stdClass Object ( [id] => 1273661 [title] => Pretres Silvane Uzinić: Puna titula mladih hrvatskih liječnika trebala bi biti Dr. Član. S njom nema potrebe odlaziti [alias] => pretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Radni tjedan, mogli bismo slobodno reći, protekao je bez prijelomnih vijesti makar je na trenutak tako izgledalo ono očešavanje ruskog aviona o američki dron iznad Crnog mora. Jedina prava, ali dobra, vijest što je odzvonila ovog tjedna prolazak je mladih hajdukovaca u polufinale Lige prvaka.

Ja bih, doduše, pod alarmantno loše stavila potvrdu o ubrzanom naoružavanju Europe, kao i onu da je BBC suspendirao Garyja Linekera zato što je usporedio retoriku britanske ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman s jezikom koji se koristio u Njemačkoj tridesetih godina prošloga stoljeća. Ministrica je govorila o izbjeglicama, ali svašta se već može usporediti s tim tmurnim godinama, a svi se pravimo da to ne vidimo.

U nas raste broj pokušaja samoubojstava djece i mladih, kažu čak 280 posto, a nemamo dovoljno stručnjaka da im pomogne. A nisu ni u planu ministra zdravstva koji je ovaj tjedan predstavio reformu i odmah su ga iz opozicije razapeli, a ni liječnici nisu odustali od prosvjeda ove subote.

Mnogi su se ovaj tjedan razočarali u Ramba Amadeusa. Taman kad su se smirile strasti oko nekog tamo lika koji hvatanje kipa Marije Jurić Zagorke za sise želi promovirati u običaj, kad eto nam do jučer omiljenog Mega Cara di štipka producenticu jedne emisije te još govori da je to, kako ono “nesretno artikulisan kvazi-drugarski alarm. Seksističan možda, seksualan ne”. Jer ne’š ti, malo sam je po dupetu, pa šta, veli posrnuli idol. “Kradeš mi kruh”, tepa Rambu onaj prvi bezveznjak. Nek’ se drže za ruke, ali nije im svejedno. Isto su ih žene junački štipnule, he he...

 

PONEDJELJAK: Bez stranaca više ne možemo

Ovaj ponedjeljak jedna budaletina je izmigoljila iz svoje mentalne rupe objavom videa u kojem rasistički maltretira dostavljača Wolta podrijetlom iz Indije. Jer jasno, nisi dovoljan rasist i smrad ako to niko ne zna i ne vidi. Pa se snimaš i širiš to društvenim mrežama. A onda te pristojni građani prijave policiji i zamislite, policija je odmah reagirala i privela ga. Pohvalno!

I tako smo doznali nešto više o njemu, ali rastužuje činjenica da nije jedini. Makar koliko strani radnici govorili u kamere da se u Hrvatskoj osjećaju ugodno, mi znamo da nismo baš dobrohotni domaćini.

Al’ za nevolju, bez stranaca više ne možemo. Sad je zbog njih nekima i procvjetalo, masno zarađuju agencije za uvoz radne snage koje posluju tako da ti ljudi čim stignu upadnu u ropsku situaciju. Oduzimaju im pasoše, smjeste ih u neke izbe bez sanitarnog čvora i daju im minimalnu plaću. Inspekcije su zabilježile iks kršenja zakona – ti radnici nisu prijavljeni na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, često im se ne isplati plaća, nemaju ugovore o radu, ne plaća im se prekovremeni rad, nemaju godišnji, nemaju bolovanje pa rade i bolesni da bi preživjeli... Drugim riječima, neko snima video dok im govori “je*eni ni*eru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce”, a neko ih vrbuje da dođu i onda ih fino zalavati. Pa kakva je razlika, pitam vas. Kakva je, ustvari, razlika između britanske ministrice i rasista koji maltretira strance po Zagrebu? Ovo je Europa!

 

UTORAK: ‘Đevojko, je l’ se ovo tebi češće događa?’

