stdClass Object ( [id] => 1002480 [title] => Pretučena Dalmatinka: Suprug me satima udarao šakama, lomio mi zube i nos, djeca su to gledala... Sve je počelo kad sam saznala da ima ljubavnicu [alias] => pretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

M. dolazi iz jednog poznatog dalmatinskog mjesta. Rođena je u obitelji s dvoje djece. Dečka, a potom i izvanbračnog partnera upoznaje 2003. godine. Upoznali su se u njegovom kafiću u kojem je tada počela raditi.

Nakon nekoliko mjeseci poznanstva počinju ljubavnu vezu. M. je prilično kasno otkrila s kojim nasilnikom je ušla u vezu, a njezinu priču donosimo uz pomoć ženske aktivistice Neve Tolle i posredovanje djelatnica Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U početku veze on je za mene bio idealan muškarac, pažljiv, miran... Sa svojim prvim djetetom ostajem trudna 2004. godine i tada useljavam kod dečka i započinjemo zajednički život. Ja sam još neko vrijeme znala prespavati i kod svojih doma, ali sam se trudila što više vremena biti s njim. S vremenom sam se i potpuno preselila kod njega. Sin se rodio 16. 1. 2005., a 12. 3. 2007. rodila sam kćer. Blizance sam rodila 13. 12. 2010. U početku naše veze i trajanju izvanbračne zajednice, on i ja smo imali normalan odnos, naravno, bilo je i trzavica i svađa, ali sve kao i normalni parovi, nije bilo nasilja i zaista mogu reći da se prema meni ponašao u redu, korektno i nije bio nasilan, tada se još i brinuo o djeci, financijski je privređivao i brinuo se da nam ništa ne nedostaje. Znao se i poigrati s njima - govori nam M.

- Početkom veljače on odlazi na more raditi u svoj lokal, sa svojim bratom. Kad je došao za vikend kući, izišli smo u grad i ja nisam htjela da idemo u kafić u koji je on htio, ja sam ga povukla za ruku da krenemo i on je tada prvi put „puknuo“ na mene. Vikao je „tko si ti da mene vučeš za ruku, kako možeš to raditi pred drugim ljudima, šta će ljudi misliti tko sam ja da me žena navlači po cesti za ruku.“ Taj sam dan prvi put primijetila da nešto nije u redu.

Tih zadnjih godinu dana, otkad sam shvatila da ima ljubavnicu, su krenule i naše svađe i njegovo psihičko, verbalno i fizičko nasilje. Stalno je govorio da se želi odseliti i otići od mene, a ja sam ipak htjela da ostanemo obitelj. Voljela sam ga, ali najviše zbog djece sam mislila da se trebamo potruditi da ostanemo obitelj i zajedno. Prvo smo živjeli zajedno s njegovom majkom, ali u međuvremenu, kako je počelo njegovo ljubovanje s drugom ženom i paralelno nasilje prema meni, ona je napustila stan, misleći i nadajući se da će se tako njezin sin promijeniti. Kako je djecu, kad sam ja bila na poslu, čuvala njegova mama, ona je otišla jer se nadala kad ona ode da će on više vremena provoditi s njima - navodi M., koju smo upitali kada su krenuli prvi udarci.

- Prvi put me pljusnuo 2016. godine, u rujnu. Ja sam ga prije, u srpnju, telefonom suočila s tim da znam za njegovu ljubavnicu, a kad se vratio, od kolovoza do tog rujna uopće nije provodio vrijeme s djecom ni sa mnom. Živjeli smo tako da se uopće niti ne sretnemo u stanu. Tako je to trajalo mjesec dana, da bi jednog dana u rujnu 2016. ja spomenula njegovu ljubavnicu, a on je „poludio“ i vikao da smo njegova mama i ja u dogovoru jer mu je i ona predbacivala za ljubavnicu. Kako se jedan dan navečer vratio pijan doma, počeo je urlat na mene „tko si ti, šta si ti meni u životu.“

Ja sam već spavala, probudio me jer me zvao da dođem.Tako je svađa trajala i tu me prvi put ošamario. Plakala sam tada, na što je on reagirao: „Šta sad plačeš? Jel’ misliš da će me suze smekšat’? Ti znaš da sam ja tvrdoglav i da ako si zamislim nešto da će tako i biti.“ - kazuje nam ta žena koja se ipak izvukla iz kruga nasilja, ali je do otrježnjenja ipak trebalo proći neko vrijeme, kao i nekoliko slomljenih zubi.

