stdClass Object ( [id] => 172824 [title] => Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport podržao MPO; HDZ podupro stajalište HBK [alias] => saborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poduprla je jučerašnju izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), koji smatra duboko nemoralnim i nehumanim, a pobjeda na izborima predlagateljima zakona ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

"Podupiremo izjavu HBK koja je integralni dio promišljanja HDZ-a te građansku inicijativu 'I ja sam bio embrij', a podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma o tom pitanju", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu te stranke njezin potpredsjednik Damir Jelić. Istaknuo je da je taj zakon pitanje života i smrti te kako je nevjerojatno da se o tome danas uopće treba raspravljati.

"Težnja za životom u tom zakonu sije smrt, što je krajnje neprihvatljivo", rekao je Jelić i dodao da se zakon o MPO-u može svrstati u razinu najgorih hrvatskih tragedija.

Stalno vijeće HBK u jučerašnjemu priopćenju među ostalim podsjeća kako predlagatelji zakona neprestano ističu da su tijekom predizborne promidžbe obećali građanima da će donijeti takav zakon. Smatraju da ih obećanje obvezuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje, no Stalno vijeće HBK ocjenjuje kako ni obećanje ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

Ginekolog Ante Čorušić istaknuo je kako je, po prijedlogu zakona, da bi takvim postupcima dobili jedno dijete, potrebno žrtvovati desetero njegove braće i sestara.

"Trideset posto zametaka ne preživljava zamrzavanje, a onaj koji ih zamrzava zna da će njih toliko biti uništeno", rekao je Čorušić, ističući da podupire želju bračnog para - muškarca i žene da im suvremena medicina omogući sve što im može dati, ali bez zamrzavanja zametaka i bez heterologne oplodnje i doniranja jajnih stanica. Napomenuo je kako ima još zakona koje bi hrvatska vlada trebala donijeti kako bi se poboljšalo socijalno i gospodarsko stanje u zemlji koja je u krizi.

"Taj zakon iritira veliku većinu hrvatskih građana, s njime se ne slaže ne samo Katolička crkva, nego i islamska i židovska zajednica te Srpska pravoslavna crkva", rekao je, dodajući da je taj zakon "samo jedan od mnogih iritantnih postupaka ove vlasti koji je počeo ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, nastavljen stalnim zahtjevima da se vjeronauk izbaci iz škola te odlukom da se ne gradi pelješki most".

Istaknuo je da je zakon o MPO-u protuprirodan i usmjeren protiv obitelji i očinskoga skrbništva nad djecom te da njegovi kreatori govore da je on u službi pronatalitetne politike, što ne smatra točnim.

"Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 43 tisuće novorođenčadi, svega njih jedan i pol posto bilo je začeto metodama umjetne oplodnje, a kolege koji se bave tim pitanjem olako se odlučuju na umjetnu oplodnju, a da prije nisu pokušali napraviti neke druge metode liječenja neplodnosti, primjerice rekonstrukciju jajovoda", rekao je Čorušić.

Smatra da su predlagatelji zakona ljudi koji imaju svoje privatne poliklinike, a stvorena je i korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika u kojima se dobro zarađuje.

Osvrnuo se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića po kojoj je Europski odbor za umjetnu oplodnju priopćio da je hrvatski zakon najbolji i da će ga kopirati čak i druge zemlje Europske unije, ističući da ona nije točna jer Europski odbor za umjetnu oplodnju "kao takav ne postoji".

Europska komisija rekla je da svaka država ovisno o svjetonazoru donosi taj zakon po svojoj mjeri "i nema nikakvih direktiva Europske komisije da mi moramo imati takav zakon", istaknuo je.

Psihijatar i glavni tajnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Ivan Ćelić rekao je da konačni prijedlog zakona o MPO-u nije u skladu s Ustavom RH, zahtjevima međunarodnih ugovora koji reguliraju ljudska prava, posebice Konvencijom o pravima djeteta, Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"Pravno je neprihvatljivo ozakoniti zamrzavanje zametaka, omogućiti stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja te omogućiti stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja, čime se rođenom djetetu unaprijed uskraćuje pravo na oba roditelja", istaknuo je, dodajući da zakonski prijedlog "vrvi" mnogim nelogičnostima.
"S jedne strane strane se implementira pravni status ljudskog zametka, a s druge strane se niječe da je ljudski zametak ljudsko biće", istaknuo je i dodao da HDZ podupire izjavu Stalnog vijeća HBK te da Crkva nije nevladina udruga, čime je smatra aktualna vlast.