Da, da, takvi smo mi. Gotovo do jučer u crnce smo buljili kao da su s drugog planeta. Znate ono, zamisli da ti crnac oženi ćer pa te mali crnac zove “dida”. Do jučer smo mi svašta još mislili i radili, pa i to da je normalno kad muškarac drpne ženu onako malo za guzu, malo za sisu, i mirno prođe dalje. Koja od nas se u osnovnoj školi nije trebala branit od muških hormona? Ajmo starija generacijo, da vas čujem. Sjetimo se malo kako su nas među klupama i po hodnicima škole pokušavali dohvatit. Jedan me kolega puno godina kasnije uvjeravao kako je to bilo skroz normalno i kako su, pazi sad, one među nama koje muški nisu drpali jako patile jer su se smatrale neželjenima. Izopačeno skroz, je l’ da? Ja sam se bar dva puta zbog takvih pokušaja potukla s muškima jer to je bio jedini način da se obraniš. E, a onda sam stekla epitet muškarače koja se neprimjereno vlada za jednu, je l’ te, djevojčicu. I tako onda ne čudi što je danas žena koja se javno potuži da je otrpjela seksualno uznemiravanje rokerske megazvijezde u očima mnogih zapravo jedna incidentna i egocentrična kuja željna medijske pažnje. Pa šta se desilo, malo ju je štipnuo, ne’š ti. A što je najluđe, zvijezda prizna da je to uradio i ne gubi na popularnosti jer je, zamislite, iskren. Faca, nema šta. Umjesto da joj se javno ispriča, on je dodatno izvrijeđa. Kao u onom vicu kad se Crnogorcu ne diže i nakon što se ona već umori od pokušaja da mlitavca ukruti on nju mrtav ladan upita: “Đevojko, je l’ se ovo tebi češće događa?”

 

SRIJEDA: Loše zataškana prometna nesreća

Opet smo ovaj tjedan imali privođenje jednog lokalnog moćnika, a iza svega je scenarij dosadniji od nekih ovogodišnjih dobitnika Oscara. Zamislite, privelo hadezeovca koji je pijan skrivio prometnu nesreću koju je pokušao zataškati. Zajedno s policijom. I to se otkrije nakon gotovo godinu dana! Zar ste sumnjali da su glavni likovi u priči opet novinari bez kojih bi sve prošlo neopaženo makar se taj lokalni moćnik nije slupao prvi put. Župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića sad čekamo da ponovi priču kako je bio suvozač iako ima više od jednog svjedoka da od alkohola nije bio u stanju niti normalno izići iz auta već je doslovno ispao. Za desetak minuta uletio mu rođak i predstavio se kao vozač, isto neki tip šta je imao problema sa zakonom, a onda slijedi gore od gorega – pritisnuli policijske službenike da šute. E to je još gore od priče o posrnulom moćniku, a policiji će trebati malo više da se obrani od sumnji u suučesništvo u skrivanju kaznenog djela. Dakle, sprega policije i vlasti, dakle i pravosuđa. U nekoj zemlji ovo bi bilo razorno ne samo za sve aktere u priči već i za sam vrh Dekanićeve stranke. Ali ne samo da se neće dogoditi ništa, već će isti taj župan vjerojatno ostati na vlasti i opet se kandidirati. I opet će biti izabran. Jedino će ti policijski službenici možda ostati bez posla. Jer ipak nisu dobro zataškali.

 

ČETVRTAK: Cijenom carskog mesa protiv inflacije

Ovaj tjedan Vlada je izbacila svinjsku lopaticu i vratinu s popisa zamrznutih cijena, a ograničenje uvela carskom mesu, što je najzvučnija od svih novih tzv. antiinflacijskih mjera. Zapravo i nema nekih novih mjera pa je sve nas začudila, da ne kažem nasmijala, ova promjena pozicije. Pozicije svinjetine. Zar će nas cijena carskog mesa obraniti od rasta inflacije? Pitaju se to mnogi koji o ekonomiji znaju više od mene, ali premijer je otporan na sve kritike i preponosan na crkavice koje će podijeliti građanima ne bi li prevladali krizu.