---

Nazovite  0800 55 44!


Ako vas bračni ili izvanbračni partner zlostavlja, a ne vidite izlaza, postoje žene i aktivistice koje će vam pomoći, kao što su u posljednjih 30 godina pomogle stotinama zlostavljanih žena, podigle ih na noge, našle im posao, te ih zajedno sa djecom sklonile na tajnu lokaciju daleko od nasilnika. 

Autonomna ženska kuća Zagreb
Email: azkz@zamir.net
P.P. 19
10001 Zagreb

Radno vrijeme savjetovališta je svakim radnim danom od 10.00 - 17.00 sati.
Broj telefona je: 0800 55 44. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.

---

- On me znao gotovo svaka dva tjedna našamarati. Ponekad bih dobila jedan šamar, ponekad dva, tri ili četiri zaredom na obje strane lica. Ja bih tada plakala, molila bih ga da prestane, da će probuditi djecu, ali nije prestajao, već bi me ili dalje šamarao ili vrijeđao riječima, i to vičući: „Tko si ti meni u životu!?“, „bezobrazna si, bahata si“ „naređivat mi ne možeš šta ću ja radit’ sa svojim životom, ništa mi više ne ide od ruke, ti i moja mama ste se urotile protiv mene“, „proklele ste me.“

Govorio mi je da sam„obična seljanka““, i nazivao me pogrdnim riječima: „glupačo, govno “... „odi tamo otkud i jesi“... „jedino zašto pričamo su to četvero djece, da njih nema, ne bi te ni pogledao više“... to je sve vikao glasno i nije ga bilo briga da bi ga djeca mogla čuti. Često bi se nakon tih šamaranja smirio, i onda bi mi znao nešto pričati. Na njegovo daljnje „razgovaranje“ sa mnom, ja sam samo kimala glavom i govorila mu da je u pravu jer sam se nadala da će se tako smiriti i da će otići iz stana, a udarci će prestati - priča nam M., navodeći da je on ludovao po kući, razbijao namještaj...

- Zadnji napad je bio u noći/ranim jutarnjim satima 24. 8. 2017. u 4 sata. Napad se dogodio zbog toga što sam mu ja 23. 8. 2017. poslala SMS da dođe kući. Spavala sam kad je on došao doma u 4 sata i ušao je ravno u spavaću sobu. Probudio me vičući „tko si ti, što si ti umišljaš“, „tko si ti da ti meni šalješ takve poruke, šta ti hoćeš od mene“, a kako sam ja ležala na boku, gurao me na krevetu i počeo me šamarati. Vikao je i prijetio „ubit’ ću te, nabavit’ ću pištolj i pucat’ ću u tebe“. Dignuo me za ruke iz kreveta, sjela sam na rub kreveta, nastavio me šamarati s jedne i druge strane lica i dalje je vikao „jesi li normalna, ti govno jedno, seljanko“. Ja sam šutjela i primala šamare.

Sjeo je zatim u sobi na stolac, na kojem je bio moj mobitel, uzeo je mobitel i bacio ga na pod. Mobitel se od siline udarca razbio. Zakoračio je do mene, uhvatio me za nadlaktice objema rukama i stiskao me, tresao me i bacio na krevet, popeo se na mene, bio je nada mnom, gurao me i tresao za ramena, sjedio je na meni, nastavio me šamarati po licu i glavi. Rekla sam mu da me pusti i da se makne, odgurivala sam ga, ali bio je pretežak i prejak za mene. U tom trenu sam čula dječji plač iz druge sobe. Kćer je plakala i zvala „Mama, mama“ i onda je on otišao u sobu do djece, pitao ih zašto su budni i ne spavaju. Čula sam kako kćer tri puta pita „gdje je mama“, a on joj je rekao da je mama u sobi i da spava - govori nam M., koja je mislila da je val nasilja te noći napokon prestao.

Ali, prevarila se.

- Vratio se kod mene u sobu, ušao i nastavio me opet šamarati, udario me u desnu stranu lica šakom. Udarac je bio toliko jak da su mi pukli zubi, počeo me boljeti nos i curila mi je krv iz nosa. Išla sam u kupaonicu, krenuo je za mnom, ali ja sam zaključala vrata za sobom, isprala sam nos, pogledala sam zube, čim sam otvorila usta, jedan zub mi je odmah ispao, a druga dva slomljena zuba su bila skrhana i klimala su se. On je lupao po vratima i vikao da otvorim jer će ih inače razvaliti. Ja sam plakala i molila da me ostavi na miru.

