposlen u šoping-centru htio gledat utakmicu taj dan jer i njima su stigle dojave o bombama. U splitski City Center one također je stigla dojava o bombi, ali netko je odlučio da nema evakuacije. Trebalo je pitati zaposlene kako su se osjećali. Naročito kad su čuli da ovi iz Malla i Jokera popodne gledaju utakmicu. Livakoviiiiiić!

A onda još i sve golove šta ih je Brazil tu večer zakucao Južnoj Koreji. Koliko li će tek dati nama, o tome smo mislili u ponedjeljak navečer. Dok ovo čitate, vi to već znate. Usput, Neymar mi ide na živce, a naročito od kad sam pročitala da podržava fašistoidnog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara.

UTORAK: Piloti katapultirani, Banožić ostao u sjedištu

Pao je Mig kod Voćina. Pali su Španjolska i Švicarska taj dan. Uf, kako je Portugal sašio Švicarce. Na radost Srbije koja je frustrirana otišla doma s prvenstva. Njihova utakmica sa Švicarcima bila je rat s Albancima drugim sredstvima, j..li su majku jedni drugima. Sramotno, ali nažalost očekivano.

Iz nesretnog Miga-21 spasila se katapultiranjem obojica pilota. Ministar Banožić ostao u sjedištu. Jer, kako je to pojasnio SDP-ov Franko Vidović, to su stvari koje se događaju i u najbolje opremljenim vojskama svijeta i ministar nije mogao utjecati na pad zrakoplova. A onda je poantirao konstatacijom koja je postala predmet sprdnje tjedna da “zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu”. Ima li te sile teže zbog koje će pasti nesposobni ministar? Resori im na koljenima, ali gravitacija se na njih ne odnosi.

Obrnuto proporcionalno gravitaciji ponaša im se i plaća. Koliko možeš ostati stabilan pored informacije da će im se, zajedno sa državnim službenicima, povećati koeficijent dok, na primjer, samostalni umjetnici ostaju na prosjačkom štapu jer im se koeficijent nije promijenio 13 godina i jer im mirovine jedva dosegnu 2500 kuna. I možete li zamisliti da su saborski zastupnici glasali protiv povećanja tih mirovina, a istovremeno samo dva dana kasnije za povećanje vlastitih plaćetina koje su sa prosječnih 16 tisuća skočile na 17 tisuća kuna. Sva poštena hrvatska srca su tog trenutka bila za kardiologiju, a ne nakon penala protiv Japana!

SRIJEDA: Negativni pogled na pozitivni pogled Ante Sanadera

Imali bismo mi puno razloga za uzrujavanje, samo kad bismo bili barem koliko-toliko informirani. Na primjer, Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju femicida, ubojstava žena iz mržnje. A po broju stanovnika imamo više ubojstava žena nego Francuska. Žene su u 11 gradova ove godine na to upozorile pod sloganom “Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje”. Nerazumijevanje vlade o položaju žena je zastrašujuće, rekla je Rada Borić. Ali, mi mislimo da smo sretne jer ne nosimo hidžabe i ne skrivamo kosu pred muškarcima. U stvarnosti, samo smo korak i do toga. Ubijaju nas jer nas smatraju svojim vlasništvom, kada radimo omalovažavaju nas s nižom plaćom, radimo još uvijek dvostruko jer se od nas očekuje da držimo tri kantuna kuće...

Proširila se vijest da će u Iranu biti ukinuta tzv. moralna policija zbog koje su, nakon što su pretukli mladu Mahsu Amini, počeli prosvjedi u toj zemlji, ali odmah se u to i posumnjalo. Tko zna što čeka Iranke usprkos onima koji ginu na ulicama za pravo njihova izbora.

Ništa trenutno za žene u svijetu nije obećavajuće. Po hrvatskim trgovima neki katolibani sve češće kleče na koljenima i mole da muževi budu “duhovni autoriteti u obitelji”, “za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu”. Dalmatinski HDZ-ovac Ante Sanader rekao je portalu index.hr da na te molitelje s trgova “gleda pozitivno”. E, a ja na njega vrlo negativno i s upaljenom lampicom na što pozivam sve žene. I njegovu Toninu!

ČETVRTAK: Diplomu uspješno prilagođenima novoj valuti!