"U prvom nacrtu zakonskog prijedloga o MPO-u nije bilo predviđeno da mogućnost korištenja tehnika potpomognute oplodnje imaju neudane žene, što je promijenjeno intervencijom Vesne Pusić, čime je ministar Ostojić pristao na daljnju ideologizaciju zakona. Danas je u Hrvatskoj na snazi borba protiv kršćanskih vrednota, dostojanstva života i obitelji te razaranje temeljnih vrednota hrvatskog društva, što nećemo dopustiti", zaključio je Ćelić.

Kosor: O MPO-u treba odlučiti na referendumu

Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport danas je većinom glasova podržao Vladin konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), a protiv su bili zastupnici HDZ-a, među kojima je Jadranka Kosor apelirala da o tom zakonu odluče građani na referendumu.

Kosor, predsjednica Odbora, u raspravi je istaknula kako je riječ o osjetljivom zakonu za koji politika, tj. parlament treba naći snage da problematiku koju regulira zakon pokuša uskladiti sa stvarnim životom ljudi.
"To ne bio smio biti predmet političkog prepucavanja zbog različitih svjetonazora", kazala je, istaknuvši svoj stav da život počinje prirodnim začećem i završava prirodnom smrću, te da u tom smislu nije sklona donošenju zakona kako ga predlaže Vlada.

Taj je zakon, naglasila je Kosor, upravo tema o kojoj bi se trebao provesti referendum. "Ovako ćemo se unedogled prepucavati", poručila je Kosor vladajućima.

I njezin stranački kolega Ante Babić ustvrdio je kako život počinje začećem te da u tom smislu predloženi zakon smatra kršenjem prava na život i ustavnih načela o ljudskim pravima, posebno zbog dopuštanja zamrzavanja jajnih stanica koje smatra začetom djecom.

Kao i Kosor, neprimjerenim smatra da su za kršenje zakona predviđene tek prekršajne, ne i kaznene sankcije, upozorivši da zakon otvara prostor brojnih manipulacijama i nezakonitostima koje treba rigorozno kažnjavati.
Sunčana Glavak (HDZ) prigovorila je odredbi po kojoj bi se ograničenje od šest postupaka MPO-a na teret HZZO-a odnosilo i na žene koje su se već podvrgavale tim postupcima po važećem zakonu.

Odgovorila joj je pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, istaknuvši da se to ograničenje odnosi samo na postupke u kojima se koristi stimulacija, s obzirom na upozorenja medicinske struke da previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Na apel predsjednice Odbora o raspisivanju referenduma, Đukanović je rekla kako bi, kada bi o nečemu odlučivala na referendumu, htjela da to bude nešto što se na nju odnosi, odnosno da nisu svi građani primorani liječiti se od neplodnosti.

Odgovorila je i na stavove HDZ-a da život počinje začećem. "Nama kao predlagatelju nije bila namjera i želja propisivati kada počinje život, nego propisati načine i postupke MPO-a", poručila je, napominjući da je zakon u potpunosti usklađen s propisima EU.

S njom se složila i Sonja Koenig (HNS), ističući kako zakon nikoga ne prisiljava da se podvrgne umjetnoj oplodnji već daje izbor svakome da sam odluči. "Tu odluku ni za koga ne može donijeti ni jedna vjerska zajednica, ni jedna udruga, ni jedna država. Država mora osigurati zakone kojima će svima koji žele postati roditelji omogućiti da to i postanu", naglasila je.

Centar za LGBT ravnopravnost: Zakon o MPO-u diskriminira

Centar za LGBT ravnopravnost upozorio je danas kako je unatoč naporima koje vlada ulaže u kreiranju boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, "konačan proizvod upravno suprotan", te pozvao na ponovnu reviziju teksta zakona i brisanje "svih homofobnih i transfobnih stavaka".

"Centar za LGBT ravnopravnost pozdravlja napore vlade u kreiranju novog, boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, no smatramo kako je finalan produkt upravno suprotan", ističe se u priopćenju te organizacije.