Tukao me sve skupa tu noć oko sat vremena, bila sam sva u ranama, izubijana. U 7 sati sam trebala biti na poslu. Popušila sam 2 cigarete. Bojala sam se izići iz WC-a. Tada je izašao iz kuće, a ja sam se s djecom vozila po gradu, ne znajući kuda. Zvala me svekrva da joj dođem, ali nisam smjela, jer ako me on tamo vidi, bit će još većih problema. Ipak sam otišla kod svekrve. Tamo sam se otuširala i popila kavu.

U to vrijeme mi je zaova dala broj Skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb 0800 55 44. Zovem ih, dogovaram termin za razgovor i smještena sam u sklonište . U skloništu sam provela malo više od godine dana. Za to vrijeme napokon sam bila mirna i sigurna, žene koje tamo rade pomogle su mi ponovno stati na svoje noge, pronaći posao, upisati djecu u školu i vrtić. Djeca žive sa mnom, preselili smo se u drugi grad - završava svoju priču ta žena, uz napomenu da ne zna bili ostala živa da ju opet napao. 

---

Nikad ne odvajamo majke od djece


Neva Tolle iz Skloništa za žene i Autonomne ženske kuće Zagreb nam kaže da im dolaze žene iz cijele Hrvatske, a dosta njih i iz Dalmacije. 

- Visokotraumatizirane žene i njihova djeca koje/koja koriste usluge Autonomne ženske kuće Zagreb u Skloništu borave godinu i pol dana. U rijetkim slučajevima izuzetno kompliciranih pravno gledajući predmeta moguć je boravak i duže. Prilikom prijema žene u sklonište nikada ne odvajamo djecu od majki. U 30 godina rada našega skloništa to se nikada nije dogodilo. Smatramo da visokotraumatizirana djeca ne smiju biti odvojeno smještena od svojih majki jer bi odvajanje djeteta od majke dovelo do veće traumatizacije djeteta i majke - kaže Tolle uz napomenu da se žene u pravilu ne vraćaju nasilnom partneru. 

- Takve su situacije jako rijetke. Postotak povratka žena istom partneru koji ih je zlostavljao u Skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb zaista je nizak i u 2018. ni jedna žena se nije vratila nasilnom partneru, dok se u prošloj godini vratilio njih samo sedam posto - kaže Tolle uz napomenu kako u svojih 30 godina nije vidjela da se agresivni partner promijenio. 

- Takva pozitivna iskustva u 30 godine rada radnice Skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb nažalost nemaju. Zlostavljač može obećati da neće tući ženu, ali to obećanje uvijek prekrši. Neki od njih izdrže da ne dignu ruku na ženu mjesec dana, neki tri, ali uvijek se vrate nasilnom obrascu. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLOSTAVLJANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => ZLOSTAVLJANJE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-27 22:17:03 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-05 18:01:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-05 17:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12702704.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1313","k_12702704_1280.jpg":"1280x1280","k_12702704_1024.jpg":"1024x1024","k_12702704_640.jpg":"640x640","k_12702704_480.jpg":"480x480","k_12702704_340.jpg":"340x340","k_12702704_220.jpg":"220x220","o_12702704_1280.jpg":"1280x875","o_12702704_1024.jpg":"1024x700","o_12702704_640.jpg":"640x437","o_12702704_480.jpg":"480x328","o_12702704_340.jpg":"340x232","o_12702704_220.jpg":"220x150","h_12702704_1280.jpg":"1280x854","h_12702704_1024.jpg":"1024x683","h_12702704_640.jpg":"640x427","h_12702704_480.jpg":"480x320","h_12702704_340.jpg":"340x227","h_12702704_220.jpg":"220x147","pp_12702704_1280.jpg":"1006x1280","pp_12702704_1024.jpg":"805x1024","pp_12702704_640.jpg":"503x640","pp_12702704_480.jpg":"377x480","pp_12702704_340.jpg":"267x340","pp_12702704_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5419623 Threads: 47 Questions: 968905124 Slow queries: 0 Opens: 171472 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.777 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8664873 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu-1002480 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu-1002480?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601130 [name] => Neva Tolle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neva-tolle [link] => /tag/neva-tolle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 353366 [name] => zlostavljanje žena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanje-zena [link] => /tag/zlostavljanje-zena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLOSTAVLJANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretučena Dalmatinka: Suprug me satima udarao šakama, lomio mi zube i nos, djeca su to gledala... Sve je počelo kad sam saznala da ima ljubavnicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12702704.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12702704.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

M. dolazi iz jednog poznatog dalmatinskog mjesta. Rođena je u obitelji s dvoje djece. Dečka, a potom i izvanbračnog partnera upoznaje 2003. godine. Upoznali su se u njegovom kafiću u kojem je tada počela raditi.