A zapravo samo vrti našu lovu, vraća nam što je od nas i uzeo. Sad mu je još netko vjerojatno uvalio i tu priču o carskom mesu kako se ne bi vidjelo da je ustvari – car gol! Ko vele u Vladi, evo penzići, mi vama friške pancete i par stotina kuna za struju, to jest mi vama spas, a vi nama na izborima glas.

 

PETAK: Liječnički prosvjed nije protiv nekoga? Nego?

Liječnici objavili proglas. Sve lijepo objašnjeno uoči današnjeg prosvjeda. Svaki treći od njih napušta zemlju, svaki treći stariji je od 50 godina što znači da nas za nekoliko godina više neće imati tko liječiti, a već ih u sustavu nedostaje dvije tisuće plus četiri tisuće sestara. Ima toga još, sve su dobro rekli osim što je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore kazao kako prosvjed nije protiv nekoga već za bolje zdravstvo i za pacijente. Umjesto da je rekao jedino logično, a to bi bilo da prosvjeduju protiv ministra i protiv sustava koji je u(ne)redio HDZ.

Dr. Ivana Kekin bila je izravnija rekavši da tzv. reforma ne zadire ni u jedno od ishodišta problema u zdravstvu. Fino je sve objasnila ovim riječima: “Kad se pitalo mlade liječnike zašto odlaze iz zemlje, većina nije navela materijalna primanja kao glavni razlog, već demotiviranost, osjećaj da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava”.

A šta ćemo, mi pacijenti smo ionako više sve suze isplakali. Srušilo se sve, baj, baj, baj, bejbe baj, a kao što vidimo, i zvijezde gube sjaj. Kraj!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mladi liječnici najčešće odlaze zato što su demotivirani, osjećaju da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava, lijepo je objasnila dr. Kekin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tjedni pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mladi liječnici najčešće odlaze zato što su demotivirani, osjećaju da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava, lijepo je objasnila dr. Kekin Tjedni pregled 0 8313 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-17 11:16:15 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-17 19:14:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-17 19:14:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 862 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mladi liječnici najčešće odlaze zato što su demotivirani, osjećaju da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava, lijepo je objasnila dr. Kekin [metadata] => robots= author= title=Pretres Silvane Uzinić: Puna titula mladih hrvatskih liječnika trebala bi biti Dr. Član. S njom nema potrebe odlaziti [metakey] => pretres radnog tjedna, silvana uzinić, zdravstvo, prosvjed liječnika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/17\/23848309.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gorsic \/cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1592x936","hd_23848309_1920.jpg":"1920x1080","k_23848309_1280.jpg":"1280x1280","k_23848309_1024.jpg":"1024x1024","k_23848309_640.jpg":"640x640","k_23848309_480.jpg":"480x480","k_23848309_340.jpg":"340x340","k_23848309_220.jpg":"220x220","o_23848309_1280.jpg":"1280x752","o_23848309_1024.jpg":"1024x602","o_23848309_640.jpg":"640x376","o_23848309_480.jpg":"480x282","o_23848309_340.jpg":"340x199","o_23848309_220.jpg":"220x129","h_23848309_1280.jpg":"1280x854","h_23848309_1024.jpg":"1024x683","h_23848309_640.jpg":"640x427","h_23848309_480.jpg":"480x320","h_23848309_340.jpg":"340x227","h_23848309_220.jpg":"220x147","pp_23848309_1280.jpg":"1280x1628","pp_23848309_1024.jpg":"1024x1303","pp_23848309_640.jpg":"640x814","pp_23848309_480.jpg":"480x611","pp_23848309_340.jpg":"340x432","pp_23848309_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7622572 Threads: 6 Questions: 1551086978 Slow queries: 4725506 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111212461 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti-1273661 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti-1273661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 367315 [name] => zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstvo [link] => /tag/zdravstvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 622155 [name] => prosvjed liječnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-03 12:24:26 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed-lijecnika [link] => /tag/prosvjed-lijecnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mladi liječnici najčešće odlaze zato što su demotivirani, osjećaju da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava, lijepo je objasnila dr. Kekin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tjedni pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretres Silvane Uzinić: Puna titula mladih hrvatskih liječnika trebala bi biti Dr. Član. S njom nema potrebe odlaziti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/17/23848309.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Gorsic /cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/17/23848309.jpg [title] => Ronald Gorsic /cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Radni tjedan, mogli bismo slobodno reći, protekao je bez prijelomnih vijesti makar je na trenutak tako izgledalo ono očešavanje ruskog aviona o američki dron iznad Crnog mora. Jedina prava, ali dobra, vijest što je odzvonila ovog tjedna prolazak je mladih hajdukovaca u polufinale Lige prvaka.

