StoryEditorOCM
Hrvatskani riječi

Sabor na odlasku šutke prešao preko toga što će se dogoditi 7. lipnja: ‘Tjeraju nas da sumnjamo u njihove motive‘

Piše Slavica Lukić/JL
13. ožujka 2024. - 09:39

Za manje od tri mjeseca, 7. lipnja ove godine, većini sudaca Ustavnog suda istječe redovni osmogodišnji mandat. Čak deset ustavnih sudaca od 13 koliko ih na tome sudu ukupno ima, trebali su toga dana isprazniti svoje radne sobe i ustupiti mjesta novima. Međutim, to se neće dogoditi jer 10. saziv Sabora koji se u srijedu raspušta nije izabrao nove ustavne suce. Sabor je mogao, i štoviše, bio dužan izabrati deset ustavnih sudaca koji bi u lipnju stupili na mjesta onih kojima mandati istječu, piše Jutarnji.hr.

Mandat u lipnju istječe Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Ingrid Antičević Marinović, Josipu Leki, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću, Miroslavu Šumanoviću i Snježani Bagić. Suci Snježana Bagić i Mario Jelušić na tome su sudu dva uzastopna mandata (16 godina), a ostalih osam sudaca jedan mandat.

Prema Ustavu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata svakoga od sudaca o tome obavijestiti predsjednika Sabora, a ovaj predsjednika saborskog Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Taj odbor zatim raspisuje natječaj za ustavnog suca, prikuplja prijave onih koji se natječu te s kandidatima koji ispunjavaju uvjete provodi intervjue. Nakon toga Odbor predlaže kandidate Saboru na glasanje, s tim da broj predloženih kandidata mora biti veći od broja sudaca koji se bira. U Ustavni sud se biraju oni kandidati koji dobiju najviše zastupničkih glasova, s tim da je za izbor potrebno najmanje dvije trećine zastupničkih glasova, dakle najmanje 101 glas.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kako su nam potvrdili s Ustavnog suda, početkom prosinca prošle godine izvijestio je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da deset sudaca ulazi u zadnjih šest mjeseci mandata. Jandroković, međutim, njegovu pisanu obavijest nije proslijedio Odboru za Ustav, već je o njoj tek usmeno obavijestio predsjednika toga odbora, svog stranačkog kolegu Dražena Bošnjakovića. "Budući da je za odluku o izboru ustavnih sudaca nužna dvotrećinska većina svih zastupnika, bit će potrebno provesti konzultacije između saborskih klubova. O ishodu konzultacija ovisit će daljnja dinamika izbora ustavnih sudaca", odgovorio nam je krajem siječnja ove godine Jandroković. Predsjedniku Odbora za Ustav Draženu Bošnjakoviću čiji Odbor pokreće proceduru izbora ustavnih sudaca još smo krajem siječnja uputili pitanje hoće li Odbor raspisati natječaj za suce ili će njihov izbor prepustiti novom sazivu Sabora, ali nam Bošnjaković nije našao za shodno odgovoriti.

Danas, kad se Sabor raspušta, potpuno je jasno da će se u slučaju deset ustavnih sudaca aktivirati ustavni mehanizam za iznimne situacije. Ustavom je propisano da ako na mjesto ustavnog suca kojem je istekao mandat nije izabran novi, postojećem sucu mandat se može produljiti, ali ne dulje od šest mjeseci. To znači da deset ustavnih sudaca čiji redovni mandati istječu 7. lipnja na Ustavnom sudu mogu ostati najdulje do 7. prosinca ove godine.

Kako se velika smjena ustavnih sudaca poklapa sa super izbornom godinom, a Ustavni sud uz ostale poslove nadgleda zakonitost izbora i proglašava službene izborne rezultate, posve je jasno da će zakonitost izbora za Sabor i onih za EU parlament nadgledati sadašnji ustavni suci. Međutim, zakonitost prvog kruga predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati u prosincu, obavljat će neki novi ustavni suci. Novi saziv Sabora će u prvim mjesecima svog mandata morati pokrenuti proceduru izbora deset novih ustavnih sudaca.

Iako je Jandroković u siječnju ustvrdio da će se provesti konzultacije o kojima će "ovisiti daljnja dinamika izbora ustavnih sudaca", nikakvih konzultacija, kako doznajemo, oko toga proteklih tjedana nije bilo. Sandra Benčić iz Možemo! kazala je da ih HDZ o tome ništa nije pitao, a isto nam je rekao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

HDZ je očito zaključio da u predizborno vrijeme, u atmosferi zaoštrenih odnosa s oporbom, neće ulaziti ni u kakve razgovore s oporbom, pa ni oko izbora ustavnih sudaca. Ni oporba to očito nije doživjela kao problem jer su i oni složno odšutjeli činjenicu da će se na deset ustavnih sudaca primijeniti mehanizam za iznimne situacije: produljenje mandata.

"HDZ-u do institucija nije stalo, osim da budu pod njihovim utjecajem. Jedino ispravno je da novi saziv Sabora bira Ustavni sud. Vremena ima", komentirao nam je kratko predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Vanjska članica Odbora za Ustav, profesorica ustavnog prava iz Rijeke Sanja Barić tvrdi: "Novi saziv Sabora imat će vremena izabrati deset ustavnih sudaca do prosinca, iako ne puno i ne u komotnim rokovima. Glavni problem je, međutim, taj što se u donošenju važnih odluka sve više odmičemo od procedura. Ako odluke svedemo samo na ishode, na to da se dogovaramo u kuloarima, to nije dobro. U kuloarima se događaju marifetluci, a procedure sa sobom nose jasna pravila, transparentnost. One nisu puka forma, upravo procedure razlikuju demokraciju od autokracije. Po meni su vladajući i oporba o izboru deset ustavnih sudaca trebali razgovarati, i zatim javno reći - zaključili smo da nema smisla da ih biramo mi na odlasku, bolje je da ih biraju novoizabrani zastupnici. Ovakva pasivnost Sabora kad je posrijedi važna institucija kao što je Ustavni sud tjera nas da unaprijed sumnjamo u njihovu motivaciju, a time i u postupak izbora, što nije dobro", kazala nam je Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:48