Nakon nekoliko mjeseci poznanstva počinju ljubavnu vezu. M. je prilično kasno otkrila s kojim nasilnikom je ušla u vezu, a njezinu priču donosimo uz pomoć ženske aktivistice Neve Tolle i posredovanje djelatnica Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U početku veze on je za mene bio idealan muškarac, pažljiv, miran... Sa svojim prvim djetetom ostajem trudna 2004. godine i tada useljavam kod dečka i započinjemo zajednički život. Ja sam još neko vrijeme znala prespavati i kod svojih doma, ali sam se trudila što više vremena biti s njim. S vremenom sam se i potpuno preselila kod njega. Sin se rodio 16. 1. 2005., a 12. 3. 2007. rodila sam kćer. Blizance sam rodila 13. 12. 2010. U početku naše veze i trajanju izvanbračne zajednice, on i ja smo imali normalan odnos, naravno, bilo je i trzavica i svađa, ali sve kao i normalni parovi, nije bilo nasilja i zaista mogu reći da se prema meni ponašao u redu, korektno i nije bio nasilan, tada se još i brinuo o djeci, financijski je privređivao i brinuo se da nam ništa ne nedostaje. Znao se i poigrati s njima - govori nam M.

- Početkom veljače on odlazi na more raditi u svoj lokal, sa svojim bratom. Kad je došao za vikend kući, izišli smo u grad i ja nisam htjela da idemo u kafić u koji je on htio, ja sam ga povukla za ruku da krenemo i on je tada prvi put „puknuo“ na mene. Vikao je „tko si ti da mene vučeš za ruku, kako možeš to raditi pred drugim ljudima, šta će ljudi misliti tko sam ja da me žena navlači po cesti za ruku.“ Taj sam dan prvi put primijetila da nešto nije u redu.

Tih zadnjih godinu dana, otkad sam shvatila da ima ljubavnicu, su krenule i naše svađe i njegovo psihičko, verbalno i fizičko nasilje. Stalno je govorio da se želi odseliti i otići od mene, a ja sam ipak htjela da ostanemo obitelj. Voljela sam ga, ali najviše zbog djece sam mislila da se trebamo potruditi da ostanemo obitelj i zajedno. Prvo smo živjeli zajedno s njegovom majkom, ali u međuvremenu, kako je počelo njegovo ljubovanje s drugom ženom i paralelno nasilje prema meni, ona je napustila stan, misleći i nadajući se da će se tako njezin sin promijeniti. Kako je djecu, kad sam ja bila na poslu, čuvala njegova mama, ona je otišla jer se nadala kad ona ode da će on više vremena provoditi s njima - navodi M., koju smo upitali kada su krenuli prvi udarci.

- Prvi put me pljusnuo 2016. godine, u rujnu. Ja sam ga prije, u srpnju, telefonom suočila s tim da znam za njegovu ljubavnicu, a kad se vratio, od kolovoza do tog rujna uopće nije provodio vrijeme s djecom ni sa mnom. Živjeli smo tako da se uopće niti ne sretnemo u stanu. Tako je to trajalo mjesec dana, da bi jednog dana u rujnu 2016. ja spomenula njegovu ljubavnicu, a on je „poludio“ i vikao da smo njegova mama i ja u dogovoru jer mu je i ona predbacivala za ljubavnicu. Kako se jedan dan navečer vratio pijan doma, počeo je urlat na mene „tko si ti, šta si ti meni u životu.“

Ja sam već spavala, probudio me jer me zvao da dođem.Tako je svađa trajala i tu me prvi put ošamario. Plakala sam tada, na što je on reagirao: „Šta sad plačeš? Jel’ misliš da će me suze smekšat’? Ti znaš da sam ja tvrdoglav i da ako si zamislim nešto da će tako i biti.“ - kazuje nam ta žena koja se ipak izvukla iz kruga nasilja, ali je do otrježnjenja ipak trebalo proći neko vrijeme, kao i nekoliko slomljenih zubi.

---

Nazovite  0800 55 44!