Dok smatraju pohvalnim to što je iz teksta zakona izbačena transfobna stavka koja je zabranjivala osobama koje su promijenile spol pravo na MPO, iz toga centra upozoravaju kako taj prijedlog zakona, iako najavljivan kao zakon koji će omogućiti svim građanima i građankama, dakle i LGBT osobama, jednaka prava u ostvarivanju potomstva, ipak u svojoj najnovijoj verziji radikalno odstupa od ranije najavljivanih prijedloga.

"U najnovijem tekstu prava transosoba su još uvijek posve onemogućena, a tekst pokazuje još nekoliko problematičnih stavaka koji su zahtijevali naše javno očitovanje", tvrdi se u priopćenju.

Novi tekst zakona izrijekom zabranjuje ženama u istospolnim zajednicama ostvarivanje prava na potomstvo putem MPO. "Time je počinjena izravna diskriminacija po osnovi bračnog ili obiteljskog statusa, jer pravo na medicinski pomognutu oplodnju time imaju žene bilo kojeg oblika obiteljskog statusa osim onih koje se nalaze u životnom partnerstvu s drugom ženom", ističe se.

Također ne dopušta muškarcima bilo koje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili bračnog statusa ostvarivanje prava koje je omogućeno ženama. "Tom odlukom su muškarci homoseksualne i biseksualne orijentacije, transspolni muškarci, kao i oni heteroseksualni koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici stavljeni u mnogo nepovoljniju poziciju, čime Hrvatska ne djeluje u skladu s misijom uspostave istinske ravnopravnosti spolova", upozoravaju.

"Mišljenja smo kako novi prijedlog zakona nije pisan u skladu s rezolucijom Vijeća Europe koji predlaže kako svi neovisno o njihovu bračnom/izvanbračnom, odnosno obiteljskom statusu ili spolnoj orijentaciji imaju jednako pravo na liječenje, te jednako nije u skladu s principom 24. Konvencije iz Yogyakarte koja nalaže kako svatko ima pravo na osnivanje obitelji, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet i nalaže da su države dužne poduzeti sve korake kako bi omogućile umjetnu oplodnju svim građanima i građankama bez diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", napominje se nadalje u priopćenju.

Centar za LGBT ravnopravnost je udruženje nekoliko nevladinih organizacija (Queer Zagreb, Zagreb Pride, LORI) koje se bave zaštitom ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transspolnih i interseks osoba u RH.

Udruga Roda upozava na "senzacionalizam" vezan uz Zakon o MPO-u

Udruga Roda reagirala je večeras na "senzacionalizam, neistine i neispunjena obećanja" vezane uz konačni prijedlog Zakona o medinski pomognutoj oplodnji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, te upozorila kako se u medijima daje prevelik prostor svjetonazorskim raspravama pojedinih vjerskih zajednica o zamrzavanju embrija, koje nemaju nikakvu utemeljenost u stvarnosti i znanosti.

"Aktualna tema trenutno je potpuno neosjetljivo i okrutno optuživanje neplodnih osoba zvučnim krilaticama kao što su 'ubojstva djece' i 'osuđivanje embrija na smrt', iako je znanstvena činjenica da embriji u postupcima potpomognute oplodnje nisu ugroženiji od embrija u tijelu majke prilikom spontanog začeća. Usporkos tome, razbacuje se prijetnjama o raspisivanju referenduma protiv Zakona i brojkom od 130 tisuća građanki i građana koji navodno podržavaju takav zahtjev", napominju iz Roda.

Upozoravajući kako u Hrvatskoj problem neplodnosti muči svaki šesti par, iz Roda nadalje upozoravaju kako se ljude ne informira o tome što zaista potpisuju, već im se sugerira da moraju potpisati ako su zaista katolici te da potpisuju 'za život'.

"Neplodnost je bolest koju takvom tretira i Svjetska zdravstvena organizacija. Ne mogu 130 tisuća onih koji nemaju potrebu za liječenjem od neplodnosti, a uz to nisu nužno u fertilnoj dobi, odlučivati o mogućnosti liječenja ili uskraćivati liječenje oboljelim osobama, a da ih se pri tom prilikom prikupljanja potpisa obmanjuje neistinama i poluinformacijama", smatraju u toj udruzi.