Ja bih, doduše, pod alarmantno loše stavila potvrdu o ubrzanom naoružavanju Europe, kao i onu da je BBC suspendirao Garyja Linekera zato što je usporedio retoriku britanske ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman s jezikom koji se koristio u Njemačkoj tridesetih godina prošloga stoljeća. Ministrica je govorila o izbjeglicama, ali svašta se već može usporediti s tim tmurnim godinama, a svi se pravimo da to ne vidimo.

U nas raste broj pokušaja samoubojstava djece i mladih, kažu čak 280 posto, a nemamo dovoljno stručnjaka da im pomogne. A nisu ni u planu ministra zdravstva koji je ovaj tjedan predstavio reformu i odmah su ga iz opozicije razapeli, a ni liječnici nisu odustali od prosvjeda ove subote.

Mnogi su se ovaj tjedan razočarali u Ramba Amadeusa. Taman kad su se smirile strasti oko nekog tamo lika koji hvatanje kipa Marije Jurić Zagorke za sise želi promovirati u običaj, kad eto nam do jučer omiljenog Mega Cara di štipka producenticu jedne emisije te još govori da je to, kako ono “nesretno artikulisan kvazi-drugarski alarm. Seksističan možda, seksualan ne”. Jer ne’š ti, malo sam je po dupetu, pa šta, veli posrnuli idol. “Kradeš mi kruh”, tepa Rambu onaj prvi bezveznjak. Nek’ se drže za ruke, ali nije im svejedno. Isto su ih žene junački štipnule, he he...

 

PONEDJELJAK: Bez stranaca više ne možemo

Ovaj ponedjeljak jedna budaletina je izmigoljila iz svoje mentalne rupe objavom videa u kojem rasistički maltretira dostavljača Wolta podrijetlom iz Indije. Jer jasno, nisi dovoljan rasist i smrad ako to niko ne zna i ne vidi. Pa se snimaš i širiš to društvenim mrežama. A onda te pristojni građani prijave policiji i zamislite, policija je odmah reagirala i privela ga. Pohvalno!

I tako smo doznali nešto više o njemu, ali rastužuje činjenica da nije jedini. Makar koliko strani radnici govorili u kamere da se u Hrvatskoj osjećaju ugodno, mi znamo da nismo baš dobrohotni domaćini.

Al’ za nevolju, bez stranaca više ne možemo. Sad je zbog njih nekima i procvjetalo, masno zarađuju agencije za uvoz radne snage koje posluju tako da ti ljudi čim stignu upadnu u ropsku situaciju. Oduzimaju im pasoše, smjeste ih u neke izbe bez sanitarnog čvora i daju im minimalnu plaću. Inspekcije su zabilježile iks kršenja zakona – ti radnici nisu prijavljeni na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, često im se ne isplati plaća, nemaju ugovore o radu, ne plaća im se prekovremeni rad, nemaju godišnji, nemaju bolovanje pa rade i bolesni da bi preživjeli... Drugim riječima, neko snima video dok im govori “je*eni ni*eru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce”, a neko ih vrbuje da dođu i onda ih fino zalavati. Pa kakva je razlika, pitam vas. Kakva je, ustvari, razlika između britanske ministrice i rasista koji maltretira strance po Zagrebu? Ovo je Europa!