Ako vas bračni ili izvanbračni partner zlostavlja, a ne vidite izlaza, postoje žene i aktivistice koje će vam pomoći, kao što su u posljednjih 30 godina pomogle stotinama zlostavljanih žena, podigle ih na noge, našle im posao, te ih zajedno sa djecom sklonile na tajnu lokaciju daleko od nasilnika. 

Autonomna ženska kuća Zagreb
Email: azkz@zamir.net
P.P. 19
10001 Zagreb

Radno vrijeme savjetovališta je svakim radnim danom od 10.00 - 17.00 sati.
Broj telefona je: 0800 55 44. Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.

---

- On me znao gotovo svaka dva tjedna našamarati. Ponekad bih dobila jedan šamar, ponekad dva, tri ili četiri zaredom na obje strane lica. Ja bih tada plakala, molila bih ga da prestane, da će probuditi djecu, ali nije prestajao, već bi me ili dalje šamarao ili vrijeđao riječima, i to vičući: „Tko si ti meni u životu!?“, „bezobrazna si, bahata si“ „naređivat mi ne možeš šta ću ja radit’ sa svojim životom, ništa mi više ne ide od ruke, ti i moja mama ste se urotile protiv mene“, „proklele ste me.“

Govorio mi je da sam„obična seljanka““, i nazivao me pogrdnim riječima: „glupačo, govno “... „odi tamo otkud i jesi“... „jedino zašto pričamo su to četvero djece, da njih nema, ne bi te ni pogledao više“... to je sve vikao glasno i nije ga bilo briga da bi ga djeca mogla čuti. Često bi se nakon tih šamaranja smirio, i onda bi mi znao nešto pričati. Na njegovo daljnje „razgovaranje“ sa mnom, ja sam samo kimala glavom i govorila mu da je u pravu jer sam se nadala da će se tako smiriti i da će otići iz stana, a udarci će prestati - priča nam M., navodeći da je on ludovao po kući, razbijao namještaj...

- Zadnji napad je bio u noći/ranim jutarnjim satima 24. 8. 2017. u 4 sata. Napad se dogodio zbog toga što sam mu ja 23. 8. 2017. poslala SMS da dođe kući. Spavala sam kad je on došao doma u 4 sata i ušao je ravno u spavaću sobu. Probudio me vičući „tko si ti, što si ti umišljaš“, „tko si ti da ti meni šalješ takve poruke, šta ti hoćeš od mene“, a kako sam ja ležala na boku, gurao me na krevetu i počeo me šamarati. Vikao je i prijetio „ubit’ ću te, nabavit’ ću pištolj i pucat’ ću u tebe“. Dignuo me za ruke iz kreveta, sjela sam na rub kreveta, nastavio me šamarati s jedne i druge strane lica i dalje je vikao „jesi li normalna, ti govno jedno, seljanko“. Ja sam šutjela i primala šamare.

Sjeo je zatim u sobi na stolac, na kojem je bio moj mobitel, uzeo je mobitel i bacio ga na pod. Mobitel se od siline udarca razbio. Zakoračio je do mene, uhvatio me za nadlaktice objema rukama i stiskao me, tresao me i bacio na krevet, popeo se na mene, bio je nada mnom, gurao me i tresao za ramena, sjedio je na meni, nastavio me šamarati po licu i glavi. Rekla sam mu da me pusti i da se makne, odgurivala sam ga, ali bio je pretežak i prejak za mene. U tom trenu sam čula dječji plač iz druge sobe. Kćer je plakala i zvala „Mama, mama“ i onda je on otišao u sobu do djece, pitao ih zašto su budni i ne spavaju. Čula sam kako kćer tri puta pita „gdje je mama“, a on joj je rekao da je mama u sobi i da spava - govori nam M., koja je mislila da je val nasilja te noći napokon prestao.

Ali, prevarila se.

- Vratio se kod mene u sobu, ušao i nastavio me opet šamarati, udario me u desnu stranu lica šakom. Udarac je bio toliko jak da su mi pukli zubi, počeo me boljeti nos i curila mi je krv iz nosa. Išla sam u kupaonicu, krenuo je za mnom, ali ja sam zaključala vrata za sobom, isprala sam nos, pogledala sam zube, čim sam otvorila usta, jedan zub mi je odmah ispao, a druga dva slomljena zuba su bila skrhana i klimala su se. On je lupao po vratima i vikao da otvorim jer će ih inače razvaliti. Ja sam plakala i molila da me ostavi na miru.