U priopćenju se dalje dodaje kako već i sam prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sadržava odredbe o ograničenju prava na samo četiri stimulirana postupka i dva postupka u prirodnom ciklusu na teret državnog proračuna, "koje uskraćuju optimalno liječenje jednom dijelu neplodne populacije i to, nažalost, siromašnijem, koji si neće moći platiti daljnje liječenje".

"Retroaktivnim računanjem njima će se, iz financijskih razloga, pridružiti još jedna velika skupina ljudi koji se liječe medicinski potpomognutom oplodnjom – ona kojima će se njihovo pravo na "4+2" već smatrati iskorištenim jer su bili prisiljeni liječiti se u suboptimalnim postupcima po "Milinovićevu zakonu''. Takav socijalno nepravedan model uskratit će optimalno liječenje velikom broju neplodnih osoba, pri čemu je retroaktivna primjena Zakona nepravedna i potpuno nelegitimna", ističu, te zaključuju kako je od velike važnosti da se taj zakon donese što prije, ali upozoravaju kako je još važnije da on "bude pravedan, moderan, transparentan, te da omogućuje optimalno liječenje svima".


H
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ante Čorušić i dr. Ivan Čelić / Foto: Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'duboko nemoralno i nehumano' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-10 15:28:28 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-10 23:39:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-10 15:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5264 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/07/09/AAA/hdz_press2-100712.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "850x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8139478 Threads: 4 Questions: 1682743614 Slow queries: 5013582 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112512983 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/saborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk-172824 [printLink] => /vijesti/hrvatska/saborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk-172824?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 257497 [name] => hdz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 186168 [name] => hbk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hbk [link] => /tag/hbk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 157610 [name] => mpo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mpo [link] => /tag/mpo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ante Čorušić i dr. Ivan Čelić / Foto: Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'duboko nemoralno i nehumano' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport podržao MPO; HDZ podupro stajalište HBK [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-12-48-35-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/09/AAA/hdz_press2-100712.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/07/09/AAA/hdz_press2-100712.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poduprla je jučerašnju izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), koji smatra duboko nemoralnim i nehumanim, a pobjeda na izborima predlagateljima zakona ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

"Podupiremo izjavu HBK koja je integralni dio promišljanja HDZ-a te građansku inicijativu 'I ja sam bio embrij', a podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma o tom pitanju", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu te stranke njezin potpredsjednik Damir Jelić. Istaknuo je da je taj zakon pitanje života i smrti te kako je nevjerojatno da se o tome danas uopće treba raspravljati.

"Težnja za životom u tom zakonu sije smrt, što je krajnje neprihvatljivo", rekao je Jelić i dodao da se zakon o MPO-u može svrstati u razinu najgorih hrvatskih tragedija.

Stalno vijeće HBK u jučerašnjemu priopćenju među ostalim podsjeća kako predlagatelji zakona neprestano ističu da su tijekom predizborne promidžbe obećali građanima da će donijeti takav zakon. Smatraju da ih obećanje obvezuje, a pobjeda na izborima daje opravdanje za njegovo donošenje, no Stalno vijeće HBK ocjenjuje kako ni obećanje ni pobjeda na izborima ne daje pobjednicima neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

Ginekolog Ante Čorušić istaknuo je kako je, po prijedlogu zakona, da bi takvim postupcima dobili jedno dijete, potrebno žrtvovati desetero njegove braće i sestara.

"Trideset posto zametaka ne preživljava zamrzavanje, a onaj koji ih zamrzava zna da će njih toliko biti uništeno", rekao je Čorušić, ističući da podupire želju bračnog para - muškarca i žene da im suvremena medicina omogući sve što im može dati, ali bez zamrzavanja zametaka i bez heterologne oplodnje i doniranja jajnih stanica. Napomenuo je kako ima još zakona koje bi hrvatska vlada trebala donijeti kako bi se poboljšalo socijalno i gospodarsko stanje u zemlji koja je u krizi.

"Taj zakon iritira veliku većinu hrvatskih građana, s njime se ne slaže ne samo Katolička crkva, nego i islamska i židovska zajednica te Srpska pravoslavna crkva", rekao je, dodajući da je taj zakon "samo jedan od mnogih iritantnih postupaka ove vlasti koji je počeo ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, nastavljen stalnim zahtjevima da se vjeronauk izbaci iz škola te odlukom da se ne gradi pelješki most".