 

UTORAK: ‘Đevojko, je l’ se ovo tebi češće događa?’

Da, da, takvi smo mi. Gotovo do jučer u crnce smo buljili kao da su s drugog planeta. Znate ono, zamisli da ti crnac oženi ćer pa te mali crnac zove “dida”. Do jučer smo mi svašta još mislili i radili, pa i to da je normalno kad muškarac drpne ženu onako malo za guzu, malo za sisu, i mirno prođe dalje. Koja od nas se u osnovnoj školi nije trebala branit od muških hormona? Ajmo starija generacijo, da vas čujem. Sjetimo se malo kako su nas među klupama i po hodnicima škole pokušavali dohvatit. Jedan me kolega puno godina kasnije uvjeravao kako je to bilo skroz normalno i kako su, pazi sad, one među nama koje muški nisu drpali jako patile jer su se smatrale neželjenima. Izopačeno skroz, je l’ da? Ja sam se bar dva puta zbog takvih pokušaja potukla s muškima jer to je bio jedini način da se obraniš. E, a onda sam stekla epitet muškarače koja se neprimjereno vlada za jednu, je l’ te, djevojčicu. I tako onda ne čudi što je danas žena koja se javno potuži da je otrpjela seksualno uznemiravanje rokerske megazvijezde u očima mnogih zapravo jedna incidentna i egocentrična kuja željna medijske pažnje. Pa šta se desilo, malo ju je štipnuo, ne’š ti. A što je najluđe, zvijezda prizna da je to uradio i ne gubi na popularnosti jer je, zamislite, iskren. Faca, nema šta. Umjesto da joj se javno ispriča, on je dodatno izvrijeđa. Kao u onom vicu kad se Crnogorcu ne diže i nakon što se ona već umori od pokušaja da mlitavca ukruti on nju mrtav ladan upita: “Đevojko, je l’ se ovo tebi češće događa?”

 

SRIJEDA: Loše zataškana prometna nesreća

Opet smo ovaj tjedan imali privođenje jednog lokalnog moćnika, a iza svega je scenarij dosadniji od nekih ovogodišnjih dobitnika Oscara. Zamislite, privelo hadezeovca koji je pijan skrivio prometnu nesreću koju je pokušao zataškati. Zajedno s policijom. I to se otkrije nakon gotovo godinu dana! Zar ste sumnjali da su glavni likovi u priči opet novinari bez kojih bi sve prošlo neopaženo makar se taj lokalni moćnik nije slupao prvi put. Župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića sad čekamo da ponovi priču kako je bio suvozač iako ima više od jednog svjedoka da od alkohola nije bio u stanju niti normalno izići iz auta već je doslovno ispao. Za desetak minuta uletio mu rođak i predstavio se kao vozač, isto neki tip šta je imao problema sa zakonom, a onda slijedi gore od gorega – pritisnuli policijske službenike da šute. E to je još gore od priče o posrnulom moćniku, a policiji će trebati malo više da se obrani od sumnji u suučesništvo u skrivanju kaznenog djela. Dakle, sprega policije i vlasti, dakle i pravosuđa. U nekoj zemlji ovo bi bilo razorno ne samo za sve aktere u priči već i za sam vrh Dekanićeve stranke. Ali ne samo da se neće dogoditi ništa, već će isti taj župan vjerojatno ostati na vlasti i opet se kandidirati. I opet će biti izabran. Jedino će ti policijski službenici možda ostati bez posla. Jer ipak nisu dobro zataškali.

 

ČETVRTAK: Cijenom carskog mesa protiv inflacije

Ovaj tjedan Vlada je izbacila svinjsku lopaticu i vratinu s popisa zamrznutih cijena, a ograničenje uvela carskom mesu, što je najzvučnija od svih novih tzv. antiinflacijskih mjera. Zapravo i nema nekih novih mjera pa je sve nas začudila, da ne kažem nasmijala, ova promjena pozicije. Pozicije svinjetine. Zar će nas cijena carskog mesa obraniti od rasta inflacije? Pitaju se to mnogi koji o ekonomiji znaju više od mene, ali premijer je otporan na sve kritike i preponosan na crkavice koje će podijeliti građanima ne bi li prevladali krizu.

