StoryEditorOCM
HrvatskaZARAZA U ZAGREBU

S Rebra se oglasili o legioneli, kažu da je izbila još u travnju. U tijeku je presica: ‘Nema razloga za zabrinutost...‘

Piše L.G./JL
18. lipnja 2024. - 17:08

KBC Zagreb je oko 17 sati održao konferenciju za novinare povodom izbijanja legionele u njihovoj bolnici, piše Jutarnji list. 

- Vrlo je važno reći da u KBC Zagreb imamo vrlo brzu i dobru dijagnostiku pa ne može proći ništa ispod detektora. Obavijestili smo službe epidemiološke i poduzete su sve mjere, odnosno antilegionela program. Nema razloga za zabrinutost. Želim reći da legionele ima u svakoj vodi, a u bolničkim sustavima se rade preventivne mjere. Tjedno se podiže temperatura vode na temperaturu gdje se legionela ne može pojaviti. Infekcija je uvijek moguća i može se naći u svakoj bolnici - istaknula je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

- Poduzeli smo sve mjere kako bismo vidjeli kako su se pacijenti zarazili i otkrili da se sve dogodilo preko vode. To su teški bolesnici, u tijeku je pasterizacija cijelog sustava iako mi to inače radimo. Legionelu nalazimo svugdje i ona se može dogoditi i vanbolnički. Posebice su opasni ljetni mjeseci kada je voda toplija. Na pulmologiji imamo povećani priljev pacijenata ljeti i inače. Smrtnost je između 5 i 10 posto - poručila je Bošnjak.

- Imamo veći pozitivnih u ovom razdoblju jer češće testiramo - što je bolja dijagnostika, više ćete toga pronaći. Neke se respiratorne bolesti liječe bez testiranja. Legionela je svuda oko nas i zaista poručujem da treba misliti o ovoj bakteriji i neka se senzibilizirala javnost. Upravo radimo pasterizaciju kako bi sveli infekciju na minimum. Još uvijek nemamo podatke što je bio uzrok smrti navedenih pacijenata. Zato radimo analitične radnje jer nama je najviše u interesu da saznamo kako su se zarazili pacijenti. Inače, pila sam vodu iz pipe u bolnici prije same presice. Svi zaraženi bile su teško bolesni i imunokompromitirani - zaključila je Bošnjak.

Podsjetimo, situacija s legionelom u KBC-u Zagreb je započela prije šest tjedana, a do danas su preminule tri osobe.

Svi zaraženi koji su umrli imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.

Situacija dugo vremena nije bila poznata široj javnosti. Jutarnji list je danas ekskluzivno doznao za borbu bolnice s bakterijom.

Kako javlja Poslovni dnevnik, o svemu se priopćenjem oglasila i bolnica.

- Krajem travnja ove godine u imunokompromitirane bolesnice koja je hospitalizirana zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještena na odjel intenzivne medicine, intubirana i strojno ventilirana, izolirana je Legionella iz aspirata dišnih puteva.

Bolesnica je nažalost preminula.

Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje “antilegionela programa” od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica “perlatora” na slavinama.

Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti, (bolesnici oboljeli od uznapredovalih malignih bolesti, od kojih su nažalost dvije osobe preminule).

Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom Legionelle.

Prema napucima HZJZ-a izvršena je kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima.

Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb kojeg potpisuje šef Ante Ćorušić.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:44