Istaknuo je da je zakon o MPO-u protuprirodan i usmjeren protiv obitelji i očinskoga skrbništva nad djecom te da njegovi kreatori govore da je on u službi pronatalitetne politike, što ne smatra točnim.

"Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 43 tisuće novorođenčadi, svega njih jedan i pol posto bilo je začeto metodama umjetne oplodnje, a kolege koji se bave tim pitanjem olako se odlučuju na umjetnu oplodnju, a da prije nisu pokušali napraviti neke druge metode liječenja neplodnosti, primjerice rekonstrukciju jajovoda", rekao je Čorušić.

Smatra da su predlagatelji zakona ljudi koji imaju svoje privatne poliklinike, a stvorena je i korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika u kojima se dobro zarađuje.

Osvrnuo se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića po kojoj je Europski odbor za umjetnu oplodnju priopćio da je hrvatski zakon najbolji i da će ga kopirati čak i druge zemlje Europske unije, ističući da ona nije točna jer Europski odbor za umjetnu oplodnju "kao takav ne postoji".

Europska komisija rekla je da svaka država ovisno o svjetonazoru donosi taj zakon po svojoj mjeri "i nema nikakvih direktiva Europske komisije da mi moramo imati takav zakon", istaknuo je.

Psihijatar i glavni tajnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Ivan Ćelić rekao je da konačni prijedlog zakona o MPO-u nije u skladu s Ustavom RH, zahtjevima međunarodnih ugovora koji reguliraju ljudska prava, posebice Konvencijom o pravima djeteta, Obiteljskim zakonom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"Pravno je neprihvatljivo ozakoniti zamrzavanje zametaka, omogućiti stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja te omogućiti stvaranje zametka izvan obiteljskog okružja, čime se rođenom djetetu unaprijed uskraćuje pravo na oba roditelja", istaknuo je, dodajući da zakonski prijedlog "vrvi" mnogim nelogičnostima.
"S jedne strane strane se implementira pravni status ljudskog zametka, a s druge strane se niječe da je ljudski zametak ljudsko biće", istaknuo je i dodao da HDZ podupire izjavu Stalnog vijeća HBK te da Crkva nije nevladina udruga, čime je smatra aktualna vlast.

"U prvom nacrtu zakonskog prijedloga o MPO-u nije bilo predviđeno da mogućnost korištenja tehnika potpomognute oplodnje imaju neudane žene, što je promijenjeno intervencijom Vesne Pusić, čime je ministar Ostojić pristao na daljnju ideologizaciju zakona. Danas je u Hrvatskoj na snazi borba protiv kršćanskih vrednota, dostojanstva života i obitelji te razaranje temeljnih vrednota hrvatskog društva, što nećemo dopustiti", zaključio je Ćelić.

Kosor: O MPO-u treba odlučiti na referendumu

Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport danas je većinom glasova podržao Vladin konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), a protiv su bili zastupnici HDZ-a, među kojima je Jadranka Kosor apelirala da o tom zakonu odluče građani na referendumu.

Kosor, predsjednica Odbora, u raspravi je istaknula kako je riječ o osjetljivom zakonu za koji politika, tj. parlament treba naći snage da problematiku koju regulira zakon pokuša uskladiti sa stvarnim životom ljudi.
"To ne bio smio biti predmet političkog prepucavanja zbog različitih svjetonazora", kazala je, istaknuvši svoj stav da život počinje prirodnim začećem i završava prirodnom smrću, te da u tom smislu nije sklona donošenju zakona kako ga predlaže Vlada.

Taj je zakon, naglasila je Kosor, upravo tema o kojoj bi se trebao provesti referendum. "Ovako ćemo se unedogled prepucavati", poručila je Kosor vladajućima.

I njezin stranački kolega Ante Babić ustvrdio je kako život počinje začećem te da u tom smislu predloženi zakon smatra kršenjem prava na život i ustavnih načela o ljudskim pravima, posebno zbog dopuštanja zamrzavanja jajnih stanica koje smatra začetom djecom.

Kao i Kosor, neprimjerenim smatra da su za kršenje zakona predviđene tek prekršajne, ne i kaznene sankcije, upozorivši da zakon otvara prostor brojnih manipulacijama i nezakonitostima koje treba rigorozno kažnjavati.
Sunčana Glavak (HDZ) prigovorila je odredbi po kojoj bi se ograničenje od šest postupaka MPO-a na teret HZZO-a odnosilo i na žene koje su se već podvrgavale tim postupcima po važećem zakonu.