Tukao me sve skupa tu noć oko sat vremena, bila sam sva u ranama, izubijana. U 7 sati sam trebala biti na poslu. Popušila sam 2 cigarete. Bojala sam se izići iz WC-a. Tada je izašao iz kuće, a ja sam se s djecom vozila po gradu, ne znajući kuda. Zvala me svekrva da joj dođem, ali nisam smjela, jer ako me on tamo vidi, bit će još većih problema. Ipak sam otišla kod svekrve. Tamo sam se otuširala i popila kavu.

U to vrijeme mi je zaova dala broj Skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb 0800 55 44. Zovem ih, dogovaram termin za razgovor i smještena sam u sklonište . U skloništu sam provela malo više od godine dana. Za to vrijeme napokon sam bila mirna i sigurna, žene koje tamo rade pomogle su mi ponovno stati na svoje noge, pronaći posao, upisati djecu u školu i vrtić. Djeca žive sa mnom, preselili smo se u drugi grad - završava svoju priču ta žena, uz napomenu da ne zna bili ostala živa da ju opet napao. 

---

Nikad ne odvajamo majke od djece


Neva Tolle iz Skloništa za žene i Autonomne ženske kuće Zagreb nam kaže da im dolaze žene iz cijele Hrvatske, a dosta njih i iz Dalmacije. 

- Visokotraumatizirane žene i njihova djeca koje/koja koriste usluge Autonomne ženske kuće Zagreb u Skloništu borave godinu i pol dana. U rijetkim slučajevima izuzetno kompliciranih pravno gledajući predmeta moguć je boravak i duže. Prilikom prijema žene u sklonište nikada ne odvajamo djecu od majki. U 30 godina rada našega skloništa to se nikada nije dogodilo. Smatramo da visokotraumatizirana djeca ne smiju biti odvojeno smještena od svojih majki jer bi odvajanje djeteta od majke dovelo do veće traumatizacije djeteta i majke - kaže Tolle uz napomenu da se žene u pravilu ne vraćaju nasilnom partneru. 

- Takve su situacije jako rijetke. Postotak povratka žena istom partneru koji ih je zlostavljao u Skloništu Autonomne ženske kuće Zagreb zaista je nizak i u 2018. ni jedna žena se nije vratila nasilnom partneru, dok se u prošloj godini vratilio njih samo sedam posto - kaže Tolle uz napomenu kako u svojih 30 godina nije vidjela da se agresivni partner promijenio. 

- Takva pozitivna iskustva u 30 godine rada radnice Skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb nažalost nemaju. Zlostavljač može obećati da neće tući ženu, ali to obećanje uvijek prekrši. Neki od njih izdrže da ne dignu ruku na ženu mjesec dana, neki tri, ali uvijek se vrate nasilnom obrascu. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu-1002480 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9354e2c70ba79b04301dd54e0b7f6faefb21aba2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretu%C4%8Dena+Dalmatinka%3A+Suprug+me+satima+udarao+%C5%A1akama%2C+lomio+mi+zube+i+nos%2C+djeca+su+to+gledala...%C2%A0Sve+je+po%C4%8Delo+kad+sam+saznala+da+ima+ljubavnicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu-1002480 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretucena-dalmatinka-suprug-me-satima-udarao-sakama-lomio-mi-zube-i-nos-djeca-su-to-gledala-sve-je-pocelo-kad-sam-saznala-da-ima-ljubavnicu-1002480 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLOSTAVLJANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZLOSTAVLJANJE

Pretučena Dalmatinka: Suprug me satima udarao šakama, lomio mi zube i nos, djeca su to gledala... Sve je počelo kad sam saznala da ima ljubavnicu

5. veljače 2020. - 18:59

M. dolazi iz jednog poznatog dalmatinskog mjesta. Rođena je u obitelji s dvoje djece. Dečka, a potom i izvanbračnog partnera upoznaje 2003. godine. Upoznali su se u njegovom kafiću u kojem je tada počela raditi.

Nakon nekoliko mjeseci poznanstva počinju ljubavnu vezu. M. je prilično kasno otkrila s kojim nasilnikom je ušla u vezu, a njezinu priču donosimo uz pomoć ženske aktivistice Neve Tolle i posredovanje djelatnica Autonomne ženske kuće Zagreb.

- U početku veze on je za mene bio idealan muškarac, pažljiv, miran... Sa svojim prvim djetetom ostajem trudna 2004. godine i tada useljavam kod dečka i započinjemo zajednički život. Ja sam još neko vrijeme znala prespavati i kod svojih doma, ali sam se trudila što više vremena biti s njim. S vremenom sam se i potpuno preselila ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:31