A zapravo samo vrti našu lovu, vraća nam što je od nas i uzeo. Sad mu je još netko vjerojatno uvalio i tu priču o carskom mesu kako se ne bi vidjelo da je ustvari – car gol! Ko vele u Vladi, evo penzići, mi vama friške pancete i par stotina kuna za struju, to jest mi vama spas, a vi nama na izborima glas.

 

PETAK: Liječnički prosvjed nije protiv nekoga? Nego?

Liječnici objavili proglas. Sve lijepo objašnjeno uoči današnjeg prosvjeda. Svaki treći od njih napušta zemlju, svaki treći stariji je od 50 godina što znači da nas za nekoliko godina više neće imati tko liječiti, a već ih u sustavu nedostaje dvije tisuće plus četiri tisuće sestara. Ima toga još, sve su dobro rekli osim što je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore kazao kako prosvjed nije protiv nekoga već za bolje zdravstvo i za pacijente. Umjesto da je rekao jedino logično, a to bi bilo da prosvjeduju protiv ministra i protiv sustava koji je u(ne)redio HDZ.

Dr. Ivana Kekin bila je izravnija rekavši da tzv. reforma ne zadire ni u jedno od ishodišta problema u zdravstvu. Fino je sve objasnila ovim riječima: “Kad se pitalo mlade liječnike zašto odlaze iz zemlje, većina nije navela materijalna primanja kao glavni razlog, već demotiviranost, osjećaj da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava”.

A šta ćemo, mi pacijenti smo ionako više sve suze isplakali. Srušilo se sve, baj, baj, baj, bejbe baj, a kao što vidimo, i zvijezde gube sjaj. Kraj!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Gorsic /cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti-1273661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=941ba6538dd3b66e782cf7d529de82c3f629347d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretres+Silvane+Uzini%C4%87%3A+Puna+titula+mladih+hrvatskih+lije%C4%8Dnika+trebala+bi+biti+Dr.+%C4%8Clan.+S+njom+nema+potrebe+odlaziti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti-1273661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-silvane-uzinic-puna-titula-mladih-hrvatskih-lijecnika-trebala-bi-biti-dr-clan-s-njom-nema-potrebe-odlaziti-1273661 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mladi liječnici najčešće odlaze zato što su demotivirani, osjećaju da ne mogu napredovati, da se ne mogu kvalitetno educirati, da njihovi doktorati i trud ništa ne znače jer se u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspinje po stranačkoj lojtrici, a ne po lojtrici sposobnosti. I to je tako 30 godina i zato smo se doveli do urušavanja sustava, lijepo je objasnila dr. Kekin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tjedni pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTjedni pregled

Pretres Silvane Uzinić: Puna titula mladih hrvatskih liječnika trebala bi biti Dr. Član. S njom nema potrebe odlaziti

Piše Silvana Uzinić
17. ožujka 2023. - 20:14

Radni tjedan, mogli bismo slobodno reći, protekao je bez prijelomnih vijesti makar je na trenutak tako izgledalo ono očešavanje ruskog aviona o američki dron iznad Crnog mora. Jedina prava, ali dobra, vijest što je odzvonila ovog tjedna prolazak je mladih hajdukovaca u polufinale Lige prvaka.

Ja bih, doduše, pod alarmantno loše stavila potvrdu o ubrzanom naoružavanju Europe, kao i onu da je BBC suspendirao Garyja Linekera zato što je usporedio retoriku britanske ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman s jezikom koji se koristio u Njemačkoj tridesetih godina prošloga stoljeća. Ministrica je govorila o izbjeglicama, ali svašta se već može usporediti s tim tmurnim godinama, a svi se pravimo da to ne vidimo.

U nas raste broj pokušaja samoubojstava djece i mladih, kažu ča...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:38