Odgovorila joj je pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, istaknuvši da se to ograničenje odnosi samo na postupke u kojima se koristi stimulacija, s obzirom na upozorenja medicinske struke da previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Na apel predsjednice Odbora o raspisivanju referenduma, Đukanović je rekla kako bi, kada bi o nečemu odlučivala na referendumu, htjela da to bude nešto što se na nju odnosi, odnosno da nisu svi građani primorani liječiti se od neplodnosti.

Odgovorila je i na stavove HDZ-a da život počinje začećem. "Nama kao predlagatelju nije bila namjera i želja propisivati kada počinje život, nego propisati načine i postupke MPO-a", poručila je, napominjući da je zakon u potpunosti usklađen s propisima EU.

S njom se složila i Sonja Koenig (HNS), ističući kako zakon nikoga ne prisiljava da se podvrgne umjetnoj oplodnji već daje izbor svakome da sam odluči. "Tu odluku ni za koga ne može donijeti ni jedna vjerska zajednica, ni jedna udruga, ni jedna država. Država mora osigurati zakone kojima će svima koji žele postati roditelji omogućiti da to i postanu", naglasila je.

Centar za LGBT ravnopravnost: Zakon o MPO-u diskriminira

Centar za LGBT ravnopravnost upozorio je danas kako je unatoč naporima koje vlada ulaže u kreiranju boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, "konačan proizvod upravno suprotan", te pozvao na ponovnu reviziju teksta zakona i brisanje "svih homofobnih i transfobnih stavaka".

"Centar za LGBT ravnopravnost pozdravlja napore vlade u kreiranju novog, boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, no smatramo kako je finalan produkt upravno suprotan", ističe se u priopćenju te organizacije.

Dok smatraju pohvalnim to što je iz teksta zakona izbačena transfobna stavka koja je zabranjivala osobama koje su promijenile spol pravo na MPO, iz toga centra upozoravaju kako taj prijedlog zakona, iako najavljivan kao zakon koji će omogućiti svim građanima i građankama, dakle i LGBT osobama, jednaka prava u ostvarivanju potomstva, ipak u svojoj najnovijoj verziji radikalno odstupa od ranije najavljivanih prijedloga.

"U najnovijem tekstu prava transosoba su još uvijek posve onemogućena, a tekst pokazuje još nekoliko problematičnih stavaka koji su zahtijevali naše javno očitovanje", tvrdi se u priopćenju.

Novi tekst zakona izrijekom zabranjuje ženama u istospolnim zajednicama ostvarivanje prava na potomstvo putem MPO. "Time je počinjena izravna diskriminacija po osnovi bračnog ili obiteljskog statusa, jer pravo na medicinski pomognutu oplodnju time imaju žene bilo kojeg oblika obiteljskog statusa osim onih koje se nalaze u životnom partnerstvu s drugom ženom", ističe se.

Također ne dopušta muškarcima bilo koje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili bračnog statusa ostvarivanje prava koje je omogućeno ženama. "Tom odlukom su muškarci homoseksualne i biseksualne orijentacije, transspolni muškarci, kao i oni heteroseksualni koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici stavljeni u mnogo nepovoljniju poziciju, čime Hrvatska ne djeluje u skladu s misijom uspostave istinske ravnopravnosti spolova", upozoravaju.

"Mišljenja smo kako novi prijedlog zakona nije pisan u skladu s rezolucijom Vijeća Europe koji predlaže kako svi neovisno o njihovu bračnom/izvanbračnom, odnosno obiteljskom statusu ili spolnoj orijentaciji imaju jednako pravo na liječenje, te jednako nije u skladu s principom 24. Konvencije iz Yogyakarte koja nalaže kako svatko ima pravo na osnivanje obitelji, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet i nalaže da su države dužne poduzeti sve korake kako bi omogućile umjetnu oplodnju svim građanima i građankama bez diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", napominje se nadalje u priopćenju.

Centar za LGBT ravnopravnost je udruženje nekoliko nevladinih organizacija (Queer Zagreb, Zagreb Pride, LORI) koje se bave zaštitom ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transspolnih i interseks osoba u RH.

