StoryEditorOCM
Hrvatskau 6.24

Prije točno četiri godine Zagreb je pogodio potres od 5,5 po Richteru: Ovi prizori su nam se duboko urezali u pamćenje

Piše Hina
22. ožujka 2024. - 08:43

 

Na današnji je dan glavni grad Zagreb, u 6 sati i 24 minute, pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru. Četiri godine kasnije obnovljeno je oko 3000 zgrada i kuća, no i dalje sporo napreduje izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća u sjevernim dijelovima grada.

Štete od potresa, kakvog Zagreb na pamti od 1880. godine, procijenjena je na 11,6 milijardi eura, što je dvostruko više od procijenjene štete od potresa na Banovini.

Jedna je osoba u potresu izgubila život, a nakon njega ostao je veliki broj oštećenih višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, ukupno oko 25 tisuća objekata.

image
Marko Todorov/Cropix

Četiri godine kasnije, obnova je u potpunosti završila na gotovo 3000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26.300 stambenih jedinica, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u srijedu, dva dana uoči obljetnice potresa.

Trenutno je diljem Zagreba otvoreno 425 gradilišta koja se većim djelom odnose na konstrukcijsku obnovu, 212 višestambenih zgrada je u procesu nabave izvođača radova, dok je njih 155 u postupku nabave projektiranja.

Prema najavama resornog ministra, od idućeg tjedna kreće novi model tzv. blokovske nabave, prema kojemu će se javna nabava izvođača radova provoditi za cijele blokove od 20 do 30 zgrada, a ne više za svaku zgradu zasebno, kao do sada.

image
Bruno Konjević/ Cropix

Taj će se model primijeniti na obnovu Malog Vatikana, kompleksu zgrada koji se proteže kroz Vlašku, Bauerovu i Martićevu ulicu te kroz prolaz Jurja Ratkaja, a sadrži 25 ulaza i 259 stanova. Procijenjena vrijednost radova je oko osam milijuna eura.

Tek su ovoj godini prve obitelji uselile u nove kuće, a do kraja ljeta trebala bi biti dovršena 41 kuća, od čega njih sedam kroz model samoobnove, najavio je Bačić prije tri tjedna.

Obnova od potresa, kako glavnog grada, tako i Banovine koja je stradala u potresu u u zadnjim danima 2020. godine, bila je glavna zadaća Ministarstva graditeljstva u protekle četiri godine, no na njegovom su čelu u tom periodu bila čak četiri različita ministra - Predrag Štromar, Darko Horvat, Ivan Paladina i sada Branko Bačić.

Osim ministara, mijenjao se i Zakon o obnovi. Prema prvoj verziji, usvojenoj šest mjeseci nakon zagrebačkog potresa, posao obnove bilo je podijeljen na tri institucije: Ministarstvo graditeljstva, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ovlasti potonjih dviju institucija tek su zakonskim izmjenama prije godinu dane objedinjene u resornom Ministarstvu, koje je tada preuzeo Bačić.

image

Potres Zagreb

Goran Mehkek/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Bruno Konjević/ Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:38