Zbog tih klečavaca i njihovih simpatizera bi bilo dobro da saborska oporba u Ustav progura pravo na pobačaj. Ali nije to bitno, jer u četvrtak se čekala vijest dana. Oćemo l’ il’ ne u Schengen? Prošli smo i dan je odmicao u slavljeničkom duhu. Svi su se trudili da raja shvati zašto nam je to dobro i najviše smo zapamtili argument o sarmama koje se neće hladiti na slovenskoj granici kad idemo na skijanje. To da možemo bez putovnice sve do Nordkappa ne znači nam previše jer premalo nas uopće putuje. Ima, recimo, vlasnika kartica kojima, čim je provlače u nekom izvan kvartovskih dućana, banke traže autorizaciju. Shvatili ste. Naprosto, ljudi ne mrdaju dalje od pekare i samoposluga, vrte se u krugu dnevnog preživljavanja.

Uglavnom, u Novoj godini nema više granica prema Zapadu, a u džepu ćemo imati eure. Piše se kako smo tek sad potpuno u Europskoj uniji. Eto slavlja. Nema veze što od migrantske i koronakrize nijedna granica nije baš totalno otvorena. Slavi se. A i dočeci Nove bit će spektakularni. Napravili su nam totalnu zbrku ti ostvareni strateški vanjsko-politički ciljevi. Od ponoći ćemo bit puni eura. Već ovih dana pošemerit će nam se i bankomati. Ne bih rado bila blagajnica u ovo doba, svima koje se uspješno prilagode novoj valuti dala bih diplome.

PETAK: Borba protiv korupcije? U nas? Hm...

Kako već rekosmo, Međunarodni je dan borbe protiv korupcije i provodi se uz slogan “Ujedinimo svijet protiv korupcije”. Hrvatska je potpisnica UN-ove Konvencije protiv korupcije kao i drugih obvezujućih EU dokumenata. Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit. Vidit ćemo hoće li ubrani novac ići onima kojima je potreban. Nešto nismo sigurni u to. “Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, jer imaju moć da političkom voljom osiguraju promjenu,” istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska. Po njima, pozivanje na borbu protiv korupcije koristi se samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

Ali ludnica u Dohi je u petak prijepodne počela. Stigao je i ministar Paladina. Onaj kojega sad Banijci gledaju u kontejnerima. I zamantat će se, kao svi mi, da nam je baš dobro. Jupiii jeee!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Denis Lovrovic/Afp /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm-1247569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e50f0cf85c8a177c7ffe5c8c831cc241dc7114d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretres+radnog+tjedna+Silvane+Uzini%C4%87%3A+%E2%80%98Ne+mogu+da+ne+pove%C5%BEem+ulazak+Hrvatske+u+Schengen+sa+smrdljivim+sirevima.+A+borba+protiv+korupcije%3F+U+nas%3F+Hm...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm-1247569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-radnog-tjedna-silvane-uzinic-ne-mogu-da-ne-povezem-ulazak-hrvatske-u-schengen-sa-smrdljivim-sirevima-a-borba-protiv-korupcije-u-nas-hm-1247569 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Penzije i bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPenzije i bombe

Pretres radnog tjedna Silvane Uzinić: ‘Ne mogu da ne povežem ulazak Hrvatske u Schengen sa smrdljivim sirevima. A borba protiv korupcije? U nas? Hm...

9. prosinca 2022. - 17:38

Ovotjedni pretres pišemo u satima uoči utakmice Hrvatske i Brazila, ali smo se u ponedjeljak i utorak nauživali vrhunske igre na Svjetskom prvenstvu u Katru. Ne znam kako vi, ali ja po cijele dane podešavam obaveze s prijenosima utakmica jer nema ništa ljepše od nogometa, rekao bi ganuti Anton Samovojska. A ja se slažem. Dok on priča o balunu nakon neke utakmice, zaboraviš na sve nevolje koje su te zadesile, točno se prepustiš da te zamanta i lijepo ti je bez nacionalnih dnevnika i bez vijesti koje su uvijek ružne i zabrinjavajuće.

Na primjer, evo jedne: Ovog petka obilježavao se Međunarodni dan borbe protiv korupcije pa nas je Transparency International Hrvatska tim povodom izvijestio da se “svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi kroz korupciju, a što iznosi više o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:45