Udruga Roda upozava na "senzacionalizam" vezan uz Zakon o MPO-u

Udruga Roda reagirala je večeras na "senzacionalizam, neistine i neispunjena obećanja" vezane uz konačni prijedlog Zakona o medinski pomognutoj oplodnji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, te upozorila kako se u medijima daje prevelik prostor svjetonazorskim raspravama pojedinih vjerskih zajednica o zamrzavanju embrija, koje nemaju nikakvu utemeljenost u stvarnosti i znanosti.

"Aktualna tema trenutno je potpuno neosjetljivo i okrutno optuživanje neplodnih osoba zvučnim krilaticama kao što su 'ubojstva djece' i 'osuđivanje embrija na smrt', iako je znanstvena činjenica da embriji u postupcima potpomognute oplodnje nisu ugroženiji od embrija u tijelu majke prilikom spontanog začeća. Usporkos tome, razbacuje se prijetnjama o raspisivanju referenduma protiv Zakona i brojkom od 130 tisuća građanki i građana koji navodno podržavaju takav zahtjev", napominju iz Roda.

Upozoravajući kako u Hrvatskoj problem neplodnosti muči svaki šesti par, iz Roda nadalje upozoravaju kako se ljude ne informira o tome što zaista potpisuju, već im se sugerira da moraju potpisati ako su zaista katolici te da potpisuju 'za život'.

"Neplodnost je bolest koju takvom tretira i Svjetska zdravstvena organizacija. Ne mogu 130 tisuća onih koji nemaju potrebu za liječenjem od neplodnosti, a uz to nisu nužno u fertilnoj dobi, odlučivati o mogućnosti liječenja ili uskraćivati liječenje oboljelim osobama, a da ih se pri tom prilikom prikupljanja potpisa obmanjuje neistinama i poluinformacijama", smatraju u toj udruzi.

U priopćenju se dalje dodaje kako već i sam prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sadržava odredbe o ograničenju prava na samo četiri stimulirana postupka i dva postupka u prirodnom ciklusu na teret državnog proračuna, "koje uskraćuju optimalno liječenje jednom dijelu neplodne populacije i to, nažalost, siromašnijem, koji si neće moći platiti daljnje liječenje".

"Retroaktivnim računanjem njima će se, iz financijskih razloga, pridružiti još jedna velika skupina ljudi koji se liječe medicinski potpomognutom oplodnjom – ona kojima će se njihovo pravo na "4+2" već smatrati iskorištenim jer su bili prisiljeni liječiti se u suboptimalnim postupcima po "Milinovićevu zakonu''. Takav socijalno nepravedan model uskratit će optimalno liječenje velikom broju neplodnih osoba, pri čemu je retroaktivna primjena Zakona nepravedna i potpuno nelegitimna", ističu, te zaključuju kako je od velike važnosti da se taj zakon donese što prije, ali upozoravaju kako je još važnije da on "bude pravedan, moderan, transparentan, te da omogućuje optimalno liječenje svima".


H
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/saborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk-172824 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d852d7e74c2f509c1816f16e436cc210a002ecb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Saborski+Odbor+za+obitelj%2C+mlade%C5%BE+i+%C5%A1port+podr%C5%BEao+MPO%3B+HDZ+podupro+stajali%C5%A1te+HBK&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsaborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk-172824 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsaborski-odbor-za-obitelj-mladez-i-sport-podrzao-mpo-hdz-podupro-stajaliste-hbk-172824 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dr. Ante Čorušić i dr. Ivan Čelić / Foto: Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'duboko nemoralno i nehumano' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska'duboko nemoralno i nehumano'

Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport podržao MPO; HDZ podupro stajalište HBK

Piše PSD.
10. srpnja 2012. - 17:27
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poduprla je jučerašnju izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), koji smatra duboko nemoralnim i nehumanim, a pobjeda na izborima predlagateljima zakona ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

"Podupiremo izjavu HBK koja je integralni dio promišljanja HDZ-a te građansku inicijativu 'I ja sam bio embrij', a podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma o tom pitanju", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu te stranke njezin potpredsjednik Damir Jelić. Istaknuo je da je taj zakon pitanje života i smrti te kako je nevjerojatno da se o ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:48